Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2007 GENEL SEÇİMLERİ Hazırlayanlar – Hilmi AKYEL

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2007 GENEL SEÇİMLERİ Hazırlayanlar – Hilmi AKYEL"— Sunum transkripti:

1 2007 GENEL SEÇİMLERİ Hazırlayanlar 110907006 – Hilmi AKYEL
– Mertcan TUTAN – Mert AYDIN – Çağrı ÇİFTÇİ 2007 GENEL SEÇİMLERİ

2 2007 Türkiye genel seçimleri,
22 Temmuz 2007 tarihinde TBMM 23. dönem üyelerini belirlemek için yapılmıştır. Görev süresi dolan Türkiye'nin 10. cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yerine 11. cumhurbaşkanının seçilememesi üzerine AK Parti meclis grubundaki çoğunluğunu kullanarak erken seçim kararı aldı ve seçimlerin 22 Temmuz 2007 günü yapılması karara bağlandı. 22 Temmuz seçimlerine 14 siyasi parti ve 699 bağımsız aday katıldı. Seçimde 42 milyon 537 bin 305 seçmenin, 158 bin 700 sandıkta oy kullanma hakkı bulunuyordu.

3 2007 Seçmen Sayısı ve Geçerli Oy Oranı
Genel Sandık Seçmen Sayısı Kullanılan Oy Geçerli Oy Katılım Oranı (%) 84,25 Milletvekili Sayısı 550

4

5 GENELKURMAY'DAN SANAL MUHTIRA
27 Nisan 2007 gecesinde Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, son günlerde, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde öne çıkan sorunun, laikliğin tartışılması konusuna odaklanmış durumda olduğu belirtilerek, ''Bu durum, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından endişe ile izlenmektedir. Unutulmamalıdır ki, Türk Silahlı Kuvvetleri bu tartışmalarda taraftır ve laikliğin kesin savunucusudur'' denildi.'

6 'Milli bayramlara alternatif kutlamalar'' gibi faaliyete girenlerin ''Halkın dini duygularını istismar etmekten çekinmediği, devlete açık bir meydan okumaya dönüştüğü'' belirtilen açıklamada, buna örnek gösterilen bazı etkinliklere yer verildi.

7 Açıklamada, ''Özetle, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün, 'Ne mutlu Türküm diyene!' anlayışına karşı çıkan herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin düşmanıdır ve öyle kalacaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri, bu niteliklerin korunması için kendisine kanunlarla verilmiş olan açık görevleri eksiksiz yerine getirme konusundaki sarsılmaz kararlılığını muhafaza etmektedir ve bu kararlılığa olan bağlılığı ile inancı kesindir'' denildi.

8 GÜL CUMHURBAŞKANI SEÇİLEMEDİ
27 Nisan 2007'de TBMM Genel Kurulu'nda 11. cumhurbaşkanı seçimi için yapılan ilk tur oylamada Abdullah Gül, 357 oy olarak, Anayasa'nın öngördüğü 367 oyu sağlayamadı. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın açıkladığı ilk tur sonucuna göre oylamaya 361 milletvekili katıldı. CHP, oylamada ''toplantı yeter sayısının 367'yi bulmadığı'' iddiasıyla, ilk turun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.

9 ERMENİ ASILLI TÜRKİYE VATANDAŞI GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ
İstanbul'da Ermenice-Türkçe yayımlanan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak tarihinde gazetesinin önünde suikaste kurban gitti. Dink'in katil zanlısı Ogün Samast, azmettiricisi Yasin Hayal ile suça karışan Erhan Tuncel, Zeynel Abidin Yavuz, Ersin Yolçu, Ahmet İskender, Tuncay Uzundal ve Salih Hacısalihoğlu tutuklanarak cezaevine konuldu. Cinayet soruşturmasındaki aksaklıklar ise halen gündeme gelmeye devam ediyor.

10 NOKTA DERGİSİNE NOKTA KONDU
Andıç, darbe planları ve Genelkurmay'ın sivil toplum örgütleriyle ilişkisini haber yapan Nokta Dergisi, 13 Nisan'da Ankara Askeri Savcılığı'nın talimatıyla polis tarafından basıldı. Baskından sonra iki sayı çıkan derginin yayın hayatına, derginin sahibi Ayhan Durgun'un tarafından son verildi.

11 ANKARA'DA PATLAMA Ankara'da kentin işlek merkezlerinden Ulus'taki Anafartalar Çarşısı önünde 22 Mayıs tarihinde meydana gelen patlamada 9 kişi öldü, 88 kişi yaralandı. Ölenlerin arasında daha önce örgüt üyeliği suçundan yargılanan Güven Akkuş'un da olması patlamanın canlı bombadan kaynaklandığını ortaya çıkardı. Daha önce Kadıköy'de yapılan 1 Mayıs gösterilerinde bir polis memurunu öldüresiye döverken görüntülenen canlı bomba Güven Akkuş'un 2 yıldır ailesinden uzak yaşadığı belirtildi.

12 AKP, 2007 seçim kampanyasında siyasal iletişim aracı olarak kullandığı; mitinglerde, el ilanlarında, broşürlerde, bayrak ve afişlerde, şarkılarda, parti tanıtım filmlerinde, açıkhava, gazete vb. siyasal reklamlarda, seçim bildirgesinde bütüncül bir yaklaşım sergilemiştir. Seçim kampanyasında AKP, iktidar olduğu dönemde ülke için olumlu, faydalı icraatlarda bulunduğunu ve bunun devamının gelmesi için tekrar seçilmesi gerektiğini sürekli olarak vurgulamıştır.

13 DURMAK YOLA DEVAM «Herşey Türkiye İçin»

14 Siyasal iletişim kampanya sürecinde, mesaj kargaşasına düşmeden anlaşılır sade ve sürekli tekrar edilen ana mesaj ve taktik olarak farklı mecralarda ana mesajı destekleyen benzer alt mesajlarla temel bütünlük oluşturulmuştur. 22 Temmuz 2007 kampanyasının ana mesajı “Durmak Yok Yola Devam” aynı zamanda kampanyanın bütünleştirici şemsiye mesajını oluşturmaktadır. Pay-off olarak yani ilanı bağlayan son söz olarak ise “Her Şey Türkiye İçin” ifadesi kullanılmıştır.

15 27 Nisan muhtırası ve cumhurbaşkanlığı seçimleri 2007 Genel Seçimleri’nin psikolojisini belirleyen temel faktörler olmuştur. Güven ve istikrar teması ile seçmene sorunlar çözülür, sıkıntılar aşılır, kazanılmış istikrar kaybolmaz mesajı verilmiştir.

16 22 Temmuz seçimlerinde AKP açıkhava ağırlıklı siyasal reklamları tercih etmiştir kadar duvar özellikle kullanılmış, her ilde o il için yapılan icraatlar dev duvar giydirmelerde anlatılmıştır. 48 saat içinde Türkiye de aynı anda bütün duvarlar AKP’nin seçim mesajları ile kaplanmıştır.

17 Sarıyer Tarabya´da bulunan Bayraktar Holdinge ait Büyük Tarabya Oteli´nin tüm dış yüzeyi yaklaşık 5 bin metrekare alan AKP reklam alanı ile giydirilmiştir.

18 Ayrıca Parti, aynı seçimde 18 bin Avro karşılığında AK Robot isimli bir robot kiralamış ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu yolla seçim propagandası yapan tek parti olmuştur

19 Parti seçim öncesi 750 kişilik bisikletli tanıtım ekibi oluşturmuştur
Parti seçim öncesi 750 kişilik bisikletli tanıtım ekibi oluşturmuştur. “AK Elçiler” adı verilen bisikletliler Başbakan Erdoğan'ın mektubunu vatandaşlara ulaştırmakla görevlendirilmişlerdir.

20 İnternette partinin kurumsal sitesinin yanı sıra
siteleri kurularak, hükümetin icraatları, seçim kampanyasında yapılan mitinglerin sesli görüntülü kayıtları, reklam/tanıtım filmleri ve seçmen mesajları yayınlanmış, diğer partilerce kullanılmayan iletişim alanları elde edilmiştir.

21 Parti Genel Merkezi'nde 2003 yılından beri yüzyüze iletişim, internet, telefon, fax, mektup yöntemleri ile tüm vatandaş başvurularını değerlendiren ve yanıtlayan birim olan AK İletişim Merkezi (AKİM) kampanya esnasında da çalışmalarını sürdürmüştür.

22 AKP 22 Temmuz seçimleri kampanyası kapsamında “Durmak Yok Yola Devam” sloganıyla afişler kullanmıştır. Söz konusu afişlerdeki ortak öğe AKP Lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafı ve “Durmak Yok Yola Devam” sloganının kullanılmasıdır. Alt slogan olarak afişlerin bir kısmında “Her Şey Türkiye İçin”, diğer kısmında ise “Yolun Açık Türkiye” ibareleri kullanılmıştır

23

24

25

26

27

28

29

30 Geniş kesimlerin ilgisini çeken ve hayatını etkileyen konulara da ağırlık verilmiştir seçimlerinde üzerinde "Her Şey Türkiye İçin" yazılı AKP bayrak ve afişleri birçok ilin cadde ve sokakların süslemiştir. Açıkhava ilanlarında lider ağırlıklı reklamların yanı sıra sağlık, eğitim ve milliyetçilik gibi unsurlardan bahsedilmiştir. Siyasal iletişim kampanyası AK Partiyi iktidara taşıdığı için başarılı sayılabilir fakat bir önceki döneme göre milletvekili sayısında azalma olmuştur.

31 Sonuçlar 2002 seçimlerinde Türkiye geneline baktığımızda Ak Parti seçimlere ilk kez girmesine rağmen %34 gibi bir oy oranı ile büyük başarı elde etti. 2007 seçimlerinde Ak Parti oylarını ülke genelinde büyük oranda artırdı. Erdoğan liderliğindeki AK Parti ülkede yaklaşık 17 milyon seçmenin oyunu alarak %47'lik oy oranı ile adından söz ettirdi. 3 Kasım 2002 genel seçiminde parlamentoya iki parti girmişti seçimlerinde 9 olan bağımsız milletvekili sayısı ise bu seçimde üç katı artarak 27'ye yükseldi. 2002 genel seçimlerinde yüzde oy oranı ile 363 milletvekili çıkaran AK Parti, bu seçimde oy oranını yüzde 46.50'ye yükseltti, ancak milletvekili sayısı düştü. AK Parti, 340 milletvekili çıkardı.


"2007 GENEL SEÇİMLERİ Hazırlayanlar – Hilmi AKYEL" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları