Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEKELİ ZARARA UĞRATIP SATANLAR İŞÇİLER DEĞİLDİR, HESABINI PİYASACILARA SORALIM!

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEKELİ ZARARA UĞRATIP SATANLAR İŞÇİLER DEĞİLDİR, HESABINI PİYASACILARA SORALIM!"— Sunum transkripti:

1 TEKELİ ZARARA UĞRATIP SATANLAR İŞÇİLER DEĞİLDİR, HESABINI PİYASACILARA SORALIM!

2 YIL 2004 TEKEL’in içki bölümü 292 milyon ABD dolarına bir konsorsiyuma devredildi. Kasasında 384,4 trilyon ve 70 milyon YTL değerindeki içkiyle birlikte.

3 YIL 2006 Sözü edilen konsorsiyum TEKEL’in içki bölümünün %92 hissesini Amerikan Teksas Pacific Group’a 3 katı fiyatla, 810 milyon dolara sattı.

4 Özelleştirme çalışmaları kapsamında 2 fabrika kapatıldı. (Şanlıurfa ve Kırıkkale), ihale sonrası ise 8 fabrika kapatıldı. (Ankara, Çanakkale, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Ürgüp, Yozgat ve Acıpayam) Bugün yalnızca 9 fabrika faaliyettedir. Böylece işçi işini kaybetmekte, üzüm üreticisi üzümünü satacak fabrika bulamamaktadır…

5 YIL 2008 TEKEL’in Sigara Bölümü, 1 milyar 720 milyon dolara British American Tobacco’ya satıldı. Satış sonrası İstanbul, Adana, Bitlis, Malatya ve Tokat sigara fabrikaları kapatıldığından yalnızca Ballıca Fabrikası çalışır durumdadır. Tütün üretici sayımız 477 binden 194 bine düşmüş, üretimimiz 200 bin ton’dan 93 bin ton’a gerilemiş, köylü ve işçi üretim alanlarını yitirmiş, piyasa yabancılaştırılmıştır. Böylece Reji İdaresi boyunduruğundan sonra, şimdi de piyasa, yabancı tekelin insafına bırakılmıştır.

6 Son olarak, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), Türkiye geneline yayılmış 60 Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü’nün kapatılmasına karar vermiştir. Bu işletmelerde çalışan 12 bin işçiye, 4-C statüsü dayatılmaktadır.

7 Bu dayatmaya karşı çıkan, fabrikalarını ve üretimlerini savunan işçiler mi suçlu, Yoksa piyasaya devretme niyetindeki kötü yöneticiler ve biber gazı, basınçlı su ve orantısız güç kullanımı ile işçiye saldıranlar mı?

8 Bu arada, altı şeker fabrikamız, sessiz sedasız, iki yıllık karına karşılık gelen bir bedelle, 606 milyon dolara satılmış bulunuyor. Danıştay’ın bu alandaki yürütmeyi durdurma kararı umut vericidir. Özelleştirme sürerse, tütün çiftçisi ve işçisinden sonra, sırada şeker pancarı çiftçisi ve şeker işçileri var.

9 Süreç, Anadolu’nun can damarlarının kesilmesi sürecidir. Kapatılan fabrikalar, boş kalan tarlalar, işsiz kalan – yoksullaştırılan halkımız, Memleketin bağımlılaştırılmasının fotoğraflarını oluşturmaktadır.

10 “SIRADA HEPİMİZ VARIZ, İŞÇİYE SIKILAN BİBER GAZI HEPİMİZE SIKILMIŞTIR” kısa olması için ve ilk bulduğum metinden tez elden slayta aktardım Eksik oldu napalım. Hüseyin boy


"TEKELİ ZARARA UĞRATIP SATANLAR İŞÇİLER DEĞİLDİR, HESABINI PİYASACILARA SORALIM!" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları