Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Anneler günü nasıl başladı birlikte öğrenelim….

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Anneler günü nasıl başladı birlikte öğrenelim…."— Sunum transkripti:

1 Anneler günü nasıl başladı birlikte öğrenelim….
Anna Jarvis

2   İşte Anneler Günü'nü ilk defa düşünüp uygulayan Anna Jarvis'in ilginç ve ibret veren hikayesi... Jarvis için Anneler Günü, kendi annesini anmanın bir yolu olarak başlamıştı. Kendisi hiç evlenmeyen Jarvis, annesi ve kör kız kardeşiyle önce Grafton'da, sonra Philadelphia'da yaşamış, burada öğretmenlik yapmış, daha sonra bir sigorta şirketinde kütüphanecilik yapmıştı.

3 Ölen annesi için kampanya başlattı
Annesinin 1905'te ölümünden iki yıl sonra Jarvis, Grafton'da kadının öldüğü gün olan mayısın ikinci pazar günü kendisi için bir anma töreni düzenlemişti. Tören yerini annesinin en sevdiği çiçek olan 500 adet karanfille süslemişti. Jarvis bu törenden o kadar etkilendi ki, anneler için resmi bir tatil günü tahsis edilmesi için kongre üyelerine, eyalet yöneticilerine, valilere, iş dünyası liderlerine ve gazete editörlerine bir mektup kampanyası başlattı.

4 İlk tanıyan eyalet Batı Virginia, 1910'da Anneler Günü'nü tanıyan ilk eyalet oldu.
Yasa koyucular, kadınlara oy hakkı vermeye hazır olmayabilirlerdi, ama Anneler Günü'nün hiç düşmanı yok denilebilirdi. Başkan Wilson, 1915'te Mayıs'ın ikinci pazarını milli bayram yapan yasayı imzaladı. Ancak Jarvis' in işi henüz bitmemişti. Bir Uluslararası Anneler Günü Derneği kurarak yabancı devlet adamlarına mektuplar yazmaya başladı. O kadar çok mektup yazıp alıyordu ki, mektupları saklamak için evinin yanındaki üç katlı binayı satın aldı. Jarvis 1948'de öldüğünde 43 ülkenin Anneler Günü'nü kutladığı tahmin edilmektedir.

5 Çiçekçilere kızdı Bu arada, bu bayram günü, çok geçmeden kurucusunu öfkeye boğmuştu. Jarvis' in takması için herkesi özendirdiği karanfiller o kadar istek çekiyordu ki, çiçekçiler fiyatlarını artırdılar. Kutlama kartı yapımcıları ve şeker şirketleri de bu yeni bayramdan büyük kar sağlıyorlardı. Jarvis şöyle diyordu: "Dünyada sizin için herkesten çok şeyi yapmış olan kadına mektup yazmak yerine basılı bir kart göndermek tembelliktir. Ve de şeker! Annenize bir kutu şeker götürüyorsunuz ve sonra da çoğunu kendiniz yiyorsunuz!"

6 Pişman öldü 1943'te artık yoksul ve hasta olan Jarvis, bakımı için bir bağış komitesi oluşturan arkadaşları tarafından bir yaşlılar evine yerleştirildi. Bir çiçekçiler derneğinin, dolar bağışta bulunduğu kendisine hiç söylenmemişti. 84 yaşında orada ölmesinden kısa süre önce kendisini her Anneler Günü'nde dünyanın dört bir yanından gelen kartlarla dolup taşan odasında ziyaret eden bir muhabir şöyle diyordu: "Bana Anneler Günü'nü başlattığına pişman olduğunu söyledi."

7 ……………………………………………………………
TOPLAM BORÇ 14 DOLAR 75 SENT Küçük oğlu annesine geldi ve ona kağıdı uzattı. Annesi ellerini önlüğüne kuruladıktan sonra kağıdı okumaya başladı; Çimleri biçtiğim için 5 dolar Odamı temizlediğim için 1 dolar Alışverişe gittiğim için 50 sent Küçük kardeşime baktığım için 25 sent Çöpü attığım için 1 dolar İyi bir karne getirdiğim için 5 dolar Bahçeyi temizlediğim için 2 dolar ……………………………………………………………

8 Anne, umutla kendisine bakan oğlunun elinden kağıdı aldı ve kağıdın arka yüzüne şunları yazdı; Seni 9 ay karnımda taşıdım BEDAVA Hasta olduğunda başında bekledim, elimden geleni yaptım, senin için dua ettim BEDAVA Yıllar boyu değişik nedenlerle senin için gözyaşı döktüm BEDAVA Senin için geceler kaygı duyup, uykusuz kaldım BEDAVA Oyuncaklarını topladım, yemeğini hazırladım giysilerini yıkadım, ütüledim BEDAVA YAVRUM ve bunların hepsini topladığın zaman gerçek sevginin bedelinin olmadığını görürsün, bedavadır çünkü...

9 Oğul annenin yazdıklarını okuyunca gözleri doldu
Oğul annenin yazdıklarını okuyunca gözleri doldu. Annesine baktı, "Anneciğim seni seviyorum" dedi ve kalemi alarak bu kağıda "HEPSİ ÖDENMİŞTİR" yazdı.

10 Necdet YILMAZ 2007 ISPARTA necdetyilmaz58@mynet.com BÜTÜN DÜNYADA
BİR TEK GÜZEL ÇOCUK VARDIR. BÜTÜN ANNELERDE ONA SAHİPTİR. Necdet YILMAZ 2007 ISPARTA


"Anneler günü nasıl başladı birlikte öğrenelim…." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları