Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİYOLOJİK SAVAŞ VE KORUNMA ÖNLEMLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİYOLOJİK SAVAŞ VE KORUNMA ÖNLEMLERİ."— Sunum transkripti:

1 BİYOLOJİK SAVAŞ VE KORUNMA ÖNLEMLERİ

2 Birleşmiş Milletler Cenevre Sözleşmesi ile Biyolojik ve Kimyasal Silahların İnsanlar Üzerinde Kullanılması Yasaklanmıştır!

3 BİYOLOJİK SAVAŞ Biyolojik Savaş; insan, evcil hayvan ve faydalanılan bitkilerde ölüm veya zarar meydana getirmek, malzemeyi hasara uğratmak amacıyla mikroorganizmaların veya bunların toksinlerinin (zehirlerinin) kasten kullanılmasıdır.

4 BİYOLOJİK SAVAŞ MADDELERİNİN BELLİ BAŞLI ÖZELLİKLERİ
Üretilmesi kolay ve ucuzdur. Depolama şartlarına ve dış şartlara dayanıklılıkları fazladır. Enfeksiyon yetenekleri fazla olup, salgın hastalık yapabilmektedir. Vücuda çeşitli yollardan girer. Kuluçka devreleri genellikle kısadır. Teşhis ve tedavileri güç olup, çok zaman almaktadır. Öldürücüdür.

5 BİYOLOJİK TAARUZ BELİRTİLERİ
İnsanların bilinmeyen nedenlerle topluca hastalanması Büyük miktarda mahiyeti bilinmeyen böcek veya haşaratın varlığı Büyük miktarda evcil veya vahşi hayvan ölüsünün varlığı

6 BİYOLOJİK TAARUZ BELİRTİLERİ
Yüksek patlama gücündeki mermilere göre daha az güçle infilak eden top mermileri Normal infilak eden mühimmata oranla, daha az güçle infilak eden top mermileri Uçaklar tarafından püskürtülen duman veya sis

7 BİYOLOJİK SAVAŞ MADDELERİNİN VÜCUDA GİRİŞ YOLLARI
Solunum sistemi Sindirim sistemi Deri Cinsel organlar Göz bakteri Ahthrakslı hastanın akciğer filmi

8 BİYOLOJİK SAVAŞ MADDELERİNİN VÜCUDA GİRİŞ YOLLARI
Biyolojik ajanın vücuda giriş yollarına göre tehlike oranı artar. Örneğin; ŞARBON hastalığı mikrobu deri yolu ile alınırsa ölüm oranı %5-20 civarında iken, solunum yolu ile alındığında ölüm oranı %99’a çıkar. Yine VEBA deri yolu ile bulaştığında ölüm oranı %20-30 iken, solunum yolu ile alındığında ölüm oranı %95’e çıkar. Tüberküloz basilleri solunum yolu ile akciğerlere girince hastalık VEREM olur. Aynı basiller sindirim yolu ile alınırsa bağırsakta bağırsak hastalığı olur. TİFO mikrobu yaralardan geçerse az, sindirim yolu ile alınırsa çok tehlikeli olur.

9 Akciğer kılcal damarında Anthraks mikrobu
34

10 Anthraksın deri formu (Şarbon) Anthraks mikrobunun mikroskopla görünümü

11 BİYOLOJİK SAVAŞA KARŞI SAVUNMA
Biyolojik savaş maddelerinin etkilerini azaltmak veya yok etmek amacı ile alınan önlemlerin tümüne BİYOLOJİK SAVUNMA denir. Etkili bir savunma için iyi eğitilmiş personele, çok etkili haber alma birimlerine, kaliteli ve etkili koruyucu malzeme, tespit ve teşhis araç ve gereçlerine, çok çabuk ve etkili bir şekilde organize olan Sağlık, Sivil Savunma ve İtfaiye teşkilatlarına gerek bulunmaktadır.

12 AŞI

13 BİYOLOJİK SAVAŞA KARŞI KORUNMA
Genel Tedbirler Sağlık, itfaiye, Sivil Savunma ve diğer ilgili personel ve halk biyolojik savaş hakkında bilgilendirilmelidir. Şahsi ve çevresel temizliğe dikkat edilmelidir. Su ve besin maddeleri temiz olarak kapalı kaplarda bulundurulmalı ve gerektiğinde kaynatılmalıdır. Hastalıklar, ilgili yerlere derhal haber verilmelidir. Yetkililerin emir ve talimatlarına uyulmalıdır. Bulunulan İl/İlçe Kriz Merkezlerinin adres ve telefonları öğrenilmelidir.

14 BİYOLOJİK SAVAŞA KARŞI KORUNMA
Bireysel Tedbirler Kirlenmiş sahadan en kısa sürede uzaklaşın. Hiçbir şeye el sürmeyin ve yere atılmış eşyaları almayın. Elbisenizi düğmeleyin, eldivenlerinizi giyin ve açık yerlerinizi kapatın. (Kesik ve yaralar, yara bandı ile kapatılmalıdır.) Yakınınızdaki içecek ve yiyeceklerden başkasını yemeyin. Yakınınızda sığınak varsa sığınağa girin.

15 BİYOLOJİK SAVAŞA KARŞI KORUNMA
Bireysel Tedbirler İçecek ve yiyecekleri kaynatın. Kullanılacak malzeme ve araçları sterilize edin. Vücudunuzu temiz tutun. Hastalık halinde derhal doktora müracaat edin. Şaşırmayın, heyecanlanmayın ve şayialara inanmayın. Gerektiğinde İl/İlçe kriz merkezlerine başvurun.

16 BİYOLOJİK SAVAŞA KARŞI KORUNMA

17 BİYOLOJİK SAVAŞA KARŞI KORUNMA

18 BİYOLOJİK SAVAŞA KARŞI KORUNMA
Toplu Korunma Toplu olarak korunma sığınaklar ile sağlanır. Sığınakların havalandırma tertibatlarının filtreli olması, giriş ve çıkışlarının iyi izole edilmesi gereklidir. Ayrıca sığınaklarda personele yetecek temizlik ve tedavi maddelerinin bulundurulması gereklidir.

19 BİYOLOJİK SAVAŞA KARŞI KORUNMA
Sığınaklarda Uyulması Gerekli Kurallar Sığınağa girenlerin temizliği yapılmalıdır. Kontrol ve muayeneden geçirilmeyen gıda maddeleri ile su sığınağa sokulmamalıdır. Yiyecek ve içecekler kapalı kutularda bulundurulmalı, yiyecekler pişirilmeden yenmemeli ve sular kaynatılmadan içilmemelidir. Çöp ve dışkıları naylon torbalara doldurulup ağızları bağlı tutulmalı ve dezenfekte edilmelidir.

20 KİRLENME KİRLENME, HAREKET HALİNDEKİ ARAÇ ve PERSONEL VASITASIYLA DA YAYILIR

21 KİRLENME, KORUNMAMIŞ CANLILAR İÇİN ÖLDÜRÜCÜDÜR.
TEMİZLEMENİN NEDENLERİ KİRLENME, KORUNMAMIŞ CANLILAR İÇİN ÖLDÜRÜCÜDÜR.

22 TEMİZLEME PRENSİPLERİ
Mümkün olduğu kadar çabuk temizleme yapılmalı, Sadece gerekli olanlar temizlenmeli, Mümkün olduğu kadar ileride temizleme yapılmalı (yayılmayı sınırlamak için) Öncelik sırasına göre temizle yapılmalıdır. (Önce cilt temizliği).

23 BİYOLOJİK SAVAŞ MADDESİ İLE KİRLENEN KİŞİ ve EŞYANIN TEMİZLENMESİ

24 KİŞİLERİN TEMİZLENMESİ
Biyolojik maddelere maruz kalan kişi, sıcak sabunlu su ile yıkanarak temizlenmeli (varsa mikrop öldürücü sabunlar kullanılmalıdır). Daha sonra varsa mikrop öldürücü sıvı kullanılmalıdır.

25 EŞYALARIN TEMİZLENMESİ
Kirlenen elbise ve çamaşır ile diğer eşyalar ilk fırsatta sabunlu veya deterjanlı su ile yıkanır ya da kaynatılarak temizlenir. Koruyucu maske, filtre elemanları çıkarılarak dış ve iç kısımları temiz bir bezle temizlenir, sonra ılık sabunlu suda yıkanır ve dezenfektan kimyasal eriyikler kullanılarak temizlenir.

26 YİYECEK ve İÇECEKLERİN TEMİZLENMESİ
Biyolojik madde ile kirlenen yiyecek ve içecekler hastalık meydana getiren doğal kaynaklardır. Sağlık personeli tarafından yenmelerine ve içilmelerine müsaade edilmedikçe kullanılmaz. Ancak aşağıdaki temizleme işlemleri yapıldıktan sonra yenilebilir ve içilebilir. Taze sebze ve meyvelerin kirli kısımları kesilerek atılır ve bol su ile yıkanarak temizlenir. Gerekirse dk. Klorlu suda bekletilir. Et ve benzeri maddelerde koku ve renk atımı varsa, kesinlikle kullanılmamalıdır. Kuru yiyecek maddelerini kaynatarak pişirme en iyi temizleme yoludur.

27 SEBZE – MEYVELER İYİCE TEMİZLENMELİDİR

28 YİYECEKLER ve İÇECEKLER İYİCE KONTROL EDİLMELİDİR

29 YİYECEK ve İÇECEKLERİN TEMİZLENMESİ
Ambalajlı yiyecek maddeleri ise; (Sağlam ve dayanıklı ambalajlar dış kısımları kireç kaymağı veya kimyasal bir madde ile silinir. Kuruladıktan sonra dış kısımları atılır ve kullanılacak hale getirilmiş olur. Teneke ve cam veya plastik ambalajlı yiyecek maddeleri kutusu açılmadan evvel 30 dakika suda kaynatılarak veya su ve sabunla yıkanarak veyahut mikrop öldürücüde dezenfekte edilerek temizlenir.

30 YİYECEK ve İÇECEKLERİN TEMİZLENMESİ
Kural olarak açıktaki bütün sular dökülmelidir. Ancak bu gibi suları kullanmak mecburiyetinde kalınırsa, su iyice kaynatılmalı (en az 30 dakika) ve içine su arıtma tabletleri atılmalıdır. Kapalı kap ve su şişelerindeki su, dış yüzeyleri temizlenmek suretiyle içilecek hale getirilir. Çeşme ve akarsular tıbbi kontrolden geçirilmeden içilmemeli ve kullanılmamalıdır.

31 BİNALARIN TEMİZLENMESİ
Özellikle ahşap binaların temizlenmesi güçtür. Binalar kireç kaymağı ile fırçalanarak veya süngerle, sıcak sabunlu su ile veya çamaşır sodası ile yıkanarak veyahut havalandırılarak temizlenir. Ayrıca binalar, biyolojik temizleyici madde kullanılarak da temizlenir.

32 AÇIK YERLERİN TEMİZLENMESİ
Güneş ışığının bir çok mikroorganizmaları öldürücü etkisi olduğundan, genel olarak açıktaki gölgesiz yerleri temizleyebilir. Bununla beraber alçak ısılarda gölgeli bölgeler saatlerce tehlikeli olarak kalabilir. Geniş bölgelerin temizlenmesi mümkün değildir. Ancak, kirletildiğinden şüphe edilen önemli bölgeler, kimyasal temizleyiciler ve kostik soda eriyiği gibi temizleme maddeleri kullanılarak temizlenir.

33 ARAZİNİN TEMİZLENMESİ


"BİYOLOJİK SAVAŞ VE KORUNMA ÖNLEMLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları