Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HEDEFİ TAM ONİKİ DEN VURABİLMEK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HEDEFİ TAM ONİKİ DEN VURABİLMEK"— Sunum transkripti:

1 HEDEFİ TAM ONİKİ DEN VURABİLMEK
Mehmet TUNGA Mehmet TUNGA

2 l-Hedefler yazılı olmalıdır: Yazıya dökülmemiş bir hedefin ütopik olacağı, bir dilekten öteye gidemeyeceği söylenir. Doğrudur da. Zira yazıya geçirilmiş şeyler, akıldan geçirilenlere göre çok daha güçlüdür. Hedefleri yazmak, sizi onları belirgin hale getirmeye zorlar. Bir hedef belirgin değilse ona ulaşıp ulaşmadığınızı anlamada güçlük çekersiniz. Hedeflerinizi yazdığınızda bağımsız bir kimliğe bürünür. Onları inceleyebilir, düzeltebilir, değiştirebilir, güncelleştirebilir ve üzerinde düşünebilirsiniz. "Yale İşletme Fakültesi 1954'te mezun olan sınıfta bir anket uygulamıştır. Yirmi yıl sonra, sınıfın % 3'ünün net varlıklarının; diğer % 97'sinin net varlıklarının toplamından daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Bu üç ise, mezun olduklarında hedeflerim yazan kişilerdi. Gerçekleşmesini istediğiniz her şeyi yazmanın olağanüstü gücünü unutmayın. Hedefi yazmanız onu gerçekleştirmeniz ile gerçekleştirmemeniz arasındaki farkı belirleyebilir. "İyi belirlenmiş bir hedef, yolun yarısıdır ve yazıya dökülmelidir. Hedefleri yazıya dökme süreci, niyetinizin ne olduğunu, hedeflerinizin önemini nasıl kavradığınızı ve kendinizi bunların gerçekleşmesine ne kadar adadığınızı açıkça ortaya koymanızı sağlar." Hedefleriniz! yazarak, onları her gün görebileceğiniz bir yere asın. Bunları her gün, uyandıktan sonra ve yatmadan önce olmak üzere en az iki kez okuyun. Bu anlar, bilinçaltınızın yeni düşüncelere en açık olduğu iki zamandır

3 2-Hedefler kişisel olmalıdır:
İnsanların yaptıkları ortak yanlışlardan birisi, kendi denetimlerinin dışında olan bir şeyi hedef seçmeleridir. Örneğin; pek çok insan hedeflerinin lotoda kazanmak olduğunu söylerler. Ya da eşlerinin kendilerine daha iyi davranmasını isterler. Oysa bu konularda yeterli bir denetimleri yoktur. Bir hedefin geçerli olması için, kişisel gücünüzle başarabileceğiniz bir çerçevede olması gerekir.

4 3-Hedefler size özel olmalıdır:
Bir hedefi ulaşılabilir hale getirmenin anahtarı kişiselleştirmedir. Bir restorana gittiğinizde sipariş almaya gelen garsona, "Yemek istiyorum lütfen" dediğiniz! düşünün. Bu ifadeniz, ne yemek istediğiniz konusunda hiçbir şey anlatmaz. Aynı durum bir hedef belirlediğiniz zaman da geçerlidir. Niyetinizin ne olduğunu net bir dille ifade etmek zorundasınız. Ege ‘de bir sahil kentine yerleşmek istiyorum.Hangisine?

5 4-Hedefler ulaşılabilir olmalıdır:
Hedef, zor bir yolculuğun sonunu tanımlamak için de kullanılmaktadır. Ulaşılamayacak , hedefler cesaretinizi kırar. Çok kolay ulaşılır hedefler, bileceğimizin çok ötesindeki hedefler kadar yararsızdır. yüzden bir şeyi hedef olarak tanımlamak için onun, zor ulaşılabilir o1ması gerekir.

6 5-Hedefler motive edici olmalıdır: Hedeflerinizin caydırıcı motive edici olması gerekir. Örneğin; kilo vermek istiyorsanız, bu durumda altı kiloyu bir hartada vermek hedefi caydırıcı, ayda iki kilo verme hedefi ise motive edici olabilir. Gerekli kaynaklara sahip olmadığınız sürece, hedeflerinizin gerçekleşmesinin imkansız olduğunu da unutmayın.

7 6-Hedefler ölçülebilir olmalıdır:
Hedeflerin değerinden, ancak gelişiminize ve potansiyelinize bir katkısı varsa söz edilebilir. Bunun için hedeflerin ölçülebilir olması zorunludur. Hedefleriniz! objektif olarak belirlemeniz; "Bu hedefime ulaştım mı?" sorusunu sorduğunuz zaman, ona basit ve doğru bir cevap vermenizi kolaylaştıracaktır. Sadece ölçülebilir bir hedefi geliştirebilirsiniz. Eğer ölçülmesi zor olanı hedeflemişseniz, ona ulaşmanız da aynı ölçüde güç olacaktır. "Zayıflamak istiyorum" bir hedef değil bir dilektir. Bu nedenle, "İki ayda 6 kilo vermek istiyorum" demek gerekir.

8 7-Hedefler zamana bağlı olmalıdır:
Bir hedefin, vadesi olan bir hayal olarak adlandırıldığı çok görülmüştür. Dolayısıyla, belirlenmiş bir son tarihi olmadan, çoğu hedef hiçbir zaman hayalden gerçekliğe dönüşemez. Her hedefi yazıya dökerken onun için bir tamamlama tarihi de koymanız, faaliyete geçme konusunda kendinizi zorlayacak ve o hedefe ulaşabilmenize katkıda bulunacaktır

9 8-Hedefler zihinde canlandırılmalı:
Ulaşmak istediğiniz hedefi hep aklınızda ve hep canlı tütün. "1952'de Florence Chadwick, İngiliz Kanalı'nı yüzerek geçti ve yine yüzerek geri döndü. Bundan sonra da Kaliforniya sahilindeki yirmi bir millik Catalina Kanalı'nı geçmeyi kendine hedef seçti. Chadwick, o sabah hedefine doğru yüzmeye başladığında hava soğuk ve sisliydi. İzleme teknesindeki adamların köpek balıklarını vurduğu bir denizde yüzüyordu. Su da soğuktu. Sahile yaklaştığında her yeri koyu bir sis kaplamıştı. Önünü göremiyordu. Çok yorulmuştu ve titriyordu. Çalıştırıcısı ve annesinin, devam etmesi için tüm yüreklendirme çabalarına karşın sonunda denemekten vazgeçti.

10 "Tekneye çıktığında gazeteciler sordular: 'Neden bıraktınız
"Tekneye çıktığında gazeteciler sordular: 'Neden bıraktınız?' 'Kıyıyı göremiyordum' diye yanıtladı. 'Tek gördüğüm şey şisti.' Böylece bir şeyi ararken en önemli unsurlardan birinin, onu asla gözden kaçırmamak olduğunu öğrenmişti. Bu hedefi fiziksel olarak görseniz de görmeseniz de geçerlidir. "Florence'nin ikinci girişimi, hava önceki kadar soğuk ve sisli olmasına karşın başarıyla sonuçlandı. İki deneme arasındaki fark ise, kıyıya varmadan önce, onun görüntüsünü zihninde canlandırmasıydı! Ayrıca ikinci denemesinde o kadar azimli ve kararlıydı ki erkeklerin rekorunu bile yaklaşık iki saat farkla kırmıştı. Olağanüstü değil mi?“ Buradaki önemli unsur, aklın ve düş kurmanın insanı hayrete düşüren gücüdür. Ulaşmak istediğiniz yeri aklınızda hep canlı tütün. Bir yıl, iki yıl, üç yıl sonra nerede olmak istiyorsunuz? Düşler ve hedefler yaşam yolculuğunda basarınızı belirleyen en önemli unsurlardandır.

11 TEŞEKKÜRLER


"HEDEFİ TAM ONİKİ DEN VURABİLMEK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları