Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanDevlet Akar Değiştirilmiş 9 yıl önce
1
Dengeli beslenmek için günlük alınacak besin grubu miktarları
Besin Grubu Porsiyon Ölçüsü Çocuk Genç Yetişkin SÜT GRUBU Süt, yoğurt su bardağı Peynir kib. Kutusu ET GRUBU Et, tavuk, balık 2 köfte kadar Yumurta Adet Kurubaklagil yemek kaşığı
2
TAHIL GRUBU 4 7-12 6-11 MEYVE-SEBZE GRUBU
Besin Grubu Porsiyon Ölçüsü Çocuk Genç Yetişkin TAHIL GRUBU Ekmek orta dilim Makarna, pilav 4 yemek kaşığı Patates büyük boy Çorba kase MEYVE-SEBZE GRUBU Taze meyve orta boy ( g) Taze sebze yemek kaşığı (200 g çiğ)
3
Katı-sıvı yağlar 1 tatlı kaşığı 6 8 6-8
Besin Grubu Porsiyon Ölçüsü Çocuk Genç Yetişkin YAĞ-ŞEKER Katı-sıvı yağlar 1 tatlı kaşığı Bal, pekmez tatlı kaşığı şeker
4
SAĞLIKLI BESLENME PİRAMİDİ
5
Besin gruplarının beslenmeye katkıları
Süt Grubu: Süt, Yoğurt, Peynir Kalsiyum, B grubu vitaminler, A vitamini açısından zengindir. Kemik ve dişlerin sağlam olmasında rolü çoktur. 2 porsiyon alınmalıdır. 1 su bardağı süt= 1 porsiyon 1 su bardağı yoğurt= 1 porsiyon 2 kibrit kutusu (60 gr) peynir = 1 porsiyon
6
Et Grubu: Etler, yumurta, kurubaklagiller
Protein, mineral (demir), vitamin (C hariç hepsi), içerirler. Kurubaklagillerde posa da bulunur. 2 porsiyon alınmalıdır. 3 köfte kadar et (90 gr)= 1 porsiyon 2 yumurta= 1 porsiyon 1 tabak kurubaklagil yemeği= 1 porsiyon Yumurta çiğ yenilmemeli, pişme suları dökülmemeli, ızgara dikkatli yapılmalı
7
Meyve-Sebze Grubu Vitamin (özellikle C ve A) ve mineral açısından zengindirler. Posa da boldur. Kansere karşı koruyucu özel maddeleri içerirler. 5-9 porsiyon alınmalıdır. g meyve= 1 porsiyon g sebze= 1 porsiyon Çiğ ve taze olarak yenilmelidir. Yüksek ısıda pişirme, uzun süre saklama, pişme suyunu dökme, soda ekleme besin değerini azaltır
8
Tahıl Grubu besinler: Ekmek, un, pirinç, makarna, çavdar vb.
Enerji sağlarlar, protein-vitamin-mineral için orta derecede kaynaktırlar. 6-11 porsiyon alınabilir (Kiloya göre) 2 ince dilim ekmek= 1 porsiyon 1 kase çorba=1 porsiyon 1 tabak pilav-makarna=1 porsiyon Küflendirilmemeli, ekmek kızartılmamalı, makarnanın haşlama suyu dökülmemeli, kepeği fazla olanlar seçilmeli
9
Yağlar Yağda eriyen vitaminlerin (A, D, E, K) vücuda alınmasını sağlarlar ve enerji verirler. Katı yağlar damarlarda birikerek kalp-damar hastalığı riskini arttırırlar. Sıvı yağlar yüksek ısıyla bozularak kanser yapıcı maddelere dönüşürler. 3-4 Yemek kaşığı kadar görünür yağ yeterlidir.(1 kaşık katı, 1 kaşık ayçiçek veya mısırözü, kalanı zeytinyağı veya kanola yağı) Fazla yakılmamalı, kızartmalar az tüketilmeli, ışıkta bekletilmemeli, aynı yağla birkaç kez kızartma yapılmamalı
10
Şeker: Bal, reçel, pekmez, çay şekeri ve diğer şekerlemeler
Enerji verirler. Fazla alınmaları diş çürüğüne yol açar. Alınmaları zorunlu değildir. 2-4 yemek kaşığı kadar alınabilir. Pekmez kalsiyum ve demir içerdiğinden diğerlerinden değerlidir.
11
Enerjinin Öğünlere Dağılımı
Öğün Enerji Oranı Kahvaltı % 20 Kuşluk % 15 Öğle % 25 İkindi % 15 Akşam % 25
12
KAHVALTI MENÜLERİNİN PLANLANMASI
Planlamada şu ilkelere dikkat edilmelidir: Her gün yumurta, süt veya peynir gibi besinlerden biri mutlaka olmalıdır. Yumurta haftada en az iki kere kullanılmalıdır. Reçel-yağ, bal-yağ, tahin-pekmez kahvaltılarda tek yiyecek olarak kabul edilir.
13
İçecek olarak çay, süt, meyve suyu kullanılır
İçecek olarak çay, süt, meyve suyu kullanılır. Süt haftada en az iki kez yer almalıdır Peynir kaşar-beyaz-eritme, zeytin yeşil-siyah, reçeller vişne-çilek-gül-kayısı vb olarak değiştirilerek kullanılmalıdır. Domates, portakal, yeşil biber, salatalık, vb sebze-meyveler de bulundurulmalıdır.
14
ÖĞLE VE AKŞAM YEMEKLERİ İÇİN MENÜLERİN PLANLANMASI
Yemek grupları temel alınır. Öğünlerde bir adet birinci grup, bir adet de ikinci grup bir adet de üçüncü grup olmak üzere üç çeşit yemek yer alır.
15
I- Birinci Grup Yemekler
Büyük parça et yemekleri Küçük parça et yemekleri Köfteler Etli sebze yemekleri Etli dolma ve sarmalar Etli kurubaklagil yemekleri Yumurtalı yemekler
16
II- İkinci Grup Yemekler
Çorbalar Pilavlar Makarnalar Börekler Zeytinyağlı sebze yemekleri
17
III- Üçüncü Grup Yemekler
Meyveler Salatalar Kompostolar Tatlılar Diğerleri
18
Birinci Grup yemekler Büyük parça et yemekleri: Kuzu/koyun haşlama
Ankara tava Kuzu/koyun kapama Tavuk dolma Kuzu/koyun kızartma Tavuk roti Fırında koyun Sebzeli tavuk Söğüş et Haşlama tavuk Rosto Fırında tavuk İslim kebap Fırında balık Elbasan tava Balık buğulama Yeşil soğanlı et Balık pilaki Şehriyeli güveç Balık tava
19
Küçük parça et yemekleri:
Bahçevan kebap, Tas kebabı, Orman kebabı, Çiftlik kebap, Patlıcan kebap, Çoban kavurma, Macar gulaş, Hünkar beğendi, Et sote
20
Köfteler: Kadınbudu köfte, Dalyan köfte, İzmir köfte, Terbiyeli köfte, Çiftlik köfte, Izgara köfte, Salçalı köfte, Tepsi köfte, Fırın köfte
21
Etli sebze yemekleri Sebzeli güveç Kabak musakka Etli bamya Patlıcan Musakka Etli taze fasulye Karnıyarık Etli kış/yaz türlüsü Kıymalı karnabahar Etli patates Kıymalı semizotu Etli bezelye Kıymalı ıspanak Terbiyeli-etli pırasa Kıymalı kapuska Terbiyeli etli kereviz Fırın patates Kabak kalye Patates oturtma
22
Etli dolma ve sarmalar:
Etli biber-domates-kabak-patlıcan-karışık dolma, etli yaprak-pazı-lahana sarma Etli kurubaklagil yemekleri: Etli nohut-kuru fasulye, kıymalı yeşil mercimek Yumurtalı yemekler: Kıymalı yumurta, Ispanaklı yumurta, Menemen
23
İkinci Grup Yemekler Çorbalar Kırmızı mercimek çorba düğün çorbası
sebze çorbası köylü çorba domates çorbası mantar çorbası Tarhana çorba pirinç çorbası Şafak şehriye çorbası ezogelin çorbası yayla çorba yeşil mercimek çorbası soğan çorba
24
Pilavlar: Pirinç pilavı, şehriyeli pirinç pilavı, domatesli pirinç pilavı, iç pilav, Özbek pilavı, nohutlu pirinç pilavı, buhara pilavı, bulgur pilavı, meyhane pilavı, mercimekli pirinç pilavı
25
Makarnalar: Fırın makarna, sade makarna, soslu makarna, peynirli makarna, soslu spagetti
26
Börekler Kol böreği, sigara böreği talaş böreği puf böreği bohça böreği su böreği serpme börek milföy börek ıspanaklı börek mekik böreği mercimekli bükme böreği muska böreği
27
Zeytinyağlı yemekler:
a. Sebzeler İmam bayıldı kabak bayıldı mücver zeytinyağlı bakla-pırasa- taze fasulye- enginar- havuç- kereviz- yer elması kabak- havuç- patlıcan- biber- karnabahar - karışık kızartma
28
b. Sarmalar Zeytinyağlı patlıcan-biber dolma, yaprak-lahana sarma c. Pilakiler Barbunya pilaki, kuru fasulye pilaki
29
Üçüncü Grup Yemekler Meyveler: Mevsime göre Salatalar: Çoban, domates,
karışık, mevsim, kıvırcık, havuç, marul, kırmızı lahana, semizotu, patates salataları
30
Komposto ve hoşaflar Ayva- elma- şeftali- vişne- çilek- erik kızılcık- kayısı kompostoları, kuru üzüm- kuru kayısı- kuru erik- karışık hoşaflar
31
Tatlılar: a. Hamur tatlıları Baklava kalbura bastı Şöbiyet
kemalpaşa tatlısı bülbül yuvası lokma revani tulumba tatlısı tel kadayıf şekerpare ekmek kadayıfı şambaba yassı kadayıf hanım göbeği yoğurt tatlısı vezir parmağı
32
b. Sütlü tatlılar Sütlaç tavuk göğsü kazandibi krem şokola keşkül puding muhallebi güllaç sup supangle c. Helvalar İrmik helva tahin helva
33
d. Meyveli tatlılar kayısı dolma incir dolma kabak tatlısı ayva tatlısı meyve jöleleri meyveli paylar e. Diğer tatlılar Aşure Pelteler
34
Diğer üçüncü grup yemekler:
Cacık yoğurt Piyaz turşu
35
Dikkat edilecek noktalar;
Zeytinyağlı sebze yemeklerinin yanına etli sebze verilmez Pilavların yanına etli dolma-sarma verilmez Grup olarak uygun olmasına rağmen beslenme alışkanlığımız nedeniyle etli kurubaklagil yemeklerinin yanına makarna verilmez. Büyük parça et yemekleri gibi maliyeti yüksek olanlar dengeli dağıtılır. Seçimde kurumun bütçesi ve grubun özelliği de önemlidir. Bütçe sınırlı ise daha çok kıymalı- etli sebze ve kurubaklagil yemeklerinden yararlanılır. Çocuk ve yaşlılar için köfteler, küçük parça et yemekleri, etli sebze yemekleri tercih edilir
36
Pilav, makarna ve böreklerin yanına tatlı verilmez
Zeytinyağlı sebze yemeklerinin yanına salata verilmez. Salata ve tatlı aynı grupta olmasına rağmen balıkla verilebilir. Yemek seçiminde beslenecek grubun özellikleri önem taşır. Enerji gereksinimi yüksek gruplara tatlı, az olanlara ise meyve, salata, cacık uygun olur. Bu yemekler yapı, kıvam, tat ve renk yönünden birbirini tamamlamalı ve çeşitlilik sağlamalıdır
37
Renk: Birbirine benzer renkli yemekler seçilmesi sevimsiz görünüm yaratır. Değişik renkler olmalıdır. Yapı: Ağızda yemeğin bıraktığı his olarak tanımlanır. Sert, yumuşak, düzgün, daneli, sakızımsı gibi nitelemeler yiyeceğin yapısıyla ilgili özellikleridir. Bu açıdan da çeşitlilik olmalıdır. Kıvam: Hepsi katı ya da sıvı yemekler yan yana verilmemelidir. Çorba olan öğünde cacık veya komposto verilmemesi gibi. Tat: Aynı tatta olanlar bir araya konmamalıdır. Domates çorbası, domates salatası, domates soslu makarna gibi
38
Menü planlanırken yemeklerin seçiminde hazırlama ve pişirme yöntemlerinin dikkate alınması gerekir. Yoksa araç-gereç, personel sıkıntısı yaşanır. Planlayıcının elinde standart yemek tarifeleri, yemeklerin bir porsiyonlarının enerji ve besin öğesi değerleri, bir porsiyonlarının fiyatları, grubun yeme alışkanlıkları, sebze ve meyvelerin bol bulunduğu ayları gösteren çizelge gibi kayıtlar doğru ve eksiksiz olarak bulunmalıdır.
39
1-6 YAŞ KREŞ-ANAOKULU ÇOCUKLARI İÇİN MENÜ ÖRNEKLERİ
Sabah Öğle İkindi Süt Tahin-Pekmez Kıymalı türlü Şeh. Pirinç pilavı Portakal Muhallebi Ihlamur B. Peynir Y. zeytin Ezogelin çorba Çiftlik köfte Şekerpare Limonata Peynirli poğaça Bal-yağ Bahçıvan kebap Pey. Makarna Ayran Meyve suyu Yumurta
40
Sabah Öğle İkindi Ihlamur Yumurta Siyah Zeytin Kıy.ıspanak (Yoğurtlu) Patatesli tepsi böreği Ayva kompostosu Süt Vişne reçeli -yağ Kayısı reçeli - Yağ Terbiyeli köfte Soslu spagetti Cacık Meyve suyu Üzümlü kek Kaşar peyniri Yeşil Zeytin Kıyma. kuru fasulye Pirinç pilavı Karışık salata Soslu sosis Ayran Şokella Orman kebap ZY. Barbunya Fırın sütlaç Yumurta Zeytin
41
Sabah Öğle İkindi Ihlamur Yumurta Domates-salatalık Patlıcan musakka Peynirli makarna Yoğurt Limonata Kek Süt Ayva reçeli-yağ Tas kebabı-püreli Karı. kızartma (yoğ) İrmik helva Ayran Peynirli poğaça Haşlama tavuk sebzeli İç pilav Cacık Sup
42
MEMURLAR İÇİN TEK ÖĞÜN MENÜ ÖRNEKLERİ
Ocak Ayı Nisan Ayı Temmuz Ayı Etli kuru fasulye Bulgur pilavı Cacık Kıymalı türlü Şehri. pirinç pilavı Portakal Karnıyarık Pirinç pilavı Karpuz Ezogelin çorba Kadınbudu köfte Karışık salata Bahçıvan kebap Peynirli makarna Etli türlü Soslu spagetti Soslu makarna Komposto Çiftlik köfte Şekerpare Fırında köfte Pat-bib. Kızart. Sütlaç
43
Ocak Ayı Nisan Ayı Temmuz Ayı Çiftlik Kebap ZY pırasa Sup Kıy. ıspanak- Yoğ. Pata. tepsi böreği Ayva komposto Tas kebabı Şeh. Pirinç pilavı Çoban salata Yayla çorba Kuzu kapama Elma Salçalı köfte ZY. pırasa Kemalpaşa tatlısı Etli biber dolma Peynirli börek Vişne komposto Sebze. güveç ZY. barbunya Kabak tatlısı Kıy. kuru fasulye Bulgur pilavı Karışık salata Kır. merci. çorba İslim kebap Şeftali
44
Ocak Ayı Nisan Ayı Temmuz Ayı Şehriye çorba Tavuk dolma Portakal Orman kebap ZY. Barbunya Fırın sütlaç Terbiyeli köfte İmam bayıldı İrmik helva Kıy.karnabahar Peynirli Börek Ayva komposto Patlıcan musakka Peynirli Makarna Yoğurt Etli nohut Bulgur pilavı Domates salata Bahçıvan kebap Şeh. Pirinç pilavı Kıvırcık salata Yayla çorba Fırın patates Ezogelin çorba Fırında koyun Kiraz
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.