Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM"— Sunum transkripti:

1 VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

2 ZARARLI MADDELERİN BOŞALTIMI
BOŞALTIM VE GÖREVLİ YAPILAR

3

4 TEMEL SORU:EVLERİNİZDE OLUŞAN ÇÖPLER GİBİ VÜCUDUNUZDA DA ATIK MADDELER OLUŞABİLİR Mİ?

5 VÜCUDUMUZDA MEYDANA GELEN OLAYLAR SONUCU ÇEŞİTLİ ATIK MADDELER OLUŞUR VÜCUDUN DENGESİNİN KORUNMASI İÇİN BU ATIK MADDELERİN DIŞARI ATILMASI GEREKİR.

6 BOŞALTIM İLE VÜCUTTAKİ ATIK MADDELER DIŞARI ATILIR.

7 ÜNİTE SORUSU: 1)Boşaltımın amacı NEDİR? 2)Devir-daim ne demektir? 3) Vücudumuzda boşaltım olmaması durumunda neler olabileceğini tahmin edebiliyor musunuz?

8 Boşaltımın amacı ,vücudun çeşitli faaliyetleri sonucu oluşan zararlı maddelerin vücut dışına atılmasını sağlamaktır

9 İÇERİK SORUSU: 1)BOŞALTIMDA GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR NELERDİR?
2) İNSAN VÜCUDUNDA ,BÖBREKLERİN DIŞINDA BOŞALTIMDA GÖREV ALAN DİĞER YAPI VE ORGANLAR NELERDİR? 3) BÖBREĞİ KORUMANIN YOLLARI NELERDİR?

10 ATIK MADDELERİ UZAKLAŞTIRAN ORGANLAR

11

12 BOŞALTIMDA GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR
BÖBREKLER İDRAR BORUSU İDRAR KESESİ ÜRETRA

13 İnsanda boşaltım sistemi; böbrekler, idrar kanalı, idrar kesesi ve boşaltım kanalından oluşur.

14 KARACİĞER

15 1)SİNDİRİM KANALI: Besinlerin sindirimi sonucunda oluşan atık katı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar

16 2)AKCİĞERLER: KARBONDİOKSİTİN DIŞARIYA ATILMASINDA GÖREVLİDİR

17 3)DERİ: TERLEME YOLU İLE VÜCUTTAN SU VE AZ MİKTARDA TUZ ATILMASINI SAĞLAYARAK BOŞALTIM GÖREVİ YAPAR.

18 KALIN BAĞIRSAK

19 BOŞALTIM İLE VÜCUTTAKİ ATIK MADDELER DIŞARI ATILIR.

20                                       7.SINIF           -SİNDİRİM SİSTEMİ                                             
-Vücudun kullanabilmesi için. karmaşık besin maddelerini basit olana çevirir -Besin ısırılıp çiğnenerek ve enzim denilen sindirim maddelerinin yardımıyla  küçük parçalara ayrılır -Besin,sindirim sisteminden Peristalsis adı verilen kas hareketiyle geçer -Besin sindirildikten sonra içerisindeki gerekli maddeler kan dolaşımında emilirler.  SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI    1.MİDE:                     Midemiz yiyeceği yuttuktan sonra yaklaşık üç saat boyunca saklar. Bu süre içinde besin,enzim denilen sindirim maddeleriyle karıştırılarak çalkalanır.  Bu işlem çiğnenmiş besini kremsi bir sıvıya çevirir.  Midemiz daha sonra bu kremsi sıvıyı daha ileri sindirilmek üzere ince bağırsağa boşaltır. 2.İNCEBAGIRSAK:  İnce bağırsak sindirim işlemini, besini daha da basit parçalara ayırarak tamamlar.   Bu parçalar daha sonra ince bağırsak duvarında vücudumuza emilirler.  Duvar kasları kasılarak besini akıtırlar.  Besinin bu uzun tüpteki yolculuğu yaklaşık 6 saat sürer.  3.KALINBAGIRSAK:  Kalın bağırsak ince bağırsakta bulunan sindirilmemiş ve gıda olarak kullanılmamış  olan besin maddelerini alır.    Bir öğünden sonraki saat içinde bu tuzlar sıvı atıktan emilirler.   Böylece sıvı atık,yavaşça,vücut dışına atılacak olan katı atığa dönüşmeye başlar ve dışarıya bırakılır.                                                                                                                                    7.SINIF           -SİNDİRİM SİSTEMİ                                              SİNDİRİM SİSTEMİ                         -Vücudun kullanabilmesi için. karmaşık besin maddelerini basit olana çevirir -Besin ısırılıp çiğnenerek ve enzim denilen sindirim maddelerinin yardımıyla  küçük parçalara ayrılır -Besin,sindirim sisteminden Peristalsis adı verilen kas hareketiyle geçer -Besin sindirildikten sonra içerisindeki gerekli maddeler kan dolaşımında emilirler.  SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI    1.MİDE:                     Midemiz yiyeceği yuttuktan sonra yaklaşık üç saat boyunca saklar. Bu süre içinde besin,enzim denilen sindirim maddeleriyle karıştırılarak çalkalanır.  Bu işlem çiğnenmiş besini kremsi bir sıvıya çevirir.  Midemiz daha sonra bu kremsi sıvıyı daha ileri sindirilmek üzere ince bağırsağa boşaltır. 2.İNCEBAGIRSAK:  İnce bağırsak sindirim işlemini, besini daha da basit parçalara ayırarak tamamlar.   Bu parçalar daha sonra ince bağırsak duvarında vücudumuza emilirler.  Duvar kasları kasılarak besini akıtırlar.  Besinin bu uzun tüpteki yolculuğu yaklaşık 6 saat sürer.  3.KALINBAGIRSAK:  Kalın bağırsak ince bağırsakta bulunan sindirilmemiş ve gıda olarak kullanılmamış  olan besin maddelerini alır.    Bir öğünden sonraki saat içinde bu tuzlar sıvı atıktan emilirler.   Böylece sıvı atık,yavaşça,vücut dışına atılacak olan katı atığa dönüşmeye başlar ve dışarıya bırakılır.                                                                                                                                    7.SINIF           -SİNDİRİM SİSTEMİ                                              SİNDİRİM SİSTEMİ                         -Vücudun kullanabilmesi için. karmaşık besin maddelerini basit olana çevirir -Besin ısırılıp çiğnenerek ve enzim denilen sindirim maddelerinin yardımıyla  küçük parçalara ayrılır -Besin,sindirim sisteminden Peristalsis adı verilen kas hareketiyle geçer -Besin sindirildikten sonra içerisindeki gerekli maddeler kan dolaşımında emilirler.  SİNDİRİM SİSTEMİ ORGANLARI    1.MİDE:                     Midemiz yiyeceği yuttuktan sonra yaklaşık üç saat boyunca saklar. Bu süre içinde besin,enzim denilen sindirim maddeleriyle karıştırılarak çalkalanır.  Bu işlem çiğnenmiş besini kremsi bir sıvıya çevirir.  Midemiz daha sonra bu kremsi sıvıyı daha ileri sindirilmek üzere ince bağırsağa boşaltır. 2.İNCEBAGIRSAK:  İnce bağırsak sindirim işlemini, besini daha da basit parçalara ayırarak tamamlar.   Bu parçalar daha sonra ince bağırsak duvarında vücudumuza emilirler.  Duvar kasları kasılarak besini akıtırlar.  Besinin bu uzun tüpteki yolculuğu yaklaşık 6 saat sürer.  3.KALINBAGIRSAK:  Kalın bağırsak ince bağırsakta bulunan sindirilmemiş ve gıda olarak kullanılmamış  olan besin maddelerini alır.    Bir öğünden sonraki saat içinde bu tuzlar sıvı atıktan emilirler.   Böylece sıvı atık,yavaşça,vücut dışına atılacak olan katı atığa dönüşmeye başlar ve dışarıya bırakılır.                                                                                              VÜCUDUMUZ İÇİN YAŞAMSAL ÖNEME SAHİP BOŞALTIMIN SAĞLIKLI OLABİLMESİ İÇİN BÖBREKLERİMİZE ÇOK İYİ BAKMALIYIZ.

21 BÖBREKLERİN SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

22 BOL BOL SU İÇMELİYİZ

23 AŞIRI TUZLU BESİNLER TÜKETMEMELİYİZ

24 AŞIRI BAHARATLI BESİNLER TÜKETMEMELİYİZ

25 ALKOL KULLANMAMALIYIZ

26 BÖBREKLERİMİZİ ÜŞÜTMEMELİYİZ

27 İDRARIMIZI UZUN SÜRE TUTMAMALIYIZ

28 BU AYNI ZAMANDA BÖBREK TAŞINA DA NEDEN OLUR

29


"VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları