Sunuyu indir
1
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
VİTAMİNLER ADI:MERVE NUR ÖZÇELİK SINIF: ANADOLU 9-A NO: 355
2
B grubu vitaminler ile c vitaminleridir.
Vitaminler, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir.Vitamin Latince yaşam anlamına gelen “vita” sözcüğünden kaynaklanır. Vitaminler yağda ve suda eriyenler olmak üzere 2 gruba ayrılır. YAĞDA ERİYENLER: A,D,E ve K vitaminleridir. SUDA ERİYENLER: B grubu vitaminler ile c vitaminleridir.
3
VİTAMİNLERİN ÖNEMİ
5
A vitamini A vitamini, büyüme, ve güçlü kemiklere ve dişlere sahip olmak için gerekli bir vitamindir. Yaşlanma sürecinde, cildinizin ve gözlerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. A vitamini, karaciğerde, balık karaciğer yağında, süt ürünlerinde, koyu yeşil ve sarı-turuncu renkli sebzelerde, ve meyvelerde bulnur. A vitamininin aşırı tüketilmesi durumunda, baş ağrısı, kaşınma, ve saç dökülmesi gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
6
B vitamini B grubunda pek çok vitamin bulunur
B vitamini B grubunda pek çok vitamin bulunur. Vücut fonksiyonlarındaki pek çok işlevde rol alırlar. B grubu vitaminleri, ette, süt ürünlerinde, fındıkta, hububatta, ve lifli sebzelerde bulunur. B6 vitamininin aşırı tüketimi sinirlerde inflamasyona neden olabilir.
7
C vitamini C vitamini sağlıklı dokuların oluşmasına yardım eder
C vitamini C vitamini sağlıklı dokuların oluşmasına yardım eder. Ayrıca iyileşme sürecinde de rol alır. C vitamini, meyvelerde ve domates, patates, ve yeşil biber gibi sebzelerde bulunur. Yüksek dozda C vitaminin soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olduğu yaygın bir inançtır, ancak bu henüz bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. C vitaminin aşırı tüketimi, ishale ve böbrek taşına neden olabilir.
8
D vitamini D vitamini, güçlü kemiklere ve dişlere sahip olmaya ve yaşlılık döneminde osteoporozun önlenmesine yardımcı olur. Süt ürünleri, yağlı balıklar, karaciğer ve yumurta sarısında bulunur. Güneş ışığı D vitamini için başka bir kaynaktır. D vitaminin aşırı tüketimi, sindirim sistemi bozukluklarına, depresyona, ve böbreklerde ve kan damarlarında kalsiyum birikmesine neden olabilir.
9
E vitamini E vitamini, bedendeki hücrelerin sağlıklı olmalarına yardımcı olur. Ayrıca, alyuvarların oluşumuna da yardımcı olur. E vitamini, fındıkta, çekirdekte, bitkisel yağlarda, ette, hububatta, ve yumurta sarısında bulunur. E vitaminin aşırı tüketimi, mide rahatsızlığına, ve A,D,ve K vitaminlerinin emiliminin engellenmesine neden olabilir.
10
K vitamini K vitamini, yaralanma sonrasında kanın pıhtılaşması için gerekli bir vitamindir. Lifli sebzelerde, bitkisel yağlarda, yumurta sarısında, ve karaciğerde bulunur. Ayrca K vitamini bağırsaklarda yaşayan bakteriler tarafından da üretilir.
11
İNSAN VÜCUDUNDA BULUNAN VİTAMİNLER
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.