Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yrd.Doç.Dr. Toğrul NAĞIYEV

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yrd.Doç.Dr. Toğrul NAĞIYEV"— Sunum transkripti:

1 Yrd.Doç.Dr. Toğrul NAĞIYEV
Ç.Ü. Sağlık Hizmetleri M.Y.O. TÜTÜNÜN BİYOKİMYASI Yrd.Doç.Dr. Toğrul NAĞIYEV

2 Sigarada 4000’i aşkın birbirinden farklı zararlı madde bulunmaktadır.
Ayrıca sigaranın ana maddesi olarak bilinen tütünde de bir çok zararlı madde bulunmaktadır. Tütün yetiştirilirken haşere ve böcekten korunması için böcek zehiri kullanılır. Sigarayla birlikte, bir çok zehirli maddenin dışında, böcek zehirini bile içimize çekmiş oluyoruz.

3 Sigara üreticilerinin, sigaranın içindekilerini belirtme gibi bir zorunlulukları olmadığından tam olarak içinde ne tür maddeler olduğunu bilemiyoruz. Bilinenler: Kansere Sebep Olan Maddeler Bazı metaller Diğer Maddeler

4 Akciğerlerimizi bu hale getiren son derece zehirli olan maddelerden bir kısmı :
Nitrosamines Crysenes Cadmium Benzo(a)pyrene Polonium 210 Polycyclic aromatic hydrocarbons [PAHs] Nickel DibenzAcidine B-Napthylamine Urethane N.Nitrosonornicotine Toluidine

5 Akciğerlerimizi bu hale getiren son derece zehirli olan maddelerden bir kısmı :
Aliminyum Berilyum Çinko Magnezyum Civa Altın Silikon Gümüş Titanyum Kurşun Bakır

6 Akciğerlerimizi bu hale getiren son derece zehirli olan maddelerden bir kısmı :
Asetone Asetik Asid Amonyak Arsenik Benzene Bütan Gazı Kadmiyum Karbon Monoksit Siyanür Kloroform DDT Etanol Formaldehyde Hexamine Metan Metanol Naftalin Nikotin Nitrobenzen Nitrous Oxide Phenols Strik Asid Toluene Vinil Klorit

7 Sigaranın En Ölümcül Zehirleri
Karbon monoksit Karbon monoksit son derece zehirli bir gazdır. Gözle görülmez, kokmaz ve tadı yoktur. Fakat fazlası öldürücüdür. Arabaların egzoz gazının içinde de çok miktarda bulunur. Karbon monoksit kana girdiği zaman, oksijenin yerini alır ve vücudun oksijen kaynağı kesilmiş olur. Karbon monoksit aynı zamanda gece görüşünü ve tepki süresini azaltır. Nikotinle beraber alındığında kalp hastalıklarına neden olur.

8 Sigaranın En Ölümcül Zehirleri
Nikotin Tütün bitkisinde doğal olarak bulunur. Çok güçlü bir uyuşturucudur. Kokain ve Morfin kadar bağımlılık yapar. Direkt olarak beyin ve kaslara etki eder. Kan basıncını arttırır, kalbin daha çok çalışmasını sağlar, kan damarlarını gerginleştirir, vücut ısısını düşürür, ülserin gelişmesine yardımcı olur, midedeki salgıları etkisiz hale getirir. Nikotin Devlet kontrolünde satılır.

9 Sigaranın En Ölümcül Zehirleri
Katran Kanserojen (kanser yapıcı) bir maddedir. Sigara içenlerin parmaklarını, dişlerini ve ciğerlerini boyayan, sarı-kahverengi, yapışkan ve zehirli bir maddedir. Yapısında kanser yapıcı bir çok madde bulunur. Akciğer kanseri, amfizem ve kronik bronşite neden olur. Sigarada 16 mg’dan fazla katran bulundurulması yasaktır.

10 Sigaranın En Ölümcül Zehirleri
Hidrojen Siyanür Amonyak Formaldehid Akciğerleri temizleyen küçük tüylere (cilia) zarar verirler. Ciğerlerin temizleme mekanizması durunca, zehirler ciğerde ve solunum yollarında birikir, enfeksiyon ve hastalıklara neden olur. Hidrojen Siyanür, kimyasal silah yapımında ve gaz odalarında kullanılan maddedir. Amonyak aynı zamanda temizlik maddelerinde bulunur. Formaldehid ise morglarda, ölü insanların organlarını korumak amacıyla kullanılır.

11 Metaller (arsenik, kadmiyum, nikel vs.)
Sigarada yaklaşık 76 farklı metal bulunmuştur. Radyoaktif Maddeler Kanser yapıcı maddelerdir. En çok bulunan radyoaktif maddeler: polonyum-210 ve potasyum-40 tır.

12 Sigaradaki Bazı Zehirlerin Toplu Listesi
Amonyak: Temizlik Malzemelerinde bulunur. Angelica root extract: Hayvanlarda kansere yol açar. Aseton : Oje temizleyicisi olarak kullanılır. Arsenik: Fare zehirinde kullanılır. Asetik Asit : Sirkede bulunur. Benzen: Boya ve kauçuk maddelerin yapımında kullanılır. Bütan: Hafif sıvılarda bulunan zehirli bir gaz. Fenol : Dezenfektan olarak kullanılır.

13 Sigaradaki Bazı Zehirlerin Toplu Listesi
Karbonmonoksit: Zehirli Gaz. Kadmiyum: Pil yapımında kullanılır. Siyanür: Öldürücü Zehirdir. DDT: Yasaklanmış bir böcek zehiridir. Ethyl Furoate: Hayvanlarda öldürücüdür. Kurşun: Yüksek miktarda alınırsa zehirlidir. Formaldehid: Kadavraları korumak için kullanılır. Methoprene: Böcek Zehiri.

14 Sigaradaki Bazı Zehirlerin Toplu Listesi
Megastigmatrienone: Greyfurtun yapısında bulunan kimyasal bir maddedir. Metanol : Roket Yakıtı olarak kullanılır. Maltitol: Diyabetik tatlandırıcı. Naftalin: Güve ilacında bulunur. Metil isocyanate: 1984’te Bhopal, Hindistanda yanlışlıkla salındığı için 2000 kişi ölmüştür. Polonyum: Kanser yapıcı radyoaktif bir maddedir. Toluene : Endüstriyel çözücü.


"Yrd.Doç.Dr. Toğrul NAĞIYEV" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları