Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1 T. C. ISPARTA VALİLİĞİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Birimi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1 T. C. ISPARTA VALİLİĞİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Birimi."— Sunum transkripti:

1 1 T. C. ISPARTA VALİLİĞİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Birimi

2 ŞEKER HASTALI Ğ I ŞEKER HASTALI Ğ I İNSÜLİN HORMONUNUN SALGILANMASININ EKSİKLİĞİNE BAĞLI OLARAK KAN ŞEKERİNİN YÜKSELMESİNE NEDEN OLAN HORMONAL-METABOLİK BİR BOZUKLUKTUR 2

3 YAŞAM BOYU SÜREN B İ R HASTALIKTIR HASTALIĞA BAĞLI OLUŞABİLECEK BAZI BOZUKLUKLAR ÖNLENEBİLİR BAZI BOZUKLUKLAR ÖNLENEBİLİR VEYA GECİKTİRİLEBİLİR VEYA GECİKTİRİLEBİLİR BULAŞICI B İ R HASTALIK DE Ğİ LD İ R 3 ŞEKER HASTALIĞI

4 ŞEKER HASTALIĞINA BAĞLI OLUŞABİLECEK BOZUKLUKLAR KOMA KALP DAMAR HASTALIKLARI KALP DAMAR HASTALIKLARI SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI BÖBREK BOZUKLUKLARI BÖBREK BOZUKLUKLARI KATARAKT KATARAKT YARALARIN GEÇ İYİLEŞMESİ YARALARIN GEÇ İYİLEŞMESİ BÜYÜME GERİLİĞİ BÜYÜME GERİLİĞİ ÖLÜ VEYA DÜŞÜK DOĞUM ÖLÜ VEYA DÜŞÜK DOĞUM 4

5 İNSÜLİN  PANKREASTAN SALGILANAN B İ R HORMONDUR  BES İ NLERLE ALINAN GL İ KOZUN HÜCREYE G İ REREK KULLANILMASINI SA Ğ LAR  KAN ŞEKER İ N İ N NORMAL SINIRLARDA ( 80- 120 mg /dl ) KALMASINI SA Ğ LAR 5

6 ŞEKER HASTALIĞINDA YİYECEKLERLE ALINAN GLİKOZ HÜCRELER TARAFINDAN KULLANILMAMAKTA VE KANDAKİ ŞEKER MİKTARI ARTMAKTADIR. 6

7 KAN ŞEKER İ BELL İ DÜZEY İ ( 180 mg/ dl ) AŞINCA SIK İ DRARA ÇIKMA,  SIK İ DRARA ÇIKMA, ÇOK SU İ ÇME,  ÇOK SU İ ÇME, ÇOK YEMEK YEME  ÇOK YEMEK YEME İ DRARDA ŞEKER GÖRÜLÜR.  İ DRARDA ŞEKER GÖRÜLÜR. 7

8 ŞEKER HASTALARI İ Ç İ N SAKINCALI OLAN Y İ YECEKLER  ŞEKER VE ŞEKERLİ YİYECEKLER ( BAL, REÇEL, ÇİKOLATA )  KURABİYE, KEK, PASTALAR  MEŞRUBATLAR ( GAZOZ, COLA, HAZIR MEYVA SULARI, ALKOLLÜ İÇECEKLER )  KATI YAĞLAR  SALAM, SOSİS, SUCUK, PASTIRMA  SAKATATLAR 8

9 HİÇ BİR YİYECEK ve İÇECEK KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRMEZ. HALK ARASINDA ÖNERİLEN ÇOK ÇEŞİTLİ YİYECEKLERİN KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRDÜĞÜ SÖYLENTİLERİNE İNANMAYIN ! 9

10 ŞEKER HASTASI İ Ç İ N TEHL İ KEL İ DURUMLAR 1- HİPOGLİSEMİ 1- HİPOGLİSEMİ   Ö Ğ ÜN ATLAMALARINDA   YETERL İ KARBONH İ DRAT ALINMAMASINDA   ÇOK FAZLA AKT İ V İ TEDE BULUNMADA   FAZLA İ NSÜL İ N ALIMINDA   FAZLA ANT İ D İ YABET İ LAÇLARIN ALIMINDA OLUŞUR 10

11 ŞEKER İ N İ Z DÜŞTÜ Ğ ÜNDE HALSİZLİK BİRDEN BİRE TER BOŞANMASI ŞİDDETLİ ACIKMA HİSSİ TİTREME, SİNİRLİLİK BAŞ AĞRISI KALP ATIŞLARINDA HIZLANMA, ARTMA GÖRÜLÜR. 11

12 BU BEL İ RT İ LER İ H İ SSETTT İĞİ N İ ZDE ; İLK ÖNLEM OLARAK ŞEKER ALMALISINIZ  MUTLAKA YANINIZDA AKİDE VEYA KESME ŞEKER BULUNDURUN 12

13 2. H İ PERGL İ SEM İ İ HT İ YAÇTAN FAZLA Y İ YECEK TÜKET İ M İ NDE, İ NSÜL İ N İ N YETERS İ Z ALIMINDA ANT İ D İ ABET İ K İ LAÇLARIN YETERS İ Z ALIMINDA ŞEKER, BAL, REÇEL G İ B İ BES İ NLER İ N YEN İ LMES İ NDE OLUŞUR. 13

14 ŞEKER İ N İ Z YÜKSELD İĞİ NDE   SUSUZLUK  HALS İ ZL İ K  UYKU HAL İ  SIK İ DRARA ÇIKMA  BAŞ DÖNMES İ  B İ L İ NÇ KAYBI 14

15 15 DİYETİNİZE DİKKAT ETMEDİĞİNİZDE KAN ŞEKERİNİZ ÇOK YÜKSELİR VEYA ÇOK DÜŞEBİLİR. KAN ŞEKERİNDEKİ BU ANİ DEĞİŞİKLİKLER KOMAYA NEDEN OLABİLİR.

16 D İ YET İ UYGULARKEN D İ KKAT ED İ LECEK HUSUSLAR DİYETİNİZİ AYARLAYIN, ZAYIFSANIZ KİLO ALARAK ŞİŞMANSANIZ KİLO VEREREK İDEAL AĞIRLIĞINIZA ULAŞIN. ŞİŞMAN HASTALARDA AŞIRI KİLOYA BAĞLI OLARAK İNSÜLİN EKSİKLİĞİ ORTAYA ÇIKMAKTADIR. İDEAL KİLODA, İNSÜLİN VÜCUT İHTİYACINI KARŞILAYACAK VE KAN ŞEKERİ NORMALE İNECEKTİR. 16 1. KİLONUZU KORUYUN

17 UZUN ARALIKLARLA VEYA DÜZENSİZ YEMEK YEMENİZ HALİNDE İNSÜLİN YETERSİZLİĞİ ARTARAK KAN ŞEKERİNİN KAN ŞEKERİNİN YÜKSELMESİNE NEDEN OLUR UZUN SÜRELİ AÇLIKLARDAN KAÇININ ! 17 2. YEMEK SAATLERİNİZİ AKSATMAYIN 2. YEMEK SAATLERİNİZİ AKSATMAYIN

18 FAZLA YEMENİZ HALİNDE KAN ŞEKERİNİZ YÜKSELİR ŞEKERİNİZ YÜKSELİR AZ YEMENİZ HALİNDE KAN ŞEKERİNİZ AZ YEMENİZ HALİNDE KAN ŞEKERİNİZDÜŞER HER İKİ DURUM KAN ŞEKERİ KONTROLÜNÜ BOZAR 18 3. BESİNLERİNİZİ ÖNERİLEN MİKTARLARDA YİYİNİZ

19 4. DİYETİNİZDE POSALI BESİNLERİ YETERİNCE BULUNDURUN POSADAN ZENGİN YİYECEKLER ; KAN ŞEKERİNİN YÜKSELME HIZINI DÜŞÜRÜR, İNSÜLİN İHTİYAÇINI AZALTIR KİLO KAYBI VEYA İDEAL AĞIRLIĞININ KORUNMASINDA YARDIMCI OLUR BARSAK ÇALIŞMASINI DÜZENLER,KABIZLIĞI ÖNLER 19

20 D İ YET İ N POSA İ ÇER İĞİ NASIL ARTIRILIR ? BEYAZ EKMEK YER İ NE KEPEKL İ EKME Ğİ TERC İ H ED İ N KABU Ğ UYLA YEN İ LEB İ LEN MEYVELER İ N KABU Ğ UNU SOYMAYIN KURUBAKLAG İ LLER İ SIKLIKLA Y İ Y İ N SEBZE VE SALATA YEME Ğİ İ HMAL ETMEY İ N 20

21 5. YAĞ SEÇİMİNE DİKKAT EDİN SIVI YAĞLARI KULLANIN ! ETLİ YEMEKLERİNİZE YAĞ KOYMAYIN ! KIRMIZI ET YERİNE BEYAZ ETLERİ (BALIK,TAVUK ) TERCİH EDİN ! (BALIK,TAVUK ) TERCİH EDİN ! 21

22 6. SPOR YAPIN SPOR ;  KAN ŞEKERİNİZİN KONTROLUNU SAĞLAR,  KAN DOLAŞIMINI HIZLANDIRIR,  KİLONUN KONTROL EDİLMESİNE YARDIM EDER,  KAN YAĞLARININ DÜŞMESİNE YARDIMCI OLUR 6. SPOR YAPIN SPOR ;  KAN ŞEKERİNİZİN KONTROLUNU SAĞLAR,  KAN DOLAŞIMINI HIZLANDIRIR,  KİLONUN KONTROL EDİLMESİNE YARDIM EDER,  KAN YAĞLARININ DÜŞMESİNE YARDIMCI OLUR YÜRÜMEK MERD İ VEN İ N İ P ÇIKMAK ÇARŞIDA DOLAŞMAK 22

23 TEŞEKKÜRLER 23


"1 T. C. ISPARTA VALİLİĞİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Birimi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları