Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
BRUCELLOSİS
2
Adıyaman merkeze bağlı Yeşilyurt köyü Pınarlı mezrasında ikamet eden 21 kişi aynı anda brusella hastalığa yakalanınca köyde karantina uygulanmaya başlandı
4
Brucella Melitensis (Malta Fever) is a gram negative coccobacillus organism
5
ETKEN Brucella melitensis (keçiler) Brucella abortus (sığırlar)
Brucella suis (domuz)
6
BULAŞMA YOLU VE SÜRESİ Süt ve süt ürünleri
Doğru kaynatılmadan ürünlerin tüketilmesi Çiğ et Hasta hayvan atıkları Hasta hayvan fetüs ve atıkları Hayvancılıkla uğraşanların derilerindeki sıyrık ve yaralardan bulaş Veterinerler ve dericilikle uğraşanlar
7
Hasta hayvan yavru
8
BULAŞMA YOLU VE SÜRESİ Kuluçka dönemi 1-30 gün
1 hafta kadar kısa 4-6 ay kadar uzun olabilir
9
BELİRTİLERİ Başlangıçta hafif ateş Kırgınlık Baş ağrısı
Ateş ani olarak titreme ile yükselir Ateşle birlikte bol bol terleme 38-39 ⁰Ϲ de birkaç hafta yüksek kalır Sonra düşer Birkaç gün ateşsiz dönemden sonra yine ateş yükselir
10
BELİRTİLERİ Ateşin yüksek olduğu dönemde uykusuzluk ve deliryum vardır
Ateşli dönemde gece sabaha karşı yatağı ıslatacak şekilde terleme Eklem ağrıları (romatizmayı taklit eder) Uykusuzluk Bakteri genital organlar, karaciğer, sinir sistemi, akciğerlere yerleşir
11
TANI Wright testi tanıda kullanılır
Aglütinasyon ile hasta kanında antikor aranması Hastalıkta antikorlar 2. haftadan başlayarak oluşurlar ve uzun süre kanda kalırlar. Kişinin mesleği
12
EPİDEMİYOLOJİ İnsandan insana bulaş yoktur
Hayvancılıkla uğraşanlar ve Veterinerler ve deri sanayinde çalışanlar risk altındaki gruptur
13
KOMPLİKASYONLAR Karaciğer ve dalak büyümesi
Deri altı ve kas içi abseler Pnömoni,bronşit Sinirsel ve ruhsal bozukluk Hepatit menenjit,ensefalit ovarit, orşit, artrit osteomiyelit endokardit artrit
14
KORUNMA Sık düşük yapan hayvanlar brucella yönünden değerlendirilmelidir Çiğ süt içme alışkanlığı değiştirilmeli İnsandan insana bulaş olmadığından filiasyon ararken hasta hayvan bulunmalıdır Hasta hayvanlar aşılanmalıdır Hasta hayvanın atıkları ile temas eden yem ve tüm atıklar çıplak el değmeden yakılarak imha edilmelidir
15
KORUNMA Ahır ve ağıllardaki dezenfeksiyon
Korunma yöntemleri ve Hastalığın bulaşma yolları anlatılmalıdır Çiftçilik,besicilik,kasaplık,mezbahanelerde çalışanlar, veterinerler
16
BAKIM İnsandan insana bulaşma olmadığı için izolasyon önlemleri gerekmez Ateş takibi çok önemlidir,bu dönemde ateşe yönelik uygulamalar yapılır Ağız bakımı yapılır Eklem ağrılarını azaltmak için sıcak uygulama yapılır Sıvı alımı önemli
17
BAKIM Bol protein,bol vitamin,yüksek kalori verilmeli
Hastaya sakin bir ortam sağlanır Terlediğinden dolayı kıyafetler sık sık değiştirilir
18
DYSENTERİAE
19
Dizanteri, insanda sık ve kanlı ishal, genellikle şiddetli karın ağrısı, gerekmediği halde dışkılama isteği duyma, bağırsak yaraları yapar Patolojik dizanteri belirtileri amipli dizanteride Basili dizanteride ve kanamalı rektokolitte görülür
20
1-BASİLLİ DİZANTERİ 2-AMİPLİ DİZANTERİ
21
BASİLLİ DİZANTERİ SHİGELLOZİS Shigella dysenteriae Shigella sonnei
Shigella boydii Shigella fleneri
22
ETKEN Shigella dysenteriae G -kokobasil
23
BULAŞMA YOLU VE SÜRESİ Fekal oral yol
Bulaşmada vektörler karasinek,hamam böceği İndirkt bulaşmada taze kontaminasyon önemli Enfeksiyon kaynağı hasta ve portörlerin dışkı ve idrarlarıdır Doğum kanalından geçerken bebekler infekte olabilirler Kuluçka süresi ortalama 2-7 gündür
24
BULAŞMA YOLU VE SÜRESİ Kontamine EL Kontamine SU
25
BELİRTİLERİ Ateş Kramp tarzında karın ağrısı Bulantı ,kusma İshal
Gaita kanlı ve müküslü Günde kez dışkılama Tenezm İştahsızlık,zayıflık
26
TANI Dışkı kültürü ile bakteri izolasyonu yapılır
3 gün arka arkaya yapılması gerekir
27
EPİDEMİYOLOJİ Enfeksiyon kaynağı hasta ve portörlerin dışkı ve idrarlarıdır Epidemik olarak toplu yaşanan yerlerde Sosyo ekonomik düzeyi düşük Kişisel hijyenin olmadığı toplumlar
28
KOMPLİKASYONLAR Yüksel ateşe bağlı febril konvülsiyon
Tenezme bağlı rektal prolapsus Herni Hiponatremi (elektrolit dengesizliği) Ülseratif kolit
29
KORUNMA Suların klorlanması Portör ve hastaların tedavisi
Besin hijyeni,özellikle çiğ yenen gıdalar Açıkta yiyecek bırakmamak Süt ürünleri pastörizasyon Vektörlerle savaş EL YIKAMA Hasta ve portörlerin dışkı kültürleri iki kez üst üste NEGATİF gelmeden besin işinde çalışmamalı yaşlı ve çocuk bakımı yapmamalı
31
BAKIM Enterik izolasyon Yatak istirahati
Dehidratasyon için IV sıvı ve elektrolit takviyesi Yaşam bulguları takibi Posasız gıdalar proteinden zengin (et suyu,meyve suyu,çorba) İlerleyen dönemde patates püresi,ızgara köfte,az yağlı gıdalar
32
AMİPLİ DİZANTERİ AMİBİASİS
34
ETKEN Entamoeba histolytica Tek hücreli protozoon
36
BULAŞMA YOLU VE SÜRESİ Fekal oral yol
Bulaşmada vektörler karasinek,hamam böceği İndirkt bulaşmada taze kontaminasyon önemli Enfeksiyon kaynağı hasta ve portörlerin dışkı ve idrarlarıdır Kontamine EL Kontamine SU Kuluçka süresi farklı süresi 5-8 gün arası
37
BELİRTİLERİ Ağızdan alınan kistler, midenin asit ortamından etkilenmeden ince bağırsağa geçer ve safranın alkali ortamında kist duvarları erir TROFOZOİD hale dönüşür Trofozoidler kalın barsak mukozasına yerleşir Histolitik toksiniyle mukozada erozyona sebep olur
38
BELİRTİLERİ Erozyon sonucu;
Toksinleri ile mukoza dokusunu eriterek ülseratif alanlar ve nekrotik alanlar oluştururlar Amip ülserleri;çekum kolon,sigmoid ve rektumda oluşur Amip toksini etkisi ile mukus salınımı artar ve sonuçta kanlı mukuslu diare oluşur
39
BELİRTİLERİ Ani başlar Karın ağrısı,kramp şeklinde
AKUT AMİPLİ DİZANTERİ Ani başlar Karın ağrısı,kramp şeklinde Bulantı,kusma,baş ağrısı Ateş YOK Günde kez dışkılama Tenezm Dehidratasyon Kilo kaybı Elektrolit kaybı
40
BELİRTİLERİ AKUT AMİPLİ DİZANTERİ
Ateş yok,Olsaydı basilli dizanteri düşünülürdü Tedavi edilmezse Kronikleşir Kronikleşen enfeksiyon portörlüğe neden olur Belirtiler azalır veya tümüyle kaybolur
41
BELİRTİLERİ KRONİK AMİPLİ DİZANTERİ Belirtiler değişik
İshal ve kabızlık dönemleri var İshalli devrelerin arasındaki dışkı şekilli ve kabızlık var Karın ağrıları günde 3-4 kez İshal olduğu dönemde kanlı pis kokulu dışkı Çekum bölgesinde hassasiyet,apandist bulguları gibi
42
BELİRTİLERİ ASEMPTOMATİK DİZANTERİ
En sık rastlanan şekil,vakaların % 90’ı Dışkı şekillidir Dışkıda kistler vardır Yıllarca etrafa kist yayarlar
43
TANI Kültür hassas ve pratik değildir
Fresh preparatta Trofozoit ve Kist şekilleri aranır ELİSA % 90 üzerinde pozitiftir Entamoeba histolytica kistleri kurumamış dışkıda 12 gün,suda 1 ay canlı kalır Kuruluğa uzun süre dayanamaz 50 ⁰Ϲ de aktivitesini kaybeder Klorlama etkisizdir
44
TANI Hafif antiseptikler de kistleri etkilemez
Trofozoid şekli dış ortama ve mide asiditesine duyarlıdır
45
EPİDEMİYOLOJİ Tüm yaş grupları,tüm ırk ve her iki cinsde görülebilir
Gelişmiş ülkelerde oran daha azdır Karasinekler bulaşmada önemli rol oynar
46
KOMPLİKASYONLARI Karaciğer,akciğer,beyin apseleri Granülamatöz kolit
Anemi,peritonit Fulminan kolit Barsak perforasyonu Kolonun anüler lezyonu
47
Hepatic amoebiasis clinical aspects
49
KORUNMA Esas rezarvuar insan olduğu için portör ve hastaların eğitimi
Karasinekler bulaşmada önemli rol oynar Arthropoda ile mücadele yapılmalı
50
BAKIM Enterik izolasyon Yatak istirahati
Dehidratasyon için IV sıvı ve elektrolit takviyesi Yaşam bulguları takibi Posasız gıdalar proteinden zengin (et suyu,meyve suyu,çorba) İlerleyen dönemde patates püresi,ızgara köfte,az yağlı gıdalar Nüksler olabileceğinden,tedavide 6 hafta sonra doktor kontrolü önerilir
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.