Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANNE BABA TUTUMLARI VE OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ÖNEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANNE BABA TUTUMLARI VE OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ÖNEMİ"— Sunum transkripti:

1 ANNE BABA TUTUMLARI VE OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ÖNEMİ
BURHAN ŞENOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN

2 Çocuk ve gençlerin en çok etkilendikleri şey huzursuz aile ortamlarıdır. Çocuklar aile içi çatışma ve kavgalardan çok etkilenmekte ve bu durumu da okul yaşantılarına yansıtmaktadırlar.

3 Çocuklara karşı ebeveynlerin aşırı ilgi / ilgisiz, sevgisiz tutum ve davranışları istenmeyen sonuçlar doğurmaktadır. İlgisizlik ve sevgisizlik ise, onları, inatçı, saldırgan, otoriteye karşı koyma vb tutum ve davranışlara iter. Aşırı ilgi üzerlerine titreme onları cesaretsiz, güvensiz, kararsız ve beceriksiz yaparken;

4 Çocuklarda görülen olumsuzlukların bir nedeni de, yetersizlik, önemsizlik ve değersizlik duygularından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle çocuklarınızı sevdiğinizi, onlara güvendiğinizi ve değer verdiğinizi hissettirmelisiniz.

5 Çocukların olumsuzluk ve başarısızlıklarını yalnızca eleştirmemeli; başarılı çalışmaları ve olumlu yönlerini de takdir edilmeli, ödüllendirilmeli, yüreklendirmelisiniz.

6 Çocuklarınıza karşı tutarsız davranışlardan kaçınmalı, yalan söylenmemeli, kandırmaya çalışmamalısınız. Onlara tutarlı ve dengeli davranışlarınızla / yaşantılarınızla örnek olunuz.

7 Kardeşler arasında ayırım yapılmamalı, tüm çocuklarınıza karşı adil ve dengeli davranarak, çocuklar arasında kıskançlık duyguları körüklenmemelisiniz.

8 Çocuklarınızı asla başka çocuklarla kıyaslamayınız
Çocuklarınızı asla başka çocuklarla kıyaslamayınız. Onları olduğu gibi tüm özellikleri ile kabul ettiğinizi hissettirilmelisiniz.

9 Çocuklarınızdan kapasitelerinin üzerinde başarılar beklemeyiniz
Çocuklarınızdan kapasitelerinin üzerinde başarılar beklemeyiniz. Özellikle zamanında gerçekleştiremediğin iz hayallerinizi önlerine amaç olarak koymadan, onların kendi isteklerine ve olanaklarına uygun alanlara yönelmelerine fırsat vermelisiniz.

10 Çocukluk ve gençlik dönemlerinin özelliklerini iyi bilmeli; bu dönemlere özgü geçici inatçılık, sinirlilik, sakarlık, bencillik, hayalperestlik ve yalnız olma isteği gibi duygu ve davranışları anlayışla karşılayarak bu süreçleri atlatmalarında yardımcı olmalısınız.

11 Çocuk ve gençler sevdikleri, değer verdikleri yetişkinleri kendilerine örnek alır onlarla özdeşleşirler. Bu yetişkinler kimi zaman öğretmenleri, anne babası ya da çevrelerindeki birisidir. O halde hiçbir işe yaramayan nasihatlerinizden ziyade onlara tutarlı davranışlarınızla örnek/model olmaya çalışmalısınız.

12 Dayak, hakaret ve aşağılamayı asla bir eğitim aracı olarak benimsememeli; çocuk eğitiminin sabır-emek isteyen uzun bir uğraş olduğunu unutmamalısınız.

13 Çocuklarınıza sorunluluk vermekten kaçınmak yerine sorumluluk alabilecekleri fırsatlar vermelisiniz.

14 Çocuklarınıza ihtiyaçlarından fazla okul harçlığı vermekten de hiç harçlık vermemekten de kaçının. Çocuğunuza vereceğiniz harçlıklar yaşına ve ihtiyaçlarına uygun olmalıdır.

15 Çocuklarınızın okul ve ev dışındaki zamanlarını takip edin
Çocuklarınızın okul ve ev dışındaki zamanlarını takip edin. Kimlerle arkadaşlık ettiğini nerelere gittiğini bilin. Çocuğunuzun kendisinden küçüklerle oynaması da kendisinden büyüklerle arkadaşlık etmesi de tehlikelidir.

16 Sosyal ve sportif faaliyetler eğitimi engelleyici değil destekleyicidir. Çocuklarınızın boş zamanlarını sosyal ve sportif etkinliklerle doldurmalarına izin veriniz.

17 Çocuğunuzun davranışını kabul etmeyebilirsiniz ancak çocuğun kendisini kabul etmelisiniz. Olumsuz davranışından dolayı vereceğiniz tepki çocuğun kişiliğine değil olumsuz davranışa yönelik olmalıdır.

18 Zararlı ve kötü alışkanlıklarla karşılaştığınızda panikleyerek hemen onları cezalandırmak yerine bu davranışa çocuklarınızı iten sebepleri araştırınız gerekirse bir uzmandan yardım alınız.

19 Planlı ve düzenli çalışma alışkanlığı okul başarısının anahtarıdır
Planlı ve düzenli çalışma alışkanlığı okul başarısının anahtarıdır. Çocuklarınıza evde rahat bir çalışma ortamı oluşturunuz.

20 Yeni şeyler denemesine, keşfetmesine izin verin

21 Zevklerini öğrenin; nelerden hoşlandığını, neleri sevmediğini öğrenin

22 Korkutmayın, varsa korkularını önemseyin
Korkutmayın, varsa korkularını önemseyin. İçsel korkularını sizinle konuşması için teşvik edin.

23 Ona şans verin; Başarması için ve tabi ki hatalarını telafi edebilmesi için de

24 Yaşına uygun davranın.

25 Ona zaman ayırın. Birlikte yapabileceği niz etkinlikler geliştirin

26 Çocuğunuzla oyun oynayın, oynamasına izin verin

27 Öğrenilmiş çaresizliğe itmeyin.

28 Çocuğunuzun yaşantısının önemli bir bölümünü geçirdiği okul ve öğretmenleri ile ilişkinizi ve iletişiminizi arttırın.

29 Çocuklarınızla ilgili yaşadığınız, üstesinden gelmekte zorlandığınız sorunlarda uzmanlardan yardım almaktan çekinmeyiniz.

30 Katkı ve Katılımınız İçin Teşekkür Ederiz
BURHAN ŞENOL PSİKOLOJİK DANIŞMANI


"ANNE BABA TUTUMLARI VE OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ÖNEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları