Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YGS NED İ R ?. YGS HAKKINDA GENEL BİLGİLER YGS (YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) 2 yıllık veya 4 yıllık bir bölüm okumak isteyen öğrencilerin girmek zorunda.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YGS NED İ R ?. YGS HAKKINDA GENEL BİLGİLER YGS (YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) 2 yıllık veya 4 yıllık bir bölüm okumak isteyen öğrencilerin girmek zorunda."— Sunum transkripti:

1 YGS NED İ R ?

2 YGS HAKKINDA GENEL BİLGİLER YGS (YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) 2 yıllık veya 4 yıllık bir bölüm okumak isteyen öğrencilerin girmek zorunda oldukları bir sınavdır.

3 Yani “YGS” üniversite sıralarında okumak, üniversite mezunu olmak isteyen gençleri bekleyen ilk basamaktır.

4 YGS’ de toplam 160 soru vardır, cevaplama İçin verilen süre 160 dakikadır.

5 4 testten oluşmaktadır, her testte 40 soru yer almaktadır. Bu testler sırasıyla: Türkçe Testi( 32-35 soru anlam, 5-8 soru dil bilgisi sorusu.) Sosyal Bilimler Testi ( 15 tarih, 12 coğrafya, 8 felsefe, 5 din sorusu.) Matematik Testi( 30 matematik, 10 geometri sorusu.) Fen Bilimleri Testi ( 14 fizik, 13 kimya, 13 biyoloji sorusu.)

6 PEKİ NE ZAMAN YAPILIYOR BU YGS????

7 YGS, ÖSYM tarafından belirlenen tarihte yapılmaktadır. Genellikle Mart ayını ve Pazar gününü tercih eden ÖSYM, Mart ayının 2. ya da 3. haftasını sınav tarihi olarak seçer.

8 PEK İ YGS BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK ????

9 YGS başvuru süreci Ocak ayının ilk haftasında başlar. Eğer YGS’ ye ilk defa giriyorsanız başvuru yapacağınız yer okuduğunuz okul, Daha önce YGS’ye girdiyseniz başvurunuzu herhangi bir okuldan veya kendiniz AİS’ den yapabilirsiniz.

10 Adaylar önce okul aracılı ğ ıyla veya A İ S üzerinden sınav ba ş vurusunu yapar, daha sonra ÖSYM tarafından belirlenen bankalara sınav ücretini yatırır ve ba ş vurusunu tamamlamı ş olur.

11 YGS’DE NE TİP SORULA R ÇIKACAK ???

12 Türkçe soruları yo ğ un anlama dayalı, yorumlama becerisi gerektiren sorulardan olu ş maktadır ve sınavın belirleyici testidir.

13 Matematik soruları, uzun matematiksel işlemler gerektiren, oyalayıcı, müfredat dışına çıkmayan, özellikle problem soruları yorumlama becerisi gerektiren sorulardan oluşmaktadır. Geometri soruları, bilgiyi yorumlatan sorulardan oluşmaktadır.

14 Sosyal bilimler testinde yer alan ; Tarih soruları yoruma dayalı, orta zorlukta, öncüllü ve kısa paragraflı sorulardan, Co ğ rafya soruları 9. ve 10.sınıf müfredatını içeren bilgi gerektiren sorulardan, Felsefe soruları yorumlama ve anlama becerisi gerektiren sorulardan oluşmaktadır.

15 Fen bilimleri testindeki sorular, ortaokul ve 9. sınıf müfredatından seçilmekte, yorumlama gerektiren, yapılabilir düzeydeki sorulardan oluşmaktadır.

16 YGS’de 4 yanlış 1 doğruyu götürdüğü için adayların bilmedikleri soruları boş bırakmaları gerekmektedir.

17 YGS DE KAÇ TANE PUAN TÜRÜ VAR HANGİ PUAN TÜRÜNE ÖNCELİK VERMELİYİMMM?

18 YGS de toplam 6 tane puan türü vardır: YGS-1 ve YGS-2 sayısal puan türleridir. YGS-3 ve YGS-4 sözel puan türüdür. YGS-5 ve YGS-6 eşit a ğ ırlık puan türüdür.

19 YGS PUANLARIMI NASIL KULLANIRIM ?? ALDIĞIM PUANLAR NEREDE İŞİME YARAR ???

20 Polis MYO ‘na girişlerde, Özel Yetenek Sınavı ile ö ğ renci alan bölümlerde, Açıkö ğ retim bölümlerinde, 2 yıllık bölümlerde, YGS puanıyla ö ğ renci alan ve 4 yıllık e ğ itim veren üniversite bölümlerinde kullanılmaktadır.

21 LYS sınavlarına katılarak 4 yıllık bölüm okumak isteyen ö ğ rencilerin puanlarına da %30 - %40 aralı ğ ında katkı yapmaktadır.

22 Önemli !!!!! YGS de baraj puanı vardır. Açıkö ğ retim ve özel yetenek bölümlerini tercih edecek ö ğ rencilerin 140 puanı, 4 yıllık lisans bölümlerini tercih edecek ö ğ rencilerin herhangi bir YGS puan türünde 180 barajını geçmesi gerekmektedir.

23 YGS’YE G İ RD İ K PEK İ SONRA NE OLACAK ? ? ?

24 ÖSYM, YGS sonuçlarını 4-7 gün içinde açıklamaktadır. Adaylar, YGS sonuçlarını AİS aracılığıyla öğrenebilirler. YGS sonuçları açıklandıktan sonra adaylara düşen görev; puanı iyi olsun veya olmasın tüm gayretiyle LYS için hazırlanmaktır.

25 ÜN İ VERS İ TEYE GEÇ İ Ş SÜREC İ NDE ADAYLARI BEKLEYEN 2. BASAMAK L-Y-S (L İ SANS YERLEŞT İ RME SINAVI)

26 LYS, Haziran ayının 2. ve 3.haftası yapılan ve yerleştirme puanını %60- %70 oranında etkileyen sınavdır. ÖSYM, 5 tane LYS sınavı düzenlemektedir. Adaylar tercih yapmayı düşündüğü puan türüne göre en az 2 LYS ye girmek zorundadır.

27 Örneğin, sayısal puan türüyle tercih yapmak isteyen öğrenci: LYS-1( MATEMATİK+GEOMETRİ SINAVI) VE LYS-2 ( FEN BİLİMLERİ SINAVI) SINAVLARINA KATILMAK ZORUNDADIR.

28 TM puanıyla tercih yapmak isteyen öğrenci: LYS-1 (MATEMATİK+GEOMETRİ) VE LYS-3 ( EDEBİYAT-COĞRAFYA) sınavlarına katılmak zorundadır.

29 Sözel puanıyla tercih yapmak isteyen öğrenci: LYS-3 ( EDEBİYAT-COĞRAFYA ) LYS-4 ( TARİH+COĞRAFYA+FELSEFE GRUBU+DİN KÜLTÜRÜ) sınavlarına katılmak zorundadır.

30 ALAN AYRIMI OLMADIĞI İÇİN ADAYLAR TÜM LYS SINAVLARINA KATILMA HAKKINA SAHİPTİR. ADAYLARIN TERCİH İMKANLARINI ARTTIRABİLMELERİ İÇİN FAZLA SAYIDA LYS YE GİRMELERİ TAVSİYE OLUNUR.

31 LYS SINAVLARINA B İ R DE YAKINDAN GÖZ ATALIM

32 LYS-1 (MATEMATİK- GEOMETRİ SINAVI) 50 MATEMATİK SORUSU( 75 DAKİKADA CEVAPLANACAK.) 30 GEOMETRİ SORUSU (60 DAKİKADA CEVAPLANACAK.)

33 LYS-2 ( FEN BİLİMLERİ SINAVI ) 30 FİZİK SORUSU ( 45 DAKİKA) 30 KİMYA SORUSU (45 DAKİKA) 30 BİYOLOJİ SORUSU (45 DAKİKA )

34 LYS-3 ( EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI ) 56 EDEBİYAT SORUSU(85 DAKİKA) 24 COĞRAFYA SORUSU(35 DAKİKA)

35 LYS-4 ( SOSYAL BİLİMLER SINAVI ) 44 TARİH SORUSU( 65 DAKİKA) 16 COĞRAFYA SORUSU(20 DAKİKA) 32 FELSEFE GRUBU SORUSU(50 DAKİKA)

36 LYS-5 ( YABANCI DİL SINAVI ) 80 SORU ( 120 DAKİKA ) DİL SINAVINA GİRMEK İSTEYEN ADAYLAR İNGİLİZCE, FRANSIZCA VEYA ALMANCA’DAN BİRİNİ SEÇECEKTİR.

37 ŞİMDİ LYS PUAN TÜRLERİNİ ÖĞRENELİM

38 SAYISAL PUAN TÜRLER İ MF-1 : Matematik,aktüerya, matematik- bilgisayar,istatistik gibi bölümleri tercih etmek için kullanılır. MF-2: Fen a ğ ırlıklı puan türü olup; fizik,kimya,biyoloji,fen bilgisi ö ğ retmenli ğ i gibi bölümleri tercih etmek için kullanılır.

39 MF-3 : Fen a ğ ırlıklı puan türü olup; tıp, beslenme ve diyetetik, eczacılık, diş hekimli ğ i, fizyoterapi ve rehabilitasyon, veterinerlik, gerontoloji, hemşirelik, moleküler biyoloji ve genetik gibi bölümleri tercih ederken kullanılır. MF-4: Matematik-fizik-geometri a ğ ırlıklı puan türü olup; mühendislik, mimarlık bölümleri, endüstri ürünleri tasarımı,pilotaj gibi bölümleri tercih ederken kullanılır.

40 EŞ İ T A Ğ IRLIK PUAN TÜRLER İ TM-1: Matematik- geometri a ğ ırlıklı puan türü olup; işletme, iktisat,maliye, uluslar arası finans, uluslar arası ticaret-işletme, çeko,ekonometri,iç mimarlık, bankacılık,insan kaynakları, sa ğ lık kurumları işetmecili ğ i, muhasebe, turizm işletmecili ğ i,lojistik gibi bölümleri tercih ederken kullanılır.

41 TM-2: Türkçe-matematik-edebiyat a ğ ırlıklı puan türü olup; kamu yönetimi, sınıf ö ğ retmenli ğ i, uluslar arası ilişkiler, siyaset bilimi gibi bölümleri tercih ederken kullanılır.

42 TM-3 PUANI: Antropoloji, arkeoloji, çocuk gelişimi,felsefe, grafik tasarımı,moda ve tekstil tasarımı, arkeoloji, psikoloji,hukuk,pdr, sosyoloji bölümlerini tercih ederken kullanılır.

43 SÖZEL PUAN TÜRLER İ TS-1: Edebiyat-felsefe-tarih a ğ ırlıklı puan türü olup; co ğ rafya,gazetecilik, gastronomi,foto ğ rafçılık, film tasarımı, görsel iletişim tasarımı,halkla ilişkiler, iletişim tasarımı, medya ve iletişim, reklamcılık, sosyal bilgiler ö ğ retmenli ğ i, yeni medya bölümlerini tercih ederken kullanılır.

44 TS-2: Türkçe-edebiyat-tarih a ğ ırlıklı puan türü olup; sanat tarihi, ça ğ daş Türk lehçeleri ve edebiyatları,tarih,türk dili ve edebiyatı,türkçe ö ğ retmenli ğ i gibi bölümleri tercih ederken kullanılır.


"YGS NED İ R ?. YGS HAKKINDA GENEL BİLGİLER YGS (YÜKSEK ÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI) 2 yıllık veya 4 yıllık bir bölüm okumak isteyen öğrencilerin girmek zorunda." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları