Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

9-D sınıfı  İŞÇİ VE HAVUZ PROBLEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "9-D sınıfı  İŞÇİ VE HAVUZ PROBLEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 9-D sınıfı  İŞÇİ VE HAVUZ PROBLEMLERİ

2

3 İşçi ve havuz problemlerinde birim zamanda (1 saatte, 1günde) yapılan iş üzerinden işlem yapılır.
İşin tamamını 1 günde 1. işçi a günde bitiriyor 1/a kadarını bitirir. 2. işçi b günde bitiriyor 1/b kadarını bitirir. İkisi beraber x günde bitiriyorlar 1/x kadarını bitirirler

4 İki musluk t saatte bu havuzun
Havuzun Tamamını 1 saatte 1. musluk a saatte dolduruyor 1/a kadarını doldurur 2. musluk b saatte boşaltıyor 1/b kadarını boşaltır İki musluk t saatte bu havuzun

5 Örnek 1 Bir işi Kibar Feyzo 10 günde, aynı işi Bilo 15 günde bitirebilmektedir. İkisi birlikte çalışırsa aynı işi kaç günde bitirirler?

6 Örnek 2 Bir işi Burak 24 günde bitirebilmektedir.Aynı işi Burak ve Doğa 6 günde bitirebildiklerine göre, Doğa tek başına bu işi kaç günde bitirir?

7 Örnek 3 A makinesi, B makinesinin 3 katı iş gücündedir.İki makine birlikte çalıştırılarak bir işi 5 günde bitirebiliyorlarsa, B makinesi ile bu iş kaç günde biter?

8 Örnek 4 Bir işi, eş güçteki 4 usta 3 günde, 3 çırak 6 günde yapabiliyor. Bu işi 1 usta ile 1 çırak kaç günde bitirir?

9 Örnek 5 Boş bir havuzu A musluğu 4 saatte, B musluğu 6 saatte dolduruyor. Havuzun dibindeki C musluğu ise dolu havuzu 3 saatte boşaltıyor. Üç musluk aynı anda açılırsa boş havuz kaç saatte dolar?

10 Örnek 6 Boş bir havuz A ve B muslukları açıkken 4 saatte, A ve C muslukları açıkken 6 saatte, B ve C muslukları açıkken 3 saatte dolduğuna göre, Üç musluk aynı anda açılırsa boş havuz kaç saatte dolar?

11 Örnek 7 Mehmet ile Ahmet bir işi 15 günde bitiriyorlar. 6 gün beraber çalıştıktan sonra Mehmet işi bırakıyor.Geri kalan işi Ahmet 24 günde bitiriyor.Buna göre Mehmet hiç çalışmamış olsaydı Ahmet bu işi kaç günde bitirirdi?

12 Örnek 8 A musluğu boş bir havuzu tek başına 12 saatte doldurabilmektedir.Havuzun ortasında bulunan B musluğu ise boşaltabileceği kısmı tek başına 15 saatte boşaltabilmektedir.Buna göre iki musluk birlikte açılırsa boş havuz kaç saatte dolar?

13 Örnek 9 Zeynep Teyze bir işin yarısını 6 günde bitirirken, Fatma Teyze aynı işin tamamını 6 günde bitiriyor. İkisi beraber kaç günde bitirir?

14 Örnek 10 Bir halıyı Mukaddes 6 günde Öykü 4 günde dokuyabiliyor. İkisi birlikte aynı nitelikteki 5 halıyı kaç günde dokur?

15 Örnek 11 Bir öğrenci 2 saatte 45 soru, bir başka öğrenci 4 saatte 60 soru çözebilmektedir.Aynı nitelikte 300 soruyu çözebilmek için birlikte kaç saat çalışmaları gerekir?

16 Örnek 13 Boş bir havuzu A musluğu 6 saatte, B musluğu 12 saatte doldurmaktadır.A musluğu açılıp 3 saat sonra kapatılırsa, kalan kısmı B musluğu kaç saatte doldurur?

17 (SAĞDAKİ Aksaray’da romalIlardan kalma havuz) Örnek 13
Her biri boş bir havuzu 8 saatte dolduran 3 musluktan biri açılıyor.Bundan sonra her saat başı bir musluk daha açılıyor. Buna göre 3 saatin sonunda havuzun yüzde kaçı dolmuştur?

18 Örnek 14 Boş havuzu A musluğu 30 saatte, B musluğu 20 saatte doldurmaktadır. C musluğu ise dolu havuzu x saatte boşaltmaktadır.Muslukların üçü birlikte açıldığında boş havuz 15 saatte dolduğuna göre, x kaçtır?

19 Örnek 15 Üç otomobil tamircisi bir işi beraber 2 günde bitiyor.İşçilerden biri aynı işi tek başına 4 günde, diğeri 6 günde bitirdiğine göre, üçüncü işçi aynı işi kaç günde bitirir?


"9-D sınıfı  İŞÇİ VE HAVUZ PROBLEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları