Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK A. Salih TAŞDELEN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK A. Salih TAŞDELEN."— Sunum transkripti:

1 KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK A. Salih TAŞDELEN

2 KİŞİLİK: PERSONALITY Latince’de
tiyatro oyuncularının yüzlerine taktıkları maske anlamına gelen “persona” kökünden gelmektedir.

3 KİŞİLİK Kişilik, insan ilişkilerinin olduğu, insanlarla ilgili birilerine bilgi aktarıldığı veya onlarla ilgili değerlemelerin yapıldığı her yerde kullanılmaktadır. Bir insan hakkında olumlu ifadeler: “saygın bir kişilik” , “dört dörtlük bir kişiliğe sahip”, “namuslu, dürüst, kişilikli”, “Kişilik sahibi” “Güvenilir bir kişiliği var”, “Renkli bir kişiliği var” Bir insan hakkında olumsuz ifadeler: “Kişiliği zayıf”, “Zayıf kişilikli”, “Kişiliği silik”, “Kişiliksiz”, “kişiliği bozuk”

4 KİŞİLİK Kişinin toplumda oynadığı roldür.
Bireysel farklılıkları vurgulamak için kullanılır. Geçmişin, mevcut zamanın ve geleceğin oluşturduğu bir bütündür. Yaşam tarzıdır. İnsanın ilgi alanlarını, tutumlarını, yeteneklerini, konuşma tarzını, dış görünüşünü, çevreyle uyum biçimini kapsayan bir kavramdır. Kişilik, insanın, konuşma, düşünme, hissetme, olaylara ve insanlara bakış şekilleriyle doğuştan getirdiği ve sonradan kazandığı, onu diğer insanlardan ayıran özelliklerin tümünün oluşturduğu bir bütündür.

5 KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ Doğuştan getirilen + sonradan kazanılan özellikler
Sosyal ortam içinde sergilenen davranışların toplamıdır. Bedensel + zihinsel özellikler Davranışların toplamından oluşur ve davranışlara yön verir. Her kişilikte doğuştan getirilen bir mizaç vardır ve bu mizaç kişiliğin vazgeçilmez bir özelliğini oluşturur. Tutarlı ve süreklidir.

6 KİŞİLİĞİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Her insan, başka insanları sevmede etkili olabilen birçok kişilik özelliği sıralayabilir. Yani, başka değişkenlerin eşit olması koşuluyla, dürüst insanları, dürüst olmayanlardan, yardım severleri yardım sevmeyenlerden, nazik olanları, kaba olanlardan hem kolayca ayırt edebiliriz ve hem de daha fazla severiz. N.Anderson’ın 1960 yılında yaptığı araştırmaya göre; üniversite öğrencilerinin en çok ve en az değer verdikleri özellikler şunlardır: Samimiyet Dürüstlük Sadakat Gerçekçilik Güvenilirlik Bağlanılabilirlik YalancılıkSahtekarlık Dürüst olmama

7 KİŞİLİĞİ OLUŞTURAN ÖGELER
Kalıtımsal yapı faktörleri (göz rengi, ten rengi, boy, yürüyüş, duruş biçimi) Kültürel faktörler Aile faktörü Sosyal yapı ve sosyal sınıf faktörü Çevre ve arkadaş faktörü Kitle iletişim araçları

8 KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK Sınıf, öğrencilerin gürültü patırtısıyla sallanırken sert görünümlü hoca kapıda beliriyor. İçeriye kızgın bir bakış atıp kürsüye geçiyor. Tebeşirle tahtaya kocaman bir (1) rakamı çiziyor. “Bakın, bu kişiliktir. Hayatta sahip olabileceğiniz en değerli şey…”diyor. Sonra (1)’in yanına bir (0) koyuyor; “Bu, başarıdır. Başarılı bir kişilik (1)’i (10) yapar.” Bir (0) daha koyuyor. “Bu, beceridir. (10) iken (100) olursunuz”… Sıfırlar böyle uzayıp gidiyor: Yetenek… Disiplin… Sevgi… Eklenen her yeni (0)‘ın kişiliği 10 kat zenginleştirdiğini anlatıyor hoca. Sonra eline silgiyi alıp en baştaki (1)’i siliyor. Geriye bir sürü sıfır kalıyor ve diyor ki “Kişilik olmadan diğerleri bir hiçtir…”

9 TEŞEKKÜR EDERİM…


"KİŞİLİK SAHİBİ OLMAK A. Salih TAŞDELEN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları