Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME"— Sunum transkripti:

1 OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
HÜLYA ÖZEL Beslenme ve Diyet Uzmanı

2 Yeterli ve Dengeli Beslenme
Vücudun büyümesi,yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu ‘’ YETERLİ VE DENGELİ BESLENME‘’ deyimi ile açıklanır.

3 SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN Bilimsel araştırmalarla, insanın yaşamı için 50’ye yakın besin öğesine gereksinimi olduğu belirlenmiştir. Sağlıklı büyüme, gelişme ve uzun üretken bir yaşam için bu öğeler günlük beslenmede asgari miktarlar- da alınmalıdır.

4 BESİN ÖĞELERİ ALTI GRUPTUR
PROTEİNLER YAĞLAR KARBONHİDRATLAR MİNERALLER (Mg,Na,K,Cl,P,Zn,Sn) VİTAMİNLER (A,B,C,D,E,K) SU

5 ENERJİ VEREN BESİN ÖĞELERİ VE KALORİLERİ
1 GR KARBONHİDRAT……….4 KALORİ 1 GR PROTEİN…………………4 KALORİ 1 GR YAĞ………………………9 KALORİ 1 GR ALKOL…………………...7 KALORİ

6 BAŞLICA KARBONHİDRAT KAYNAKLARI
EKMEK PİLAVLAR MAKARNALAR BÖREK,HAMUR İŞLERİ PASTALAR KEKLER PATATES BUĞDAY NİŞASTA MEYVELER KURUBAKLAGİLLER BİSKÜVİ BAL ŞEKER

7 BAŞLICA PROTEİN KAYNAKLARI
SÜT PEYNİR YOĞURT KURUBAKLAGİLLER KURUYEMİŞLER KIRMIZI ET TAVUK BALIK YUMURTA SAKATATLAR

8 BAŞLICA YAĞ KAYNAKLARI
KIZARTMALAR KURUYEMİŞLER ÇİKOLATA TAHİN HELVASI SIVI YAĞLAR Zeytinyağı, omega3’ler KATI YAĞLAR KAYMAK KREMA

9 BAŞLICA VİTAMİN VE MİNERAL KAYNAKLARI
TÜM MEYVELER YOĞURT PEYNİR TÜM SEBZELER SÜT ETLER KURUYEMİŞLER

10 BESLENME PİRAMİDİNİN KULLANIMI
ve BESLENME ÖNERİLERİ

11 NORMAL BİR DİYETİN ENERJİ (KALORİ) ORANLARI
% KARBONHİDRAT % PROTEİN % YAĞ

12 ŞU ANDA ŞİŞMAN MIYIM ?

13 BEDEN KİTLE ENDEKSİ KİLOGRAM CİNSİNDEN VÜCUT AĞIRLIĞININ, BOY UZUNLUĞUNUN METRE CİNSİNDEN KARESİNE BÖLÜNMESİ İLE ELDE EDİLİR.

14 ÖRNEK HESAPLAMA BKİ = KG / M2 BKİ = 70 / (1,60)2 BKİ = 27,3
70 Kg. ağırlığında 160 cm. boyunda bir kişi BKİ = KG / M2 BKİ = 70 / (1,60)2 BKİ = 27,3

15 B K İ ZAYIF < 18,5 NORMAL ,5 – 24,9 FAZLA KİLOLU – 29,9 ŞİŞMAN – 34,9 OBEZ – 39,9 MORBİD OBEZ. . > 40

16 BEL ÇEVRESİ ÖNEMLİDİR!!

17 BEL ÇEVRESİ ERKEKLERDE 102 cm KADINLARDA 88 cm
ÜZERİNDE İSE KALP VE DAMAR HASTALIKLARI, DİYABET VE HİPERTANSİYON GÖRÜLME RİSKİ ARTAR.

18 NASIL BESLENMELİYİM? Metabolizmanın düzenli çalışması için günlük yaşam koşulları da dikkate alınarak,yiyeceklerin günde en az üç öğünde tüketilmesi ve öğünler arasında geçen sürenin 4-5 saat olması önerilmektedir.Ara öğün yapılacaksa ana öğünden saat sonra yapılması uygundur.

19 GENEL BESLENME ÖNERİLERİ
Tüm besin gruplarındaki yiyeceklerden dengeli tüketin. Öğünler içinde en önemlisi sabah kahvaltısı- dır.Kahvaltınızı atlamayın. Kepekli tahıllar ve kurubaklagil tüketimini arttırın. Günde 3-5 veya daha fazla porsiyon sebze ve meyve tüketin. Öğün atlamayın,uzun süre aç kalmayın.

20 GENEL BESLENME ÖNERİLERİ
Doymuş yağ tüketimini (katı yağlar) azaltın. Günde 8-10 bardak su tüketin. Fazla tuz ve şeker, şekerli gıda alımından kaçının. Kısa süreli diyetler yerine uzun süre uygula-yabileceğiniz sağlıklı beslenme kuralları içeren diyetler uygulayın.

21 NE KADAR KALORİ YAKARIM ?
BİR SAAT YÜRÜYÜŞ……… 325 KALORİ BİR SAAT KOŞMA………….720 KALORİ BİR SAAT OTURMA…………80 KALORİ BİR SAAT YÜZME………….790 KALORİ BİR SAAT DANS ETME…….395 KALORİ

22 HİPOKRATIN SÖZÜ; GIDANIZ İLACINIZ, İLACINIZ GIDANIZ OLSUN.
HÜLYA ÖZEL


"OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları