Sunuyu indir
1
KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
Karışımları ayırma yöntemleri Yüzdürme Buharlaştırma Süzme Mıknatısla ayırma
2
SÜZME Birbiri içerisinde çözünmeyen katı-sıvı karışımlarının ayrılması için kullanılır. Örneğin;haşlanmış makarnanın suyunun süzülmesi, kum ve su karışımının süzülmesi, yeni sağılan sütün içine karışan maddelerin süzülmesi … Büyüklükleri farklı bazı katı-katı karışımların ayrılmasında da bu yöntem kullanılır.İnce kum, elenerek içindeki taşlardan ayrılır.
3
MIKNATISLA AYIRMA Mıknatıstan etkilenen maddeyi, etkilenmeyenden ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Örneğin;demir tozu+talaş Toplu iğne+kum Çivi+şeker
4
BUHARLAŞTIRMA Şekerli çay bir çözeltidir.
Şekerli çayı süzgeçten süzsek, süzgeçte hiçbir şey kalmaz. Süzdüğümüz çay,bütün özelliklerini korur. Çözeltiler , kendini oluşturan maddelere bu yöntemle ayrılamaz.
5
YÜZDÜRME Maddelerin bazıları suda yüzerken bazıları da batar.Yüzme ve batma özellikleri olan iki farklı maddenin oluşturduğu karışımlar, sıvılar yardımıyla birbirinden ayrılabilir. Böyle karışımlardaki katı maddeler , yüzdürme tekniği kullanılarak birbirinden ayrılır. Yüzen katı madde üste çıkar, batan madde dipte kalır.
6
Çiftçiler; taş, saman, kum gibi maddeleri buğdaydan ayırmak için yüzdürme tekniğini kullanırlar.
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.