Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Günlük Hayatımızda Büyük Bir Yer Tutan Internet’in Kısa Tarihçesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Günlük Hayatımızda Büyük Bir Yer Tutan Internet’in Kısa Tarihçesi"— Sunum transkripti:

1 Günlük Hayatımızda Büyük Bir Yer Tutan Internet’in Kısa Tarihçesi
Internet Nedir? Dünyadaki bilgisayar kullanıcıları arasındaki iletişimini sağlayan bilgisayar ağıdır. Günlük Hayatımızda Büyük Bir Yer Tutan Internet’in Kısa Tarihçesi Farklı mekânlardaki bilgisayarlar arasında iletişim fikri, ilk olarak 1960'lı yıllarda A.B.D. Savunma Bakanlığı'nda oluşmuştur. Bu iletişim fikri, önce NASA içerisinde ortaya çıkmış olup, daha sonra da NASA'ya mal satan firmalar ile NASA arasında gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda da firmalar ile alt kuruluşları ve mal satın aldıkları işletmeler sisteme dahil olmuşlardır. Farklı sistemler arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla, 2 Eylül 1969 yılında oluşturulan network, ARPA (U.S. Advanced Research Projects Agency) adını almıştır. 1970'lere gelindiğinde araştırmacılar, yeni ARPANET tekniklerini iletişim protokollerine uyarlayarak tek bir network iletişimine başlamışlardır. Bu protokol NCP yerine kullanılmaya başlanan TCP/IP'dir. Bunun sonucunda, Unix işletim sistemi kullanan birçok üniversitede TCP/IP desteklenmeye başlanmış ve 1980'lerin başında farklı TCP/IP protokollerini birleştirmek amacıyla INTERNET geliştirilmiştir.

2 Internet Ortamında Sık Karşılaşılan Terimler
HTTP: Belgelerin ana bilgisayardan gözatıcılara ve tek tek kullanıcılara aktarım yöntemidir. WWW: Belgeler arasında ortak olan bilgiler arasında ilişkiler kurarak kolay erişimi sağlayan bir Internet sistemidir. URL: WWW sayfalarının adreslerine verilen ad. Domain: Bir ağ üzerindeki bilgisayarları tanımlamak için kullanılan sınıflandırma. Domain Adı: Internet üzerindeki her bilgisayara verilmesi gereken alfanumerik adres. IP: Sistemler arasında aktarılan ve temel paket teslim hizmetini sağlayan bilgi birimini tanımlayan internet iletişim kuralıdır. IP Adresi: Ana makineye atanmış 32 bit Internet iletişim kuralı adresidir.

3 HTML: Web sayfalarının biçimlendirildiği ve web bilgilerinin dağıtıldığı bir "imleme" dilidir.
Link: HTML bağlantıları doküman içinde sizi başka bir konuma, aynı serviste başka bir dosyaya veya bambaşka bir servise yollayabilir. FTP: Çok farklı sistemler arasında dosya aktarımını sağlamak için kullanılan iletişim kurallarıdır. Webmaster: Bir web sitesinin yönetimini üstlenen kişiye "Webmaster" adı verilir. GIF: Grafik Değişim Biçimi. Gözde olmasının nedeni, dosyaları küçülten bir sıkıştırma yöntemi kullanmasıdır. JPEG: Fotoğrafları sıkıştırmak için çok sık kullanılan bir yöntemdir.

4 Java: Kolay kullanılır, güvenli, nesneye dayalı ve güçlü bir programlama dilidir.
ZIP: Bir kişi bir dosyayı "sıkıştırdığında" elde edilen dosya "zip" dosya olarak adlandırılır. FAQ: Sık Sorulan Sorular. Mpeg: Hareketli görüntüleri 200:1 oranına kadar sıkıştırmaya yarayan bir grafik formatıdır. Multimedia: Metin, grafik, ses, animasyon, video ve haberleşme teknolojilerine verilen genel ad.

5 Adres http://www.pamukkale.edu.tr
kodu ülke tür ismi a ğ ernet int saran dünyay ı protokolü transfer teks tr . edu pamukkale www // : http -

6 "@" İşaretinin Kısa Tarihi
ilk kez 1971 yılında Ray Tomlinson tarafından kullanıldı (internette) Peki neden “ @ “ ? “ Klavyede Bugünlerde işareti ile ilgili olarak en büyük problem okunuşunda yaşanıyor. Evrensel bir işaret haline gelen işaretin ortak bir adı yok. İspanyollar, Portekizliler tarihten gelen anlamıyla "arroba" derken, Fransızlar bunu biraz değiştirerek "arobase" diyorlar. Amerikalı ve İngilizler ise "at-sign" (at işareti)ni tercih ediyor. Almanlar "at Zeiczhen", Japonlar ise "atto maak" diyor. Türkçe'de ise pek yaygın bir kullanımı olmamakla birlikte işareti "güzel a" olarak tanımlanıyor. Ancak en sık kullanılan ifade İngilizce'den çevrilen "at işareti"...

7 Hacker : Her türlü işletim sisteminin yapısı ve derinlikleriyle ilgilenen kişilerdir. Hackerlar genellikle çok iyi programcılardır. İşletim sistemleriyle ve programlama dilleriyle ilgili olarak üst düzeyde bilgiye sahiptirler. Sistemde bulunan açıkları ve sebeplerini iyi bilmelerine rağmen, kasıtlı olarak zarar verme eğiliminde değillerdir. Amaçları program yazarak diğer programları test etmek, açıklarını bulmaktır. Cracker: Sisteme girerek bilgi çalan ve sisteme zarar veren kötü niyetli kişilerdir. Genellikle, program yazmayan Crackerlar, başkalarının yazdığı programları kullanarak amaçlarına ulaşmaya çalışır ve yapıcı olmaktan çok yıkıcıdırlar. Örnek: Virüsün Adı: W95.CIH (Çernobil) virüsü. İlk Görüldüğü tarih ve yer: 1998’de Tayvan’da. Aktif olduğu tarihler: 26 Nisan ve 26 Haziran. Verdiği zarar: Win95 ve Win98 işletim sistemi yüklü bilgisayarlarda sabit diskteki bölüm bilgisini siler, bilgilerin kaybolmasını ve kullanılmaz hale gelmesini sağlar. Anakart’ın bios programını silerek bilgisayarı çalışamaz hale getirir. Verdiği tahmini zarar: Sadece üretildiği yıl yaklaşık olarak 6 milyar dolarlık zarar vermiştir. Amacı: Nükleer santrallere dikkati çekmek.

8 Öncelikle belirtilmelidir ki, pazarlama firmaları toplanan bu tür bilgilere büyük paralar ödemektedirler. Bundan dolayı, bu şekilde bilgi toplanması büyük önem taşımaktadır. İlan sunucuları ve casusluk programları ile istedikleri bilgileri hiç çekinmeden toplayabildiklerinden, veri koruma Internet'teki pazarlamacılar için pek bir şey ifade etmiyor. Dolayısıyla: Sıkça ziyaret ettiğiniz siteler, Bilgisayarınızdaki donanım bileşenleri, Internet üzerinden son bir ayda yaptığınız alışverişler, Sitenizde yüklü olan programların listesi, Sahip olduğunuz e-posta adresleri, Oturduğunuz yerin açık adresi gibi bilgilerin başkalarının eline geçmesi mümkündür.

9 En Yaygın Bilişim Suçları
Bilgisayar ve servislerine yetkisiz erişim (Bilgisayar sistemine yada bilgisayar ağına yetkisiz erişme.) Yetkisiz dinleme (Bilgisayar sisteminde yapılan iletişimin dinlenmesi, telekomünikasyon sistemleri yoluyla yapılan veri transferinin teknik olarak takip edilmesi.) Hesap ihlali (Ödeme yapmadan bir başkasının sisteminde bulunan hesabını kullanma.) Mantıksal bilgisayar sabotajı (Bilgisayar fonksiyonlarını engelleme, veri veya programların silinmesi, değiştirilmesi, ele geçirilmesi.) Fiziksel Bilgisayar sabotajı (Bilgisayar yada iletişim sistemini oluşturan parçaların fonksiyonlarını yerine getirmemeleri için zarar verilmesi.) Bilgisayar yoluyla dolandırıcılık (Bilgisayarlardaki verilerin alınması, değiştirilmesi ve silinmesi yoluyla başkasına yasa dışı ekonomik menfaat temin etmek için mağdura zarar verme.)

10 Banka kartı dolandırıcılığı.
Kişisel verilerin suiistimali (Ticari veya mesleki sırların, kişisel bilgilerin, değerli verilerin kişisel menfaat veya başkasına zarar vermek amacıyla kullanımı, satılması ve dağıtımıdır.) Sahte kişilik oluşturma veya kişilik taklidi (Kendisine veya bir başkasına menfaat sağlamak ya da zarar vermek amacıyla gerçek kişilerin taklit edilmesi veya oluşturulması.) Yasadışı yayınlar (Yasadışı unsurların yayımlanması maksadıyla bilgisayar sistem ve ağlarının kullanılması.)

11 GÜVENLİK ÖNLEMLERİ Internet Explorer’daki sörf izlerinin otomatik temizlenmesi (En son ulaşılan sayfalar ile ilgili izlerin silinmesi.) Popup Killer programlarının reklam pencerelerine karşı etkili kullanımı. Bunlar, bir Web sayfasının ek bir pencere açmak isteyip istemediklerini tespit ederler. Bunun sonucunda söz konusu pencere, henüz kullanıcı ekranda hiçbir şey görmeden otomatik olarak kapatılır. Örneğin; bu programlardan Ad-Aware Programı Casuslara, numara çeviricilere ve reklam pencerelerini, Webwasher Programı ise reklam pencerelerini ortaya çıkmadan temizleyen programlardandır. Hiçbir zaman Internet’te bilinmedik sitelerdeki formlara kendiniz ile ilgili doğru bilgi girmeyiniz. Etkili bir antivirüs programı kullanınız. ATX yapıya sahip kasaların enerji fişini çekiniz.

12 Sosyal Mühendislik Nedir?
Sosyal Mühendislik “Social Engineering”, hack temelini oluşturan yöntemlerden biridir. Sosyal mühendislik, insan ilişkilerini yada insanların dikkatsizliklerini kullanarak kişi yada kurum hakkında bilgi toplamak için gereken yöntemlerin uygulanması olarak tanımlanabilir. Burada amaç kurum veya kişinin, ağ yapısını, çalışanların/yöneticilerin kişisel bilgilerini, şifrelerini ve saldırıda kullanılabilecek her türlü materyalin toplanmasıdır. Örnek: En basit Sosyal Mühendislik yöntemi Fake Mail ile mail adresi çalma ile başlar. Genellikle küçük yaşta kişilerin ilk öğrendikleri yöntemdir.

13 ÖRNEK: TELEFON İLE SOSYAL MÜHENDİSLİK
Bir Bilgisayar Güvenlik Enstitüsü, bir telefon şirketini araması ve yardım masasına ulaşmasıyla başlar. H: Bu geceki nöbetçi idareciniz kim? K: Betty. H: Betty ile görüşebilir miyim? H: (transfer ediliyor) Merhaba Betty, İyi günler dilerim. Sisteminiz neden çalışmıyor? K: Çalışmıyor mu? Gayet iyi durumda. H: Daha iyi olması için oturumu kapatın. K: (Oturumu kapatıyor) H: Tekrar oturumu açın. K: (Oturumu açıyor) H: Daha bir bip sesi göremedik, bir değişiklik göremedik. Yeniden oturumu kapatır mısınız? K: (Oturumu kapatıyor) H: Betty, olayı anlamak için senin bilgilerinle giriş yapmam gerekiyor. Şifreni ve ID numaranı verir misin? Böylelikle şifreyi ve ID yi öğreniyor. (H: Sosyal mühendislik yapan kişi, K: Sosyal mühendisliğe maruz kalan kişi, ID: kullanıcı adı yada bilgisayarın vermiş olduğu kullanıcı numarası)

14 SÜLÜN OSMAN kimdir? (Türkiye'nin En Büyük Sosyal Mühendisi )
Sülün Osman olarak tanınan Osman Ziya Sülün, 1923 yılında Fatih'te bir memur çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk işini 1948 yılında Fatih'te yeni tuttuğu evin sahibini dolandırarak yaptı. Mesleğin inceliklerini Kumkapılı bir Rum olan Aleko'dan öğrendi. En iyi işlerini 50 ve 60'lı yıllarda çıkardı. Saf vatandaşlara; tramvay, Galata Kulesi, kent meydanlarındaki saatler, şehir hatları vapurları gibi kamu mallarını 'satarak' ya da 'kiraya vererek' efsane haline geldi. Galata Köprüsü'nü satmak üzereyken tesadüfen yakalanmıştı. Soyadı 'Sülün', 1952'de bir meydan saatini satarken yakalandıktan sonra lakabı haline geldi. Ona ilişkin son bilgi, 1984 yılının temmuz ayında Beyoğlu'nda sürekli kaldığı otelde bir kalp spazmı geçirdiği yönünde...

15 Domain (Alan Adı) DNS, Domain Name System’in kısaltılmış şeklidir. Türkçe karşılığı ise Alan İsimlendirme Sistemi olarak bilinir. Bu adres olmadan internet üzerinden web sitesine ulaşılamaz. Örnek üniversitemizin web sitesinin domaini (alan adı) ’dir.

16 Domain’in amacı nedir? Domain, kolay anlaşılabilir ve kullanılabilir makine ve alan isimleri ile makine IP adresleri arasında çift taraflı dönüşümü sağlar. IP adreslerinin gündelik hayatta kullanımı ve hatırlanması pek pratik olmadığı için domain isimlendirme sistemi kullanılır. Ana amacı, ağ üzerinden gelen alan adı veya IP numarası ile ilgili sorgulamalara yanıt vermektir *** gibi bir adresiniz olur. Kullanıcılar bu numaraları akıllarında tutamayacağı için böyle bir uygulamaya gidilmiştir. Burada dikkat etmemiz gereken püf nokta ise Domain ismimizi kısa, akılda kalıcı ve mümkünse .com ile bitmesine dikkat etmelisiniz. Eğer çok büyük hedefleriniz var yada büyük bir kurum iseniz .net ve .org adreslerini de satın alabiliriz. Bazı Domain uzantıları; Com ve Net: Ticari kuruluşları gösterir. Edu: Eğitim kurumlarını gösterir. Org: Ticari olmayan, hükümete de bağlı bulunmayan kurumları gösterir. Gov: Hükümete bağlı kurumları gösterir. Mil: Askeri kurumları gösterir. Num: Telefon numaralarını bulabileceğiniz yerleri gösterir.


"Günlük Hayatımızda Büyük Bir Yer Tutan Internet’in Kısa Tarihçesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları