Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZEYTİN KARASUYU VE DEĞERLENDİRİLMESİ Uludağ Üniversitesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZEYTİN KARASUYU VE DEĞERLENDİRİLMESİ Uludağ Üniversitesi"— Sunum transkripti:

1 ZEYTİN KARASUYU VE DEĞERLENDİRİLMESİ Uludağ Üniversitesi
Gıda Mühendisliği Bölümü Buket ORHAN Süreyya BÜYÜKÇORAK II. Ulusal Öğrenci Zeytin Kongresi

2 çekirdek (%2-6 ) meyve çekirdeği(%10-30) meyve eti (%63-86 ) meyve kabuğu (%1-2 )

3 Sofralık Yağlık

4 Doku ve organ yaşlılığını geciktirir
Kalp sağlığı açısından faydalı Doku ve organ yaşlılığını geciktirir Kolay hazmedilebilir

5 Zeytinyağı Üretimi

6 Yaprak Ayırma ve Yıkama
Zeytin Yaprak Ayırma ve Yıkama Kırma(Ezme) Yoğurma Kesikli yöntem Sürekli yöntem Baskı İki fazlı Üç fazlı Pirina Yağ+Karasu Santrifüjleme Santrifüjleme Santrifüjleme Yağ Pirina+Karasu Yağ Karasu Pirina Yağ Karasu

7 Toplama ve Yıkama

8 Kırma ve Hamurlaştırma

9 Santrifüj

10 Seperatör

11 Depolama

12 Dolum Dinlendirme

13 Zeytin karasuyu nedir? Zeytinyağı üretimi sonucunda , kullanılan sisteme bağlı olarak değişen miktarlarda oluşan atık sudur.

14 Karasuyun özellikleri
Parametre Keslikli Yöntem Sürekli Yöntem pH 4.5-5 Toplam Katı Madde %12 %3 Toplam Uçucu Katı Madde %10.5 %2.6 Askıda katı Madde %0.1 %0.9 Kimyasal Oksijen İhtiyacı (g/L) 40 Biyokimyasal Oksijen İhtiyacı (g/L) 90-100 33 Şeker %2-8 %1.0 Toplam Azot %5-2 %0.28 Pektin, Tanin vb. %1 %0.37 Polifenoller %1-2.4 %0.5 Yağ ve Gres % %

15 Zeytin Karasuyunun Arıtımı
Fiziksel Kimyasal Biyolojik

16 Arıtım Yöntemleri Lagünlerde buharlaştırma Distilasyon Adsorbsiyon
Membran filtrasyon (ultrafiltrasyon ve ters ozmos yöntemi) Elektrokoagülasyon Elektrooksidasyon Aerobik ve aneorobik arıtma

17 Pilot ölçekli arıtma tesisi

18 Karasu hangi alanlarda değerlendirilebilir?
Mikrobiyal fermantasyon yolu ile biyokütle üretimi Lakkaz ve pektinaz enzimi üretimi Biofarmotiklerin üretimi (Kozmetik ve ilaç alanında hammadde) Tarımsal alanların sulanması Gübre ve kompost olarak toprağı ıslah etme Pirina ile karıştırılarak briket ve yakacak üretimi Anaerobik proseslerde biyogaz oluşturmada üretim ortamı

19 Tek Hücre Proteini Üretimi

20 Yapılan çalışmalarda zeytin karasuyu da bu amaçla karbonhidrat kaynağı olarak kullanılmış ve %40-50 kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ) giderimiyle, tek hücre proteini elde edilebileceği bildirilmiştir.

21 Fazla Nükleik Asit Artrit , Gut , Böbrek taşı hastalıkları

22 Lakkaz Enzimi Üretimi Bakır içeren, moleküler oksijeni elektron alıcısı olarak kullanan ve çeşitli fenolik bileşiklerin oksidasyonunu katalize eden bir enzimdir.

23 Lakkazın kullanım alanları
Evsel ve endüstriyel atıklardaki fenolik ve aromatik bileşiklerin çöktürülerek uzaklaştırılmasında Toprak kirleticilerinin toksinlerinin giderilmesinde Kağıt ve kağıt hamuru teknolojisinde ağartma ajanı olarak Zenginleştirilmiş sığır yemine katkı maddesi olarak vb.pek çok alanda kullanılmaktadır.

24 Biofarmotiklerin Üretimi
Fenolik maddelerin sinamik asit ve türevleri, kafeik asit ve benzoik asit türevleri

25 Antibakteriyel Antiviral Antifungal

26 Sulama Amaçlı Kullanım
Kum bünyeli (+) C ve enerji kaynağı Tın bünyeli Kil bünyeli Kumlu-tın bünyeli (-) polifenol ve tuz (fitotoksik etki) !! Karasuyun sınırlı miktarda kullanımı önerilmektedir.

27 Azot, fosfor ve organik karbonun büyük oranda toprağın üst tabakasında tutulmaktadır.

28 Kompostlaştırma

29 Karasuyun kompostlaştırılması
Pirina Şeker kamışı sapları Tahıl samanları Pamuk atıkları

30 Kompostun tarımdaki olumlu etkileri
Toprağın boşluk hacmini artırır. Toprağa humus kazandırır. Toprağın havalandırılmasını kolaylaştırır. Zeminin su tutma yeteneğini artırır. Toprağın işlenmesini kolaylaştırır. Topraktaki yararlı mikroorganizma sayısını artırır. Suni gübrelerin bitkiler tarafından daha büyük oranda alınmasına imkan verir.

31 TEŞEKKÜRLER


"ZEYTİN KARASUYU VE DEĞERLENDİRİLMESİ Uludağ Üniversitesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları