Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KORUYUCU MASKE Gözleri ve yüzü örterek kullanıcıyı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KORUYUCU MASKE Gözleri ve yüzü örterek kullanıcıyı"— Sunum transkripti:

1 KORUYUCU MASKE Gözleri ve yüzü örterek kullanıcıyı
kimyasal ve biyolojik harp maddeleri ile, radyoaktif alfa ve beta parçacıklarına karşı koruyan en önemli koruyucu teçhizattır.

2 Koruyucu maskenin özellikleri
Oksijensiz ortamlarda kullanılmaz. -Karbonmonoksite karşı, -Amonyak buharlarına karşı, -Havadaki oksijen oranı %16’dan aşağı düştüğü durumlarda (yangın söndürmede) kullanılmaz. Üç beden olarak üretilmiştir. Yüz ve kafa şekline göre kolay ayarlanabilir.

3 Üçte bir oranında ses iletişimini sağlar.
Görüş alanı net ve geniştir. Maske camları buğulanmaz. Maskenin raf ömrü 10 yıl, filtrenin ise 5 yıldır. Orijinal ambalajı açıldıktan sonra 30 gün içinde kullanılmalıdır. Yoğun gaz ortamında 24 saat korunma sağlar.

4 SR6M GAZ MASKESİ BAŞ BAĞI HAVA YASTIĞI GÖZ CAMI GAZ FİLTRESİ
(AKTİF KARBON) HAVA ÇIKIŞ SÜBABI HAVA GİRİŞİ

5 Koruyucu maskenin kısımları
1-Başlık 2-Filtre 3-Taşıma Çantası

6 1-Başlık Başlık gövdesi: Kalıplaşmış özel kauçuktan
yüze rahatça oturabilecek şekilde yapılmıştır. Gözlük camları: Triplex camlıdır. Hava yastığı: Buğulanmayı önleyen parçadır. Giren ve çıkan havayı ayarlar. Çıkış valfı:Solunan havanın tahliyesini sağlayan kısımdır.

7 Giriş sübabı: Solunan havanın girişini sağlayan kısımdır.
Baş yastığı: Başlık kayışlarının birleştiği yerdir. Baş bağları: Maskenin yüze uygun hale gelmesini sağlayan kayışlardır. Ayar tokaları: Başlık kayışlarının ayarlanmasını sağlayan kısımlardır.

8 2-Filtre Zararlı gazları insanlara ulaşmadan süzen bir bölümdür. Hava girişi Katı ve sıvı zerreciklerinin tutulması için mekanik bir süzgeç Zehirli gazı tutan gaz filtresi (aktif karbon) kısımlarından oluşur.

9 3-Taşıma çantası Bir maske, iki filtre ve diğer gerekli malzemeleri taşıyabilen su geçirmez bir malzemedir.

10 SR-1O ST KORUYUCU MASKE

11 Koruyucu maskenin kullanılması
Maske kişiye özeldir. Görev süresince uygun boyuttaki maskeler belirlenmelidir. Maske yüze uygun hale getirildikten sonra görevde kullanılmak üzere torbasına yerleştirilir. Maske 9 sn. de yüze takılmalı 6 sn. de yüze uygun hale getirilmelidir.

12 Koruyucu maskenin takılması
Maskenin başlık kayışları sonuna kadar gevşetilir. Başlık gövdesindeki çene yastığı çeneye oturtularak maske takılır. Tek elle çeneden maske tutularak, başlık kayışları sırasıyla alt, orta, ve üst olmak üzere sıkıştırılır. Baş yastığı kafanın arka tepesinde olmalıdır.

13 Maskenin yüze tam yerleştiğinden emin olunmalıdır.
Maskenin takılmasının ardından içerisindeki kirli hava sertçe üflenerek dışarıya atılır.

14 Maskenin yüze uygunluğunun kontrolü
Gözbebeği ile camların merkezi aynı doğrultuda olmalıdır. Gaz kaçaklarını önlemek için baş bağları gerektiği kadar çekilmelidir. Maske acı verecek şekilde burna ve boğaza baskı yapmamalıdır. Maskenin baş bağları kulaklar üzerine gelmemelidir.

15 Eğer küçük boşluk ve kanallar varsa baş bağları yeniden ayarlanmalıdır.
Maskenin yüze yeterli uyumu sağlanamıyorsa, bir küçük yada bir büyük boy maske ile değiştirilmelidir.

16 Maskenin sızıntı kontrolü
Maskenin sızdırması çok tehlikeli olduğu için, her personel kendi maskesinin sızdırmazlığa karşı kontrolünü yapmalıdır. Sızdırmazlığa karşı kontrole başlamadan önce filtrenin uygun olarak takılıp takılmadığı kontrol edilmelidir. Uzamış sert sakallar sızdırmaya neden olacağı için personelin sakal tıraşı olması gereklidir.

17 Avuç içi ile süzgecin hava girişi kapatılır.
Normal olarak nefes alınır ve 10sn tutulur. Bu süre içerisinde maske içe doğru çöküyorsa sızıntı yoktur, iyi bir uyum sağlanmıştır. Eğer maske yüze yapışmıyorsa , maske yüze göre iyi ayarlanmamış demektir.

18 Koruyucu maskenin muhafaza ve bakımı
Maskeler kuru ve temiz yerde saklanmalıdır. Süzgeçler daima temiz tutulmalıdır. Ambalajı açılmış maskeler üst üste konmamalıdır. Yastık, minder yerine kullanılmamalıdır.

19 Koruyucu maskelerin temizlenmesi
Yılda en az bir kere havalandırılarak poşetlerine yerleştirilmelidir. Maske kullanılmış ise, yüz parçası iç dış edilerek sıcak sabunlu su ile yıkanmalı, yüzle temas eden kısımlar yumuşak bir fırça ile fırçalanmalı ve iyice durulanıp, oda sıcaklığında kendi halinde kurutulmalıdır. Başlık kısmı zehirli madde ile kirlenmiş ise 4-8 saat kaynar suda bırakılmalıdır.

20 Maske, biyolojik maddelerle kirlenmiş ise 30 dakika kaynatmak yeterlidir.
Maske, radyolojik maddelerle kirlenmiş ise sıcak sabunlu su ile yıkanarak temizlenmelidir. Maske yıkanırken süzgeç çıkarılmalıdır.

21 ÖZEL MAKSATLI MASKELER
Havalandırma sistemine sahiptir. Solunum kolaydır. Yüksek basınç nedeniyle sızıntı meydana gelmez. Pilotlar (helikopter) ve diğer özel görevler için kullanılmaktadır.

22 ÖZEL MAKSATLI MASKELER
Havalandırma sistemine sahiptir. Solunum kolaydır. Yüksek basınç nedeniyle sızıntı meydana gelmez. Hasta, yaralı, çocuk ve solunum güçlüğü olanlar tarafından kullanılmaktadır.

23 KORUYUCU BOT VE KILIFI Koruyucu Bot: Özel kauçuktan yapılmıştır.
Deriden yapılmış normal bot ve ayakkabılarda koruyucu yağ ile sıvanarak kullanılabilir. Koruyucu Bot Kılıfı: Bilinen tüm kimyasal harp maddelerine, organizmalara ve radyolojik toz parçacıklarına karşı ayakları 24 saat süreyle koruyan geçirgen olmayan butil kauçuktan imal edilmiştir.

24 Koruyucu bot kılıfları, bot üzerine
giyilerek kullanılır. Yırtıldığında veya delindiğinde değiştirilmesi gerekir. Kirlenmiş bot kılıfları, %5 ağartıcı katılmış su solüsyonu veya %5 kalsiyum hipoklorid ( çamaşır suyu ) solüsyonu ile temizlenir.

25 Geçirgen olmayan siyah butil (lastik)
KORUYUCU ELDİVEN Geçirgen olmayan siyah butil (lastik) kauçuktan imal edilmiş dış eldiven ile teri emmesi için beyaz pamuktan imal edilmiş iç eldivenden meydana gelir. Sıvı ve buhar haldeki kimyasal harp maddelerine karşı koruma sağladığı gibi elleri radyoaktif serpintiden de korur. Delinip , yırtılıp , aşınmadıkça defalarca temizlenerek kullanılabilir.

26 Kirlenmiş eldivenler %5 ağartıcı
katılmış su solüsyonu veya %5 kalsiyum hipoklorid (çamaşır suyu ) ile temizlenir. Dış eldivene DS-2 veya herhangi bir petrol ürünü temas ederse yapışkan hale gelir. Bu durumda eldiven temizlenmeli veya değiştirilmelidir. Dış eldivenlerden biri hasar görmüş ise her ikisi birden değiştirilir.

27 Koruyucu eldivenin hasarlı olup olmadığını
kontrol etmek için, hava ile şişirilip suya batırılması veya içine su doldurarak sızıntı kontrolünün yapılması gerekir.

28 DİĞER KORUYUCU TEÇHİZATLAR
Ferdi temizleme kiti Atropin enjektörü Sinir gazı ön tedavi tableti

29 NBC ferdi temizleme mendilleri
Sıvı kimyasal harp maddesi ve biyolojik harp maddesi ile kirlenen cilt için kullanılır.

30 Atropin enjektörü Her personele 3 adet verilir. Sinir gazlarına karşı kullanılır.

31 Sinir gazı ön tedavi tableti
Sinir gazlarına karşı günde 3 adet kullanılır. Atropin uygulaması başlamış ise kesilir.

32


"KORUYUCU MASKE Gözleri ve yüzü örterek kullanıcıyı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları