Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLETİŞİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLETİŞİMİ"— Sunum transkripti:

1 ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLETİŞİMİ

2 İLKÖĞRETİM SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 3-B II. ÖĞRETİM ÜNİTE ADI:
EYLEM OCAK 261628 İLKÖĞRETİM SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 3-B II. ÖĞRETİM ÜNİTE ADI: ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLETİŞİMİ KONU BAŞLIKLARI: İletişim Nedir? Etkili Öğretmen-Öğrenci İletişimin Kurulması . Açık ve Saydam Olma Becerisi . slayt1

3 İletişim Nedir? Başlıca İletişim Yolları:
Kişilerin duygu,düşünce yada fikirlerini çeşitli yollarla başkasına aktarmasına iletişim denir. Başlıca İletişim Yolları: 1- Sözlü İletişim: Karşılıklı konuşmaya dayalı iletişimdir. 2- Yazılı İletişim: yazı yoluyla sağlanan iletişimdir. 3- Hareketlerle İletişim: Jest, mimik ve çeşitli hareketlerle sağlanan iletişimdir.

4 EĞİTİMDE İLETİŞİM SÜRECİ VE ÖĞELERİ
Kaynak (öğretmen) Kanal (öğretim stratejileri, yöntemleri ve araçları) İleti (içerik) Alıcı (öğrenci) Geri bildirim (öğrenme tepkileri)

5 ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLETİŞİMİ
Etkili iletişim iyi bir sınıf yönetiminin temelidir Öğrencilerin davranışlarının ve akademik başarılarının kaynağıdır. Öğrenciler genellikle içten, samimi öğretmenlerden yanadır. Etkili iletişimin olmadığı sınıflarda girişimler sınırlıdır . Öğretmenler etkili iletişim becerilerine sahip olmalıdır. Bu beceriler öğretmenleri mesleki amaçlarına ulaştırır.

6 ETKİLİ ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLETİŞİMİNİN KURULMASI
Öğrenciler sınıf ortamında güvende olmak isterler. Bir öğrenci için duygusal güvenlikte önemlidir. Bunun içinde kendilerini rahat ifade edebilmelidirler. Böyle bir ortamın sağlanması öğretmenin elindedir.

7

8 ETKİLİ ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLETİŞİMİ İÇİN ÖĞRETMENİN SAHİP OLMASI GEREKEN ÜÇ TEMEL BECERİ
Açık ve saydam olma becerisi. Konuşma ve dinleme becerileri. Alma ve dinleme becerileri

9 AÇIK VE SAYDAM OLMA BECERİSİ
Açıklık yönünden üç çeşit iletişimden bahsedilir. Açıklığın tam olduğu ilişki. Okul ortamına ilişkin açıklığın olduğu ilişki. Rollere dayalı açıklığı merkez alan ilişki. İkinci ilişki sınıfta sahiplik duygusunu artırır. Bu da sınıf yönetimini kolaylaştırır.

10 MERVE TAN 261628 SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 3-B II. ÖĞRETİM
Slayt 2 MERVE TAN 261628 SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 3-B II. ÖĞRETİM ÜNİTE ADI: ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLETİŞİMİ KONU BAŞLIKLARI: Konuşma ve aktarma becerileri. Öğrencilerle etkili iletişim kurmada kullanılabilecek beceriler. Geri bildirim verme becerisi.

11 KONUŞMA VE AKTARMA BECERİLERİ
Konuşma ve aktarma becerilerini 2 ye ayırabiliriz: Öğrencilerle etkili iletişim kurma becerileri Öğrencilerin performansı hakkında geri bildirim sağlayan beceriler.

12 ÖĞRENCİLERLE ETKİLİ İLETİŞİM KURMADA KULLANILABİLECEK BECERİLER
İletişimin daha etkili olabilmesi için öğretmenler : Şimdi ile meşgul olur. Öğrencileri hakkında konuşmazlar. Doğrudan onlarla konuşurlar. Nazik ve kibar konuşurlar.

13 İLETİŞİM BECERİLERİ “TEŞEKKÜR EDERİM “ “LÜTFEN”

14 İLETİŞİM BECERİLERİ GÖZ KONTAĞI KURUN .

15 İLETİŞİM BECERİLERİ BEN DİLİ KULLANIN .

16 İLETİŞİM BECERİLERİ YİNE GEÇ KALDIN !!!

17 İLETİŞİM BECERİLERİ Kişi hakkında değil durum hakkında konuşun.

18 Geç gelmen beni endişelendirdi.
İLETİŞİM BECERİLERİ . Soru sormaktan çok düz cümle kurun Geç gelmen beni endişelendirdi.

19 İLETİŞİM BECERİLERİ Duygulara değil davranışlara sınır getirin .

20 GERİ BİLDİRİM VERME BECERİSİ
Kime ve Ne Tür ???

21 MERVE ŞENEL 261677 İLKÖĞRETİM SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ
Slayt 3 MERVE ŞENEL 261677 İLKÖĞRETİM SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 3-B II. ÖĞRETİM ÜNİTE ADI: ÖĞRETMEN ÖĞRENCİ İLETİŞİMİ KONU BAŞLIKLARI: ALMA VE DİNLEME BECERİLERİ AKTİF DİNLEME SÖZEL OLMAYAN MESAJLARI DİNLEME VE ANLAMA

22 ALMA VE DİNLEME BECERİLERİ
Dinleme kişiye verilen önemi gösterir. Dinleme kişiye verilen samimi ilgiyi gösterir. Öğretmen-öğrenci iletişiminde ise öğrenciyi önemli hissettirir. Öğretmenler öğrencilerini dikkatlice dinlerler. Bu becerilerini kullanarak öğrenciye yardımcı olurlar. Onların Duygularını ifade etmelerine katkıda bulunurlar.

23 AKTİF DİNLEME Dinlemenin amacı anlamaktır. Öğretmen anladığını öğrenciyle paylaşır. Öğrenci anlaşıldığını fark eder. Böylelikle daha işbirliğine yönelik davranışlarda bulunur.

24 AKTİF DİNLEME Dinleme Üç Kısımdan Oluşur : Sözel olmayan davranışları dinleme ve anlama Sözlü mesajları dinleme ve anlama Bireyi bir bütün olarak dinleme ve anlama .

25 SÖZEL OLMAYAN MESAJLARI DİNLEME VE ANLAMA
Yüz ve beden iletişimi oldukça iyi yansıtır. Bazen sözcüklerden daha fazla şeyler anlatır.

26 SÖZEL OLMAYAN DAVRANIŞLARI DİNLEME VE ANLAMA
Öğretmen dinlerken şu ipuçlarına dikkat eder : Bedensel Hareketler: El-kol hareketleri vb. Yüz İfadeleri: Gülümseme,kaşlarını çatma vb. Sesle İlgili Davranışlar: Ses tonu, ses perdesi,patlama, vurgular vb. Gözlenebilir Anatomik Tepkiler: Hızlı nefes alıp verme gibi. Fiziksel Özellikler: Fiziki görünüş, boy, kilo vb. Genel Görünüş: Giyim, üstüne başına dikkat etme vb.

27 SÖZEL OLMAYAN DAVRANIŞLARI DİNLEME VE ANLAMA
Sözel olmayan davranışlar genellikle kendiliğinden oluşur. Kolayca kontrol altına alınamazlar. Sözel olmayan davranışlar iletişim kanalı oluşturur. Ayrıca sözel mesajlar üzerinde değişiklikler yapabilir.

28 SÖZEL OLMAYAN DAVRANIŞLARI DİNLEME VE ANLAMA
BUNLAR : Doğrulama ya da tekrarlama: Yalanlama ya da karıştırma Güçlendirme ya da vurgulama Kontrol etme ya da düzenleme

29 SUNA KAYA 261646 İLKÖĞRETİM SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ
Slayt 4 SUNA KAYA 261646 İLKÖĞRETİM SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 3-B II. ÖĞRETİM ÜNİTE ADI : ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLETİŞİMİ KONU BAŞLIKLARI : SÖZEL MESAJLARI DİNLEME VE ANLAMA BİREYİ BÜTÜN OLARAK DİNLEME EMPATİK VE YARGILAYICI OLMAYAN DİNLEME DİNLEME BECERİSİNİ SORGULAYALIM

30 SÖZEL MESAJLARI DİNLEME VE ANLAMA
Bireyin sözel mesajlarını anlamak oldukça önemlidir. Bu durumda yaşantılar, davranışlar ve duygulardan bahsedilir.

31 YAŞANTILAR: İnsanların neler yaşadıklarıdır.
DAVRANIŞLAR: Bu da insanların neyi nasıl yaptığıdır. DUYGULAR: Yaşantı ve davranış sonucu oluşur.

32 BİREYİ BİR BÜTÜN OLARAK DİNLEME
Bireyin mesajlarının kendi şartları içinde yorumlanması. (sözlü veya sözsüz ) Bir öğrencinin sözlü ve sözel olmayan ipuçlarının incelenmesi. Dinlemenin tam yapılması sağlıklı sonuçlar doğurur. Çünkü insanlar kültür ve toplumsal kurallardan etkilenebilir.

33 EMPATİK VE YARGILAYICI OLMAYAN DİNLEME
Konuşmacının fikirlerini tekrarlanmamalıdır. Cümleler düşünüyorsun, hissediyorsun gibi bitmeli. Onaylayıcı yada eleştirici yaklaşılmamalı. Konuşmacının mesajına ekleme ve çıkarma yapılmamalıdır.

34 CANAN PEHLİVAN 261642 SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 3-B II. ÖĞRETİM
Slayt 5 CANAN PEHLİVAN 261642 SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 3-B II. ÖĞRETİM ÜNİTE ADI: ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLİŞKİSİ KONU BAŞLIKLARI: ETKİLİ İLİŞKİLERİN SİSTEMATİK OLARAK OLUŞTURULMASI ÖĞRENCİLERİ TANIMA ÖĞRENCİLERLE İLİŞKİLERİ GÖZDEN GEÇİRME ÖĞRENCİLERLE YÜKSEK BEKLENTİLER İÇİNDE İLİŞKİ KURMA

35 ETKİLİ İLİŞKİLERİN SİSTEMATİK OLARAK OLUŞTURULMASI
Öğrencileri tanımaya çalışmak. Öğrencilerle olan ilişkileri gözden geçirmek. Öğrencilerle yakın ilişkiler kurmak.

36

37 ÖĞRENCİLERİ TANIMA Öğretmenler öğretimin kalitesini artırmalıdır. Öğretmenler etkili bir sınıf yönetimi oluşturmalıdır. Bunlar için şu sorulara cevap aramalıdır : Öğrencinin aile yapısı nasıldır ? Ailede nasıl bir disiplin uygulanmaktadır ?

38 4. Öğrenci zamanını nelere harcamaktadır ?
ÖĞRENCİLERİ TANIMA 3. Ailenin sosyo - ekonomik düzeyi nedir ? 4. Öğrenci zamanını nelere harcamaktadır ? 5. Öğrencinin akranlarıyla ve diğerleriyle iletişimi ne durumdadır ? 6. Öğrencinin genel sağlık durumu nedir ? 7. Öğrenci nasıl bir kültürel yapıdan gelmektedir ?

39 ÖĞRENCİLERLE İLİŞKİLERİ GÖZDEN GEÇİRME
Öğretmenler öğrencilerle ilişkilerinde hangi ifadeler kullanmaktadırlar ? Hangi sıklıkta övgü ve yergilere yer vermektedirler ? Öğrencilerde beklentileri nelerdir ? Öğretmenler bu gibi sorulara cevap aramalıdır.

40 ÖĞRENCİLERLE İLİŞKİLERİ GÖZDEN GEÇİRME
Çocuklar yetişkinlerden gelen övgü ve yergileri önemserler. Genellikle övgü ve yergilerin etkili olduğu düşünülür. Ancak genelde istenen davranış değişikliğini oluşturmaz. Yargılayıcı, eleştirici tepkiler bireye doğruyu göstermez. Bu yüzden öğretmenler olumlu ifadeler kullanmalıdır. Teşvik edici ve yol gösterici ifadeler kullanmalıdır.

41 ÖĞRENCİLERLE YÜKSEK BEKLENTİLER İÇİNDE İLİŞKİ KURMA
Bazı öğrencilerin zeki ve başarılı olduğunu düşünürüz. Onlardan yüksek beklentiler içinde oluruz. Başarılı öğrenciler daha olumlu tepkiler alırlar. Gülümseme, baş sallama, göz kırpma gibi … Başarısı düşük öğrencilerde bu oldukça azdır. Öğretmenin her ikisine karşı tutumu farklıdır.

42 ÖĞRENCİLERLE YÜKSEK BEKLENTİLER İÇİNDE İLİŞKİ KURMA
ÖĞRETMENLER, DÜŞÜK BAŞARILI ÖĞRENCİLERİ:

43

44 ÖĞRENCİLERLE YÜKSEK BEKLENTİLER İÇİNDE İLİŞKİ KURMA
Kendilerinden uzak bir grup olarak oturturlar. Daha az ilgilenirler, daha az gülümserler. Onlara daha az soru sorarlar. Cevap vermelerini daha az beklerler. Yanlış cevap verdiklerinde daha fazla eleştirirler. Doğru cevap verdiklerinde daha az överler.

45 ESRA EGİLLİOĞLU 261636 SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 3-B II. ÖĞRETİM
Slayt 6 261636 SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 3-B II. ÖĞRETİM ÜNİTE ADI: ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLETİŞİMİ KONU BAŞLIKLARI: ÖĞRETMEN BEKLENTİLERİNİN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN KAÇINMA KİŞİSEL YAKINLAŞMALAR İÇİN FIRSATLAR YARATMA

46 ÖĞRETMEN BEKLENTİLERİNİN OLUMSUZ ETKİLERİNDEN KAÇINMA
Öğretmen kaynaklardan aldığı bilgileri dikkatli kullanmalıdır. Grup çalışmalarında esnek olmalıdır. Farklı konular için farklı gruplar kullanılmalı. Sınıftaki her öğrencinin seviyesi dikkate alınmalıdır. Burada düşük başarılı öğrencilere dikkatli davranılmalıdır.

47 Disiplin ve değerlendirme uygulamalarında ölçülü davranmalı .
Bütün öğrencileri öğrenme faaliyetlerine dahil etmelidir. Öğretmen kendi sözel olmayan davranışlarını da gözlemlemelidir.

48 KİŞİSEL YAKINLAŞMALAR İÇİN FIRSATLAR YARATMA
Bu fırsatları şöyle sıralayabiliriz : Öğrenci faaliyetlerine ilgi gösterme Öğrencilerle öğle yemeği yeme Öğrencilerle görüşmeler düzenleme Öğrencilere kart gönderme Sınıfa dilek kutusu koyma.

49 KİŞİSEL YAKINLAŞMALAR İÇİN FIRSATLAR YARATMA
Okul gün ve gecelerine katılma Spor faaliyetlerine katılma Yeni gelen öğrencilere okuldaki görevlileri tanıtma BÖYLECE : Etkinlikler yardımıyla öğretmen öğrencilerini yakından tanıyabilir. Öğretmenler öğrencilerin güvenini kazanabilir.

50


"ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLETİŞİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları