Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 3/1 Numaralı Tebliğ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 3/1 Numaralı Tebliğ"— Sunum transkripti:

1 Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 3/1 Numaralı Tebliğ

2 Yayımlandığı R.Gazete: 18.08.2012-28388
Tebliğ No: 2012/65

3 AMAÇ Bu Tebliğ; bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar göz önüne alınarak, su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

4 KAPSAMI Bu Tebliğ; 1/9/ /8/2016 tarihleri arasında ticari amaçlı su ürünleri avcılığında uygulanacak yasak, sınırlama ve yükümlülükleri düzenler.

5 HUKUKİ DAYANAK Bu Tebliğ; 22/3/1971 tarihli ve 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve 10/3/1995 tarihli ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Su Ürünleri Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

6 YASAKLAR Tebliğde yasaklar çeşitli başlıklar altında toplanmıştır. Bunlar; YER YASAKLARI AV VASITALARI VE YÖNTEMLERİNE İLİŞKİN YASAKLAR TÜR YASAKLARI ZAMAN YASAKLARI BOY ve AĞIRLIK YASAKLARI

7 YASAKLAR YER YASAKLARI Avcılık yapılamayacak yerleri,
AV VASITALARI VE YÖNTEMLERİNE İLİŞKİN YASAKLAR Nerelerde hangi tür av araçları ve hangi tür avcılık yöntemi ile avcılık yapılamayacağını; Yani, Trol Yasağı Dip Trolu Yasağı Ortasu Trolu Yasağı Çevirme ağları yasağı (Gırgır, voli ağları) Işıkla avcılık Sürütme, uzatma ve diğer avlanma araçları ile avcılık Parakete ile ilgili avcılık yasaklarını düzenler.

8 YASAKLAR TÜR YASAKLARI Avlanması tamamen yasak olan türleri,
ZAMAN YASAKLARI Hangi türlerin hangi tarihler arasında avlanmasının yasak olduğunu, BOY YASAKLARI Minimum avlanma boyunu belirtir.

9 TÜR YASAKLARI

10 TÜR YASAKLARI Nesli tükenmekte olan ve bu nedenle avcılığı tamamen yasaklanmış olan türlerdir. Amaç, türün tamamen yok olmasını önlemektir.

11 AVLANMASI TAMAMEN YASAK OLAN TÜRLER
DENİZ BALIKLARI Deniz Alası (Salmo trutta labrax) Mersin Balığı (Acipencer spp)

12 AVLANMASI TAMAMEN YASAK OLAN TÜRLER
DENİZ ATI Deniz Atı (Hippocampus hippocampus)

13 AVLANMASI TAMAMEN YASAK OLAN TÜRLER
KÖPEK BALIKLARI Büyük Camgöz Köpek Balığı (Carcharhinus plumbeus) Güneşlenen Köpek Balığı (Cetorhimus maximus)

14 AVLANMASI TAMAMEN YASAK OLAN TÜRLER
KÖPEK BALIKLARI Dikburun Köpek Balığı (Lamna nasus) Köpek Balığı (Galeorhinus galeus)

15 AVLANMASI TAMAMEN YASAK OLAN TÜRLER
SÜRÜNGENLER Deniz Kaplumbağaları Caretta caretta Chelonia mydas Dermachelys coricea Trionyx triunguis

16 AVLANMASI TAMAMEN YASAK OLAN TÜRLER
MEMELİLER Tırtak Tırtak Afalina Mutur Afalina Fok Fok Mutur

17 AVLANMASI TAMAMEN YASAK OLAN TÜRLER
DİĞER TÜRLER Kancalı Ahtapot Siyah Mercan Deniz Kulağı Ticari Deniz Süngerleri Mühreler Kırmızı Yıldız Pina Maya Örümcek Yengeci Şeytan Minaresi Kırmızı Mercan

18 AVLANMASI TAMAMEN YASAK OLAN TÜRLER
SU BİTKİLERİ Deniz Çayırları (Posidonia oceanica) (Zostera nolti) Posidonia oceanica Zostera nolti

19 AVLANMASI TAMAMEN YASAK OLAN TÜRLER
TATLISU BALIKLARI Yağlı Balık Garra rufa Beni Balığı Cyprinion macrostamus

20 AVLANMASI TAMAMEN YASAK OLAN TÜRLER
Ot Sazanı Ctenopharyngodon idella

21 ZAMAN YASAKLARI

22 ZAMAN YASAKLARI 15 Nisan -31 Ağustos tarihleri arasında genel av yasakları uygulanır. Ancak Bazı Türlerde Farklı dönemlerde avlanma yasağı uygulanmaktadır.

23 ZAMAN YASAKLARI TÜR BÖLGE BAŞLANGIÇ TARİHİ BİTİŞ TARİHİ AÇIKLAMA
Palamut-Torik Tüm Denizler 1 Nisan 31 Ağustos 1 Nisan-31 Ağustos Tarihleri arasında ağ dalyanları dahil her türlü istihsal vasıtası ile avcılığı yasaktır. Ancak Ağustos Tarihleri arasında çapari ile avcılığı serbesttir. Kalkan 15 Mayıs 15 Haziran Paraketa ve fanyalı ağlar ile avcılığı yasaktır. Önceden avlananlar için stok bildirilmek zorunda ve stokların tüketimi 7 gün için geçerlidir. Dil-Pisi 1 Ocak 1 Şubat Ağ göz açıklığı 80 mm den küçük olamaz. Orkinoz* Uluslararası Atlantik Ton Balıklarını Koruma Komisyonunun (ICCAT) tarafından ülkemize verilen kota kadar avcılık yapılabilir. Serbest dönemde kotanın dolduğu gün avcılık sona erer. Orkinoz avlamak için Bakanlıktan izin alınır. Bakanlığın izin verdiği tekneler tarafından avlanabilir. Avcı gemilerinde gözlemci bulundurmak zorunludur.

24 ZAMAN YASAKLARI TÜR BÖLGE BAŞLANGIÇ TARİHİ BİTİŞ TARİHİ AÇIKLAMA
Lambuka Tüm Denizler 1 Ocak 14 Ağustos Kılıç * 15 Şubat 1 Ekim 15 Mart 30 Kasım Avcılığı izne tabiidir. Avcılık yapacak balıkçı gemileri bulunduğu ilin Tarım İl Müdürlüğünden izin almak zorundadır. Karides Ege-Akdeniz 15 Nisan 15 Eylül Uzatma ağları hariç Marmara denizi ve Boğazlar 31 Ağustos 31 Ocak Böcek ve İstakoz 15 Haziran Karavida * Kaş ve Çevresi Avcılık sadece serbest dönemde Kaş-Kalkan civarında yapılabilir ve Kaş Tarım İlçe Müdürlüğünden izin alınmak zorundadır. Mavi Yengeç Akdeniz 1 Mayıs 30 Eylül Ahtapot 31 Ekim Orfoz-Lahoz 31 Temmuz Sepet, pinter vb tuzaklar ve dalarak zıpkın veya sualtı tüfeği ile orfoz ve lahoz avcılığı yapılması yasaktır.

25 BOY YASAKLARI

26 BOY YASAKLARI Avlanmasına müsaade edilen en küçük boy ve ya ağırlığı belirtir. Amaç, Neslin devamı için balıkların en az bir defa üremesini sağlamaktır.

27 BOY YASAKLARI BOY ÖLÇÜMÜ
Balık boyu (Toplam boy): Ağzı kapalı iken balık başının ön ucu ile kuyruk yüzgecinin en uzun ışınının bitim noktası arasındaki iz düşüm uzunluğunudur.

28 BOY YASAKLARI BOY ÖLÇÜMÜ
Kılıç balığında ise, balığın alt çene ucu ile kuyruk yüzgecinin çatalı arasındaki uzunluğu (çatal boyu),

29 BOY YASAKLARI BOY ÖLÇÜMÜ
İstiridye boyu: Buyuk kabuğun (sol kabuğun), bastaki tepe noktasından (umbo), dikey olarak inen çap uzunluğunu,

30 BOY YASAKLARI BOY ÖLÇÜMÜ
Kum midyesi boyu: Kabukların birleşme noktasından dikey olarak inen çap uzunluğunu,

31 BOY YASAKLARI BOY ÖLÇÜMÜ
Kerevit, Deniz Böceği ve istakoz Boyu: Burnun dikenimsi ucundan kuyruk yelpazesinin sonuna kadar olankısmın uzunluğunu,

32 BOY YASAKLARI BOY ÖLÇÜMÜ
Mavi yengec boyu: Kabuğun (karapaksın) sağ ve sol taraflarındaki sivri çıkıntıların uçları arasındaki izdüşüm uzunluğunu,

33 BOY YASAKLARI Tür Latince Adı Asgari Boy* (cm) Asgari Ağırlık (kg)
Ahtapot Octopus vulgaris - 1 Akivides Tapes decussatus 2.4 Akya Lichia amia 30 Barbunya Mullus barbatus 13 Bakalyaro (Berlam) Merluccius merluccius 25 Çipura Sparus auratus 20 Deniz böceği Palinurus vulgaris Dil Balığı Solea solea Eşkina Sciana umbra Hamsi Engraulis encrasicolus 9 İstakoz Homarus gammarus İstavrit Karagöz İstavrit Trachurus trachurus , Trachurus mediterraneus İstiridye Ostrea edulis 6 Kalkan Psetta maxima 45 Karagöz Diplodus vulgaris 18 Kefal (Amuderya kefali) Mugil soiuy 35 Kefal (Sarıkulak kefal) Liza aurata Kefal (Has kefal) Mugil cephalus

34 BOY YASAKLARI Tür Latince Adı Asgarî Boy* (cm) Asgarî Ağırlık (kg)
Kefal (Diğer kefaller) Mugil (Oedalechius) labeo Chelon labrosus Liza ramada Liza saliens 20 Kılıç Xiphias gladius 125 Kırlangıç Chelidonichthys lucerna 18 Kırma (Kırmızı) mercan Pagellus erythrinus 15 Kidonya Venus verrucosa 3 Kolyoz Scomber japonicus Kum şirlanı (Tellina) Donax trunculus 2.5 Lagos Epinephelus spp. 45 Levrek Dicentrarchus labrax 25 Lipsöz Scorpaena scrofa Lüfer Pomatomus saltatrix Mavi yengeç Callinectes sapidus 13 Mezgit Merlangius merlangus Midye (Beyaz kum midyesi) Chamelea gallina 1.7 Minekop(Kötek, Karakulak) Umbrina cirrosa

35 BOY YASAKLARI Tür Latince Adı Asgari Boy* (cm) Asgari Ağırlık (kg)
Nil barbunyası Upeneus moluccensis 10 Orfoz Epinephelus guaza 45 Palamut Sarda sarda 25 Pisi Pleuronectes spp. 20 Sardalya Sardina pilchardus Sardinella aurita 11 Sargos Diplodus sargos 21 Sarıkuyruk Seriola dumerili 30 Sarıağız (Halili, Muskar, Grenyüz) Argyrosomus regius Sinagrit Dentex dentex 35 Tekir Mullus surmuletus Ton (Orkinos) Thunnusthynnus - 30** Uskumru Scomber scombrus Yazılı Orkinoz Euthynus alletteratus

36 BOY YASAKLARI İSTİSNAİ DURUMLAR
Ağırlıkça hamsi, sardalye ve istavritte %15, diğer su ürünlerinde % 5 nispetinde küçük boylara müsaade edilir. 10 kg ile 30 kg arasındaki Ton (Orkinos) balıkları için % 5 nispetinde küçüklere müsaade edilir. Denizlerde yapılan avcılıkta, 16 ncı madde ile avlanması yasaklanan türler hariç, arızi (amaç dışı, istenmeden) olarak avlanan su ürünleri türlerine ağırlıkça % 5 nispetinde müsaade edilir. Ancak, algarna ile karides avcılığında avlanan karidesin ağırlıkça % 15' i nispetinde hedef dışı avlara müsaade edilir. Arızi olarak avlanan ürünün tek olması halinde bu limitler dikkate alınmaz. Taşıdıkları toksin nedeni ile insan tüketiminde sakınca bulunan Balon balıklarının (Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus ) ve pervane/ay balığının (Mola mola) karaya çıkarılması ve satılması yasaktır.

37 TATLISU BALIKLARI BOY YASAKLARI
Tür Latince Adı Asgari Boy (cm)* Asgari Ağırlık (gr) Alabalık Salmo trutta macrostigma Salmo trutta caspius Salmo trutta abanticus 25 Fırat Turnası Luciobarbus esocinus 50 İnci Kefali Chalcalburnus tarichi 18 ** Karabalık Clarias lazera 35 Capoeta trutta 22 Kerevit Astacus leptodactylus 10 Maya Luciobarbus xanthopterus Kadife Tinca tinca 26 Kurbağa Rana ridibunda - 30 Sazan Cyprinus carpio 40 Siraz Capoeta tinca 20 Sudak Lucioperca lucioperca Şabut Barbus grypus 45 Tatlısu levreği Perca fluviatilis 18 Tatlısu kefali Leuciscus cephalus Turna Esox lucius Yayın Silurus glanis 90 Yılan balığı Anguilla anguilla

38 TATLISU BALIKLARI ZAMAN YASAKLARI
TÜR YER DÖNEM Alabalık Ardahan, Bayburt, Erzurum, Kars, Tunceli ve Van illeri sınırlan içerisinde yer alan akarsularda ve kollarında, Aras ve Çoruh nehirleri ve kollarında, Dönem Boyunca Muğla ili, Fethiye ilçesi, Eşen çayının Kırkpınarlar ile Ören arasında kalan kısmında ve Köyceğiz ilçesi, Yuvarlak Çay'da, Iğdır ili, Tuzluca ilçesi sınırlan içerisinde yer alan Karacaören köyü ve Üçkayalar köyü arasında kalan 20 km.lik alan içerisinde kalan Ünlendi ve Hamurkesen çaylarında, Tunceli ili, Munzur ve Pülümür; Konya ili, İvriz ve Delimahmut çaylarında Alabalık için yukarıda belirtilen yerler dışında kalan yerlerde 1 Ekim-1 Mart Kerevit Bütün İçsular 1 Kasım-30 Haziran

39 TATLISU BALIKLARI ZAMAN YASAKLARI
TÜR YER DÖNEM Yayın Uluabat Gölü ve Bağlantı Suları Dönem Boyunca Diğer Sazangillerin yasak olduğu dönemde İnci Kefali Van Gölü 15 Nisan-15 Temmuz Gümüş Balığı Tüm İçsular Bakanlıktan izin almak şartı ile İl Müdürlüklerince belirlenecek yerlerde dönem boyunca serbesttir. Sudak ve Tatlısı Levreği 15 Mart-30 Nisan Eğirdir Gölü Sudak Beyşehir Gölü Parakete ile dönem boyunca Turna 15 Aralık-31 Mart Karabalık 1 Nisan-30 Haziran Yılan Balığı* Bakanlığın Belirleyeceği kota kadar avlanır. İzin alınması zorunludur.

40 TATLISU BALIKLARI ZAMAN YASAKLARI
TÜR YER DÖNEM Sazan Adana, Antalya, Aydın, Denizli, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kilis, Manisa, Mersin, Muğla ve Osmaniye 1 Mart- 1 Haziran Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Nevşehir, Niğde Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Yalova ve Zonguldak 15 Mart- 15 Haziran Adıyaman, Artvin, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, K.Maraş, Kayseri, Malatya, Mardin, Ordu, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Ş.Urfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Yozgar 1 Nisan – 1 Temmuz Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bitlis, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Van 15 Mayıs – 15 Ağustos

41 BALIKLARIN ÜREME DÖNEMLERİ
TÜR/AY OCAK ŞUBAT MART NİSAN MAYIS HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS EYLÜL EKİM KASIM ARALIK Akya Barbunya Çaça Çipura Dülger Eşkina Fangri Fener Gelincik Gümüş Hamsi Iskarmoz (Baraküda) İskorpit (Karadeniz'de) İskorpit (Ege ve Akdeniz'de) İspari (Marmara, Akdeniz) İspari (Karadeniz) İspari (Ege Denizi)

42 BALIKLARIN ÜREME DÖNEMLERİ
TÜR/AY OCAK ŞUBAT MART NİSAN MAYIS HAZİRAN TEMMUZ AĞUSTOS EYLÜL EKİM KASIM ARALIK İstavrit İzmarit İzmarit (Ege Denizi) Kalkan Karagöz Kaya (Akdeniz) Kaya (Ege, Karadeniz) Kayış Kefal Kılıç (Marmara) Kılıç (Akdeniz) Kırlangıç (Ege Denizi) Kolyoz Kupez (Doğu Akdeniz) Kupez (Batı Akdeniz) Kupez (Karadeniz) Lahoz Lapin (Doğu Akdeniz) Levrek (Karadeniz) Dere Ağızlarında Levrek (Akdeniz) Lipsoz (Karadeniz) Lipsoz (Ege denizi)

43 Bu çalışma 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’den yararlanılarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali Müdürlüğü AR-GE Birimi Tarafından Hazırlanmıştır.


"Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 3/1 Numaralı Tebliğ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları