Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PAZAR MESLEK YÜKSEKOKULU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PAZAR MESLEK YÜKSEKOKULU"— Sunum transkripti:

1 GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PAZAR MESLEK YÜKSEKOKULU
Bilgisayar Donanımı Server işletim Sistemleri Sevilay SARAR TOKAT 2013

2 Server(sunucu) Mainframe Server işletim sistemleri Red Hat, Fedora CentOS Ubuntu Unix Debian Novell Netware Windows NT Windows Server 2003 Windows Server 2008 Windows Server 2008 R2 Server Cluster Windows Small Business server 2008 Windows Essential Business Server 2008 Windows Storage Server Windows Server 2012 Windows 2000 Server Windows Home Server Windows Home Server 2011 MacOS MacOSX İÇİNDEKİLER

3 Server(sunucu) Sunucu ( Server), herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara, sistemlere paylaştıran ve dağıtan donanım veya yazılıma verilen genel isimdir. En önemli nokta ise sunucuların bir bilgisayar ağına bağlı olması. Yapısal olarak sunucuların, sorunsuz çalışmak üzere yüksek konfigrasyonda imal edilmiş, güvenilir, çoklu kullanıcıya hizmet eden bilgisayar sistemleridir. Örneğin bir bir kurumda bütün bilgisayarları ve kullanıcıları denetleyen bir sunucu olabilir buna Domain Sunucu, şirkette dosya paylaşımlarını dağıtan denetleyen yetkilendiren bir sunucu olabilir buna Dosya Sunucu (File Server) denir.

4

5

6 a-Software Server: Software (Yazılımsal) serverlar bir donanımın üzerinde çalışan adındanda anlaşılacağı üzere yazılım bütünü yada parçacıklarıdır. Bu server bir işletim sistemi olabileceği gibi Örn: Microsoft Windows Server, Debian,Redhat v.b,  bir uygulama serverıda olabilir Sql Server, Isa Server,Exchange Server, Qmail server.

7 b-Hardware Server: Hardware (Donanımsal) serverlar işletim sistemini ve yukarıda saydığımız gibi yazılımsal server uygulamarını üzerinde barındıran donanımlara sahip server kasalardır. donanımsal serverlar çok fazla yükü taşıyabilecek donanımsal özelliklere sahiptir, öyleki üzerinde 8,16 işlemci barındırabileceği gibi 500 gb üzerinde ram taşıyabilecek kapasitelere sahiptirler.

8 Sunuculara neden ihtiyaç vardır
Sunucular bankacılık, sağlık, eğitim gibi sektörler ve devlet kurumlarında kullanılır. Buralarda oluşabilecek sorunlar ise para ve zaman kayıplarına neden olmaktadır. Databeselerin bütünlüğünü korumak ise en önemli konudur. Sağlıklı işlemeyen sistemler kurumlara çok zaman, para, iş gücü ve motivasyon kaybettirir. Sunuculara ihtiyaç ise burada ortaya çıkar. Yapılan işte zaman, iş ve bilgi kaybı olmaması için sunucular(server) kullanılır. Sunucuların yedekli çalışması ayaktalığın devamını sağlar.

9 Sunucular ile Masaüstü Bilgisayarlar Arasındaki Farklar
A Performansının yüksek olması: Çoklu kullanıcıya hizmet edeceğinden, çoklu işlemci desteği, hızlı raid bir disk sistemi, yüksek kapasitede bellek miktarı fazla CPU barındırmalıdırlar. B Genişletilebilir olması: Kullanılan sunucunun ihtiyaçlara göre ne kadar güncelleştirilebileceği. Örneğin, artan yüke karşılık işlemci sayısını veya hızını artırabiliyormu, bellek miktarı ne kadar artabilir. İşletim sistemi ile uyumlulukları. C Ayaktalık: Kullanılan donanımlar yedekli olmalı arıza çıktığında sunucu içinde bulunan yedek donanım otomatik olarak devreye girmeli sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam etmeli. D Güvenlik: Son zamanda gerek kişisel bilgisayar gerek sunucu tarafında güvenlik kavramı önem kazanmış başlı başına bir konu haline gelmiştir bu noktada sunucuların güvenliği her şeyden daha önemlidir.

10 Serverlerin atası olarak bilinen mainframe ler ve 1960’lı yıllarda başta IBM olmak üzere UNIVAC, General Electric gibi devler tarafından geliştirildiler, büyük yer kaplaması ve oldukça pahalı sistemler olması orta ve küçük ölçekli yapılara hitap etmemesi nedeniyle kullanılmamaktadır. Günümüzde mainframeler hala enterprise yapılarda ve finans-bankacılık sektöründe kullanılmaktadır. Mainframe

11 Serverlerin tercih edilmesinin sebepleri Konsolidasyon:  Server sistemleri dağınık pc sistemlerinin aksine konsolide bir şekilde birbirleriyle bağlantılı çalışabilir. Ölçeklenebilirlik:  Kurulacak yada zaten varolan altyapıya göre şekillendirilebilen, Altyapının güçlendirilmesi yada zayıflatılması durumuna serverların direk sayılarının, işlemcilerinin, disk kapasitelerinin, yada ram miktarının arttırılıp azaltılabilmesi. Devamlılık: Sistemlerin yada sistem datalarının crash olmadan sürekliliğinin sağlanabilmesi. Performans:   Server sistemlerinin pc bilgisaryarlara göre 10 larca kat hızlı ve güçlü çalışabilmesi.

12 Güvenilirlik:  Dataların  raid, sistemlerin ve yine dataların cluster, load balancer  teknolojileri sayesinde son derece güvenilir olması. Hot swap – Plug : Server parçalarının server çalışır halde iken dahi çıkartılması, değiştirilmesi, yenisinin takılması işlemlerinin kolayca yapılabilmesi. Desteklenebilirlik-Supportability: Şirketlerin müşterlerine server bazında sundukları carepack, service pack gibi anlaşmalar sayesinde çok kısa sürede parça yada sistem garantileri.

13 Server pazarındaki firmaların bir kısmı dev bilgisayar şirketleriyken bir kısmı da server pazarına yeni giren veya yükselişte olan firmalardır. Server piyasasına hakim olan genelde 4 büyük firma var diyebiliriz bunlar sırasıyla IBM, DELL, SUN ve HP bunların yanı sıra EMC, FUJITSU SIEMENS, INTEL, TYAN, ASUS gibi firmalarda server pazarında yer alıyorlar.

14 Sunucu İşletim Sistemleri
Tabiki sunucu donanımsal olarak güçlü olduğu kadar o sunucu üstüne kurulacak ve o sunucuyu hatta o sunucudan hizmet alacak masaüstü bilgisayarlarına hizmet verecek olan işletim sistemide güçlü ve sağlam olmalıdır. Bir sunucu (server) üstüne kurulan işletim sistemine sunucu işletim sistemi denir.

15

16

17 Red Hat Red Hat Linux ve Fedora
Red Hat tarafından resmi olarak desteklense de, Fedora özgür yazılım geliştiricilerinin katılımıyla varlığını sürdürmektedir, ve aynı zamanda Red Hat Enterprise Linux ürünü için bir test ortamı görevi görmektedir. Red Hat Linux ve dolayısıyla Fedora'yı özel yapan şey kararlı ve bilinen paketlerin, sağlam bilgi ile biraraya getirilmesidir. Paketler güncel değildir; güvenlik güncellemeleri dışında, yeni bir beta versiyon çıktığında paket versiyonları dondurulmaktadır. Sonuç, iyi test edilmiş, nispeten kararlı bir Linux dağıtımıdır. Bug rapor etme ve beta programlar kullanıcılara açıktır ve çok sayıda e-posta listesi bulunmaktadır. Bu özellikleriyle Red Hat Linux, dünya çapındaki sunucuların bir çoğunda tercih edilmektedir. Ayrıca RPM paket yöneticisi, Red Hat'ın Linux'a katkılarından birisidir. Bugün Mandriva, Suse gibi popüler birçok dağıtımın kullandığı RPM paket kurulumu konusunda önemli adımlar atılmasını sağlamıştır. Linux dünyasına Açık Kaynak tan nasıl para kazanılabileceğini ilk gösteren şirketlerden biri olan Red Hat yazılım sektörünün kabul görmüş ve önemli bir markasıdır. Şirket aynı zamanda her çocuğa bir bilgisayar projesine de destek vermektedir.

18

19

20 CentOS CentOS Red Hat firmasının dağıtımı olan Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kaynak kodları üzerine kurulu, ve bu dağıtım ile uyumlu bir linux dağıtımıdır. Bağımsız bir grup tarafından geliştirilen işletim sisteminin isminin açılımı The Community ENTerprise Operating System biçimindedir. Donanım Gereksinimleri CentOS un sistem gereksinimleri Red Hat Enterprise Linux ile hemen hemen aynıdır: Intel x86 uyumlu (32 bit) Intel Itanium (64 bit) Advanced Micro Devices AMD64 ve Intel EM64T (64 bit) PowerPC/32 (Apple) IBM Mainframe ( IBM eServer p5 zSeries ve S/390)

21

22

23 CentOS Sürümler 3.x , 4.x ve 5.x sürümleri için aynı zamanda güncellemeler yayınlanmaktadır.
Tarih Göze carpanlar 2.0 14. Mayis 2004 RHEL 2.1 çekirdeğine göre derlendi 3.0 2003 sonu 3.1 19. Mart 2004 3.3 18. Eylül 2004 AMD64 desteği 3.4 10. Ocak 2005 14. Subat 2005 IA64, s390 desteği 3.5 10. Haziran 2005 3.6 13. Ekim 2005 3.7 11. Nisan 2006 4.0 1. Mart 2005 RHEL 4 çekirdeğine göre derlendi 9. Mart 2005 x86_64 desteği 4.1 12. Haziran 2005 17. Haziran 2005 x86_64, IA64 desteği 4.2 12. Ekim 2005 4.3 15. Mart 2006 5.0 10. Ocak 2006 5.1 29. Temmuz 2006 5.2 19. Haziran 2006

24

25

26

27

28

29 Ubuntu Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Ubuntu'nun hedefi, bilgisayar kullanıcılarına kullanımı ve kurulumu oldukça kolay, güncel ve güvenli bir işletim sistemi sunmaktır. Ubuntu, 20 milyonu aşkın kullanıcısıyla dünyanın en yaygın masaüstü Linux dağıtımıdır. Debian Linux dağıtımı temel alınarak yola çıkılan ilk Ubuntu sürümü, 20 Kasım 2004 tarihinde yayımlanmıştır. O zamandan beri her 6 ayda bir yeni sürüm yayımlanmaktadır. Ubuntu, herkesin özgürce kullanabildiği; yayınlamakta, kopyalamakta ve kodlarını değiştirip geliştirebilmekte özgür olduğu yazılımlardan oluşur. Bunların çoğunluğu GNU Genel Kamu Lisansı ile güvence altına alınmış, özgür yazılım / açık kaynak yazılımlardır.

30 Ubuntu Güney Afrika'lı girişimci Mark Shuttleworth'e ait Canonical Ltd
Ubuntu Güney Afrika'lı girişimci Mark Shuttleworth'e ait Canonical Ltd.'nin sponsorluğunda geliştirilmekte ve finanse edilmektedir. Mark Shuttleworth, 8 Temmuz 2005'te, Ubuntu'nun uzun vadede geleceğinin korunması ve gelişiminin sürdürülebilmesi için Ubuntu Vakfı'nı kurmuştur .

31 UBUNTUNUN TÜREVLERİ Xubuntu, Ubuntu'nun öntanımlı gelen GNOME-Unity masaüstü ortamı yerine Xfce masaüstü ortamı kullanan türevidir. Xfce masaüstü ortamı, kullanıcılara daha sade ve daha az sistem kaynağı tüketen bir ortam sunmaktadır. Kubuntu, Ubuntu'nun KDE masaüstü ortamını kullanan türevidir. Lubuntu, Ubuntu'nun LXDE masaüstü ortamını kullanan türevidir. Edubuntu, okul ortamı ve ev kullanıcıları için eğitim amaçlı olan dizayn edilen türevidir. Ubuntu Studio, profesyonel video ve ses düzenleme işlerine yönelik olarak hazırlanan, yüksek çokluortam desteği sunan türevidir. İçinde gelişmiş grafik düzenleme yazılımları da barındırmaktadır. Bu yazılımların tümü birer özgür yazılımdır. Mythbuntu, MythTV yayınlarını Ubuntu ile birleştirmeyi amaçlayan dağıtımdır. Xfce masaüstü ortamı kullanır.

32 SİSTEM GEREKSİNİMLERİ
En son sürüm resmi olarak Intel x86 ve AMD64 mimarilerinde masaüstü çeşidiyle; Intel x86 ve AMD64 ve SPARC mimarilerinde ise SUNUCU çeşidiyle yayımlanır.

33

34 Unix AT&T Bell labaratuvarlarında ABD’de Ken Thompson, Dennis Ritchie, Brian Kerninghan, Douglas Mcllroy, Michael Lesk, ve Joe Ossanna tarafından tasarlanıp uygulamaya konulmuştur. 1971’de yayımlandı ve başlangıçta tamamen bilgisayar programlamanın yazılmasında kullanılan alt seviyeli bir çevirme dilindi yazılmıştı. Daha sonra 1973’te Dennis Ritche tarafından C programlama diliyle tekrar yazıldı. Unix türevi işletim sistemleri çok işlemcili çok pahalı makinalardan, tek işlemcili basit ve çok ucuz ev bilgisayarlarına kadar pek çok cihaz üzerinde çalışabilen esnek ve sağlamlığı çok değişik koşullarda test edilmiş sistemlerdir.

35 Unix işletim sistemi metin tabanlı bir işletim sistemidir.
Çoklu görev sistem kontrolcusunu (preemptive multitasking) ilk kullanan işletim sistemidir. Dosya yönetimi ve yol adı terimlerini ilk geliştiren sistemdir. Client/server arası ağ bağlantılarını kolaylaştırdı. Kurumlar arasında daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

36 Debian projesi, özgür bir işletim sistemi yapmaya karar vermiş gönüllülerin oluşturduğu bir işletim sistemidir. Debian sistemleri Linux çekirdeğini kullanmaktadır. Bu işletim sistemine biz Debian GNU/Linux veya kısaca Debian denir. Debian 29000’ın üzerinde paket(derlenmiş ve kullanıma hazır hale getirilmiş ,kolay kurulan yazılımlar) ile gelmektedir, tamamı özgürdür. Debian, başta Hurd çekirdeği olmak üzere diğer kernellerle çalışması için yapılan çalışmalar sürmektedir. Hurd, sunucuların bir microkernel (Mach gibi) üzerinde çeşitli özelliklerle çalışmasını sağlar. Hurd GNU projesi kapsamında üretilen özgür bir yazılımdır. Temel araçların bir çoğu GNU projesinden gelmektedir, dolayısıyla isim GNU/Linux ve GNU/Hurd olmuştur. Bu araçlar da özgür yazılımdır.

37

38 Sürümleri Debian'ın şu ana kadarki sürüm isimleri Toy Story(Oyuncak Hikayesi) filmindeki karakterlerden alınmadır. Debian 3 değişik şekilde bulunabilir: Kararsız, Deneme, Kararlı Kararsız Bu sürümün adı sid'tir. Bu sürüm, yeni geliştirilen ya da güncellenmiş paketlerin deneme sürümünden önce ilk konulduğu sürümdür.

39 Deneme Geliştirilmesi test aşamasında devam eden sürümdür. Tam anlamıyla kararlı değildir. Kararsız sürümden paketler bu sürüme aktarılıp burada denemeye bırakılırlar. Deneme aşaması birkaç yıl devam eder ve sonunda yeni kararlı sürüm olarak ilan edilir. Debian'ının devam eden deneme sürümünün adı squeeze'dir.

40 Kararlı Deneme sürecini bitirmiş kararlı olan sürümlerdir. Birkaç yılda bir yeni sürüm yapılmaktadır. Bugüne kadar sunulmuş Debian sürümleri şunlardır: 6.0 - squeeze (6 Şubat 2011) 5.0 - lenny (14 Şubat 2009) 4.0 - etch (8 Nisan 2007) 3.1 - sarge (6 Haziran 2005) 3.0 - woody (19 Temmuz 2002) 2.2 - potato (14 Ağustos 2000) 2.1 - slink (5 Haziran 1997) 2.0 - hamm (12 Aralık 1996) 1.3 - bo (5 Haziran 1997) 1.2 - rex (12 Aralık 1996) 1.1 - buzz (17 Haziran 1996) 1.0 sürümü asla yayınlanmadı. Nedeni ise Infomagic adında bir CD dağıtıcısının Debian'ın geliştirme sürümlerinden birisini 1.0 olarak etiketleyip piyasaya sürmesidir. Karışıklık çıkmaması için ilk kararlı dağıtım 1.1 olarak numaralandırıldı.

41 Novell NetWare Novell NetWare, Novell firması tarafından yerel bilgisayar ağlarında kullanılmak üzere hazırlanmış bir işletim sistemi. Novell NetWare, metin-tabanlı bir işletim sistemidir. Bu işletim sisteminde, kullanıcının ilk olarak ana bilgisayara bağlanması gerekir. Bilgisayar ağı yöneticisi ağa bağlanan her kullanıcı için bir isim verir. Gerekirse sistem güvenliği için bir şifre de verebilir. Kullanıcı, kendi ismini kullanmak suretiyle bağlantıyı gerçekleştirir. Sisteme bağlandıktan sonra bilgisayarda (servis bilgisayarı) bulunan programlardan yararlanabilir. Aynı şekilde, servis bilgisayarına bağlı bir veya birden fazla yazıcıyı da terminal bilgisayarından kullanmak mümkündür.

42 Windows NT(Yeni Teknoloji)
Windows NT, Microsoft tarafından DOS tabanlı işletim sistemlerinin yerini alacak ve eksiklerini kapatacak şekilde geliştirilen, işletim sistemi ailesidir. İlk sürümü Haziran 1993'te çıkmıştır. Windows'un DOS üzerine çıkan yapısı ve modern bir işletim sisteminin sahip olması gereken özelliklere sahip olmaması nedeniyle, yeni bir işletim sistemi çekirdeği geliştirilmeye başlanmıştır. Windows NT, 32-bit, multi-tasking işletim sistemi özellikleriyle gelişmiş bilgisayarları ve sunucu piyasasını hedefleyen bir üründür. NT kısaltması "New Technology" (Yeni Teknoloji)'nin kısaltmasıyken, sürekli geciken tasarının çıkış tarihi nedeniyle "Not Today" (Bugün Değil) olarak anılmaya başlanmıştır. Microsoft kısa zamanda tüm Windows ürün ailesini NT çekirdeği üzerine geçirmeyi planlarken, pazarlama ağır basmış ve Windows 9x ailesi Windows ME sürümüne kadar kullanılmaya devam edilmiştir. Windows 2000 ve sonrasında ise son kullanıcıya yönelik olarak da Windows NT çekirdeğine tam olarak geçilmiştir.

43 Windows NT çekirdeği Hybrid Kernel yapısına sahiptir.
Sürümleri Windows 3.1 Windows 3.5 Windows 3.51 Windows 4.0 Bu sürümler server işletim sistemi değildir sadece Windows NT bir server işletim sistemidir.

44

45 Windows Server 2003, 25 Nisan 2003'te piyasaya çıkan, Windows 2000 gibi, küçük ve merkezi yönetimli kuruluşlardan geniş çaplı kuruluşlara kadar her çapta kuruluşun gereksinimlerine yanıt vermek üzere tasarlanmış, ayrıca kuruluşların Microsoft .NET özelliğinden tam olarak yararlanabilmesini sağlayacak biçimde geliştirmiş sunucudur. Windows server 2003, windows serveri temel alır. Windows Server 2003

46 Windows Server 2003 Standard sürümü
Ağ üzerindeki diğer sistemlere hizmet ve kaynaklar sağlamak için tasarlanmıştır. Windows NT 4.0 ve Windows 2000 Server sürümlerinin yerini alması amaçlanmıştır. İşletim sistemi özellik ve yapılandırma seçeneklerine sahiptir Dosya ve yazıcıların ortak kullanımını destekler En fazla 4 GB ram ve 2 CPU ile çalışabilme özelliklerine sahiptir. Güvenli bir internet bağlantısı sağlar. Masaüstü uygulamalarının tek merkezden kurulumunu destekler.

47 Windows Server 2003 Ticari (Enterprise) Sürümü
Windows Server 2003 Enterprise sürümü, her büyüklükte firmanın genel amaçlarına cevap verebilir. Uygulamalar, Web hizmetleri ve altyapı için uygun olan bu platform yüksek performans ve verim sağlar, ileri düzeyde güvenilirliğe sahiptir. Sekiz işlemciye kadar destek veren, gelişmiş işlevlere sahip sunucu işletim sistemidir. Sekiz düğümlü kümelendirme gibi kurumsal özellikler sunar, 32 GB belleğe kadar destek verir Intel Itanium tabanlı bilgisayarlarda da kullanılabilir, bu bilgisayarlarda 128 GB RAM desteği verebilir. 64 bit bilgi işlem platformlarında kullanılabilecek bir sunucudur

48 Windows Server 2003 Veri Merkezi (Datacenter) Sürümü
En yüksek düzeyde kesintisiz kullanılabilme ve ölçeklenebilme özelliği isteyen, kuruluş için hayati derecede önem taşıyan uygulamalar için tasarlanmıştır. Microsoft tarafından üretilen en güçlü ve işlevsel sunucu işletim sistemidir. 32 yollu SMP (symmetric multiprocessing - simetrik çoklu işlemci-) ve 64 GB RAM desteği vardır. Hem sekiz düğümlü kümelendirme, hem de yük dengeleme hizmetleri standart özelliklerindendir

49 En az 8 CPU gereksinimi duyar, 32 işlemciye kadar destek verir
Itanium için 128 GB RAM desteği verir 64 bit bilgi işlem platformlarında kullanılabilecek bir sunucudur

50 Windows Server 2003 Web Sürümü
Web siteleri, web tabanlı uygulamalar dağıtmada ve de web hizmetleri sağlamada kullanılmak için geliştirilmiştir Aktif rehber (active directory) özelliği yoktur. Web uygulamaları, Web sayfaları ve XML hizmetleri oluşturmak ve bunlara ev sahipliği yapmak için kullanılır. Öncelikle bir IIS 6.0 Web sunucusu olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

51

52 Windows Server 2008 Sunucu tabanlı Microsoft Windows işletim sistemlerinin bir sürümüdür. Üretim için 4 şubat 2008 tarihinde çıktı ve resmen 27 şubat 2008 tarihinde yayımlandı. Aslında windows server kodadı ‘Longhorn’ olarakta bilinir. Windows server 2008 Windows Vista ve Windows 7 gibi Windows NT6x üzerine kuruludur.

53 Windows Server 2008 R2

54 Geliştiren(ler) Microsoft Güncel sürüm 6.1 (Yapı 7600) ( ) (22 Ekim 2009) Yazılım türü Sunucu işletim sistemi Platform x64, Itanium Lisans Microsoft EULA Windows Server 2008 R2, Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemidir. 22 Temmuz 2009 tarihinde üretime sunulmuş, 22 Ekim 2009'da başlatılmıştır. Windows Server Ekip bloguna göre, perakende geçerliliği 14 Eyül 2009 idi. Windows 7 yönlü son kullanıcıyla aynı işletim sistemi çekirdeğini kullanan Windows NT 6.1 üzerine inşa edilmiştir. Microsoft tarafından yalnızca 64 bit işletim sistemi olarak piyasaya çıkan ilk sürümdür.

55 Sistem gereksinimleri Windows Server 2008 R2 sistem gereksinimleri aşağıdaki gibidir: İşlemci 1,4 GHz x64 veya Itanium 2 işlemci Bellek 512 MB RAM (performansı ve özellikleri sınırlayabilir) Maksimum: 8 GB RAM (Foundation), 32 GB RAM (Standard), veya 2 TB RAM (Enterprise, Datacenter ve Itanium Tabanlı Sistemler) Görüntü Super VGA (800 x 600) Disk Alanı Gereksinimleri Minimum: 32 GB veya daha fazla Foundation: 10 GB veya daha fazla 16 GB RAM'den daha fazla olan bilgisayarlar dosya hareketlerini azaltma ve sayfalama için daha fazla disk alanı gerektirir Diğer DVD sürücü, klavye ve fare, İnternet erişimi

56 Server cluster Server Cluster yani Sunucu Kümeleme, birbirinden bağımsız olan sunucu bilgisayarların, çeşitli amaçlar için, tek bilgisayar gibi kullanılabilmesine yarayan yöntemler bütünüdür. Çeşitli bilgisayar sistemlerinde kullanılır, Microsoft Sunucu Sistemleri veya Linux gibi. Microsoft kümeleme yapısı için Microsoft Cluster Server (MSCS) programını geliştirmiştir. İlk olarak Windows NT 4.0 Sunucularında kullanılmıştır. Daha sonraki sunucu sürümlerinde kümeleme yapısı geliştirilmiş ve nihayet 2006 yılı Haziran ayında Windows Computer Cluster Server 2003 (CCS) adında bir uygulama piyasaya sürmüştür. Sunucu kümeleme işlemi veri kaybını, ağ bağlantısı kesintileri veya işlemlerden meydana gelen hataların önüne geçmek için tercih edilebilir.

57

58

59 Windows SMALL Business Server 2008
Üretkenliği artırıp önemli iş bilgilerini daha iyi koruyabilmek amacıyla küçük işletmeler için özel olarak tasarlanmıştır.

60 Windows Essential Business Server 2008
Windows Essential Business Server, orta boyutlu işletmelerin ihtiyaç duyduğu türdeki Microsoft yazılımları sunan (ön konfigürasyonlu, tümleşik ve tek bir yönetim konsolundan yönetilebilir) ve diğer bağımsız ürünlerle karşılaştırıldığında önemli oranda indirime sahip olan, tümleşik ve ekonomik bir çözümdür.

61

62 Windows Storage Server
Kurumlardaki veri artışı çok hızlı, veri çığ gibi büyüyor Verilerin saklanması, arşivlenmesi ve korunmasına ilişkin sorumluluklar artmakta Veri merkezi büyüdükçe, enerji, yer, soğutma/ısıtma, vb ihtiyaçlar da artmakta Yöneticilerin sadece ham kapasiteye değil, iyi yönetilebilen bir kapasiteye ihtiyacı var Windows Storage Server 2008 bu sorunları kolayca yönetmenizi sağlar Microsoft Windows Storage Server 2008, daha iyi dosya sağlama performansı için Windows Server 2008′in güvenilir ve esnek dosya hizmetlerinin optimize bir sürümü üzerine kurulmuştur.

63 Windows Server Storage 2008
Microsoft Windows Storage Server 2008, daha iyi dosya sağlama performansı için Windows Server 2008'in güvenilir ve esnek dosya hizmetlerinin optimize bir sürümü üzerine kurulmuştur. Microsoft, dosya çoğaltma önleme ve birleşik dosya için iSCSI yazılım hedefi gibi gelişmiş depolama teknolojilerini ve blok tabanlı depolama eklemekte ve depolama uygulamalarıyla birlikte sağlamaktadır. Benzer şekilde Microsoft iş ortakları WSS08 tabanlı uygulamalar oluşturmak için özel donanımlar ve ek yazılım bileşenleri sağlamaktadır.

64 Windows Server 2012 Windows Home Server'ın yerini alacak işletim sistemi, Windows Server 2012 olacak. Yazılım devinin Windows Server hakkında yaptığı açıklamaya göre, küçük işler için olanından bulut hizmeti olan veri merkezi sürümüne kadar olan dört sürüm çıkarılacak. Tek tek söylemek gerekirse, bu dört sürüm: Essentials, Standard, Datacentre ve Foundation. Essentials, şu anki Small Business Server sürümünün yerini alacak . Bu sürüm, 25 veya daha az kullanıcılı küçük işler için tasarlanmış basit sürüm. Standart sürüm, düşük yoğunluklu, sanal olmayan sistemler için geliştirilmiş ve kullanıcılar için bir üst sınırı yok. Datacentre sürümü büyük işler için geliştirilmiş ve Standard sürüm ile benzer özelliklere sahip. Bunlara ek olarak Microsoft ayrıca Foundation sürümünü de satacak, fakat bu sürüm sadece satıcılar için.

65 Windows Server 2012 Datacenter Edition
 Windows Server 2012’de bulunan bütün roller ve özellikleri içermektedir.  Maksimum 4 TB Ram desteğine sahiptir. Maksimum 64 soket işlemci ile 640 işlemci çekirdeğini destekler.  Hyper-V sanallaştırması ile sınırsız sayıda sanal makine kurabilme lisansına sahiptir.  Windows Server 2012 Data Center Sürümünün tahmini fiyatı $ dır. Volume Lisans, OEM ve SPLA olarak satılabilmektedir.

66 Windows Server 2012 Standart Edition
Windows Server 2012 Data Center sürümü ile arasında tek fark; lisanslı olarak 2 adet sanal makine kurabilirsiniz.  Windows Server 2012 Standart Edition sürümünü tahmini fiyatı $ dır. Volume Lisans, OEM ve SPLA olarak satılabilmektedir. Windows Server 2012 Foundation Edition  Küçük işletmeler için dizayn edilmiştir. 15 adet kullanıcı desteğine sahiptir.  Rol ve özellikleri sınırlıdır.  Tek işlemci çekirdeğini destekler. Giriş seviyesindeki sunuculara uygundur. Maksimum 32 GB RAM destekler.  Bu ürün sadece OEM olarak satılabilmektedir.

67 Windows Server 2012 Essentials
Small Business Server’ın bir sonraki versiyonudur. Domainde root sunucu olarak kullanılabilir.   Sunucu rolleri ve özellikleri kısıtlıdır. Hyper-V, Failover Clustering, Server Core ve Remote Desktop Services hizmetlerini desteklemez. 25 kullanıcı ve 50 makine desteğine sahiptir. Çift işlemci desteğine sahip olup en fazla 64 GB RAM’a kadar desteği bulunmaktadır.  Bu ürünün tahmini fiyatı $ dır. Volume Lisans, OEM, SPLA ve Retail olarak satılabilmektedir.

68 Hyper-V Server 2012  Kullanıcı arayüzü olmadan Stand-Alone bir oram destekler.   Host sunucu için her hangi bir lisans bedeli istemez. Sadece sanal makinlerinizin lisanslaması normal olarak yapılır.  64 işlemci ve 4 TB bellek desteğine sahiptir.  Domaine dahil edilebilir, fakat diğer sunucu rolleri ve özelliklerini içermez.  Dosya sunucusu hizmetlerini limitli olarak kullanabilirsiniz.

69 Windows Storage Server 2012 Workgroup
Sunucunuzu depolama aygıtı olarak kullanmanızı sağlayan giriş seviyesi bir seçenektir. 50 Adet kullanıcı destekler. Tek işlemci çekirdeği ve 32 GB Ram’e kadar bellek desteğine sahiptir.  Domain’e dahil edilebilir. Windows Multipoint Server 2012 Standart Domain ortamını desteklemez. Birden fazla kullanıcının aynı host sunucuya direk olarak klavye, mause ve monitör kullanılarak erişmesi sağlanır. Tek soket işlemci limiti vardır. En fazla 32 GB RAM destekler. Aynı anda 12 oturumu destekler. DNS ve DHCP gibi roller yüklenebilir.

70 Windows Multipoint Server 2012 Premium
Windows Multipoint Sever 2012 Standart’ın bütün özelliklerini destekler ek olarak;  Oturum sayısı sınırı 22 dir.  En fazla 4 TB bellek destekler.  2 soket işlemci destekler.

71 Windows 2000 Server Sürümler
Windows 2000 Microsoft’un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows NT çekirdeği üzerinde yükselen beşinci ana sürümüdür. NT4 sürümünden 3.5 yıl sonra 17 şubat tarihinde piyasaya sürülmüştür. Windows 5.0 adı ile çıkması beklenirken Microsoft’un değişen isimlendirme kuralları gereği windows 2000 adını almıştır. Windows 2000 sayesinde ilk kez bir sunucu işletim sistemi Türkçeye çevrilmiştir. Windows server iki katmandan oluşmaktadır.Windows 4e göre yenilikleri şunlardır. Çok daha kolay kullanılan arabirim düzenlenmiş denetim masası ve bilgisayar yönetimi vb araçlar USB veya Tak & Çalıştır gibi teknolojilere destek geliştirilmiş çoklu ortam desteği, yeni sürücü modeli Sürümler Windows 2000 Professional Windows 2000 Server Windows 2000 Advanced Server Windows 2000 Datacenter Server

72 Windows Home Server Windows Home Server, Microsoft tarafından ev ve küçük işyeri ağlarında kullanılmak amacıyla 16 Temmuz 2007 tarihinde piyasaya sürülen işletim sistemi. Home Server üzerinden yerel internet hizmetleri ve terminal sunucu servisleri oluşturulabilir. Türkçe sürümü bulunmamaktadır. En son sürümü, Windows 7'ye benzeyen Home Server V2(vail) dir. Küçük işyeri ağlarına yönelik hazırlanan ve aralarında Türkçenin de bulunduğu 19 farklı dil seçeneği ile hazırlanmış olan Windows Home Server 2011, yapılan iyileştirme ve geliştirmeler neticesinde selefine oranla daha kolay yüklenebilirlik ve kullanılabilirliğe sahip olacak. Windows home 2011 Windows server R2 üzerine inşa edilmiştir.

73 Windows Home Server 2011 Windows Home Server 2011, ailelerin dosyalarını ve verilerini otomatik olarak yedeklenmiş, düzenlenmiş ve erişebilir olarak tutmasına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Uygun fiyatlı ve kullanımı kolay olan bu ürün, önceden yüklenmiş çözüm olarak sunulmaktadır. Bu ürünü kaybedilen dosyaları kurtarmak, kişisel bilgisayarınızı geri yüklemek, aygıtlarınızın sorunsuz ve güvenli çalışmasını sürdürmeye yardımcı olmak ve ev ağınızda medya dosyalarının akışını yapmak için kullanabilirsiniz.

74

75

76 Windows Home Server ile: Sunucu da dahil olmak üzere, ağınızdaki tüm bilgisayarların günlük yedeklemesini gerçekleştirebilirsiniz. Kaybedilen tek bir dosyadan kişisel bilgisayarın tam içeriğine kadar tüm verileri geri yükleyin Kritik olağanüstü durum halinde, sunucunuzu tamamen geri yükleyin. Dosyalarınızı alın ve güçlü parola denetimleriyle güvenlik duvarınızın aşılmasını engelleyin. İstediğiniz içeriği paylaşıp geri kalan içeriğin gizliliğini koruyun. Evinizdeki her bilgisayarın durumunu ve performansını izleyin. Virüsten koruma ve diğer koruma yazılımlarını güncel tutun.

77 Apple MacOS Dünyanın en fazla taklit edilen işletim sistemi.
Mükemmel grafik ara yüzü neredeyse tüm işletim sistemleri tarafından taklit edildi. Yazılım paketi, paket halinde kurulum kavramı bir çok işletim sistemine MacOS‘dan geçti. Sadece Machintosh makinelerde kullanılması platform açısından sınır getirdiyse de, hala bir çok kullanıcısı var. O Kişisel uygulamalardan, video ve grafik işlemeye, İnternet sunuculuğundan, masaüstü yayıncılık ortamına kadar her uygulama türünde ideal bir işletim sistemi olma özelliğini taşıyor.

78

79

80

81 MAC OS X

82 Mac OS X Server ise her ne kadar mimari olarak masaüstü Mac OS X ile aynı olsa da, Apple sunucuları için hazırlanmış ayrı bir işletim sistemidir. Mac OS X'ten farklı olarak gelişmiş yönetim araçları içerir.Mac Os X serisindeki işletim sistemleri isimlerini kedigillerden alır.Unix tabanlı bir işletim sistemidir.

83 Sürümler Apple Mac OS X Server 1. 0'i Ocak 1999'da piyasaya sürdü
Sürümler Apple Mac OS X Server 1.0'i Ocak 1999'da piyasaya sürdü yılında son kullanıcı sürümü Mac OS X için beta sürümü çıkarıldı. 24 Mart 2001: Mac OS X 10.0 (Cheetah) piyasaya sürüldü. 25 Eylül 2001: Mac OS X 10.1 (Puma) piyasaya sürüldü. 24 Ağustos 2002: Mac OS X 10.2 "Jaguar" piyasaya sürüldü. 24 Ekim 2003: Mac OS X 10.3 "Panther" piyasaya sürüldü. 29 Nisan 2005: Mac OS X 10.4 "Tiger" piyasaya sürüldü. 26 Ekim 2007: Mac OS X 10.5 "Leopard" piyasaya sürüldü. 28 Ağustos 2009: Mac OS X 10.6 "Snow Leopard" piyasaya sürüldü. 20 Temmuz 2011: Mac OS X 10.7 "Lion" piyasaya sürüldü. 24 Temmuz 2012: Mac OS X 10.8 "Mountain Lion" piyasaya sürüldü. 31 Aralık 2012: Mac OS X "Mountain Lion 2" piyasaya sürüldü.

84 KAYNAKÇA http://tr. wikipedia. org/wiki/CentOS http://tr. wikipedia

85 Beni Dinlediğiniz ve İzlediğiniz için Teşekkürler…
Sevilay SARAR Beni Dinlediğiniz ve İzlediğiniz için Teşekkürler…


"GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ PAZAR MESLEK YÜKSEKOKULU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları