Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Nokia.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Nokia."— Sunum transkripti:

1 Nokia

2 TARİHÇE Şirketin kökenleri, Güney Batı Finlandiya’nın, maden mühendisi Fredrik Idestam  tarafından bir orman sanayi işletmesinin kurulduğu 1865 yılına kadar uzanmaktadır. 1898 yılında başka bir yerde Finnish Rubber Works Ltd kurulmuş ve 1912 yılında Finnish Cable Works faaliyetine başlamıştır. Bu iki şirketin ve Nokia’nın mülkiyeti yavaş yavaş birkaç kişinin eline geçmiştir. Son olarak  1967 yılında, üç şirket Nokia Corporation olarak birleşmiştir. Nokia'nın Başkanı ve CEO'su(Chief Executive Officer’ın kısaltmasıdır. Yönetim kurulu başkanının altında, genel müdürünse üstünde çalışan kişidir.) şu an Stephen Elop'tur.

3 1980'lerin başında, Nokia, 'İsveç’ten Mobira, Salora, Televa Luxor'u alarak telekomünikasyon ve tüketici elektronik piyasasındaki konumunu güçlendirdi.1987 yılında, Nokia, German Standard Elektrik Lorenz’in tüketici elektronik işletmesini ve parça üretim işinin bir kısmını ve Fransız tüketici elektronik şirketi Oceanic’i satın aldı yılında, Nokia ayrıca,  İsviçreli kablo makine şirketi Maillefer'i satın aldı. 1980'lerin sonlarında, Nokia, Ericsson'un veri sistemleri bölümünü satın alarak 'İskandinavya’daki en büyük bilgi teknolojisi şirketi haline geldi. 1989 yılında, Nokia, Hollandalı kablo şirketi NKF'yi satın alarak kablo sanayini Kıta Avrupası'na açtı.

4 1990'ların başından bu yana, Nokia bilgi teknolojisi ve temel sanayi faaliyetlerini ayırarak ana işi olan telekomünikasyon üzerinde yoğunlaşmaktadır. Nokia ve Siemens yüzde 50'şer ortaklı olarak telefon parçaları birimi bazında birleşme kararı aldılar ve yeni şirketin adı olarak  Nokia Siemens Networkolacağı belirtildi. Nokia 1 Temmuz 2012'de Finlandiyadaki son fabrikasını kapatmıştır. 11 Şubat 2011'de Microsoft ile birlikte akıllı telefonlarında  Windows Phone işletim sistemini kullanacağını açıkladı.2012'de akıllı telefon pazarında rakiplerine nazaran geride kalmasını mali sıkıntıyla ve kemer sıkma ile karşılayan firma 2012'nin son çeyreğinde çıkacak Microsoft işletim sistemli akıllı telefonlarını çıkış ürünü olarak görmekte stratejilerini bu ürün gamına göre belirlemektedir

5 3 Eylül 2013 tarihinde, Microsoft tarafından Cihazlar ve Servisler birimleri ve bazı Nokia patentleri 7.2 Milyar Dolar karşılığında satın alınmıştır. Bu satın almayla birlikte Nokia'nın 18 bin'i üretimde olmak üzere, 32 bin çalışanının da Microsoft tarafına geçeceği açıklandı.

6 Nokia’nın İlginç Geçmişi

7 Cep telefonu denilince akla ilk gelen markalardan biri olan Nokia, cep telefonları icat edilmeden önce çok farklı bir işle uğraşıyordu. Fredrik Idestam adlı bir maden mühendisinin Finlandiya'nın Nokiaşehrinde 1865 yılında kurduğu şirketin uzmanlık alanı kağıt ve lastik üretimiydi.

8 Ayakkabı, Bir de Bot Daha sonra Finnish Rubber Works ile birleşen Nokia araç lastiklerinin yanı sıra bot ve ayakkabı işine de girdi. Nokia'nın iletişim sektörüne girmesi 1960 yılında gerçekleşti. Buna ilk adım şirketin kablo üretmeye başlamasıyla oldu. İlk kurulan lastik şirketi ise Nokian Tyres adıyla hala iş hayatını sürdürüyor.


"Nokia." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları