Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı"— Sunum transkripti:

1 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr Oya Çetinkaya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

2 BİR ELMANIN İKİ YARISI

3

4 ÇOCUK BESLENMESİ

5 BESLENME FİZİK GELİŞME, BAZAL METABOLİZMANIN TEMİNİ
HASTALIKLARDAN KORUNMA, İÇİN GEREKLİDİR.

6 ÇOCUĞUNUZ NELER YEMELİDİR?

7 ET GRUBU Protein, demir, çinko, B vitaminleri içerirler.
Et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kuru baklagiller, Protein, demir, çinko, B vitaminleri içerirler.

8 ET GRUBU

9 SÜT GRUBU Protein, kalsiyum, yağ, fosfor, magnezyum içerirler.
Süt, yoğurt, peynir Protein, kalsiyum, yağ, fosfor, magnezyum içerirler.

10 SÜT GRUBU

11 TAHIL GURUBU TAHIL GURUBU TAHIL GURUBU TAHIL GURUBU TAHIL GURUBU
TAHIL GRUBU Pirinç, buğday, mısır, bulgur, yulaf, çavdar, şehriye, makarna, Karbonhidratlar, B vitamini, mineraller içerirler.

12 TAHIL GRUBU

13 SEBZE MEYVE GRUBU Sebzeler ve meyveler
Karbonhidrat, vitamin ve mineraller, özellikle C vitamini içerirler.

14 YAĞ VE ŞEKER GRUBU Tere yağ, margarin, sıvı yağlar, zeytin,
Şeker, reçel, bal, Vücuda enerji sağlarlar.

15 YAĞ GRUBU

16 ŞEKER GRUBU

17 ÇOCUK BU BESİN GRUPLARINDAN NE KADAR YEMELİDİR?

18 Bir günde: 40 gr şeker grubu (4 yemek kaşığı) 30 gr yağ grubu
2-3 porsiyon süt grubu 2-3 porsiyon et grubu 2-4 porsiyon meyve grubu 2-5 porsiyon sebze grubu 6-11 porsiyon tahıl gurubu

19 Porsiyonlar ne kadar olmalıdır ?

20 ET GRUBU Yumurta……….1 adet Köfte……………1 adet (yumurta kadar)
Kıyma……………1 köfte kadar Tavuk……………1 köfte kadar Balık……………..1 köfte kadar Kuru baklagil… 3 – 4 yemek kaşığı

21 SÜT GRUBU Süt …………. 1 su bardağı Yoğurt …… 1 su bardağı
Peynir……… 1 kibrit kutusu

22 TAHIL GRUBU Ekmek ……. 1 etimek dilimi Pilav ……….. 3 – 4 yemek kaşığı
Makarna … 3 – 4 yemek kaşığı Çorba …….. 1 kase Patates ….. 1 orta boy Börek ……… 1 etimek dilimi Bisküvi ……. 2 – 3 adet Grisini …….. 2 – 3 adet

23 SEBZE MEYVE GRUBU Havuç ……………. 1 orta boy Domates ………. 1 orta boy
Pişmiş sebze . 3 – 4 yemek kaşığı Elma, muz, vs . 1 küçük boy Çilek, erik, vs . 1 kase

24 YAĞ GRUBU Tereyağı ve margarin… bir tatlı kaşığı
Sıvı yağlar……………………..bir tatlı kaşığı Zeytin ……………………………5-6 adet Fındık, ceviz………………… 5-6 adet

25 ŞEKER GRUBU Şeker……… 1 yemek kaşığı Reçel ……… 1 yemek kaşığı
Bal ………….. 1 yemek kaşığı Pekmez…... 1 yemek kaşığı

26 BESLENMEDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Çeşitlilik sağlanmalı Sağlıklı vücut ağırlığı sağlanmalı Lifli besinler tüketilmeli Yağ ve şeker tüketimi azaltılmalı Vitamin ve mineraller yeterli olmalı

27 ÇOCUKLAR NELER YEMEMELİ?
Bol şekerli ve yağlı yiyecekler, Kolalı içecekler, Enerji içecekleri, Hazır yiyecekler (E123,E110,E212) Suni tatlandırıcılar

28

29

30

31

32

33 SIK GÖRÜLEN BESLENME SORUNLARI
Bir besinin veya besin gurubunun reddi Düzensiz beslenme alışkanlığı İştahsızlık Şişmanlık Kansızlık Diş çürükleri

34 Vücudumuz Yediklerimizden Oluşmuştur

35 BESLENME BECERİLERİ fincanı tutar. Kaşık kullanamaz. Mama
1 yaş – Yardımla fincanı tutar. Kaşık kullanamaz. Mama iskemlesi uygundur.

36 18 ay –Yardımsız fincan tutar. Dökmeden kaşık kullanabilir. Etrafı kirletir. Mama iskemlesi uygundur.

37 2 yaş – Daha düzenlidir. Pipet ile içebilir. Mama iskemlesi uygundur.

38 3 yaş – Yumuşak besinleri kesebilir.
Çatal, kaşık, fincan kullanabilir. Kendini besleyebilir. Düzenlidir. Masada oturabilir.

39 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr Oya Çetinkaya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı


"Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları