Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“ D O S T L U K ” TANIM: Dostluk: Huyları ve düşünceleri birbirine yakın olan kimselerin kurduğu arkadaşlık. Uzun yolları meşakkatleri göze aldırabilen.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“ D O S T L U K ” TANIM: Dostluk: Huyları ve düşünceleri birbirine yakın olan kimselerin kurduğu arkadaşlık. Uzun yolları meşakkatleri göze aldırabilen."— Sunum transkripti:

1 “ D O S T L U K ” TANIM: Dostluk: Huyları ve düşünceleri birbirine yakın olan kimselerin kurduğu arkadaşlık. Uzun yolları meşakkatleri göze aldırabilen yakınlık. Uzaklıkları yakın eden bağ. Dost; çok sevilen güvenilen iyiliği istenen kimse. Arkadaş, yar ahbap, gönüldeş, sırdaş. Kendisine yakınlık ve arkadaşlık duyulan kimse.

2 GÜZEL SÖZLER Kusursuz dost arayan dostsuz kalır. (Mevlana)
Arkadaş, insanın kendisine verdiği hediyedir. (Stevenson) Dost, onunla birlikteyken olduğun gibi görünebileceğin, ruhunun tüm gizliliklerini ona anlatabileceğin biridir. Onunla birlikteyken kendini korumana gerek yok. (J.J.Rousseau)

3 GÜZEL SÖZLER Başkaları ile ilgilenirsen iki ay içinde birçok dostlar kazanabilirsin; başkalarının seninle ilgilenmesini beklersen, iki yılda bile tek dost kazanamazsın. (D. Carnegie) Gerçek dost kadar insanın gönlüne ferahlık veren hiç bir ilaç yoktur (R Bakon) İnsan özden ibarettir; geri kalan deridir Göz de dostu gören göze derler (Mevlana)

4 GÜZEL SÖZLER Dostlar öyle bir ailedir ki, insan, o ailenin fertlerini bizzat kendisi seçer (AlfonseKarr) Dost, kara günde belli olur (Atasözü) Söyle bana kiminle arkadaşlık ediyorsun, sana kim olduğunu söyleyeyim; neyle uğraştığını bilirsem, sende ne olur bilirim. (Goethe)

5 TAVSİYE KİTAPLAR Dost Kazanma ve İnsanları etkileme sanatı‐ Dale Carnegie‐ Gün Yay. Fareler ve İnsnalar –John Staeinbeck İhtiyar Dost‐ Halit Ziya Uşaklığil‐ Özgün Yay. Dostluk Hüznü Paylaşmaktır‐ Süheyla Acar ‐Can Yay. Dostluk‐ Atilla Keskin‐ Gendaş Yay. Can Dostum – Sevinç Kuşoğlu – Erdem Yay.

6 SEYİRLİK Kız Arkadaşım (My Girl)‐ Yönetmen: HowardZieff
Can Dostum (GoodWillHunting) – Yönetmen: Gus Van Sant Erdemler Dizisi‐ (Azim Yayıncılık) Dostluk CD’si. Dostluk Power Point Sunusu (mail adreslerine gönderilecek)

7 KISSADAN HİSSE AYIDAN DOST OLMAZ
Yiğidin biri ayıyı ejderhanın elinden kurtarınca ayı ona bağlandı. Hastalanınca da başında beklemeye başladı. Oradan geçen birisi başında ayının beklediği yiğidi görünce; Ayıya güven olur mu? Dedi. Ahmakların dostluğu düşmanlıktan beterdir. Haydi, bırak bu ayıyı peşimden gel ”. Bunun üzerine çileden çıkan yiğide; Galiba” dedi. ;Bu adam bu ayı ile dostluğumu bozmak için iddiaya tutuştu. Yahut katilin biri. Kanıma kastetmeğe geldi ” Adam sözünün dinlenmediğini görünce gitti. Ayı yiğidin yüzüne konan bir sineği kovalamaya çalışıyordu. Ama sinek gitmiyordu. En sonunda bir taş alıp sineği yapıştırdı. Ne var ki sinek yiğidin alnına konmuştu! Yiğidin suratı dağıldı. Dostlarınızı kendi cinsinizden ve akıllı olanından seçin ki suratınıza bir taş inmesin.

8 ÖRNEK DAVRANIŞLAR İyi arkadaş seçimi yapmak
Öz saygınızı geliştirin. Kendisine güvenen çocuklar güvenilir arkadaşlar edinirler. Arkadaşlar arasındaki sorunları abartmamak. Farklılıklara saygılı olmak. Arkadaşlarını küçük görmemek. Arkadaşlarının iyi davranışlarını övmek, kötü davranışlarından vazgeçirmeye çalışmak. Arkadaşların özel günlerini hatırlamak. Arkadaşların duygu ve düşüncelerini dinlemek. Arkadaşların karar ve eylemlerine yapıcı eleştiriler getirin. Arkadaşlarını eve davet etmek. Arkadaşların ailesi ve arkadaşı arasında seçim yapmasını istemeyin.

9 ÖRNEK ŞAHSİYETLER Yunus Emre, Yavuz Sultan Selim, Aşık Veysel,
Orhan Seyfi Orhon, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Fethi Gemuhluoğlu gibi kişilerin hayatlarından bahsedilir.

10 YARIŞMA Yapılan etkinlikler doğrultusunda bir bilgi yarışması düzenlenir. Kazananlar ödüllendirilir.

11 TURNUVA Dostluk kupası adını verdiğimiz futbol, basketbol, satranç, voleybol vb. dallarında turnuvalar düzenlemek. Dereceye girenleri ödüllendirmek.

12 MÜNAZARA Arkadaşlık mı önemlidir? Dostluk mu?
Dost olanlarla sırlar paylaşılır mı paylaşılmaz mı? Dost çevresini kişi kendi mi belirlemeli? Ailesi veya büyükleri mi? Büyüklerin düşüncelerine saygı göstermeli miyiz? Günümüzün düşüncesi daha mı önemlidir? Saygısız davrananlara saygı gösterilir mi? Gösterilmez mi?

13 S O N


"“ D O S T L U K ” TANIM: Dostluk: Huyları ve düşünceleri birbirine yakın olan kimselerin kurduğu arkadaşlık. Uzun yolları meşakkatleri göze aldırabilen." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları