Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLETİŞİM BECERİLERİ KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLETİŞİM BECERİLERİ KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ."— Sunum transkripti:

1 İLETİŞİM BECERİLERİ KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

2 İLETİŞİM

3 İletişim, kişilerin duygu, düşünce ya da fikirlerini karşıdaki kişi ya da kişiler çeşitli yollarla aktarmasıdır.

4 SÖZSÜZ İLETİŞİM

5 Sözsüz iletişim, bedenimiz ile verilen mesajlardır.

6 Sözel Olmayan İletişim Öğeleri
Göz Teması: Genelde konuşulan kişiye bakmak sizin içten olduğunuz anlamına gelir ve söylediğiniz şeyin daha etkili olmasını sağlar.   Yüz İfadesi: Yüz ifadeleri karşımızdaki kişinin duygularına ilişkin bilgi sahibi olmanın en etkili yoludur. El ve Kol Hareketleri: Uygun el ve kol hareketleri ile sözcüklerinizi desteklemek mesajınıza açıklık ve sıcaklık katabilir. El ve kol hareketleri duyguların en güzel belirtileridir. Beden Duruşu: Omuzların dik ya da çökük oluşu, kolların açık ya da kapalı oluşu, ayakların açıklılığı ya da kapalılığı, bacakların üst üste atılmış olması, ayrık ya da bitişik durması birer mesaj oluşturur.

7 BEN DİLİ SEN DİLİ

8 Ben dili, bireyin karşısındaki kişiyi suçlamadan, küçültmeden, bir konuya ilişkin, duygu ve düşüncelerini iletmesidir. Sen dili ise, kişinin karşısındaki kişiyi suçlayarak, aşağılayarak konuşmasıdır.

9 BEN DİLİ 1. Savunmaya itmez. 2. Suçluluk hissettirmez.
3. Duygunun nedeni anlaşıldığı için iletişim sağlıklı olur. 4. Ben iletisi alan kişi başkalarını düşünmeyi de öğrenir. 5. Yakınlaşmayı sağlar. 6. Anlaşmazlıkları azaltır. 7. Konuşan kişiyi rahatlatır.

10 SEN DİLİ 1. Suçlayıcıdır. 2. Davranıştan çok kişiliğe yöneliktir.
3. Kişiye anlaşılmadığını hissettirir. 4.Yeniden konuşma isteğini engelleyicidir. 5. Neye kızıldığının anlaşılmamasına neden olur. 6. Kişiyi incitir, kırar.

11 Örnek Ben Dili İfadeleri "Sürekli konuşmanız dikkatimi dağıtıyor
Örnek Ben Dili İfadeleri "Sürekli konuşmanız dikkatimi dağıtıyor." "Anlaşılmamak beni üzüyor." "Sorumluluklarını yerine getirmemen beni endişelendiriyor." "Kendimi dışlanmış hissediyorum."

12 Örnek Sen Dili İfadeleri "Yeterince açık konuşmuyorsun
Örnek Sen Dili İfadeleri "Yeterince açık konuşmuyorsun. " "Sürekli sözümü kesiyorsun." "Çok fazla gürültü ediyorsun. " "Dikkatini bana vermiyorsun." "Arkadaşlarına haksızlık ediyorsun. " "Hiç sözümü dinlemiyorsun."

13 Örnek Olay Aileniz sizi ilgilendiren bir konuda karar veriyor, fakat sizin düşüncenizi sormuyorlar. Sen Dili Tepki: ? Ben Dili Tepki: ?

14 Ben dilinde dikkat edilmesi gereken nokta, karşıdakini suçlamadan olayı tanımlamak, kişide yarattığı etki ve duyguyu ifade etmektir. Ben dilinin günlük hayat içinde kullanılması, kişiliğin değerlendirilmesi yerine davranışın değerlendirilmesini ortaya çıkartır.

15 ETKİN DİNLEME

16 Etkin dinleme, iletişim içinde bulunulan kişiyi yargılamadan, sözünü kesmeden, bedene uygun biçim vererek, göz teması kurularak yapılan dinlemedir.

17 Etkin Dinlemenin Yararları: Açık ve dürüst iletişime yardımcı olur
Etkin Dinlemenin Yararları: Açık ve dürüst iletişime yardımcı olur. Kişiyi herhangi bir konuda tartışmaya yüreklendirir. Olumsuz duyguları tartışma fırsatı verir. Kişi temel sorununu kendi fark eder. Kişi anlaşıldım duygusunu yaşar, karşıdaki kişiye olumlu duygular besler. Kişiyi karşıdaki kişileri anlamaya ve dinlemeye hazır duruma getirir.

18 Örnek Olay A Kişisi: Bu yaz yaşadığınız güzel bir anınızı paylaşınız
Örnek Olay A Kişisi: Bu yaz yaşadığınız güzel bir anınızı paylaşınız. B Kişisi: I. Tepki: Eşiniz konuşurken mümkün olduğunca ilgisiz olmaya çalışınız. Bakışlarınızı odanın etrafında dolaştırın, yere bakın, saatinizle oynayın. Konuşmayı bölmeye çalışın. II. Tepki: Bu sefer dikkatinizi konuşan kişiye verin. Ona bakın, başınızı sallayın, sık sık göz iletişimi kurun, gülümseyin, sorular sorun ve daha ilgili olduğunuzu gösterin. 'O evet, hı hı, anlıyorum 'gibi şeyler söyleyin ve tamamen dikkatinizi ona verdiğinizi gösterin. Yani etkin dinleyin.

19 KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER
KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ


"İLETİŞİM BECERİLERİ KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları