Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TRADİTİONAL TURKİSH FOODS

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TRADİTİONAL TURKİSH FOODS"— Sunum transkripti:

1 TRADİTİONAL TURKİSH FOODS
GELENEKSEL TÜRK YEMEKLERİ

2

3 Manti Recipe Ingredients
For the dough: 2 cups all-purpose flour, ½ tsp salt, 1 egg, lightly beaten For the filling: 1 small onion, grated, 1 pound ground beef or veal, 1/3 cup chopped fresh Italian parsley, salt, freshly ground pepper Yogurt and garlic sauce: 2 cups yogurt, at room temperature, 2-3 tsp minced garlic, salt, optional Pepper topping: 2 Tbs butter, 1 tsp Aleppo pepper, pinch of sumac, optional Directions 1.Prepare the dough by making a well in the flour, and adding the salt, egg, and ¼ cup water in the centre. Using your fingers, work the ingredients together until dough is formed. If needed, add more water a spoonful at a time. Knead the dough on a lightly floured surface until smooth and elastic. Gather into a ball, place in a bowl, cover, and let rest for an hour. 2. Prepare the filling by mixing together in a bowl the grated onion, meat, parsley, salt, and pepper to taste. Set aside. 3.In a small bowl combine the yogurt and garlic, with salt to taste, if desired. Let sit at room temperature until ready to use.

4 4. Divide the dough into 2 balls
4. Divide the dough into 2 balls. Roll out one ball of dough at a time on a lightly floured surface until very thin (about 1/16 inch). The secret of good dough is to roll it in different directions, not just in one direction. Cut strips 1 inch wide, then cut into 1-inch squares. Place about a ½ teaspoon of filling in the center of each square. Bring the four corners together over the filling and pinch to seal. Continue making manti until all the dough and filling are used. Place the manti on a lightly floured surface to lightly coat them Bring a large pot of salted water to the boil and add in half the manti. As soon as they are cooked they will rise to the surface. Remove them from the pot with a slotted spoon and place in a serving bowl or individual bowls with a tiny bit of the cooking liquid. Cover to keep warm while cooking the remaining manti Pour most of the yogurt sauce over the manti saving the rest to pour on the peppers later. Quickly heat the butter in a small skillet and when the butter is sizzling hot, quickly add the pepper, mixing well. Remove from the heat and drizzle over the yogurt sauce. Sprinkle with sumac if desired. Serve manti at once with yogurt sauce. Manti can be frozen.

5 Mantı Malzemeleri: Hamuru için 1 adet yumurta 3 su bardağı un 1 kahve fincanı su Tuz İç için:  250 gram Kıyma (yağsız) 1 orta boy soğan 1/2 demet maydanoz Tuz, karabiber Üzeri için sos: 1 çorba kaşığı salça 2 çorba kaşığı tereyağı veya Margarin (50 gram) 4-5 diş sarmısak 1/2 kilogram Yoğurt Kırmızıbiber

6 Yapılışı: Hamur yoğuracağımız kaba unu alalım
Yapılışı: Hamur yoğuracağımız kaba unu alalım. Ortasını açıp yumurtayı, tuzu ve suyu ekleyerek . kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğu-ralım. Hamurdan yumurta iriliğinde bezeler yapıp üzerine nemli bez örterek 20 dk. dinlendirelim. Bir kabın içine çentilmiş soğanı, kıymayı, kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi alıp ka rıştıralım. Bezeleri, unlanmış bir zeminde 0.1 mm. kalınlığında açalım. Açtığımız yufkaları 1 cm.lik kareler halinde keselim. Karelerin ortalarına kıymalı içten koyarak, dört köşesini üstte birleştirdim. Bir tencereye suyu alıp kaynatarak içine 1 çorba kaşığı sıvı yağ ve tuz ekleyelim. Mantı hamurlarını tencereye aktarıp iki partide yumuşayana dek haşlayalım ve delikli kepçeyle servis tabağına alalım. Bir tavada tereyağını eriterek salçayı, dövülmüş sarımsakları ve kırmızıbiberi ekleyip yarım dk. kavuralım. 2-3 çorba kaşığı mantıların haşlanma suyunu ekleyip sosu bir taşım kaynatalım. Mantının üzerine sarımsaklı yoğurdu ve salçalı sosu gezdirerek servis yapalım.

7 ETLİ KURU FASULYE Butter Beans with Meat

8 Ingredients - 400 grams butter beans (cannellini beans) - 15 grams tomato paste onions - 250 grams diced lamb salt - 40 grams margarine or vegetable oil - 2 tomatoes, finely chopped Directions 1- Soak beans in plenty of cold water overnight. Drain and rinse under water. 2- Cook beans in water until tender. 3- Brown meat and onions in margarine or oil. Allow any juices to evaporate. 4- Add tomato paste and stir through. Add chopped tomatoes and cook for three minutes. 5- Place enough water to cover meat, cover and cook meat until tender. 6- Rinse beans again and add to meat. Stir. If water is low add a little more. 7- Add salt to taste and simmer until cooked.

9 Etli Kuru Fasulye Malzemeler 2 bardak kuru fasulye
1,5 yemek kaşığı salça 1 domates 1 baş soğan 3 yemek kaşığı sıvıyağ 350 gr kuşbaşı et 3-5 tane kurutulmuş minik acı biber Sıcak su Tuz,karabiber Hazırlanışı Kuru fasulyeleri bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp yıkayın. Çelik tencereye rendelediğiniz soğanı koyun, şöyle bir döndürdükten sonra etleri koyun ve rengi değişene kadar soğanla beraber kavurun. Salçasını ve domates rendesini de ilave edin. Biraz da etle beraber çevirin. 1-1,5 litre kadar sıcak su ekleyin. Kurumuş acı minik biberleri de içine atın baharatları da ekleyip, kısık ateşte fasulyeler iyice pişene kadar pişirin. Ben vaktim olduğunda kısık ateşte 50 dk ila 1 saat arasında pişiririm mesela. Düdüklü tencerede yaptığım zaman süre kısalıyor tabi. Ayrıca fasulyeden fasulyeye su çekmesi değişeceğinden arada kontrol edin suyu azaldıysa sıcak su ilave edebilirsiniz..Afiyet olsun.

10 KISIR

11 KISIR Ingredients: 1 1/2 cups bulgur wheat (fine or medium grade)
1 bunch green onions, chopped 1 cucumber chopped 1 tablespoon fresh dill 2 tablespoons parsley juice from 1 lemon 2 medium tomatoes, chopped 1 red bell pepper, seeded and chopped 3 tablespooons red pepper paste or tomato paste 1/4 teaspoon salt 1/2 teaspoon black pepper red pepper to taste boiling water

12 Preparation: In a bowl, place bulgur wheat along with enough boiling water to cover. Allow to sit for about 15 minutes. This is a good time to chop the vegetables if you haven't done so already Combine red pepper/tomato paste with vegetables, herbs and spice. Mix well.  Drain bulgur wheat from water and place on towel and squeeze out excess water. Combine with red pepper paste and mix well.  Cover and refrigerate a few hours before serving. Serve with grape leaves, romaine lettuce leaves, and fresh pitta bread.

13 Kısır Malzemeler: 2 su bardağı çiğ köftelik bulgur 3-4 adet domates 3-4 adet yeşil sivri biber 6-8 adet yeşil soğan 1 demet maydanoz 1/2 demet dere otu 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası 1 yemek kaşığı dolusu biber salçası 2 adet limon 1/2 çay bardağı zeytin yağı arzuya göre tuz, karabiber, kimyon, isot

14 Hazırlanışı Bulguru yaklaşık 2 su bardağı ılık su ile kabartınız bütün yeşillikleri ince ince kıyınız bulgur kabarınca; salçaları,baharatları ve yağı koyup ovuştura ovuştura karıştırın yeşillikleri ve limon suyunu koyup tekrar karıştırın.. ben domatesli sevmediğim için koymuyorum ama sevenler için; domatesin kabuklarını soyup küçük kübik şekilde kesin ve kısıra ilave edin.. NOT:eğer yeşil soğan yoksa(kışın zor bulunuyor) 2 adet kuru soğan koyabilirsiniz.Soğanların birini ince kıyıp yağda azıcık öldürüp ekleyin diğerini de ince kıyıp ekleyin.

15 BÖREK

16 BÖREK Ingredients 10 Filo Dough sheets – thawed overnight (if using frozen) 3 tablespoon olive oil ½ cup of skim milk 2 eggs – divided (one for the mixture – one for the egg wash) 2 tablespoons plain yogurt ½ teaspoon salt ¼ teaspoon black pepper For the filling: 20 oz. (1 lbs.) fresh baby spinach, washed and dried ( I used a salad spinner) 1 medium onion, peeled and chopped 1 tablespoon olive oil ¼ teaspoon salt ½ teaspoon black pepper (optional) 2 tablespoons sesame seeds (I used black and white) 1 cup feta cheese, crumbled

17 Instructions Whisk olive oil, milk, 1 egg, yogurt, salt and pepper in a bowl until combined. Heat 1 tablespoon of olive oil in a large pan. Add the chopped onion and cook until fragrant, 3-5 minutes. Add the spinach, salt and pepper. Close it with a lid. Cook it, in medium heat, until the spinach loses most of its volume, around 5 minutes. Give it a stir and turn the heat off. Let it sit for 15 minutes. When it cools down, using a mesh strainer, strain it from all of its juices. Place it in a bowl, add the feta cheese and stir it gently until combined. Line a baking sheet (mine is 12X17) with parchment paper. Lightly spray it with vegetable oil. Place 2 sheets of filo dough and brush it with 3 tablespoons of the milk mixture. Repeat the same process one more time. Place 1 sheet of filo dough and spread the spinach-feta cheese filling evenly leaving ½ inch space on the edges and corners. Continue with placing 2 sheets of filo dough and brush it with 3 tablespoons of the milk mixture TWICE. Place the last filo dough on top and brush it with 2 tablespoons of the milk mixture. Cover it with stretch film, place it in the fridge and let it rest at least 2 hours or overnight. When ready to bake, heat the oven to 350 degrees F. Slice the borek evenly as desired. Brush it with 1 egg and sprinkle each piece with black and white sesame seeds. Transfer it into the oven and bake until it is golden brown, minutes. Serve immediately.

18 Stuffed Grape Leaves

19 Ingredients 2 cups chicken stock or water large onions, finely chopped juice of 1 to 2 lemons liberal pinch of salt 1 cup long grain rice 3 spoons of olive oil A jar of Grape Leaves 2 cloves of garlic, crushed butter 2 finely chopped parsley pinch of ground allspice pinch of ground black pepper Directions 1. Cut the stems off the grape leaves. Place them in a large bowl, cover with boiling water and soak for minutes and rinse with cold water. 2. Soak the rice in salted hot water for 25 minutes. Meanwhile saute the chopped onions, garlic, herbs and seasoning in the oil. 3.Remove from heat, add the drained rice and the meat, mixing everything together very well.

20 4. Place a grape leaf on a work surface, shiny side down, place about 2 tablespoons of the meat mixture near the stem end, then fold in the end and sides and roll up neatly. 5. Repeat this process until all the leaves are stuffed. Line the bottom of a large, heavy based pot with several grape leaves, then arrange the filled rolls in stacks with lemon slices between. 6. Pour in the stock or the water, add dabs of butter on the top. Place a heat proof dish on the top to keep the rolls pressed down. Cover with a lid and simmer slowly for 1 to 2 hours, or until the leaves are tender. 7. Serve the "dolma" lukewarm, sprinkled with lemon juice. Alternatively, you may prefer to serve with a garlic, olive oil and lemon juice dressing. Garnish with halved lemon slices.

21 Yaprak Sarma Malzemeler
1 kg tuzlu üzüm yaprağı (sebze pazarlarından alabilirsiniz) 2 su bardağı pirinç 2 orta boy soğan 1 çay bardağı zeytinyağı 1′er tatlı kaşığı nane, pulbiber, karabiber 5-6 dal maydanoz isteğe bağlı kuşüzümü ya da fıstık da eklenebilir. Hazırlanışı: Tencereye yağın yarısını koyarak doğramış olduğunuz soğanları kavurun. Baharatları da ekleyerek yıkanmış olan pirinci de ilave edin. Küçük küçük doğradığınız maydanozu da ilave ederek yaprağın tuzuna göre tuzunu ayarlayın. Yaprak iyice yıkandıktan sonra bile tuzlu ise iç malzemesine daha az tuz ekleyin. Yaprakları düz bir yere sererek içerisine çok fazla olmayacak şekilde örneğin bir kalem kalınlığında iç malzemesini koyun. Ve yanlarını kapatarak sigara böreği gibi sarın. Sardığınız dolmaları tencereye düzenli bir şekilde dizin üzerine kalan zeytinyağını gezdirin. Ekşi olmasını isterseniz 1 adet limonu dilimleyerek sarmaların üzerine koyun. Sarmaların üzerine gelecek kadar su ilave edin ve kaynadıktan sonra kısık ateşte sık sık suyunu kontrol ederek pişirin.

22 Döner Kebab Ingredients
2 1/2 - 3 lb. leg of lamb, boned and cut in slices 1 large tomato 1 Tblsp. black pepper 3 lbs. ground lamb Lamb fat 1 egg Tblsp. salt onions, processed until a liquid-3 cups 1 cup olive oil Directions This kebab is difficult to make at home, but I had to put it in. It is so popular in Turkey, as a sandwich, with pide cubes, a tomato sauce and yogurt (Iskender), or just plain with pilaf. Remove any bits of skin and bone from the meat. Cut into serving-size slices, about 1/4 to 1/2 inch thick. Pound with a meat tenderizer or the edge of a heavy saucepan until 1/8 cm. thick. Trim. Prepare a marinade of onion juice, olive oil, salt and pepper, and soak meat in the marinade overnight. Spread over each piece of meat the lamb fat, and ground lamb mixed with an egg. Thread pieces of meat on a long skewer, starting with the larger pieces. Trim the chunk of meat on the skewer and add trimmings to the end of skewer. The tomato is put on the skewer whole at the end. The chunk of meat is broiled in the 'Doner Kebab' broiler, made specially for the purpose. The electric rotisseries they are selling today work well. As the meat turns on the spit and is cooked, it is sliced off the sides with a sharp knife.

23 Döner-Kebap Malzemeler Et döner malzemeleri
1 kg. dana antrikot veya koyunun but kısmından 150 gr. kuyruk yağı 1 küçük soğan Yarım çay bardağı zeytinyağı 2 yemek kaşığı yoğurt 1 tatlı kaşığı kekik 1 çay kaşığı yenibahar 1 çay kaşığı karabiber,tuz 1 tatlı kaşığı kırmızı toz veya pul biber

24 Hazırlanışı: Bir kaba soğanı rendenin ince gözünden rendeleyin
Hazırlanışı: Bir kaba soğanı rendenin ince gözünden rendeleyin.  Marine sosunu yapmak için;  Zeytinyağı, yoğurt ve baharatlarıda ekleyip karıştırın. Bu aşamada kesinlikle tuz atmayın ki et sertleşmesin. Dilim halindeki etleri bu karışıma bulayın. Her yerine bu sostan bulaşması için elinizle yoğurur gibi yapın ve aynı kabın içinde bırakın. Üzerine streç film gerip, bir gece buzdulabında bekletin. Ertesi gün sabah açın. Terbiye edilmiş  eti, aralarına tuz serperek uzunlamasına dizin. Sıkıca rulo şeklinde sarın. 3 saat kadar dondurucuda bekletip ne zaman pişirecekseniz 1 saat önceden dışarı çıkarıp ince ince dilimleyin. Et döner yapılışı Fakat hepsini birden dilimlemeyin. Pişireceğiniz kadarını kesin. Çok miktarda tavaya koyarsanız sulanıp özelliğini kaybeder. Kuyruk yağını küçük doğrayın. Eti kaç seferde pişirecekseniz o kadar parçaya ayırın ve her bölümü pişirmeden bir parça doğranmış kuyruk yağını atıp kızartın. Daha sonra eti atıp yüksek ısıda kızarana kadar pişirin. Kızarmış patates, soğan salatası, domates, maydanoz ve ayran eşliğinde, isterseniz lavaş dürüm yaparak servis edin. Afiyet olsun.

25 YOĞURT

26 Yogurt Ingredients 4 cups homogenized milk 2 tablespoonfuls plain yogurt Directions Boil milk then put aside until lukewarm.The best and traditional way to measure the temperature of milk is to dip your pinkie in it. It should be warm but shouldn’t burn. Spread a thick towel out over your kitchen counter. Put the warm milk into a clean bowl with a lid and place it on the towel. Put 2 tablespoons of yogurt and mix well to ferment the new yogurt. Make sure they’re mixed very well. Cover with the lid. Then cover the bowl with the towel. If it is winter, the yogurt will be done within 8 hours, otherwise during the summer, it will take 6 hours. The following morning the yogurt is ready to be placed in the fridge. Keep in the fridge for a day

27 Yoğurt Malzemeler: 2 litre kaynamış soğutulmuş süt
1 kaşık mayalık yoğurt Süzme yoğurt için; Yoğurt ve tuz Hazırlanışı: Mermerşahi veya sık dokulu tülbentlik bez( 40×40 ebatında 2 kenarı dikilmiş) Bu tarifi yazarken tereddüt ettim işin açıkcası…Sokak sütüne karşı olan tüketici çok..Ancak ben iyi kaynatılmış sütten hiçbir anlamda zarar görmedim ne tüketme anlamında, ne de yoğurt anlamında..Evde yoğurt yapmamın bir nedeni de, hazır yoğurtlardaki yapay koku, bir de pürüzsüz kaymak. Süt kaynatılınca bazı besin değerlerinin yok olduğu söyleniyor, ancak dayanması için katkı konduğunu düşündüğümde hazır süt ve yoğurt ilgimi hiç çekmiyor. İşte denemek isteyenler için yapılışı Sütümüz çelik tencerede kaynattıktan sonra, herhangi bir emaya veya cam kaba alıyoruz. Soğutuyoruz. Tekrar ocağa aldığımızda süte bir kaşık mayayı(salçalı veya yağlı suya girmemiş tahta kaşıkla) ekliyoruz. Ocağın üzerinde sürekli sütü karıştırarak mayayı eritiyoruz. Dikkat!!! püf noktası!!!! serçe parmağınızı batırarak parmağınızın dayanacağı ısıya kadar..(Çok iptidai bir yöntem gibi gelebilir ancak ölçü bu) Mayalı sütümüzü sarsılmayacak bir yere alıyoruz, sıkıca mayalama bezlerimizle sarıyoruz, üstünü kapatıyoruz.Yazın 4 saat, kışın 4,5 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Bekleme süresinin sonunda yine sarsmadan buzdolabımıza koyuyoruz. Ancak 4-5 gün sonra kullanın …

28 Baklava Ingredients Sugar 3 ¼ cups Starch 2 cups Water 2 ½ cups
Butter or margarine 1 ¼ cups Lemon juice 1 teaspoon Pistachio nuts (uncrushed) 2 cups Flour 4 ½ cups Salt ½ teaspoon Olive oil 1 ½ tablespoons Eggs 2 Baklava Directions Servings: 12 Place the sugar and 2 cups of water in a saucepan, boil for 10 minutes, add the lemon juice and bring to the boil again for a short time. Remove from heat and leave to cool. Crush or grind the pistachio nuts. Sift the flour into a large bowl, add salt and mix. Slowly pour the oil, make a hole in the middle and add the eggs then very slowly add the water. Knead into a medium stiff dough.

29 Cover with a damp cloth and leave for about 10 minutes
Cover with a damp cloth and leave for about 10 minutes. Divide the dough into balls and roll each ball out very thin, sprinkling with starch until half a millimeter thick. Place half of the rolled out dough into a baking pan of cm. diameter. Sprinkle pistachio nuts on the top sheet. Place the remaining sheets. Cut the layered pastry sheets into squares or diamonds. Heat the butter without burning it and pour over the pastry. Bake in a barely moderately heated oven for approximately minutes until it is golden brown. Remove from the oven and set aside for 2-3 minutes and then pour the cold syrup over the pastry, cover and let it soak the syrup.

30 Baklava Malzemeler Hamuru için 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı süt 3 yumurta yarım çay bardağı sirke tuz aldığı kadar un 1 paket nişasta 400 gr ceviz yarım paket margarin  250 gr tereyağı Şerbeti için 1,5 Kilo şeker 1,5 litreden bir bardak fazla su Hazırlanışı: Hamur malzemelerinden yumuşak bir hamur yoğurulur ve yarım saat dinlendirilir. cevizler rondodan geçirilir yapılan hamur dört parçaya bölünür ve her bir bezeden ceviz büyüklüğünde 15 beze çıkarılır. ceviz büyüklüğündeki bezeler üzerilerine nişasta dökülerek büyütülür. 15 beze üst üste konulur ve merdane yardımı ile tepsi büyüklüğünde tekrar büyütülür. üzeren ceviz içi serpilir ve diğer bezelere de aynı işlem uygulanır tüm bezeler bitince istenilen şekilde kesilir ve üzerine terayağı ve margarin eriterek dökülüp fırında pişirilir… Şerbet yaklaşık kısık ateşte bir saat kaynadıktan sonra sıcak olarak soğuk hamurun üzerinden dökülür… afiyet olsun…

31 SÜTLAÇ

32 Sütlac (Rice Pudding) Recipe
Ingredients Whole milk (with red cab) 2/3 gallon Rice 1 cup Starch (rice, corn or wheat) 4 table spoons Vanilla 2 egg yolk sugar 1 cup or more as you wish Directions Boil the milk and add rice in it and stir them and boil again. Cook the rice until it becomes very soft. Stir continuously. Have some cold milk and add starch in it and dissolve the starch. Add cold milk and starch into the boiling rice in milk. Stir. Add sugar and mix them. If you like it sweet, add more sugar. Have some mixture from the pan and add 2 egg yolks to it. Make a good egg yolk combination and add this mixture to the pan. Mix them very well. Use aluminum container for baking. I prefer using baby cake aluminum containers. You can use the smaller kind. For this measurement 10 containers will be good. Allicate all of the mixture to them. Bake them from the top in the oven. During baking use a tray with some water to keep the oven humid. Watch them until just the top layer become baked. Serve them cold.

33 Sütlaç Malzemeler: 1 kg soğuk süt 2 çay bardağı pirinç 1 litre su
3 yemek kaşığı pirinç unu 1,5 -2 su bardağı toz şeker Tarçın Hazırlanışı: Pirinci yıkayıp su ile ateşe koyun. pirinçler uzayıp suyu çekene kadar kaynatın, soğuk sütü ekleyin. 1-2 defa karıştırıp, kaynamasını bekleyin. Bu arada bir kasede pirinç ununu 1 su bardağı soğuk su ile ezin. tencerede kaynamakta olan sütten 1-2 kepçe alıp kaseye ekleyin. (pirinç unu ılınmış olmalı). pirinç ununu tencereye ekleyin, arasıra karıştırarak 10 dakika kadar pişirin. Toz şekeri ilave edip karıştırın ve 1-2 taşım kaynatın. sütlacı kaselere paylaştırın. soğuyunca üzerlerine tarçın serpin.

34 Asure (Fruit and Nut Soup) Recipe
Ingredients: 1 cup white beans 1/2 cup filberts, toasted 1 cup garbanzos 1/2 cup walnut pieces 1 cup barley ground walnuts for topping 1 cup dried apricots, cut up 1 cup raisins, cut up 1/2 cup figs, cut up 1 cup sugar, or to taste water to make about four quarts Directions The night before, rinse and soak the beans (garbanzo and white together) and the barley in 2 different bowls. In the morning, drain and cook until tender, again in 2 pans. In a large pot, combine beans, barley, fruit, sugar, and water. Cook over medium heat, stirring occasionally, until the fruit is very soft and barley starch is released. Taste for sweetness and add sugar as preferred; stir in filberts and walnuts. Allow to cool or refrigerate, if desired. Serve as snack or dessert with walnuts sprinkled on top.

35 Aşure Malzemeler 500g aşurelik buğday (3 su bardağı)
Yarım çay bardağı pirinç 1 su bardağı nohut 1 su bardağı kuru fasulye 200 g kuru kayısı 200 g kuru üzüm 1 su bardağı fındık 3 lt su 2 su bardağı süt 4 su bardağı toz şeker çeyrek çay kaşığı tuz çeyrek çay kaşığı karabiber yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp, sunuyu aldım) Üzeri için; 25 g fındık 25 g kuş üzümü 100 g ceviz 1 adet nar Tarçın

36 Hazırlanışı: : Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Buğdayı yıkayıp, tencereye alın üzerine kaynar su ekleyip 10dk kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün. Daha sonra kaynar su ekleyip 50dk kadar buğdayı kaynatın. (Dilerseniz akşamdan iki kez kaynatıp suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız 15dk kaynatmak yeterli olacaktır.). Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç 15dk kadar kaynatın. Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15dk daha kaynatın. Tek tek cam kâselere bölüştürün. Aşure kâselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.


"TRADİTİONAL TURKİSH FOODS" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları