Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hakkında merak edilenler…

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hakkında merak edilenler…"— Sunum transkripti:

1 Hakkında merak edilenler…
EKİNEZYA bitkisi Hakkında merak edilenler…

2 Stj. Diyetisyen Şenol YILDIZ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

3 Ekinezya Bitkisi Kirpi Otu Koni Çiçeği gibi adlarla da anılmaktadır.

4 Ekinezya sahip olduğu potansiyal bitkisel tedavi olanaklarına rağmen bazı diyetisyenler ve çoğu doktor başta olmak üzere birçok sağlık personelince tanınmamaktadır. Uzun seneler boyunca, ekinezya çiçeği çeşitli kültür ve medeniyetler tarafından sayısız hastalığın tedavisinde kullanılmıştır.

5 aktif olarak yararlanılan bir bitkidir.
Uygar dünya bu bitkinin iyileştirici özelliklerini Kuzey Amerika yerli halkından (Kızılderililer) öğrenmiştir. Ekinezya bitkisi, yaygın olarak Amerika yerlileri tarafından, eski çağlardan beri aktif olarak yararlanılan bir bitkidir.

6 O zamanlar zehirli yılan sokmalarında,
ağrılı ve sancılı geçen hastalıklarda kullanılsa da 1950′li yıllardan sonra Avrupa’da, özellikle şarbon hastalığının tedavisinde büyük rol üstlenmiştir. Günümüzde ise çoğu tedavilerin destekleyici bitkileri arasında kullanılmaktadır.

7 O zamanlar zehirli yılan sokmalarında,
ŞARBON Genelde herbivorlarda görülen, bu hayvanlarla temas ya da bunları besin olarak tüketmekle insana bulaşan, bakterilerin yol açtığı bir hastalıktır. Etkeni, şarbon basilidir. İnsandan insana bulaşması söz konusu değildir. Hastalık, ölümle sonuçlanabilir. Bunu önlemek için bir aşı geliştirilmiştir. Bu aşının %90′ın üzerinde koruyucu olduğu tahmin edilmektedir. O zamanlar zehirli yılan sokmalarında, ağrılı ve sancılı geçen hastalıklarda kullanılsa da 1950′li yıllardan sonra Avrupa’da, özellikle şarbon hastalığının tedavisinde büyük rol üstlenmiştir. Günümüzde ise çoğu tedavilerin destekleyici bitkileri arasında kullanılmaktadır.

8 ABD ve Avrupa’da en popüler takviye ürünlerinden biri olduğu kaydedilmiştir.

9 Kuru toprak ve ovalarla seyrek ormanlık arazilerde, doğal olarak yetişen çok yıllık bir bitki olmasından dolayı ülkemizde yetişememektedir.

10 Nemli vadilerde yetişen bir kır çiçeği türüdür.
Tıp literatüründe kendine yeni yeni yer edinmeye başlayan ekinezya, mor ve parıltılı renginden dolayı da bahçelerde süs bitkisi olarak da yerini almıştır.

11 Ekinezyanın pek çok türü vardır.
Piyasada satılanların çoğu  Echinacea purpurea   en etkin tür Echinacea angustifolia Echinacea pallida ‘ dan üretilmiştir.

12 Ekinezya bitkisinin içerisinde yer alan: Polisakkaritler
Alkil – amidler Kafeik Asit Türevleri (Sikorik asit) maddeleri, bitkiye değer katan önemli bileşenlerdir. “Dr. Micheal Murray”

13 Fe Cu Fitokimyasallar Tanen pigmentleri A, C, E vitaminleri içermektedir.

14 Hap Tablet Kapsül Merhem Flakon ekstrakt Poşet ve serbest halde çay gibi pek çok şekilde kullanılmaktadır.

15 Yapılan her çalışmadan, farklı sonuçlar elde edilmiştir
Yapılan her çalışmadan, farklı sonuçlar elde edilmiştir. Bu yüzden araştırmacılar, hekimler ya da diyetisyenler tarafından etkinliği hakkında farklı yorumlar yapılmaktadır.

16 Ekinezya Uzun yıllardır, Soğuk algınlığı İYE Yara iyileştirici
Vajinal enfeksiyonlar’ın tedavisinde kullanılmakta ve pek çok uzman tarafından kullanımı önerilmektedir. ÜSYE

17 Ekinezyanın Kullanımı
Pek çok kişi, ekinezyayı İmmün Sistemi desteklemek için kullanmaktadır. İS’i uyaran en önemli maddelerse, T - hücrelerinin üretimini ve fagositlerin etkinliğini artıran  polisakkaritlerdir. Yapılan çalışmalardansa, kompleks sonuçlar elde edilmiştir.

18 Yapılan çoğu küçük çalışmalarda, ekinezya tüketiminin ÜSYE süresini azaltmakta, semptomların hafif atlatılmasını sağlamaktadır. Ancak, büyük klinik deneylerde etkilerin bu denli kuvvetli olamayabileceği üzerinde de durulmuştur.

19 Ekinezyanın Kullanımı
Primer değil; sekonder profilaktik etki gösterir. Yakın zamanda ekinezyanın, “Soğuk algınlığını önlemediği ancak; tedavi ettiği” ortaya çıkmıştır.

20 İnterferon üretimini destekler  İS Güçlendirir.
Hafif gribal enfeksiyon tedavisinde, 1887’den bu yana ABD’nde kullanılmaktadır. T – hücre seviyesi düşük enfeksiyonlu hastalara etkisi daha fazla saptanmıştır. C vitaminiyle birlikte alındığında, ÜSYE yakalanma olasılığını % 80 oranında azaltır; hastalığa yakalanılmışsa nekahat fazını 1 ila 1,5 gün azaltır. Kullanan hastalar tarafından, sedatif etki gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.

21 Çalışmalar, koni çiçeğinin lökosit sayısını yükselttiği, onların enfeksiyon bölgesine migrasyonunu hızlandırdığı ve böylece bakteri, virüs ve diğer yabancı mikroorganizmaların yok edilmesine yardımcı olduğunu göstermiştir.

22 Yapılan çalışmalarda, sap, yaprak ve çiçeğinin; köklerinden daha etkili olduğu gösterilmiştir.
Echinacea angustifolia  köklerinden, Echinacea purpurea  kök ve yapraklarından yararlanılır.

23 Ekinezyanın Kullanımı
Oral Kullanım  ÜSYE tedavisi Merhem  Antifungal etki Herpes simplex tedavisindeki etkisizliği kanıtlanmıştır.

24 Kemoterapi Sırasında Kullanımı
Uygulanan kanser tedavilerinde, hastanın İS’lerinin güçlendirilmesi ve yaşam standardının yükseltilmesi için Koni Çiçeği preparatları kullanılabilir. Bu preparatları kemoterapi ile eşzamanlı kullanmış olan kanser hastalarının tedavi süreleri kısalabilmekte ve hasta tedavi süresince, Koni Çiçeği kullanmayan hastalara göre kendini daha güçlü hissedebilmektedir. Ancak tüm hastalıkların tedavisinde olduğu gibi, kanser hastalıklarının tedavisinde de karar verecek yetkili, hastanın doktorudur.  Kemoterapi başlangıcından önce, hasta veya yakını tarafından bu konuda bilgilendirilen uzman doktor, gereken doğru kararı verecektir.

25 Kullanım Talimatı ve Dozu
Ekinezya kullanımı için standart bir doz yoktur. Bu doz, kullanım biçimine bağlıdır. Ekinezyanın en etkili kullanım biçiminin semptomlar başlar başlamaz ve o günden itibaren 7 ila10 gün içinde alınması gerekir.

26 Bebek Çocuk Gebe Emzikli Bu gruplarda kullanılmamalıdır.

27 Vücut direncini artırmasından ötürü, sportif besinsel ergojenik destekler içinde yer almaktadır.

28 bir enerji değeri yoktur.
Ekinezya Suplemanı Ekinezyanın başlı başına herhangi bir enerji değeri yoktur.

29 Ekinezya bitkisi çoğunlukla çay
şeklinde ve demlenerek içilir. Fakat etken maddelerinin bulunduğu çeşitli vitaminler ve kapsüller de eczanelerde satılmaktadır. Hemen hemen bütün aktarlarda ekinezya çayı kuru şekilde satılmaktadır. Her şeyin çoğunun zarar olduğu gibi bu bitkinin de fazla tüketilmesi ilerde çeşitli negatif semptomların oluşmasına neden olabilir.

30 Ekinezya – İlaç Etkileşimi
DKH (Kontraseptif İlaçlar) Antihistaminik İlaçlar Kolesterol İlaçları İmmünosupretifler ile etkileşimleri vardır.

31 Ekinezya çayını, normal günlük hayatta içtiğiniz siyah çay gibi demlemek yanlıştır.
4 – 5 TK ekinezya çayını, 1 L kadar temiz içme suyunun içine attıktan sonra, 4 – 5 dk kadar demlenmesi için beklenmeli.

32 Ekinezya Kullanımında Riskler
* Ekinezya alerjik reaksiyona yol açabilir. * Bazıları daha da ciddi olmaktadır. * Eğer astım gibi SYE sorunu varsa ya da kesinleşmiş polen alerjisi varsa kullanımı tehlikelidir. * Ekinezyayı enjeksiyonla almak tehlikelidir. * Ekinezya bir bitki de olsa, kullanılmadan önce diyet uzmanı veya hekime danışılmalıdır. * Otoimün hastalık varsa ya da SLE, RA, MS ve HIV durumunda ekinezya kullanılmamalı.

33 Polikliniğe özellikle ideal kilolarına kavuşmayı arzulayan danışanlar tarafından sıkça sorulan soru…

34 Ekinezyanın, BMH artırıcı ya da zayıflatıcı herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

35 DİKKAT Günde üç fincandan fazla içilmemeli.
15 gün art arda tüketildikten sonra vücudun kendini toparlayabilmesi için, bir ay süreyle ara verilmesi tavsiye edilmektedir.

36

37 Kaynakça http://www.annals.org/content/153/12/769.full.pdf+html
en.wikipedia.org/wiki/Echinacea‎


"Hakkında merak edilenler…" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları