Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dorothea Lange ‘Göçmen Annesi’

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dorothea Lange ‘Göçmen Annesi’"— Sunum transkripti:

1 Dorothea Lange ‘Göçmen Annesi’

2 ART DECO (1920-1939) FRANSA -1925 yılında Paris’te düzenlenen fuar
-2 savaş arası dönem -Bütün sanat dallarında etkili oldu

3 AMERİKA -1929 yılında Dünya Ekonomik Bunalımı yaşandı - Ekonomiyi iyileştirme çalışmaları içinde ev ürünlerinin daha büyük bir kesime hitap etme stratejisi uygulandı.

4 Modernistlerin dik açılı birleşimleri, durağan enerjisi ve gereksiz süsten uzak durması insanlara sıkıcı gelmeye başladı. Ana öğeler Klasiklerden ilham almak 3 boyutlu alanları yumuşak bir şekilde kaplamak Tekrar eden geometrik motifler kullanmak Egzotik kültürlere saygı duymak

5 Kullanılan Malzemeler:
Alüminyum Paslanmaz çelik İşlenmiş ahşap Köpekbalığı ve zebra derisi, En önemli geometrik özellikler Kademeli formlar Eğrisel hatlar Güneş ışınları motifleri

6 yıllarında iki savaş dönemi arasında ortaya çıkan, daha çok dekoratif öğelerin önemli olduğu bir akımdır. Art Deco anlayışı aynı zamanda 20. yy’da toplu üretim sanayinin mümkün kıldığı bir refah, lüks ve rahat anlayışı ile biçimlenmiştir.

7 İlkel sanatlardan (Afrika, Mısır) etkilendiği kadar makineleşmeden ve teknolojik yeniliklerden de etkilenilmiştir.

8 Aerodinamik damla şeklinde uçaklar, tren ve otomobiller üretilmeye başlandı.
Lockheed Orion 1930

9 Chrysler Airflow 1934

10 Burlington Zephyr 1933

11 1930 yılında yayınlanan “Ladies Home Journal” adlı dergide Norman Bel Geddes Geleceğin Evi’nin prototipini oluşturmuştur. Bu yaklaşımda fonksiyonel mimari ile yeni yaratılan dekoratif öğeler birlikte kullanılmış.

12

13 Chrysler Building 1930 William Van Alen

14 Miami’den Örnekler

15 Academy Tiyatrosu. CA Mimar: Charles Lee

16 Amerika’da bir sinema girişi

17 Amerika’da bir yol üstü restoran

18 Ankara Gar Binası - 1935-1937 mimar Şekip Akalın

19 İsmetpaşa Kız Enstitüsü 1930 Ernest Egli

20 Tüten Apartmanı- Seyfi Arkan

21

22

23

24

25 B Ü R Ü T A L İ Z M Peter - Alison Smithson’lar 1954 yılında “yeni bürütalizm” deyimi altında başlıca dört ilke belirlemişlerdir: 1 Gerçeklik ilkesi: Yapıdaki malzemeler, sıvanmadan boyanmadan açıkça gösterilmelidir, gerçekler ifade edilmelidir. 2 Sorumluluk ilkesi: Mimarın topluma karşı sorumlulukları olduğu gibi binanın kent bütünü ile olan olumlu ilişkilerini açıklamaktadır.

26 3 Nesnel olmak İlkesi: Mimarın görevi tasarladığı binalarda kendi kendi kişiliğini ifade etmek yerine binanın ne için olduğunu ifade etmektir. 4 Görünür ve Anlaşılır Olmak İlkesi: Mimari tasarımın ana fikri anlaşılabilir ve mekansal artikülasyon (boğumlanma, söyleyiş), konstrüksiyon ve malzemeler görülebilmelidir. Bunun devamı olarak yapının hatırlanacak ve içeriğini ifade edecek bir imaja sahip olması gerekmektedir.

27 Royal Ulusal Tiyatrosu, London Lasdun 1976

28 Habitat Moshe Safdie

29 Marsilya Konutları Le Corbusier


"Dorothea Lange ‘Göçmen Annesi’" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları