Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇADIR KURMAK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇADIR KURMAK."— Sunum transkripti:

1 ÇADIR KURMAK

2 Bir çok insan şu ya da bu nedenle çadırda kalmışlardır
Bir çok insan şu ya da bu nedenle çadırda kalmışlardır. Bu genellikle tatil amaçlı olmuştur. Kampa giden insanlar da fırtına, sel, sağanak yağış ihtimallerini görmezden gelirler. Manzarası çok güzel bir yere çadır kurmak onlar için daha iyidir. Çünkü, nasıl olsa sel, “Benim burada olduğum zaman olmaz.” Diye düşünür. Ve en büyük yanlışı da yapar.

3 Biz izciler tecrübenin vermiş olduğu bilgiler ile, tabiatta yaşanabilecek her türlü olayı hesap eder ona göre davranırız. Biz kamp yerimizi de buna göre titizlikle seçeriz. Çünkü bir çok hata yaparak öğrendik neyi yapmamız ve neyi yapmamamız gerektiğini. Biz biliriz ki, 6 gün güzel manzara seyredilebilecek kamp yeri, yedinci gün insan hayatına mâl olabilir. Biz izciler, ihtimalleri şansa bırakmaz, olacakmış gibi değerlendiririz. Kamp yerimizi seçerken de en uygun yeri ararız, en güzeli değil. İyi seçilmiş bir kamp yeri, kampta yaşanabilecek problemlerin çoğunu daha baştan ortadan kaldırmak demektir.

4 Çadır Seçimi: Çadır kalıcı bir yerleşim mekânı değildir. Bunun bilincinde olarak çadırımızı seçmeliyiz. Çadırlar, Çift tenteli, Tek tenteli olmak üzere başlıca iki gruba ayrılır. Tek tenteli çadırların tek avantajı hafif ve kolay taşınır olmasıdır. Ayrıca bu çadırlar uzun süreli kullanım için uygun değildir. Yağışı içeri kolayca geçirir ve insanların nefeslerinin bile çadırda rutubet yapmasına sebep olurlar. Çift tenteli çadırlar diğerlerine nazaran daha geniş bir kullanım alanına sahiptir. İki tente arasında kalan boşluk çadırınızın içini sıcak havalarda serin soğuk havalarda sıcak tutar. Ayrıca yağışlarda daha iyi bir koruma sağlar ve rutubete engel olur.

5 Çadırın boyutları da önemlidir
Çadırın boyutları da önemlidir. Çok dikiş ve çok büyük boyutlar, çadırın çok su geçirmesi ve çok rüzgar tutup yırtılması ya da uçması demektir. Aylarca aynı yerde kalacak çadır için küçücük boyutlar seçmek, seyyar kurulacak kamplarda da devasa boyutlu çadırları kurmak büyük eziyet olur. ÇADIR KURARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER *Yakacak, su temin edilebilecek bir yerde olmalıdır. *Kamp yeri asla dümdüz olmamalıdır. Arazi suyun akıp gitmesine müsaade edecek tarzda hafif eğimli olmalıdır. *Yukarıdan sel gelebilecek bir tepenin eteğinde olmamalıdır. *Şiddetli rüzgârlara açık bir alanda olmamalıdır.

6 Çok kar yağışı alan bölgelerde rüzgâr almayan noktalar seçilmemelidir
Çok kar yağışı alan bölgelerde rüzgâr almayan noktalar seçilmemelidir. Böyle yerlerde rüzgârın getirdiği kar çadırları tamamen örter. *Çukur alanlar ve vadi tabanları seçilmemelidir. Bir ormanın kenarı çadır kent için uygun ortamlardan sayılabilir. Kamp alanınız ana yollara çok yakın olmamalıdır.

7 Çadır Yeri Seçimi: Çadırın kurulması: Çadır kuracağınız alanı mümkün olduğu kadar otlar, taşlar ve tümseklerden temizleyip, düzenleyin. Önce çadırın tüm malzemelerini önünüze dökün. Malzemelerin neler olduğuna dikkat edin. Çadırı yere yayın, ancak dikkat edin kapı tarafı, yöredeki hakim rüzgarlara bakmasın. Büyük direkleri çadır yerde yatarken takın. Çift tenteli çadırlarda her iki tenteyi de üst üste getirin. Direklerin üst kısmına gelecek ve yağmuru direklerden içeri geçirmeyecek olan babaları takın.

8 Direklerden tutarak çadırı dikin
Direklerden tutarak çadırı dikin. Varsa, kenar direklerini takıp gerdirin. Kazıkları yere 45 derecelik açıyla çakın. Köşelere denk gelen yerde kazıkları, çadır köşesinin çaprazında çakın. Çadırların iplerini çadıra ve kazığa takarak gerdirin Çadırın yere düz sarkan eteklerini yere tam 90 derece geldikten sonra hafifçe içe doğru çekmekte fayda vardır.

9 Çadırın tavan kısmı ile fazla uğraşılmamalıdır, dengesi bozulursa yağışı içeri geçirebilir. Kışın çadırda yaşamak dikkat ister, dışarı sık, sık çıkmamak için, yapacağınız işleri plânlayıp birkaç işi bir kerede yapmaya çalışın. Havanın güzel olduğu zamanlar çadırınızı havalandırın. Sık, sık iplerinizi kontrol edin, gevşek ipleri gerin. Her an yağmur yağacakmış ve fırtına çıkabilecekmiş gibi hazır bulunun.

10 Çadırın içinden tenteye değecek bir malzeme olup olmadığını kontrol edin. Çadır tentesi, ipleri, fermuar ve düğmeleri hassastır çabuk yıpranır. Bunun için nazik kullanılmalıdır. Çadıra fermuar diktirmek çok zor bir iştir. Çadırı söküp çadırcıya götürmeyi göze alabilecek misiniz.

11 Köşelere denk gelen yerde kazıkları, çadır köşesinin çaprazında çakın
Köşelere denk gelen yerde kazıkları, çadır köşesinin çaprazında çakın. Çadırların iplerini çadıra ve kazığa takarak gerdirin Çadırın yere düz sarkan eteklerini yere tam 90 derece geldikten sonra hafifçe içe doğru çekmekte fayda vardır. Eteklerin yere değen kısımlarını çadırın içine doğru bükün. Çadırın tabanında yere sereceğiniz brandayı bu içe büktüğünüz kısmın üstüne çektirin. Çadırın tabanına sereceğiniz branda bez değil naylon olmalı ki, su ve rutubeti içeri vermesin. Branda bulunamazsa tabana naylonlar serilmelidir.

12 Geceyi, karlı, yağmurlu günleri düşünerek havanın açık olduğu zamanlar yakacak toplayın. Yakacaklarınızı çadırın kenarında, bir naylonun altında biriktirin. Soğuğun çoğunun yerden geldiğini unutmayın. Altınıza yaydığınız battaniye sayısı üstünüze aldığınızdan fazla olmalıdır. Çadır içi dar bir alandır. Elbiseler, yatak, yorgan çok çabuk rutubetlenir ve kokar. Bunları hava soğuk da olsa her güneşli havada çıkarıp yayarak güneşlendirin.


"ÇADIR KURMAK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları