Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. Sınav yaklaştıkça kaygınız iyice artar. Fakat unutulmamalıdır ki bu kaygıyı tek başınıza yaşamıyorsunuz. Herkes sizin yaşadığınız.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. Sınav yaklaştıkça kaygınız iyice artar. Fakat unutulmamalıdır ki bu kaygıyı tek başınıza yaşamıyorsunuz. Herkes sizin yaşadığınız."— Sunum transkripti:

1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

2 Sınav yaklaştıkça kaygınız iyice artar. Fakat unutulmamalıdır ki bu kaygıyı tek başınıza yaşamıyorsunuz. Herkes sizin yaşadığınız kaygıyı farklı ölçülerde de olsa yaşıyor. Bu durum sizin gayet normal olduğunuzu gösterir. Kaygınız doğru oranda olduğu sürece sınav için bu durumu pozitif hale getirebilirsiniz.

3 SINAVDA; Aşırı kaygı bildikleri unutturur Çok az kaygı yanlışa sürükler Makul ölçüde kaygı ise sizi başarıya götürür.

4 KENDİNİZİ SINAVA HAZIRLAYIN İç konuşmalarınızı olumluya çevirin. Her insan kaygı durumlarında iç konuşmalar yapar ancak bunu olumluya çevirmek sizi başarılı kılar. Sınavlarda herkes tarafından çözülebilecek kolay, mutlak bir dikkatle çözülebilecek orta düzey ve disiplin gerektiren bir çalışmayla çözülebilecek zor sorular vardır.

5 Sınavlar sizi başarısız kılmak için değil bilgi seviyenizi ölçmek için hazırlanır.

6 YA ……. OLURSA? Ya başarısız olursam? Ya bildiklerimi unutursam? Ya ailemin istediği hedeflere ulaşamazsam? Bu gibi cümleler başarısızlıkta en büyük etkendir.

7 Düzenli ve sistemli bir çalışma planınız olursa Haftada bir günü kendinize ayırıp sosyal aktivitelere yer verirseniz Hedeflerinizi doğru belirlerseniz Test çözme teknikleri hakkında bilgi sahibi olursanız; başaramayacağınız sınav yoktur.

8 TESTİN 3 ÖNEMLİ UNSURU Bilgi Yorum Hız

9 BİLGİ Öğrenme ile kazanılır Tekrar yaparak pekiştirilir Test çözmenin temelinde bilgi bulunur

10 YORUM Öğrenilen ve tekrarla pekiştirilen bilgiyle ilgili düşünce geliştirme veya bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder. Test çözme tekniğinin geliştirilmesini sağlar.

11 HIZ Hız kazanmak test çözerken zamanı etkili bir biçimde kullanmamızı sağlar.

12 TESTE YATKIN DURUMA GELMEK Testi öğrenme süreci olarak algılamalıyız. Bu sayede kaygımız hafifler. Deneme sınavlarını ya da kendi çözdüğümüz soruları büyük bir ciddiyetle çözmeliyiz. FAKAT her testte başarılı olacağız düşüncesinden kendinizi arındırın.

13 TESTTE BAŞARISIZLIK NEDENLERİ Dersi dinlememe Ezbere, düzensiz, bilinçsiz çalışma Tekrar etmeme Soruları okurken aceleci davranma Cevabı ilk şıklarda arama

14 TEST ÖNCESİ HAZIRLIK Testlerdeki bilmediğiniz kavramları öğreniniz. Size gerekli olan tüm malzemeleri toplayın Çalışma notları, kartları, özetleri, analizleri tekrar ediniz.

15 TEST ÖNCESİ HAZIRLIK Elinizdeki notları renklere ayırarak çalışmayı çeşitlendirebilirsiniz. Mavi; iyi bildiklerim Kırmızı; bilmediklerim Sarı; Tekrar edilmesi gerekenler gibi..

16 TEST ÖNCESİ HAZIRLIK Konuları çalışırken kendinizi sorular hazırlayınız. Çalışma grubu ile notlarınızı paylaşınız. Hayatınızı düzenleyiniz, uyku, çalışma, dinlenme, eğlenme…

17 TEKNİKLER 1. Bir konuyla ilgili soruları çözmeden önce o konuyu iyi öğrenin. Soru çözerek de öğrenip öğrenmediğinizi hem kontrol edin, hem de tekrar edin. 2. Soruları kendinize zaman tanıyarak çözün. Çünkü gerçek sınav sadece bilginizi değil bilgi kullanma hızınızı da ölçmektedir.

18 3. Soruları ayırt etmeyin. Her sorunun size sınavda sorulabileceğini düşünerek yanıtlamaya çalışın. 4. Çözemediğiniz veya yanlış çözdüğünüz sorunun mutlaka doğru çözümünü öğrenin.

19 5. Bir soruya çok fazla takılarak zihninizi bulandırmayın ve kendinizde stres oluşturmayın. Üzerinde en çok düşünülen sorular tereddüt ettiğimiz sorulardır. Bu yüzden soruyla inatlaşmamalı, bu soruyu çözemezsem ölürüm mantığına kapılıp gitmeyin. Bu durum kaygınızı arttırır.

20 6. Soruyu daha kolay çözmenizi sağlayacak önemli kelimelerin altını çizin. Sorudaki her şeyin altını çizmeyin. Bu vakit kaybetmenize neden olur. Önemli kelimelerin altını çizmek dikkatinizi yoğunlaştırmanızı sağlar.

21 7. Her gün belirli miktarda soru çözmeye çalışın ve zamanla bu soru miktarlarını aşama aşama arttırın. Böylece hız kazanmış olursunuz. Ayrıca çok farklı tipteki sorular da çözmüş olursunuz.

22 8. Öncelikle soruyu daha sonra verilen bilgileri okuyun. Soruyu ve verilen bilgileri anlamadan asla şıkları okumaya başlamayın. Soru kökünü önce okumak paragrafta verilen bilgilerin ikinci kez okunmasını önler.

23 9. Bütün şıkları mutlaka okuyun. Şıkların hepsini okumadan doğru olduğuna inandığınız şıkkı işaretlemeyin. Yüzde yüz emin olmadığınız sorularda şıkları elemek doğru cevaba gitmenizi kolaylaştırır.

24 10. Yanlış olduğuna kesin emin olmadıkça, ilk işaretlediğiniz cevabınızı değiştirmeyin. 11. Doğru çözdüğünüzden emin olmadığınız soru ve sorular varsa tekrar göz atmak için sınavın en sonuna bırakın. Bu soruların yanına hatırlatıcı küçük işaretler koymanız geri döndüğünüzde işinizi kolaylaştıracaktır.

25 12. Yanlış çözdüğünüz sorulardan ötürü ümidinizi kaybedip asla karamsarlığa düşmeyin. Ancak her yanlış cevabın hem kendisini hem de diğer soruları götüreceğini unutmayın. Hiçbir fikrinizin olmadığı sorularda şık eleme yöntemine başvurabilirsiniz.

26 13. Çözemediğiniz soruları düşünerek stres yapmayın. Her öğrencinin çözemeyeceği sorular mutlaka çıkar. 14. Uzun paragraftan oluşan soruları “uzun soru zordur” yargısında bulunarak o soruyu okumadan geçmeyin. Unutmayın uzun paragraf türündeki sorular daha kolay sorulardır. Ve genelde cevaplar paragrafın içinde gizlidir.

27 15. Sayısal sorularda işlemleri mutlaka kaleminizi kullanarak yapın. Hafızanızdan işlem yapmak hem sizi hataya sürükleyecek, hem de size daha fazla zaman kaybı sağlayacaktır.

28 KODLAMA Soruyu kitapçık üzerinde çözmüş olmak o soruyla işinizin bittiği anlamına gelmez. Soruyu doğru çözmek kadar optik forma doğru kodlamak da önemlidir.

29 Zaman kazanmak için kodlamayı sona bırakmak doğru bir davranış değildir. Sınav bitimi enerjimizin azaldığı ve kaygımızın arttığı zamandır. Bu yüzden hatalı kodlama ve kaydırma yapma olasılığı artar. Önerilen kodlama yöntemleri 3-5 soruda kodlama ya da sayfa bitiminde kodlama şeklindedir.

30 Sınavın ilerleyen dakikalarında dolu bir optik form görmek kendinize olan güveninizi arttırır.

31 Sınav esnasında kodlama yönteminizi değiştirmeyiniz! Bu durum hızını etkileyebilir! Optik forma işaretleme yaparken mutlaka soru numaralarına bakınız!

32 SON OLARAK Sorunun iyi okunup anlaşılması, cevabın daha sonra düşünülmesi gerekir. Soru kökünü tam olarak anlayamadan cevaplara geçmek hızı düşürür. Soruda istenen şey düşünüp yorumlanmalıdır. Soruları kendimize göre yorumlamamalıyız.

33 Testlerde çok kolay sorular da olabilir bu sizi yanılgıya düşürmesin. Hatalı, hızlı ve aceleci okuma sizi yanlışa sürükler. Altı çizili ya da koyu harflerle yazılmış bölümler soruda en büyük ipuçlarıdır ve dikkat edilmesi gerekir.

34 Soruları olabildiğince dudak kıpırdatmadan okumaya çalışın. Bu hız kazandırır. Soru dışında başka bir şey düşünmeyiniz. Hız kaybetmenize ve soruyu yanlış cevaplamanıza neden olur.

35 Soru çözerken sürekli kıpırdamak, başı sürekli sallamak, sağa sola eğilmek dikkat dağıtır. Dik oturmalı sabit bir mesafene soruları okumalıyız. Gözlerimizi ve zihnimizi dinlendirmek için kendimize uygun aralıklarda başımız sorulardan kaldırıp birkaç saniye uzak mesafeye bakmalıyız.

36 “Bana bir problem ve 1 saat süre verilse bu sürenin 45 dakikasını problemi anlamaya, 10 dakikasını çözüm yolları üretmeye, 5 dakikasını çözmeye ayırırım.” Einstein


"TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. Sınav yaklaştıkça kaygınız iyice artar. Fakat unutulmamalıdır ki bu kaygıyı tek başınıza yaşamıyorsunuz. Herkes sizin yaşadığınız." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları