Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYANIN DURUMU 2012 2.BÖLÜM:FAZLA GELİŞMİŞ ÜLKELERDE KÜÇÜLMENİN YOLU ÖZETLEYEN: ALAETTİN HACIMÜEZZİN TEMA İzmir Temsilcisi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYANIN DURUMU 2012 2.BÖLÜM:FAZLA GELİŞMİŞ ÜLKELERDE KÜÇÜLMENİN YOLU ÖZETLEYEN: ALAETTİN HACIMÜEZZİN TEMA İzmir Temsilcisi."— Sunum transkripti:

1 DÜNYANIN DURUMU 2012 2.BÖLÜM:FAZLA GELİŞMİŞ ÜLKELERDE KÜÇÜLMENİN YOLU ÖZETLEYEN: ALAETTİN HACIMÜEZZİN TEMA İzmir Temsilcisi.

2 . “Bir küçültme toplumu ” yaratmaya yönelik hereket,bugün yaygın biçimde görülen gerilemeden tamamen farklıdır. Küçülme bu kavramı ilk kez duyanların düşündüğünün aksine çöküş ya da sıkıntı anlamına gelmez. Bunun yerine,kişinin kendi iyiliği için sağlıklı beslenmeye başlamasına benzetilebilir.Olumsuz ekonomik büyüme ise açlıktan ölmek gibidir. Ekonomist Tim Jackson bu düşünceyi daha kullanıcı dostu bir şekilde ifade ederek “büyümesiz bolluk” çağrısında bulunuyor. Ama burada sözü edilen bolluğu,günümüzde çoğu insanın algıladığı şekilde yani tüketime dayalı ekonomik modele ve dünyanın doğal sermayesinin sömürülmesine bağlı.

3 . Bolluk içinde bir toplum daha daha az çalışıp daha az tüketirken daha iyi yaşayabilen toplumdur. Ekonomik büyüme ve toplumsal refah için büyümenin şart olduğunun düşünüldüğü küreselleşmiş bir kültürde küçülme,konuya anlayışla yaklaşanlar bile daha en başta siyasi açıdan umutsuz bir durum gibi görünüyor. Modern ekonomilerde büyümenin şart olduğuna yürekten inanan pekçok insan için küçülme,ekonomik toplumsal çökülüşe yol açar. Ama dünyanın hızla ısınmasıve ekosistem hizmetlerindeki diğer bozulmalar,ekonomik küçülmenin şart olduğunu ve bu küçülmenin dünyanın iklimini istikrara kavuşturmak,gezegene bu süreçte ve insan uygarlıklarına tamir edilemez

4 . zararlar verilmesini önlemek açısından olabildiğince hızlı gerçekleştirmeye çalışılmasının gerektiğini ortaya koyuyor. 2 derecelik sıcaklık artşını önleme umudu azalıyor. Pekçok çalışma, insanlığın artık ortalama küresel sıcaklığı 4 derece artırma yolunda olduğunu gösteriyor..Çok kısa süre önce Philosofikal Transactions dergisi,toplumun halen izlemekte olduğu rotaya bakarak 4 derecelik artışın 2100 değil,2060 yılında yaşanacağı tahmininde bulundu.Bu rota insanoğlu için felaket demek. Karalar su altında kaldıkça,sert hava koşullarıve kuraklık vurdukça,hastalıklar yeni bölgelere yayıldıkça çok büyük toplulukların yer değiştirmesi söz konusu olacak.

5 . İnsanların aşırı derecede zorlanmış bir gezegende her şekilde büyümenin yararlı bir yöntem olduğuna ilişkin inancının devam etmesi nedeniyle bu ekolojik değişikliklerin yaşanacağı zaman daha da yaklaşıyor. Ve boyutlar büyüyor. Oysa sürekli ekonomik büyüme,zaman zaman yararlı olsa da çok daha kötü sorunlara neden olacak ekolojik değişikliklerin temelinde yatan neden.Galler prensinin mayıs 2011'de belirttiği gibi, “olguları görmezden gelip ve işleri her zamanki gibi yürütmeye dönük miyop kararlılığımız,korkarım ki geçmişte yaşadığımız her şeyden çok daha geniş kapsamlı ve düzeltilmesi çok daha zor bir çöküş riski yaşatacak.

6 . Ama insanlığın küresel ekonomiyi kökten değiştirmesi, boyutlarını en az 1/3 oranında küçültmesi (insanoğlunun halen 1.5 dünyalık ekolojik kapasite kullandığını ortaya çıkaran ekolojik bir ayak izi göstergesine göre),insana yakışır bir yaşam kalitesi elde edilmesi için bu sırada dünyanın en yoksul üçte birlik kesimini de toplam tüketimi önemli ölçüde artırması gerekiyor. AŞIRI GELİŞMENİN LANETİ: Aşırı gelişmiş ülkeler (ve gelişmekte olan ülkelerdeki aşırı gelişmiş topluluklar ) eninde sonunda ya küçülme rotasına girmeyi kendileri istemek zorunda kalacaklar ya da kıyılar sular altında kalana,tarım arazileri kuruyana,

7 . başka büyük ekolojik değişiklikler sonucunda topluca hayatta kalabilmek için büyümeden uzaklaşmak üzere çılgınca bir çaba içine girene kadar bu hastalıklı büyüme yolunda yürümeye devam edecekler. Sanayileşmiş ülkelerin çoğunda ve gelişmekte olan seçkinler arasında görülen obezite salgını,ABD'de bugün her üç kişiden ikisi fazla kilolu ya da obez. Obezite yüzünden tıbbi masraflar verim kaybı ABD'ye 270 milyar dolara mal oluyor.ABD'de sadece beslenme sanayii obeziteden sağladığı kazanç 110 milyar dolar.2010 da dünya genelinde nüfus artışı %11 olurken kilolu ya da obez insan sayısı %38 artarak 1.9 milyara ulaştı.

8 AŞIRI TÜKETENLERİN TOPLAM TÜKETİMİNİ AZALTMAK Aşırı gelişmiş ülkelerdeki insanların daha sade bir tarzda 1-daha küçük evlerde 2-yürüme mesafesindeki mahallelerde yaşamaları 3-araba ve uçakla daha az yolculuk yapıp yürümeleri 4- bisiklete binmeleri daha az yolculuk yapıp daha çok yürümeleri 5-daha az yemeleri 6-besin zincirinin daha alt gruplardaki besinleri tüketmeleri için bu sektörlerin ciddi şekilde elden geçirilmesi lazım. Gerçekten bütün tüketimi bir araya getirdiğimizde

9 . 2000 yılında ortalama bir ABD'li günde 88 kg, ortalama bir Avrupalı da 43 kg kaynak tüketiyordu. 2011 yılında tüketimi teşvik etmek için dünya genelinde 64 milyar ABD doları harcamış reklam sektörü medya tarafından övülüyor. 1978 de 16 yaşındaki Amerikalıların yarısı ehliyet almıştı. 2008 de bu oran % 31'e düştü. Yirmili yaşlardakilerin arabayla gittikleri mesafenin kat edilen toplam mesafeye oranı 1995'te %21 iken 2009'da %14'e düştü. 1-araba ve benzinin pahalı olması 2-trafik yoğunluğu 3-çevre bilincindeki artış 4-teknolojilerdeki değişim sayesinde (gençler artık aralarında internet üzerinden görüşür hale geldi)

10 . Çok derinlere kök salmış tüketim modellerindeki bu değişikliklerin (gıda-konut-ulaşım-elektronik- seyahat-evcil hayvan-giyim gibi pekçok sektörde) yüzlerce kez tekrarlanması gerekir. Toplam tüketimi azaltmak için insanları davranış değişikliğine yönlendirmek kesinlikle yeterli olmaz. Bunun yerine devletlerin ve şirketlerin tüketici seçimlerini düzenleme konusunda merkezi bir rol oynaması gerekir. İnsan kendisi için değerli bir şeyi daha değerli birşey söz konusu olduğunda terkedebilir.Örneğin çocuğunun eğitim alabilmesi. İnsanları fedakarlık yapmaya ikna etmek yerine,herkesin yaşam kalitesi artması karşılığında belirli lükslerden vazgeçmesi ikna edilebilir.

11 . Fedakarlık çağrısı yapanların kendileri bu çağrıya uymazlarsa fedakarlığa davet edilmiş olanlar kendilerini kurban olarak görürler. Altyapıya ve yenilenebilir enerjiye büyük yatırımlar,yürüme mesafesini desteklemek kentsel planlama ve yeşil işler için teşvikler. Eyleme geçmeye değecek güzel bir geleceğin olabileceğine ilişkin radikal bir umudu beslemeli. Milyarlarca dolar devlet sübvansiyonlarını1-dev ticari üreticiler yerine küçük ölçekli üreticilere sübvansiyon vermek 2-vergi indirimlerini ev mülkiyetine değil de sahip olunan ya da kiralanan küçük verimli evlere vermek tüketim modellerinin sürüdürülebilir olmasını sağlayabilir.

12 . Ocak 2010 da Washington kentinde naylon torbalara 5 cent vergi eklendiğinde bu torbaların kullanımı bir ay içinde 22.5 milyondan 3 milyona indi. Vergilerden toplanan yıllık 2 milyon ABD doları ise,başkentin içinden geçen ve uzun yaşayan Anacostia Nehrini kirleten tonlarca tüketici atığını temizlemekte kullanılıyor. Daha sağlıklı ve sürdürülebilir ürünlere daha avantajlı fiyatlar koyarak tüketicilerin davranışlarını değiştirmekte büyük rol oynayarak daha fazla sebze ve daha az işlenmiş gıda tüketmelerini sağlayabilir. ABD'de ölülerini gömmek için 3 milyon litre mumyalama sıvısı,104 ton çelik ve

13 . 1.5 milyon ton beton kullanılıyor.Bu ülkelerde definler 1.5 milyon tondan fazla CO'2 salımı üretiliyor ve her aileye 10 bin dolara mal oluyor.bu eğilimi değiştirerek insanları hiçbir kimyasal kullanmadan doğal defin işine yönelik çaba var.Bu mezarlıklar doğal ve herkese açık parklar oluşturuluyor. Slow Food (Yavaş Yemek) hareketi de et odaklı,yüksek düzeyde ekolojik açıdan yıkıcı,sağlıksız besinler yerine, işlemden geçmiş “iyi temiz ve adil besinler” satın alma,pişirme ve yemenin tadına yeniden dönülmesine çalışıyor. “Etsiz Patates Kampanyası” bireyleri,et tüketiminin sağlık ve ekoloji üzerinde ciddi etkilerini azaltma için haftada bir kez et yememeye çağırıyor.

14 “DÜNYANIN DURUMU 2012” 2.BÖLÜM:”Fazla Gelişmiş Ülkelerde Küçülmenin Yolu” ÖZETLEYEN:Alaettin Hacımüezzin.


"DÜNYANIN DURUMU 2012 2.BÖLÜM:FAZLA GELİŞMİŞ ÜLKELERDE KÜÇÜLMENİN YOLU ÖZETLEYEN: ALAETTİN HACIMÜEZZİN TEMA İzmir Temsilcisi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları