Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Konu Seçimi ve Arama Mantığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Konu Seçimi ve Arama Mantığı"— Sunum transkripti:

1 Konu Seçimi ve Arama Mantığı
Zehra Taşkın

2 Neler Öğreneceksiniz? Araştırmaya başlarken neler yapılalıdır?
Ön araştırma yaparken kullanılarak kaynaklar neler olabilir? Uygun konu seçimi nasıl yapılır? Konu nasıl daraltılır ya da genişletilir? Anahtar sözcükler nasıl seçilir? Arama yardımcıları nasıl kullanılır?

3 Bir araştırma yaptığınızı farz edin.
Hangi konuyu seçerdiniz? Seçtiğiniz konuyu size dağıtılan kağıdın ilk bölümüne yazın Bekleyin. (Fazla değil, birkaç slayt)

4 Araştırmaya Başlarken;
Araştırmaya başlarken konular doğru seçilmeli… Doğru seçim yapmak için ön araştırma şart. Ön araştırma yapılmadan seçilmiş konular ile çalışmak konu değişikliği ile sonuçlanır. Ön araştırmanın illa ki bilimsel yayınlar kullanılarak yapılması gerekmez. Bazen popüler yayınlar da konu seçimi için fikir verebilir.

5 Araştırmaya Başlarken Ön araştırma
Ben “İstanbul” ile ilgili çalışacağım? Ben “Türk Sanat Müziği” ile ilgili çalışacağım? Ben “çarpık kentleşme” ile ilgili çalışacağım? YANİ???

6 Araştırmaya Başlarken;
Çok geniş ya da çok dar konular ile çalışılamaz. Konu seçimi çok önemli. Konu seçmek için altyapın sağlam olmalı. Altyapıyı oluşturmak için araştırmalısın. Ön araştırma sonucu konunu net bir şekilde ortaya koyabilirsin.

7 Araştırmaya Başlarken;
Ben “İstanbul” ile ilgili çalışacağım? İstanbul’un fethi? İstanbul müzeleri? Ben “Türk Sanat Müziği” ile ilgili çalışacağım? Türk Sanat Müziği tarihi? Türk Sanat Müziği’nde makamlar? Ben “çarpık kentleşme” ile ilgili çalışacağım? Ankara’da çarpık kentleşme? Çarpık kentleşmenin olumsuz etkileri?

8 Önce Bir Konuya İhtiyacınız Var
Konuyu seçmek için; Güncel olayların verildiği siteler Wikiler Google Directory Clusty

9 Konu seçerken cevaplamanız gerekenler;
Bu konu hakkında bir şeyler biliyor muyum? Bu konu hakkındaki bilgileri anlayabilecek miyim? Bu konu ilgimi çekti mi? Bu konu hakkında yayınlanmış yeteri kadar yayın var mı? Bu konu hakkındaki kaynaklara kütüphanemden erişebilecek miyim? Bilgi erişilebilir durumda değilse, ulaşmak için ne kadar zaman ve kaynak ayırmam gerekecek? Bu konu bana ne kazandıracak?

10 Fikri bulduk, şimdi… Konuyu şekillendirin. Daraltın ya da genişletin.
Konuyu iyi tanımlamalısınız, bu size anahtar sözcük seçiminde yardımcı olacak.

11 Daraltılmış konu başlığı:
Konu Daraltma Hip Hop Müzik Bu konu hakkında ne biliyorsun? Ne bilmiyorsun? Bu konunun hangi kısmı ile ilgileniyorsun, ilgini çekiyor? Hangi zaman süreci ile ilgileniyorsun? Hangi coğrafi bölge üzerinde odaklanacaksın? Ne tür kaynaklara ihtiyacın var? Genel başlık Hip hop Müzik Zaman aralığı 1990 sonrası Yer Almanya İnsanlar ya da gruplar Almanya’da yaşayan Türkler Olay Dışlanmışlık Daraltılmış konu başlığı: Almanya’da yaşayan Türklerin içinde bulunduğu dışlanmışlık hissi ve 1990 sonrası hiphop müziğe etkisi

12 Genişletilmiş konu başlığı:
Konu Genişletme Yakından televizyon izlemenin göze etkisi nedir? Konu ile ilgili başka endişeler söz konusu mu? Örneğin yakından televizyon izlemek radyasyon tehlikesini de beraberinde getirir mi? Önemli gruplara odaklanabilir misin? Spesifik konu Yakından televizyon izlemenin göze etkisi Alternatif odak grubu Çocuklar Olay Yakından televizyon izlemenin olumsuz etkileri Genişletilmiş konu başlığı: Yakından televizyon izlemenin çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir?

13 Konu Seçimi Biraz önce üzerinde düşündüğünüz konu başlığını anlatılanlar doğrultusunda yeniden düşünün ve diğer bölüme bu başlığı yazın.

14 Anahtar Sözcük Seçimi Konuyu daralttık ya da genişlettik.
Anahtar sözcük seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar; Konunuza ait temel kavram nedir? İkincil bir kavram sözkonusu mu? Tanımlayıcı diğer sözcükler neler olabilir? Konu seçiminde dikkat edilecek unsur her yerde karşılaşılabilecek sözcüklerden uzak durmaktır. Impact, and, the, of, ...

15 Anahtar Sözcük Seçimi Örneğimizle devam edelim.
Almanya’da yaşayan Türklerin içinde bulunduğu dışlanmışlık hissi ve 1990 sonrası hiphop müziğe etkisi 1990 Hiphop müzik Türkler Dışlanmışlık hissi Almanya

16 Anahtar Sözcük Seçimi Biraz önce belirlediğiniz konu başlığı için anahtar sözcükleri seçin ve cümle üzerinde işaretlemeyi yapın.

17 Anahtar Sözcük Seçimi - Uygulama

18 Eşanlamlı sözcükler Her yazar sizinle aynı şeyi düşünmek zorunda değil. Benim siyah dediğime o kara diyebilir. Ya da konular benzer olsa da seçilen sözcükler farklı olabilir. Bu nedenle eşanlamlı ya da benzer sözcükler de anahtar sözcükler içinde yer almalı.

19 Eşanlamlı Sözcükler – Ödüllü yarışma
İki grup halinde çalışarak aşağıdaki kelime ile eşanlamlı olabilecek ya da yakın anlamlı sözcükleri listeleyin. En fazla kelime bulan grup kazanır. “Adolescence (ergenlik)”

20 Arama Yardımcıları VE (AND), VEYA (OR), DEĞİL (NOT)

21 VE (AND), VEYA (OR), DEĞİL (NOT), “”, *
Arama Yardımcıları Konumuzu seçtik, daralttık ya da genişlettik, eşanlamlıları bulduk... Artık kaynak bulmak gerekiyor… NASIL??? Önemsiz gibi görünen bazı kelimeler araştırmalarınızda size çok yardım edebilir. Hangi kelimeler? VE (AND), VEYA (OR), DEĞİL (NOT), “”, *

22 Arama Yardımcıları VE (AND)
VE (AND): Erişilen belgelerde aranan tüm terimler olmak zorunda… A VE (AND) B= d ve e elemanlarını getirir.

23 Arama Yardımcıları VE (AND)
Örnekle anlatmak gerekirse; Elimizde sucuk ve yumurta var; VE AND

24 Arama Yardımcıları VE (AND)
Örnekler; Tayyip Erdoğan VE (AND) Davos??? ONE MINUTE Sevda Demirel VE (AND) Hande Ataizi??? Ne dedin sen??? Fenerbahçe VE (AND) 6 Kasım 2002??? 6-0 01 Ocak 2009 VE (AND) Benzin??? Benzin zammı Örnekleri çoğaltmak mümkün…

25 Arama Yardımcıları VEYA (OR)
VEYA (OR): Erişilen belgelerde aranan terimlerin en az biri olmak zorunda... Genellikle eş anlamı sözcükler ve kısaltmalar için kullanılır. A VEYA (OR) B= a, b, c, d, e, f, g elemanlarını getirir. Yani hepsini...

26 Arama Yardımcıları… VEYA (OR)
Elimizde yine sucuk ve yumurta var. VEYA OR

27 Arama Yardımcıları VEYA (OR)
Örnekler; İETT VEYA (OR) İneklik Etme Taksi Tut EGO VEYA (OR) Erken Gelen Oturur Tıpkısı VEYA (OR) Aynısı Ortak VEYA (OR) Müşterek Mutlu VEYA (OR) Mesut

28 Arama Yardımcıları DEĞİL (NOT)
DEĞİL (NOT): Erişilen belgelerde geçmesi istenmeyen sözcükleri çıkarır. A DEĞİL (NOT) B=a, b ve c elemanlarını getirir.

29 Arama Yardımcıları DEĞİL (NOT)

30 Arama Yardımcıları “” “”; kelime grubunun birlikte sorgulanabilmesi için kullanılır. Daha kesin sonuçlar elde etmeye yardımcı olur. Önceki örneğe dönersek; İETT VEYA (OR) “İneklik Etme Taksi Tut” EGO VEYA (OR) “Erken Gelen Oturur”

31 Arama Yardımcıları Jokerler
Bazı harfler yerine koyulabilecek işaretler. Türkiye ile ilgili bir bilgi arıyorsunuz; Turk* yazdığınızda; Turkish Turkey Turkiye Turkmenistan Turkology gelebilir. O yuzden Türkiye’yi arıyorsanız bu şekilde yazmayın. (Turkey OR turkiye yeterli)

32 Çok sık kullanılan Google’da ise bu yardımcılar geçerli değildir.
Arama Yardımcıları Tüm bunlar gözünüzü korkutmasın, bazı veritabanları bu yardımcıları size sunarlar. Çok sık kullanılan Google’da ise bu yardımcılar geçerli değildir.

33 Google İpucu Filetype Google’da, özellikle de GoogleScholar’da arama yaparken bilimsel makalelere ulaşabilmek için sorgunun yanına “filetype:pdf” yazarsanız tam metnine ulaşılabilinen makalelere erişim sağlayabilirsiniz.

34 Ödüllü Yarışma Dağıtılan kağıtta yer alan sorulara uygun konu başlıklarını bulun, uygun anahtar sözcükleri seçin ve arama yardımcılarını kullanarak sorgu sözcüklerini oluşturun.

35 Neler Öğrendik? Araştırmaya başlarken yapılması gerekenler
Ön araştırma yaparken yapılması gerekenler Uygun konu seçimi Konu daraltma ya da genişletme Anahtar sözcük seçimi Arama yardımcıları


"Konu Seçimi ve Arama Mantığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları