Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SES NEDİR SES NASIL OLUŞUR SES KAYNAKLARI NELERDİR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SES NEDİR SES NASIL OLUŞUR SES KAYNAKLARI NELERDİR"— Sunum transkripti:

1 SES NEDİR SES NASIL OLUŞUR SES KAYNAKLARI NELERDİR
İNSAN SESİ NASIL OLUŞUR

2

3 1- İnsan kulağının duyduğu
SES NEDİR Ses,bir objenin (cismin) titreşimleriyle oluşan bir enerji türüdür. Titreşim ise,bir cismin yaptığı ileri-foori, küçük ve çok hızlı harekettir. Bir cetveli üçte ikisi dışarıda kalacak şekilde bir masanın kenarına yerleştirin. Bir elinizle masanın üzerinde kalan kısma kuvvetle bastırın. Serbest elinizle de cetvelin boşta masa kenarından dışarıda kalan ucunu aşağıya doğru çekin ve birden bırakın. Cetvelin yukarı aşağıya hızlı hareketler düzeninde titreşim yaptığını göreceksiniz. Bu esnada vınlamayı andıran bir ses de duyulacaktır. Bu ses, cetvelin titreşimleriyle meydana gelmiştir. Ses fiziksel bir olaydır. Fizikte “ses” deyince, sesi meydana getiren titreşim hareketi anlaşılır. Daha yukarda belirtmiş olduğumuz gibi,bir cismin ses çıkarması için titreşim yapması gerekir. Gergin teller, maden levhalar,maden çubuklar en iyi ses veren cisimler arasında sayılır. Müzik aletlerinin çoğunda da ses kaynağı olarak bu cisimlerden yararlanılır. Sesler: 1- İnsan kulağının duyduğu 2- İnsan kulağının duymadığı diye iki guruba ayrılır. Sesin doğması için titreşim hareketi yetmez. Titre şen cismin sesi iletecek bir ortamda bulunması gerekir. Söz konusu ortam katı, sıvı,ya da gaz olabilir. Ancak sesi iletebilecek nitelikte,yani esnek olması şarttır. Sesi en iyi ileten ortam gazdır. Buna karşılık, su sesi iyi iletmez. Sesin bir başka özelliği boşluktan geçmeyişidir. Havası boşaltılmış kapalı yerlerde ses duyulmaz.

4

5 SES NASIL OLUŞUR Sesin nasıl oluştuğuna dair pek çoğumuzun bir bilgisi yoktur. Birçoğumuz ağzımızı açtığımızda sesin çıktığını söylerler. Boğazın ön tarafında burun ve ağızdan akciğere hava taşıyan soluk borusu, onların arka kısmında sıvı ve gıdaları mideye götüren yemek borusu yer alır. Nefes borusunun en üst kısmında ses tellerini de içerisine alan ses tellerini içine alan kıkırdak dokulu gırtlak vardır. Sağda ve solda iki tane ses teli bulunmaktadır ve bunlar hareketlidir. Bu ses telleri birbirlerine yaklaşıp uzaklaşırlar. Nefes alıp verirken yan doğru açılırlar ve konuşma sırasında veya şarkı söyleme anında birbirlerine yaklaşırlar ve titreşim yaparlar. Ses oluşurken akciğerlerden gelen hava kullanılmaktadır. Akciğerler solunum yaptıkları havayı gırtlağa doğru iter ve gırtlakta bulunan ses tellerinin arasından geçen hava sesi oluşturur. Ses ağız boşluğu, dil, diş, burun boşluğu ve sinüs ile konuşma halini alır. Ses oluşmasında akciğerler, diyafram, gırtlak ve ses teli, ağız, burun, boğaz boşluğu, sinüs, damarlar, çene, dil ve dudaklar sesin oluşmasını sağlarlar.

6 SES KAYNAKLARI

7 SES KAYNAKLARI Ses çıkaran her madde veya cisme ses kaynağı adı verilir. Ses kaynaklarının çıkardığı sesler birbirinden farklıdır. Bazı sesler doğaldır. Bazıları ise insanlar tarafından yapay olarak oluşturulabilmektedir. Kuş sesleri, deredeki suyun sesi, rüzgarın sesi, deniz kenarlarındaki dalgaların sesi doğal seslerdir. Doğal sesleri üreten varlıklara doğal ses kaynakları denir. Müzik aletlerinden çıkan sesler, taşıtların çıkardığı sesler, hoparlörün, radyonun ve televizyonun çıkardığı sesler yapay seslerdir. Yapay sesleri üreten varlıklara yapay ses kaynakları denir.

8 Faydalandığım Kaynaklar
Emine TANIR


"SES NEDİR SES NASIL OLUŞUR SES KAYNAKLARI NELERDİR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları