Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Zararlı Alışkanlıklar ve Madde Bağımlılığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Zararlı Alışkanlıklar ve Madde Bağımlılığı"— Sunum transkripti:

1 Zararlı Alışkanlıklar ve Madde Bağımlılığı
Özgür OKŞAR Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

2 BAĞIMLILIK NEDİR Bağımlılık kişinin kullandığı madde üstünde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Bağımlılık bir kez geliştikten sonra, bir daha iyileşmez ve kişinin yaşamı boyunca onunla beraber gelir.

3 MADDE KULLANIMININ NEDENLERİ
A- UYUM SAĞLAMA ÇABASI Bir gruba üye olabilme Yalnızlığını paylaşma Arkadaş edine bilme Arkadaş baskısı B- KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ Sosyal ilişki kurmada güçlük çekme Ödüllenmenin gecikmesine dayanamama Sorunları çözebilme yetisinin yetersiz olması Risk almayı seven Özgüven yoksunluğu ve Yetersizlik hissi Edilgen dışardan çok fazla etkilenen Agresif yapı Merak

4 BAŞLAMA ÖNCESİNDEKİ YANLIŞ İNANIŞLAR
Bir kere kullanmakla bir şey olmaz Ara sıra kullanmakla bir şey olmaz Benim iradem güçlüdür Ben kendimi kontrol edebilirim Ben bağımlı olmam Sadece zayıf bireyler bağımlı olur. D- DİĞERLERİ Bağımsızlık kazanma çabası, Anne-babanın madde kullanıyor olması, ilgi çekme isteği, Eleştirilerden ve stresten kaçış

5 Sigara Bağımlılığı

6 Sigara neden bağımlılık yapar?
Sigaradaki nikotin, bağımlılık yapan bir maddedir. Nikotin vücutta endorfin maddesini salgılanmasını engellediği için bağımlılık yapıyor. Vücut Endorfin yerine nikotin ister hale gelir. Endorfin vücudumuzun ürettiği rahatlatıcı bir salgıdır. Üzüldüğümüz zaman veya sevindiğimiz zaman ya da fiziksel bir zorlanma ile karşılaştığımızda bu salgı vücudumuz tarafından üretilir. Sigara tiryakilerinde aldıkları nikotin nedeni ile bu salgı yeterli düzeyde salgılanamaz Tiryakilerde vücut, üzüntü, sevinç, stres gibi durumlarda biyolojik olarak bu ihtiyacı, sigara içmek sureti ile karşılar. Sigaranın temeldeki fiziksel bağımlılığı budur.

7 Sigara bağımlılığının fiziksel yönünün yanı sıra, asıl beynimizde oluşan alışkanlık yönü vardır. Sık sık tekrar edilen her eylem zamanla, beynimizde alışkanlık yapar. Yürümek, okumak, yazmak, yüzmek, bisiklet kullanmak; tekrar yapa yapa kazandığımız faydalı alışkanlıklardır. Bir de sigara gibi kötü alışkanlıklar vardır ki; bunlar da tekrar edilerek alışkanlık kazanılır.

8 Sigaranın İçindeki Zehirli Maddeler
Radon (radyosyon), Metanol (füzeyakıtı), Toluen (tiner), Kadmiyum (akü metali), Bütan (tüpgaz), DDT (böcek öldürücü), Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri), Aseton (oje sökücü), Naftalin (güve kovucu), Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri), Arsenik (fare zehiri), Amonyak (tuvalet temizleyicisi) Nikotin ve toksik madde. Sonuç olarak ciğerlerimizde oluşan Katran (asfalt )

9 Sigaradan sonra ciğerlerimizin hali

10 Sigara Bağımlılarının Savundukları Yanlış İnanışlar
Sinirlerimi yatıştırıyor Beni canlandırıyor (Güne başlarken içilen sigara) Sıkıntılarımı gideriyor Düşünmeme yardım ediyor (Bir sorunu çözümlemeye çalışırken içilen sigara)

11 Kilo almamama yardımcı oluyor (Sabah kahvaltısı yada öğlen yemeği yerine tercih edildiğinde)
Kendime olan güvenimi artırıyor Sigaradan zevk alıyorum yada sigarayı seviyorum.

12 Sigaranın Neden Olduğu Hastalıklar

13

14 Bunların dışında; Kalp krizi, Kangren, Damar tıkanması, Kulak enfeksiyonları, Kısırlık, Yemek borusu kanseri, Erken yaşlanma, İyileşme zorluğu, Diş kaybı, Bağımlılık, Sırt ve Bel ağrısı, Çocukluk solunum problemleri, Şeker hastalığı, Prostat, Göğüs, Rahim, Boğaz, Mide, Karaciğer ve Ağız Kanseri vb.

15 Bilinen terör yılda 2-3 bin insanımızın
Sigaranın yol açtığı ölümleri, ölüme sebep veren diğer olaylarla karşılaştırırsak Bilinen terör yılda 2-3 bin insanımızın Trafik terörü yılda bin insanımızın Sigara terörü yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olmaktadır. Sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör, iş kazaları vb. tüm ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır.

16 Her Yıl Ülkemizde 100 bin Kişinin Ölmesi Ne Anlama Geliyor?
Her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor. Her yıl yüz bin nüfuslu bir şehrimize bir atom bombası atılıyor Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor kimse sağ kalmıyor.

17 Bu rakamlarda gösteriyor ki sigara insanları ölüme çağırmaktadır!..

18 Sigara içmek bağımlılık yaratır, BAŞLAMAYIN!
Avrupa Birliği Sigara Canavarının Önüne Geçmek İçin Paketlere Resim Koyma Şartı Getirdi, Sigara içmek bağımlılık yaratır, BAŞLAMAYIN!

19 Çocuklarınızı koruyun sigara dumanını solumasınlar…

20 Sigara içmek cildi yaşlandırır…

21 Sigara İçmekle Neler Kaybedersiniz
Sigara İçmekle Neler Kaybedersiniz? Günde bir paket sigara içen ve bu işe sadece iki dolar harcayan biri...

22

23 Sigaraya harcadığınız parayı biriktirirseniz, kazanacağınız ödüller…
1-2 Gün, Futbol maçına bilet 14 Ay, Hawaii’de 1 hafta tatil 2 Ay ve 28 gün, Antalya da 1 hafta tatil

24 Bunlar ise sigara içenlerin zengin ettiği sigara fabrikası sahibi insanların sadece bir kaç saatlik sigara satışı sonucu alabileceği şeyler...

25 Alkol Bağımlılığı Sigaradan itibaren bütün içki ve uyuşturucuların en büyük zararı beyne ve merkezî sinir sistemine dönük olup,diğer bütün organlara da sayısız  zararları söz konusudur. İçkinin kalbe zararlıdır. İçkinin karaciğere zararlıdır. İçkinin böbreklere zararlıdır. İçkinin mide ve bağırsaklara zararlıdır. İçkinin akla zararlıdır.

26 İçkinin sinir sistemine zararlıdır.

27 Alkol Trafik Kazalarının Başlıca Nedenidir.
ISTE Jacqueline SABURIDO, 19 EYLUL 1999

28 6 Yaşındaki doğum gününde…

29 Bir akşam arkadaşları ile…

30 Sabrina babasıyla

31 SABRİNA EVINE DONERKEN 17 YASINDAKI BIR OGRENCI ARABASINA CARPTI.
BU OGRENCI ICKILI IDI. VE BU 1999 ARALIK AYINDAYDI

32 KAZADAN SONRA SABRINA 40’TAN FAZLA OPERASYON GECIRMEK ZORUNDA KALDI VÜCUDUNUN % 65 İ SADECE 45 SANİYEDE YANDI

33 Alkolün hayatınızı kontrol etmesine izin vermeyin!..

34 Uyuşturucu Madde Bağımlılığı
Bireyin işlevini doğrudan etkileyerek; bedensel ruhsal zihinsel ve davranışsal değişmelere yol açan “bağımlılık” oluşturan her türlü madde olarak tanımlanabalir.

35 Uyuşturucu Madde Bağımlılığının Etkileri
Fizyolojik Etkileri Beyin damarlarında Tıkanma ve kanamalara yol açar. Erkeklik hormonunun azalmasına, üreme sisteminin bozulmasına yol açar Denge bozukluklarına yol açar

36 Uyku ve yeme bozuklukları
Kalp yetmezliğinin yol açtığı ani ölüm Maddeye alışan organizma daha Fazlasına ihtiyaç duyar ve ihtiyaç karşılanmayınca kriz yaşanır.

37 Psikolojik Etkileri Kendini toplumdan soyutlar. İlişki kurduğu insanlar madde kullanıcıları ve satıcılardır Suç işlemeye meyillidirler. Unutkandırlar. Umutsuzluk yaşarlar İnsanların kendisinden; -nefret ettiklerini, -yardım etmeyeceğini düşünerek daha da yalnızlaşır.

38 Dış görünüşüne ve Öz bakımına önem vermez
Utanç ve Heyecan yaşar. Agresif davranışlar sıklıkla görülür.

39 Uyuşturucu kullanan sokak çocukları (YORUMSUZ)

40

41

42

43

44

45

46

47


"Zararlı Alışkanlıklar ve Madde Bağımlılığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları