Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

WEB SUNUCU AYARLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "WEB SUNUCU AYARLARI."— Sunum transkripti:

1 WEB SUNUCU AYARLARI

2 SUBDOMAIN

3 Bir site adını birden fazla alt adlara ayrılabilir
Bir site adını birden fazla alt adlara ayrılabilir. Örneğin: site adı : Üniversitemizin bir tane web sitesi adresi vardır fakat üniversitenin birden fazla birimleri olduğu için ve bu birimlerinin her birinin web sitesi olmasını gerektiğini düşündüğümüzde alt isim (subdomain) açmak kaçınılmazdır. Eğer subdomain açılmazsa her birim için site adı talep etmek zorundayız. Bu durum eğer daha önce bir site adı alınmışsa başka bir site adı talep etmek zorunda kalacağız. Fakat subdomain açtığımız zaman kurumumuzda veya şirketimizde istediğimiz ismi kullanabiliriz. Örneğin: gibi

4 Subdomain açmayıp www. siteadi/klasöradı şeklinde de kullanabilir
Subdomain açmayıp şeklinde de kullanabilir. Bu durumda her birimin kendine ait bir klasör olması demektir ve bizi ana sitemizin bulunduğu dizinin altında diğer sitelerimizin bulunduğu dizinleri saklamamız zorunluluğunu beraberinde getirmektedir.

5 SUBDOMAIN NASIL AÇARIZ ?
Subdomain açmak için öncelikle DNS sunucumuzda site adını tanımladığımız zone dosyasını bulup bu dosyanın içerisine subdomain adını yazmamız gerekir. Örneğin : için şeklinde bir subdomain açmak için daha önce oluşturulmuş artvinmyo.com.zone dosyasının içerisine aşağıdaki şekildeki gibi subdomain adını yazarız.

6 Subdomain ip adresi ile site ip adresi aynı olur.

7 Daha sonra aynı ip adresi sorgulandığında site adının bulunduğu farklı dizininde web sayfasının yayınlanması için virtual host tanımlanmalıdır. Virtual Hosting, Web sunucusunun bölümlere ayrılarak, her kısmın birbirinden bağlantısız, kiralık terminal (sunucu) gibi çalışmasına olanak sağlayan hosting türüdür. Bir alan adına birden fazla IP numarası atanabilir. Bu yoğun talep olan hallerde geçerlidir. Wikipedia.org, yahoo.com, google.com gibi adreslerde bu çok olur. Ama daha yaygını, birçok alan adı tek bir IP'ye atanabilir. Buna da "Sanal Evsahipliği" (Virtual Hosting) denir.

8 VIRTUAL HOST NASIL TANIMLANIR
Virtual host tanımlama işlemi /etc/apache2/httpd.conf dosyasında yapılır. Aşağıdaki httpd.conf dosyasında aşağıdaki gibi hem subdomain hem de domain tanımlaması yapılmıştır. Sunucu adı yani site adı Eğer site farklı bir sunucuda ise * yerine o sitenin sunucusunun ip adresi yazılır. Ayrıca burada 80 port numarasıdır. Sitemiz hangi dizinde saklanacak. Onu bu kısımda belirtiriz.

9 Daha sonra apache ve bind sunucusu yeniden başlatılır
Daha sonra apache ve bind sunucusu yeniden başlatılır. Tarayıcımıza yazdığımızda web sayfamıza ulaşmış oluyoruz.

10 BİRDEN FAZLA DOMAIN NASIL AÇILIR?
BIND DNS sunucuda domain açmak için /etc/bind/ dizininde siteadi.zone dosyası oluştururuz. Örneğin: mezunlar.org.zone

11 Oluşturduğumuz dosyanın içerisini yukardaki gibi doldurduktan sonra /etc/bind/named.conf.default-zones dosyasının içerisine Bu kısımda DNS sunucumuzun farklı bir domain ismini tanımasını sağladık.

12 DNS sunucumuzu yeniden başlattık. Ve nslookup ile sorguladık
DNS sunucumuzu yeniden başlattık. Ve nslookup ile sorguladık. Daha sonra apache web sunucuda sitemizi yayınlayabilmemiz için virtual host ayarlarını yapıyoruz.

13 VIRTUAL HOST NASIL TANIMLANIR
Virtual host tanımlama işlemi /etc/apache2/httpd.conf dosyasında yapılır. Aşağıdaki httpd.conf dosyasında aşağıdaki gibi omain tanımlayıp web sunucumuzu yeniden başlatırız.

14 APACHE WEB SUNUCUSUNUN YAPILANDIRMA DOSYALARI
apache2.conf : Ana yapılandırma dosyasıdır. mods-enabled/ : Bu dizinde devreye alınmış tüm modüllerle ilgili tanımlar içerir. Bu modülleri etkinleştirmek içn a2enmod ve devre dışı bırakmak için a2dismod programları kullanılır. Bu programların işi xyz.conf ve xyz.load dosyalarını /etc/apache/mods-available ve /etc/apache2/mods-enabled dizinleri arasında taşımaktırç. apache2.conf dosyası mods-enaled dizinindeki dosyaları kullanır.

15 sites-available: Bu dizinde tanımladığımız site adlarının ayar dosyaları bulunur. Bu dosyayı etkinleştirmek için a2ensite siteadi.conf pasif yapmak için ise a2dissite programları kullanılır. Bir site etkinleştirildiği zaman sites-enabled dizininde o sitenin ayardosyasının ismi kısayol şeklinde saklanmaya başlar. .htaccess : Bu dizindeki tüm dosyalar için tanımlar içerir. Diğer yapılandırma dosyalarından baskındır. Çünkü en son bu dosya okunur. Sadece AllowOverride değişkeni değerine none değeri atandığında baskınlık özelliği devre dışı kalır. Apache’yi yeniden başlatmadan değiştirilebilir. Bu dosya sayesinde web yöneticilerinin kullanıcılarına ana Apache yapılandırma dosyasına karışmadan kendi sitelerini kişiselleştirilmesine izin verilmesini sağlar.

16 APACHE WEB SUNUCUDA GÜNLÜK (RAPOR) DOSYALARI
Web sunucuda Apache’ye gelen istekler /var/log/apache2/access.log dosyasında tutulur. Apache ön tanımlı olarak her gün günlük dosyalarını örneğin access.log dosyası access.log.1 şeklinde dosyaların uzantısını 1 arttırır. Web sunucuda karşılaşılan hatalar ise /var/log/apache2/error.log dosyasında tutulur. error.log dosyası error.log.1 şeklinde dosyaların uzantısını 1 arttırır.

17 APACHE WEB SUNUCUDA GÜNLÜK DOSYALARINI VLOGGER İLE AYRIMA
Günlük Dosyalarını vlogger programı /var/log/apache2 dizini altında her sanal makine için farklı bir dizin oluşturacaktır. Vlogger programını kurmak için apt-get install vlogger diyoruz.

18 APACHE WEB SUNUCUDA WEBALIZER İLE GÜNLÜK ANALİZİ
apt-get install webalizer komutuyla bu programı kuruyoruz. Bu program kurulduktan bu programın dosyaları sonra /var/www/webalizer dizini altında olur. Eğer web sayfası dosyaları /var/www/ altındaysa direk şeklinde günlük analizlere bakabiliriz. Ayar dosyaları ise /etc/webalizer/webalizer.conf dosyasındadır.

19 WEB SUNUCUDA DOSYA PAYLAŞIMI
Web sunucuda web sayfaları görüntülemenizin yanında FTP (file transfer protocol) ile dosya paylaşmak isteyebiliriz. Bu amaçla yapılandırılabilir ve güvenlik bir yazılım olan proFtp’yi kullanabiliriz. Proftpd tek bir yapılandırma dosyasıyla çalışır. Proftpd her dizinde apache’nin .htaccess dosyasına benzer .ftpaccess dosyasıdır bulundurur. Bu sayede her dizine sadece o dizinin sahibinin erişmesi sağlanmış olur. Proftp ile sanal FTP sunucuları oluşturulabilir, isimsiz (anonymous) ftp servisleri çalıştırılabilir. Proftp kesinlikle başka uygulamaları çalıştırmaz ve sistemde root hakkı olmayan kullanıcı ile çalışır.

20 Proftpd kurmak için Bunun için apt-get install proftpd komutunu yazıyoruz. Aşağıdaki kısımda proftpd tek başına mı yoksa inetd i servisi ile beraber mi çalışacak sorusuna güvenlik nedeiyle tek başına (standalone) diyoruz.

21 Proftpd ‘nin ayar dosyası /etc/proftpd/proftpd. conf dosyasıdır
Proftpd ‘nin ayar dosyası /etc/proftpd/proftpd.conf dosyasıdır. Daha sonra servisi yeniden başlatalım.


"WEB SUNUCU AYARLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları