Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TV KARTLARI TV kartları adından da anlaşılacağı gibi bilgisayarda televizyon seyretmemize yararlar. TV kartı takılı olan bir bilgisayar normal bir televizyondaki.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TV KARTLARI TV kartları adından da anlaşılacağı gibi bilgisayarda televizyon seyretmemize yararlar. TV kartı takılı olan bir bilgisayar normal bir televizyondaki."— Sunum transkripti:

1 TV KARTLARI TV kartları adından da anlaşılacağı gibi bilgisayarda televizyon seyretmemize yararlar. TV kartı takılı olan bir bilgisayar normal bir televizyondaki özelliklerin hemen hemen tümüne sahiptir. Örneğin Teletex. Son çıkan TV kartlarının hemen hepsinde bu özellik yer alıyor. Bu sayede Teletex yayını olan kanalların Teletex’ine ulaşılabiliyor.

2 TV kartları ile bilgisayarın ekranında TV ve video izleyebilir, resim ve görüntüleri bilgisayara kaydedilebilir. Bilgisayarlarla kolay ve hızlı bir şekilde ses ve görüntü kliplerini birleştirebilir ve “edit” yani tekrar inceleyip üzerinde değişiklikler yapılabilir. Dijital görüntüler sayesinde sunumları daha etkili hale getirilebilir. İnternet ya da telefon hatlarıyla TV kartına takılan bir kamera sayesinde yüz yüze iletişim sağlanabilir. Bunların dışında bazı TV kartlarında bulunan CAPTURE yani görüntü yakalama yolu ile ekrandaki herhangi bir görüntü harddiske kaydedilebilir. Yani TV kartını bir video gibi kullanmak mümkündür. TV kartına bir video bağlayabilir ve videodaki görüntüler de harddiske kaydedilebilir. TV kartlarının özelliklerini kullanarak farklı şeyler yapmak mümkündür.

3 Günümüzde TV kartları PCI slotlara uygun olarak üretilmektedirler
Günümüzde TV kartları PCI slotlara uygun olarak üretilmektedirler. Aşağıda PCI arabirimli bir TV kartının ne gibi çıkışlara sahip olduğu ve bunlarla ilgili açkılamalar gösterilmiştir:

4 75 ohm koaksiyel anten girişi : Buradan anten girişi yapılır
75 ohm koaksiyel anten girişi : Buradan anten girişi yapılır. Bu sayede TV kanallarının sinyalleri TV kartına iletilmiş olur. S-Video girişi : Bu giriş sayesinde ekrandaki görüntüleri videoya aktarmaya veya videodaki görüntüleri bilgisayar ortamında izlememize yarar. S video girişinden görüntü sinyalleri daha kaliteli şekilde aktarılabilir. Bunu sebebi renk, kontrast ve parlaklık bilgilerinin ayrı ayrı gönderilmesidir. Komposite (RCA) video girişi : Bu giriş S video girişi gibi çalışır. Komposite girişin farkı ise görüntü işaretlerinin tek bir sinyal üzerinde taşınmış halidir. Yani S Video gibi renk, kontrast ve parlaklık sinyalleri ayrı ayrı değil tek bir kablo üzerinden yapılır.

5 Uzaktan kumanda modülü girişi : Bu girişe uzaktan kumandanın infrared yani kumandanın alıcı gözü takılır. Bu sayede TV kartını uzaktan kumanda yoluyla kontrol edebiliriz. Kamera girişi (CVBS) : Bu girişe adından da anlaşılacağı gibi kamera takılır. Kamerayla çekilen görüntüler bu giriş sayesinde bilgisayar ortamına aktarılır.

6 TV KARTLARININ ÇALIŞMA PRENSİBİ
Bt 8xx yongaları bir görüntü kaynağından yollanan sinyaller, ki bu kaynak bir kamera VCR ya da TV alıcısı olabilir, yonga tarafından alınır. Bu gelen sinyaller, görüntü bilgileri ve senkronizasyon verilerini içerir. Sinyallerin detayı kullanılan görüntü standardına bağlıdır. Bu standartlar NTSC (National Television Standarts Committee), PAL (Phase Alternate Line), ya da SECAM (System Electronique Couleur Aver Memorie) olabilir. Resmin oluşabilmesi için kaynak dikey bir senkronizasyon verisi oluşturur (VSYNC) ve gönderir. VSYNC sinyalinin hemen ardından görüntü kaynağı resmin ilk satırını tarar. Kısacası resmin her satırı için bir adet yatay, bir adet de dikey veri bilgisi yollanır. Şifreli yayınlarda bu veriler özel bir teknik aracılığıyla normal sırası bozularak gönderilir. Bt 8xx yongaları burada devreye girerek olayı PC’nin anlayabileceği dile dönüştürürler.

7 TV KARTININ ÖZELLİKLERİ
TV kartlarından en iyi verimi alabilmek için bilinmesi gereken en önemli eleman Bt 8xx yongası (bir zamanlar Brooktree idi, şimdi Rockwell Semiconductor Systems) adını taşıyor. BT yongaları TV kartlarının temelini oluşturmaktalar ve kartın kapasitesi de büyük oranda bu yongaya bağlıdır. Buradaki 8xx'in anlamı ise çok çeşitli olmalarından ve 848, 878, 879 gibi modelleri bulunmasından kaynaklanır. Bu serinin en iyisi sayılabilecek Bt848, PCI bus mastering ve görüntü çözücüyü (video decoder) bütünleşik olarak kullanabilen ilk yongadır yani çiptir. Günümüzde kullanımı azalmış, onun yerine 848A ve 849A gibi yongalar onun devamı niteliği taşıyor. PCI veri yolunun tüm hız avantajını kullanabilmek üzere tasarlanan bu yonga görüntü piksellerini depolamak için ekstra bir belleğe ihtiyaç duymadığı için aygıt maliyetini de ucuzlatıyor.

8 Brooktree yongalarının günümüz TV kartlarında tercih edileni ise Bt878 ve Bt879. Fusion serisi olarak da bilinen bu yongalar özellikle ses yakalama alanında büyük yenilikler getirdi. Örneğin Bt879 sesleri stereo olarak işleme kapasitesine sahip. Bunların dışında 848A ile gelen ölçeklenebilir görüntü, NTSC/PAL/SECAM composite ve S-Video'nun birlikte sunulabilmesi özelliklerini de taşıyorlar. Bt yongaları televizyon kartlarının dışında görüntü yakalama ve düzenleme, görüntülü telekonferans gibi amaçlar için de kullanılıyor. Aşağıdaki tabloda TV yongalarının özellikleri gösterilmiştir.

9 NTSC, PAL ve SECAM Yukarıdaki satırlardan da anlaşılacağı gibi bunlar görüntü standartlarıdır. Kuzey Amerika ve Japonya'da kullanılan NTSC standardında her karede 525 satır bulunur, ayrıca saniyede 30 tam kare oynatılmasını öngörür. PAL standardında ise 625 satır kullanılırken saniyede 25 tam kare oynatılması öngörülür. RGB RENK DERİNLİĞİ Kırmızı, yeşil ve mavinin ilk harfleri ile oluşturulan (Red, Green, Blue) bu tanımlama özellikle görüntü yakalama işi ile uğraşacaksanız karşınıza çıkacaktır. Çünkü varsayılan ayar olarak zaten yayınlar RGB formatında izlenecek şekilde öngörülmüştür. Aslında yayın kullanıcı farkında olmadan uyumluluk sağlamak için önce YUV formatına sonra da tekrar RGB‘ye dönüştürülüyor.

10 YUV FORMATI YUV formatı, görüntüleri renkli olarak aktarırken bir yandan da siyah beyaz TV ile uyumluluğu kaybetmemek için kullanılan bir formattır. RGB'ye oranla daha az bant genişliği kullanıyor. İki ana bileşeni var, birincisi parlaklık (Y) diğeri ise chrominance (UV). Parlaklık, RGB sinyale bazı katkılar yapılarak oluşturuluyor, chrominance ise rengin yoğunluğu ve canlılığına karar veriyor. Video yakalama işleminde ayarlar YUV'a göre yapılırsa performans artar, yani saniyede yakalanan kare sayısı fazlalaşır. COMPOSITE VE S-VIDEO Kartlarımızın üzerinde göreceğiniz bu girişler farklı teknikler kullanan veri aktarım tipleri olarak tanımlanabilir. Composite, TV'lerde gördüğümüz ve kullandığımız anten girişinin aynısıdır. S-Video ise daha kaliteli görüntü aktarımına izin verir. Genelde S-Video kamera bağlantıları için ya da video oynatıcılar için kullanılıyor.

11 TV Kartları ile Capture Yapmak:
Günümüzde kullanılan TV kartları TV kanallarını göstermesi dışında da oldukça yetenekliler. Bu yetenek ise TV kanallarındaki veya Video’dan uygun yazılımlar kullanılarak görüntülerin bilgisayara kaydedilmesine izin veriyor. Böylece aynı zamanda kullanıcı bir de video capture dediğimiz görüntü yakalama olayını tek bir kart üzerinden gerçekleştirmiş oluyor. Btxxx yongası ile görüntüler *.avi formatında eş zamanlı olarak bilgisayara kaydedilebiliyor. Böylece bu avi dosyası daha sonra uygun bir video programı kullanılarak Mpeg kaydına da dönüştürülüyor. yalnız avi formatlı kayıtların harddiskte oldukça yer kaplayacağı unutulmamalıdır. Bir de bu konuda uygun ayarlar yapıldığında Virtual Dub denilen bir programla TV kartı üzerinden direkt Mpeg kayıt yapmak da mümkündür.

12 Yalnız kayıt esnasında daha önce belirttiğimiz YUV görüntü formatının seçilmiş olması gereklidir. Çünkü bu formatta görüntü yakalamak hem çok kolay hem de daha az yer kaplamaktadır. Mpeg kaydedilen görüntü dosyaları ise bilgisayar dışında başka bir görüntü oynatıcı (CD Player) ile de kolayca görüntülenir. Tüm bunlardan anlaşılacağı gibi TV kartları ile kullanıcılar oldukça uygun fiyatla bir de Video kartı elde etmiş oluyorlar.

13 TV Kartı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Görüntü kalitesi: TV'nin temeli görüntüdür. Doğal olarak beklenenlerin başında da görüntü kalitesi geliyor. Görüntü kalitesini belirleyen en önemli noktayı şüphesiz görüntü kaynağı oluşturuyor. PC'nizin bulunduğu konumda TV sinyallerinin zayıf olması durumunda görüntü kalitesinden bahsetmek de güç. Genel olarak tüm kartlara bakıldığında gerek TV alıcıları (tuner) gerekse yongalar açısından birbirlerine çok benzediklerini görüyoruz. Bu alanın hakimi Bt 8xx yongalar ve Philips tuner'lar. Hangi marka bunu daha iyi kullanabilecek bir sürücü ve program hazırlamış ise ortaya bir fark koymuş oluyor.

14 Kurulum: Sıradan kullanıcıları uğraştırmayacak ürünler her zaman tercih sebebi olmuştur. Burada 'uğraştırmaktan' kasıt, sürücülerin ya da uygulamaların CD içindeki yerini bulabilmek için medyum, bağlantıları kurabilmek için 25 sayfa okuyarak hafız olma zorunluluğudur. Yani kurulum sorunsuzdu denildiğinde anlatılmak istenen, kartın takılmasının ardından gerekliyse sürücüsü, yazılımı yüklendi ve kart çalıştı cümlesinin kısa halidir. Kullanım: Bu kriterler, fonksiyonların kullanımı ve kartın verimliliği olarak belirlenir. Daha net deyimiyle vaat ettiklerini yerine getirmek için kullandığı arabirim ve beraberinde gelen detaylar değerlendirmeye alınır. Capture, ölçekleme, giriş-çıkış gibi özellikler de bu kritere örnektir.


"TV KARTLARI TV kartları adından da anlaşılacağı gibi bilgisayarda televizyon seyretmemize yararlar. TV kartı takılı olan bir bilgisayar normal bir televizyondaki." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları