Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRİK MAKİNELERİ VE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRİK MAKİNELERİ VE"— Sunum transkripti:

1 ELEKTRİK MAKİNELERİ VE
KONTROL SİSTEMLERİ

2 ZAMAN RÖLELERİ Bir motorun ya da bir işlemin; bir süre sonra durması başka bir işlemin başlaması gibi durumlarda kolumuzdaki saati kurup devrenin başında mı beklemeliyiz? Bu ikisini birleştirip kendi kendine durması ya da başlamasını sağlamalıyız. Ya da +

3 ZAMAN RÖLELERİ + = Zaman Rölesi: Ayarlanan süre sonunda bir hareketin durdurulup başka hareketi başlatmaya ya da bir süre durdurup tekrar başlatmaya yarayan kumanda devre elemanıdır.

4 ZAMAN RÖLELERİ Çeşitleri; Temel olarak iki tip zaman rölesi vardır.
Düz Zaman Rölesi Ters Zaman Rölesi

5 ZAMAN RÖLELERİ Düz Zaman Rölesi
Bobinine enerji geldiğinde ayarlanan süre sonunda kontakları konum değiştiren zaman rölesidir.

6 ZAMAN RÖLELERİ Senaryo1: 3 fazlı bir asenkron motor start butonuna basıldıktan 50 sn sonra çalışmaya başlayacak. Stop butonuna basıldığında duracaktır.

7 ZAMAN RÖLELERİ Senaryo2: 3 fazlı bir asenkron motor start butonuna basıldığında hemen çalışmaya başlayacak 10 dk sonra duracaktır. Herhangi bir anda stop butonuna basılırsa sistem başlangıç durumuna dönecektir. Gerekli devreyi tasarlayınız.

8 ZAMAN RÖLELERİ Ters Zaman Rölesi
Bobinine enerji geldiğinde kontakları hemen konum değiştirir, enerjisi kesildiğinde ayarlanan süre sonunda kontakları eski konumuna dönen zaman rölesidir.

9 ZAMAN RÖLELERİ Senaryo1: 3 fazlı bir asenkron motor start butonuna basıldığında çalışmaya başlayacak. Stop butonuna basıldıktan 1 saat sonra duracaktır.

10 ZAMAN RÖLELERİ Zaman Rölesi Ayarı

11 Temrin Adı; Üç fazlı asenkron motorun zaman ayarlı çalıştırılıp durdurulması
Senaryo: Mostem lisesinde bulunan kompresör çalıştığı anda çok ses yaptığı için, start butonuna basıldıktan 10 sn sonra çalışmaya başlayacaktır. Motor duruyorken yeşil, Motor çalışıyorken beyaz MKŞ attığında mavi lamba yanacaktır. Gerekli kumanda ve güç devresini koruma elemanlarını dikkate alarak çiziniz. Gerekli devreyi kendiniz çiziniz….

12 Temrinin devamı için lütfen word belgesi ve cad simü simülasyonuna bakınız.


"ELEKTRİK MAKİNELERİ VE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları