Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr Oya Çetinkaya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
2
BİR ELMANIN İKİ YARISI
4
ÇOCUK BESLENMESİ
5
BESLENME FİZİK GELİŞME, BAZAL METABOLİZMANIN TEMİNİ
HASTALIKLARDAN KORUNMA, İÇİN GEREKLİDİR.
6
ÇOCUĞUNUZ NELER YEMELİDİR?
7
ET GRUBU Protein, demir, çinko, B vitaminleri içerirler.
Et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kuru baklagiller, Protein, demir, çinko, B vitaminleri içerirler.
8
ET GRUBU
9
SÜT GRUBU Protein, kalsiyum, yağ, fosfor, magnezyum içerirler.
Süt, yoğurt, peynir Protein, kalsiyum, yağ, fosfor, magnezyum içerirler.
10
SÜT GRUBU
11
TAHIL GURUBU TAHIL GURUBU TAHIL GURUBU TAHIL GURUBU TAHIL GURUBU
TAHIL GRUBU Pirinç, buğday, mısır, bulgur, yulaf, çavdar, şehriye, makarna, Karbonhidratlar, B vitamini, mineraller içerirler.
12
TAHIL GRUBU
13
SEBZE MEYVE GRUBU Sebzeler ve meyveler
Karbonhidrat, vitamin ve mineraller, özellikle C vitamini içerirler.
14
YAĞ VE ŞEKER GRUBU Tere yağ, margarin, sıvı yağlar, zeytin,
Şeker, reçel, bal, Vücuda enerji sağlarlar.
15
YAĞ GRUBU
16
ŞEKER GRUBU
17
ÇOCUK BU BESİN GRUPLARINDAN NE KADAR YEMELİDİR?
18
Bir günde: 40 gr şeker grubu (4 yemek kaşığı) 30 gr yağ grubu
2-3 porsiyon süt grubu 2-3 porsiyon et grubu 2-4 porsiyon meyve grubu 2-5 porsiyon sebze grubu 6-11 porsiyon tahıl gurubu
19
Porsiyonlar ne kadar olmalıdır ?
20
ET GRUBU Yumurta……….1 adet Köfte……………1 adet (yumurta kadar)
Kıyma……………1 köfte kadar Tavuk……………1 köfte kadar Balık……………..1 köfte kadar Kuru baklagil… 3 – 4 yemek kaşığı
21
SÜT GRUBU Süt …………. 1 su bardağı Yoğurt …… 1 su bardağı
Peynir……… 1 kibrit kutusu
22
TAHIL GRUBU Ekmek ……. 1 etimek dilimi Pilav ……….. 3 – 4 yemek kaşığı
Makarna … 3 – 4 yemek kaşığı Çorba …….. 1 kase Patates ….. 1 orta boy Börek ……… 1 etimek dilimi Bisküvi ……. 2 – 3 adet Grisini …….. 2 – 3 adet
23
SEBZE MEYVE GRUBU Havuç ……………. 1 orta boy Domates ………. 1 orta boy
Pişmiş sebze . 3 – 4 yemek kaşığı Elma, muz, vs . 1 küçük boy Çilek, erik, vs . 1 kase
24
YAĞ GRUBU Tereyağı ve margarin… bir tatlı kaşığı
Sıvı yağlar……………………..bir tatlı kaşığı Zeytin ……………………………5-6 adet Fındık, ceviz………………… 5-6 adet
25
ŞEKER GRUBU Şeker……… 1 yemek kaşığı Reçel ……… 1 yemek kaşığı
Bal ………….. 1 yemek kaşığı Pekmez…... 1 yemek kaşığı
26
BESLENMEDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Çeşitlilik sağlanmalı Sağlıklı vücut ağırlığı sağlanmalı Lifli besinler tüketilmeli Yağ ve şeker tüketimi azaltılmalı Vitamin ve mineraller yeterli olmalı
27
ÇOCUKLAR NELER YEMEMELİ?
Bol şekerli ve yağlı yiyecekler, Kolalı içecekler, Enerji içecekleri, Hazır yiyecekler (E123,E110,E212) Suni tatlandırıcılar
33
SIK GÖRÜLEN BESLENME SORUNLARI
Bir besinin veya besin gurubunun reddi Düzensiz beslenme alışkanlığı İştahsızlık Şişmanlık Kansızlık Diş çürükleri
34
Vücudumuz Yediklerimizden Oluşmuştur
35
BESLENME BECERİLERİ fincanı tutar. Kaşık kullanamaz. Mama
1 yaş – Yardımla fincanı tutar. Kaşık kullanamaz. Mama iskemlesi uygundur.
36
18 ay –Yardımsız fincan tutar. Dökmeden kaşık kullanabilir. Etrafı kirletir. Mama iskemlesi uygundur.
37
2 yaş – Daha düzenlidir. Pipet ile içebilir. Mama iskemlesi uygundur.
38
3 yaş – Yumuşak besinleri kesebilir.
Çatal, kaşık, fincan kullanabilir. Kendini besleyebilir. Düzenlidir. Masada oturabilir.
39
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr Oya Çetinkaya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.