Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanFikret Abaci Değiştirilmiş 9 yıl önce
1
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
KONU:BESİN İÇERİKLERİ VE GÖREVLERİ SÜRE:45 DAKİKA
2
MERAK EDİYORUM Hangi besinleri yersek daha sağlıklı oluruz?
Bize enerji veren besinler nelerdir? Güçlü olmak için neler yemeliyiz? Kış aylarında portakal ve mandalina yememiz konusunda annelerimiz ısrar ederler neden? Sıcak günlerde daha çok su içeriz,bunun sebebi ne olabilir?
3
Altın Not: Vücudumuzun yaşamını sürdürebilmesi için gerekli yiyecek ve içecekler BESİN olarak adlandırılır.
4
Besinleri nelerden elde ederiz?
BEYİN FIRTINASI Besinleri nelerden elde ederiz?
5
CEVAP Besinlerimizi;hayvansal,bitkisel ve madensel maddelerden elde ederiz.
7
Yiyecekler birden fazla besin maddesi içerebilir.
ALTIN NOT Ancak içeriğinde hangi besin maddesi fazla bulunuyorsa yiyecek o grupta yer alır.
9
1.KARBONHİDRATLAR
10
BENİM ÖZELLİKLERİM Bana enerji veren doktor derler.
Ben beş heceden oluşurum.Beni parçalara ayırdığınızda şöyle okunurum. KAR-BON-HİD-RAT-LAR Vücudunuzun asıl enerji kaynağıyım. Özellikle bitkisel gıdalarda bol miktarda bulunurum. Ayrıca ;şeker ve şekerli yiyecekler ekmek,makarna,patates ve tahıllarda bulunurum.
11
Aşağıdaki besinlerde bulunurum
Buğday Mısır Pirinç Arpa Yulaf Patates Şeker kamışı Bal Süt Meyve çeşitleri Kepekli ekmekler
12
KÜÇÜK BİR OYUN OYNAMAYA VAR MISINIZ? OYUNUN ADI:DİKKAT
buğday pirinç Arpa yulaf patates Şeker kamışı bal süt Meyve çeşitleri Kepekli ekmek
13
2.PROTEİNLER
14
BENİM ÖZELLİKLERİM Vücudumuzun büyüme ve gelişmesinde görevliyim.
Vücudumuzdaki yaralar benimle iyileşir. Mikroplara karşı savaşırım. Bana yapıcı-onarıcı derler. Hayvansal besinlerde benimle çok karşılaşırsınız. Tahıllar,baklagiller ve kuru yemişlerde de beni görmeniz mümkündür.
15
PROTEİNİN ARKADAŞ OLDUĞU BESİNLER
16
BUNU BİLİYOR MUSUNUZ? Büyüme ve gelişme döneminde yeterince protein almazsak büyüme yavaşlar,hatta durabilir.Proteinler zekamızın gelişmesinde çok etkili olurlar
17
YAĞLAR
18
Beni bitkilerden ve hayvanlardan elde ederler.
19
Nerelerde bulunurum? Zeytin,ayçiçeği,mısır,yerfıstığı,susam ve soya bitkileri yağ bakımından zengindir. Bunlardan başka ceviz,badem,kabak çekirdeği,fındık bol miktarda yağ içerir. Balık,süt,peynir,tereyağı kaymak,et ve et ürünleri yağ bakımından zengindir.
20
Yağ ürünleri
21
yağlar
22
SU
23
SUYUN ÖNEMİNİ ANLATAN CÜMLELER
Evdeki bitkileri sulamazsak yaprakları canlılığını kaybeder. Canlılar belli bir süre susuz kalırlarsa yaşamları tehlikeye girer. Vücudumuzun %70’i sudur. Su vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapar.
24
MİNERALLER
25
Mineralleri nelerden alırız?
BEYİN FIRTINASI Mineralleri nelerden alırız?
26
Mineralleri yediğimiz yiyecek ve içeceklerden alırız.
CEVAP Mineralleri yediğimiz yiyecek ve içeceklerden alırız.
27
Mineraller vücudumuzda düzenleyici olarak görev yaparlar
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.