Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI"— Sunum transkripti:

1 MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI

2 SU HALDEN HALE GİRER

3 Yağmurun sırrı Yağmur yağmadan kısa bir süre önce gökyüzünün kara bulutlarla kaplandığını fark etmişsinizdir. Fakat kara bulutlar bazen dolu da getirir. Yağmur yağdığında çukurlar, yerler ıslanır. Bir süre sonra bulutlar dağılır ve güneş açtığında yerleri kurutur. Peki ya çukurlardaki suya ne olur? Bunu gözlemlemek için bir etkinlik yapacağız.

4 Su buharı ve damlacıklar bulutları oluşturur
Su buharı ve damlacıklar bulutları oluşturur. Hava soğumaya devam ederse damlacıkların binlercesi birleşerek su damlalarını oluşturur. Atmosfere yükselen su buharı soğuk hava tabakasıyla karşılaşarak küçük su damlacıklarına dönüşür. Güneş suyu ısıtır. Su damlaları ağırlaşır ve havada asılı duramaz hale gelir. Yağmur bu şekilde yeryüzüne düşer. Sıvı halde bulunan yeryüzü suları güneşin etkisiyle su buharı olur ve atmosfere yükselir.

5 Küçük su damlacıkları. Çarpışarak büyüyen damlacıklar ağırlaştıkça yağmur damlaları olarak yere düşer. Birleşir. Birleşir. Birleşir. Orta boy su damlacıkları. Büyük su damlacıkları. Yağmur damlacıkları.

6 Su damlalarının yeryüzüne İnme şeklİ
Bulutların çok soğuk bir hava katmanıyla karşılaştığı durumlar olabilir. O zaman buluttaki küçük tanecikler, su damlacığı olmadan, donarak küçük buz tanecikleri olurlar. Bu tanecikler diğer kristallerle birleşerek büyür ve bulutta kalamayacak kadar ağırlaşarak kar şeklinde yeryüzüne iner. Bulutlar bazen çok soğuk hava katmanlarına rastladığında su damlacıklarının bir kısmı donar. Donan su damlacıkları şiddetli rüzgarın etkisiyle bulutta hareket ederek büyür. Gittikçe ağırlaşarak dolu şeklinde yere düşer. Bazı günler, bol su buharı taşıyan nemli hava, yeryüzüne yakın yerlerde küçük su damlacıkları oluşturur. Çok küçük olan bu damlacıklar havada asılı kalır. Böylece sis oluşur.

7 Doğadaki su dengesi Akarsular, göller, denizler, yer altı suları doğal su kaynaklarıdır. Su canlıların yapısında da bulunur. Farklı olan, yalnızca bulunduğu yer ve görünümüdür. Yerküre yüzeyinin %71’i sudur.

8 Kara denizlerden sürekli buharlaşan su, bir yandan da yağışlarla geri döner. Böylece doğadaki su dengesi korunur(İnsanlar doğaya zarar vermediği sürece).

9 SU DÖNGÜSÜ Su, bir halden başka bir hale geçerek yeryüzü ile atmosfer arasında dolanır. Bu dolanıma su döngüsü denir. Su döngüsünün devam etmesi için sürekli buharlaşma olması gerekir. Dünyamız var olduğundan beri Güneş’in yeryüzündeki suları buharlaştırmasıyla su döngüsünün devamlılığı sağlanmaktadır.

10


"MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları