Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ISPARTA WEBİNARI Haziran 2015 Bu webinardaki bilgiler Library Trends dergisinin ( 2014, v.63(2),s.127- 143’deki yazıdan derlenmiştir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ISPARTA WEBİNARI Haziran 2015 Bu webinardaki bilgiler Library Trends dergisinin ( 2014, v.63(2),s.127- 143’deki yazıdan derlenmiştir."— Sunum transkripti:

1 ISPARTA WEBİNARI Haziran 2015 Bu webinardaki bilgiler Library Trends dergisinin ( 2014, v.63(2),s.127- 143’deki yazıdan derlenmiştir.

2 Bazı değerlendirmeler Kars örneği- sertifika konusu Okullar kapanıyor, kütüphaneler ne yapabilir? Basında görünürlük Mayıs ayı itibariyle azaldı (?)

3 GL-BULGARİSTAN Beş yılın sonunda bazı sonuçlar: Kayıtlı kullanıcı sayısında %34, aktif kullanıcı sayısında %74 artış var. Kütüphaneyi ziyaret sayısı arttı. %65’i ücretsiz bilgisayar ve internet için kütüphaneye gittiğini söylüyor. Her kütüphanede asgari bir kişi vatandaşlara eğitim için görevlendirilmiş durumda. (BİZ’DE NASIL OLMALI?) Çocukların %15’i, gençlerin %7’si, yetişkinlerin %21’i için, kütüphane internet erişimi için tek vasıta. Dezavantajlı gruplarda bu oranlar daha yüksek.

4 Bulgaristan örneği/2 Hangi konularda eğitim verdiler? E-haberleşme: e-posta, Skype, sosyal medya E-kültür: Sanat faaliyetleri, mahalli gelenekler, tarih E-çalışma: CV yazma, iş başvurusunda bulunma E-devlet: İdari işler, vergi ödeme E-eğlence: Çeşitli hobiler ve kişisel ilgiler E-eğitim: Ödevler, yetişkin eğitimi

5 Bulgaristan Örneği/3 E-sağlık: sağlık bilgileri E-ticaret: Online ticaret, kamu fonlarına erişim Bu hizmetlerin tamamında zaman içinde artış görülüyor. Kitap okuma ve kitap ödünç almada artış.

6 Beş yılın sonunda ne öğrendiler? Kütüphanedeki donanım ve yazılım güncel tutulmalı Yenilikleri takip için kütüphane personelinin sürekli eğitimi Değişen kullanıcı ihtiyaçlarına göre yeni eğitimlerin müfredata eklenmesi Ortaklık kurmanın önemi (Toplumla iyi ilişkiler kurma ve kendimizi tanıtmak için çok önemli). Medya ve halkla ilişkilerin önemi.

7

8 Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesi, 1782 yılı Aralık ayında Osmanlı İmparatorluğunda sadrazamlığa getirilen Halil Hamit Paşa tarafından Isparta merkezinde bulunan Hacı Abdi Cami (İplikçi) içinde ayrı bir köşe yaptırılan bölmede kurulmuştur. Kütüphanenin kurulmasıyla halkın, devrin bilginlerinin ve medrese öğrencilerinin yararlanmaları amaçlanmıştır. Daha sonra eski belediyenin bulunduğu binanın alt katına yerleştirilmiş, buradan da Halkevi binasına taşınmıştır. 1969- 2012 yılları arasında kendi adıyla anılan eski hizmet binasına taşınan İl Halk Kütüphanesi 20 Şubat 2012 tarihi itibariyle bugünkü modern hizmet binasına kavuşmuştur.

9 Kütüphanemiz 3 katta hizmet vermektedir. Bunlar, Araştırma Salonu, Çalışma Salonu, İnternet Salonu, Süreli Yayınlar Bölümü, Çocuk Bölümü, Teknoloji Bölümü, Engelliler Bölümü ve Konferans Salonundur.

10

11

12 Kütüphan-e Türkiye Projesi kapsamında öncelikle personelimize bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.

13 Kütüphanemiz, Kütüphan-e Türkiye Projesi ile ilgili tanıtım faaliyetlerine devam etmiş ve 20 Ekim 2014 tarihinde proje paydaşımız olan “Mahalle Anneleri” ‘nin de katılımıyla bir tanıtım toplantısı yapılmıştır. Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesinin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Kütüphan- e Türkiye Projesi tanıtım uzmanı Prof. Dr. Ahmet ÇELİK, Isparta Valiliği, İl Özel İdaresi,Isparta Belediye Başkanlığı, Süleyman Demirel Üniversitesi,İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü temsilcileri katılmıştır.

14 Proje kapsamında Isparta Halil Hamit Paşa İl Halk kütüphanesi olarak çalışmalara başladık.Öncelikle toplumun dezavantajlı kesimlerine yöneldik. Bu alanda proje paydaşı olduğumuz Sn. Valimizin eşi Dr. Ruhan Özkan’ın himayelerinde yürütülen “Mahalle Anneleri “projesi sorumlularıyla bir toplantı yaparak, yapacağımız çalışmalar hakkında bilgiler verdik. Toplantı sonucunda proje paydaşı olarak ortak çalışmalar yapılmasına karar verildi. Kütüphan-e Türkiye projesi Isparta temsilcileri, çalışmalarımıza 02.06.2014 tarihi itibariyle başladık. Mahalle Anneleri, halktan ve toplum ruh sağlığından gelen katılımcılarla birlikte bugüne kadar toplam 149 kişiye bilgisayar eğitimleri verildi. Eğitim Başlıklarımız;  Bilgisayar teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş,  Microsoft Office Word, Excel ve Powerpoint Eğitimi,  Elektronik Posta Uygulamaları,  E-devlet ve SGK Uygulamaları,  Özgeçmiş (CV) Hazırlama, gibi konularda eğitimler verilmiştir.

15

16 Proje kapsamında verilen eğitimlere katılan diğer grup ise ev hanımları ve emeklilerdi.Bu eğitimlere katılanların büyük çoğunluğu ilk defa kütüphaneye gelip bilgisayar kullanmışlardır.Ayrıca eğitim alanlara kütüphane hizmetleri tanıtılıp üyelik işlemleri de gerçekleştirilmiştir.

17

18 Kütüphan-e Türkiye Projesi çalışmaları kapsamında Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlu hekimleriyle görüşülerek proje tanıtıldı. Görüşme sonucunda Merkezde tedavi gören kişilerin de proje dahilinde yürüttüğümüz bilgisayar eğitimlerine katılmaları sağlandı. Eğitimlere iki farklı grup katıldı. Bu grubun fotoğraflanması istenmediği için eğitim resimlerini yayınlayamadık.

19 Kütüphan-e Türkiye Projesi kapsamında toplumda dezavantajlı bir kesim olarak görülen, Denetimli Serbestlikteki yükümlülere kitap okuma alışkanlığını kazandırma ve kütüphaneleri kullanarak topluma uyum sağlamaları konusunda bir çalışma yapılmıştır.Söz konusu çalışmayı uygulamak üzere Müdürlüğümüz ve İlimiz Denetimli Serbestlik Müdürlüğü arasında bir Protokol imzalanmıştır. Yükümlülere okuyacakları kitapların desteğini ise Iyaşpark ve Can Yayınları sağlamış olup okudukları kitaplar kendilerine hediye edilecektir.

20

21 Bu tür sosyal sorumluluk projelerinin hem tanıtılması hem de daha fazla kitlelere ulaşabilmesi için medyanın da desteği önemlidir. Proje kapsamında yapılan eğitimlerin duyurulması amacıyla, TRT Isparta muhabiri kütüphanemizi ziyaret ederek, eğitime katılanlarla röportaj yapmıştır. Özellikle yerel basın temsilcilerimiz ile de görüşmelerde bulunularak gerek projenin tanıtımı gerekse Kütüphanemizin vermiş olduğu eğitimler hakkında gazetelerde ve Kanal32 televizyonunda bilgilerin sunulması sağlanmıştır. Ayrıca başta kütüphanemizin web sayfası olmak üzere Facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde de bu çalışmalarımız etkili bir şekilde duyurulmaktadır.

22

23 Kütüphan-e Türkiye Projesi Isparta’da; yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları ve medya işbirliği çerçevesinde yürütülmektedir. Bu işbirliği sayesinde olumlu sonuçlar elde edilmiş olup, toplumun özellikle dezavantajlı kesimlerinin bilgi teknolojilerine olan ihtiyaçları karşılanmaktadır.

24 Proje tarafından yayınlanan Kütüphane ve İnsan: Hayatın İçinden öyküler adlı kitaba Kütüphanemizde katkı sağlamıştı.Yıllar sonra öykü kahramanı öğretmenimize ulaştık.Bizim adımıza Ödemiş Kütüphane müdürü Sevda hanım kitabımızı takdim etti.

25 Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesi yeni ve modern hizmet binasına taşındıktan sonra verdiğimiz kütüphane hizmetleri, yaptığımız sosyal ve kültürel etkinlikler ve Kütüphan-e Türkiye projesi kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından “En Yenilikçi Hizmet “ödülüne layık görülmüştür. Bu ödül kütüphanemiz ve çalışanlarımız üzerinde olumlu etki yaratmıştır. Kütüphanemizin prestiji daha da artmıştır. Türk Kütüphaneciler Derneği Başkanına ve yönetim kuruluna bu ödülü kütüphanemize verdikleri için de ilimiz ve tüm kütüphane çalışanları olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kütüphane olarak bu başarıyı korumak ve daha üst noktalara çıkarma konusunda inanç ve kararlılığımızı taşıyoruz.Sevgili meslektaşlarım hepinize başarılar diler sevgi ve selamlarımı sunarım.

26

27 Nurperi AK Kütüphane Müdürü Dinlediğiniz için teşekkür eder, Saygılar sunarım.


"ISPARTA WEBİNARI Haziran 2015 Bu webinardaki bilgiler Library Trends dergisinin ( 2014, v.63(2),s.127- 143’deki yazıdan derlenmiştir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları