Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KANGURU BAKIM EĞİTİMİ. Amaç; Kanguru bakımı uygulamasının önemini, yararlarını ve uygulama yöntemini öğrenmek.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KANGURU BAKIM EĞİTİMİ. Amaç; Kanguru bakımı uygulamasının önemini, yararlarını ve uygulama yöntemini öğrenmek."— Sunum transkripti:

1 KANGURU BAKIM EĞİTİMİ

2 Amaç; Kanguru bakımı uygulamasının önemini, yararlarını ve uygulama yöntemini öğrenmek

3 Hedefler; Kanguru bakımını tanımlaya bilmek Kanguru bakımının önemi ve yararlarını bilmek Kanguru bakımının hangi bebeklere ve kimler tarafından yapılabileceğini bilmek Kanguru bakımının uygulama yöntemini bilmek ve uygulayabilmek Bebeğin taburculuğa hazırlanmasını açıklayabilmek

4 Kanguru Bakımı Bebeğin, annenin çıplak memeleri arasında ve dik pozisyonda, tenleri arasında hiçbir engel olmadan (bebeğin sadece bezi olacak), ten-tene temas sağlayabilecekleri şekilde yerleştirilmesi yöntemidir.

5 Özellikle preterm/düşük doğum kilolu bebeğin annesi ile ten tene temasla bakımının sağlanması Zamanında doğmuş bebeklerin bakımında da bebeğin sağlık ve iyilik halinin sağlanmasında etkinliği gösterilmiş uygulanması kolay bir yöntemdir. Yaşamsal bulguları stabil olmak kaydıyla preterm ve term tüm bebeklere yapılabilir.

6 Kanguru bakımının yararları. Her yıl dünyada 20 milyon bebek erken doğum veya intrauterin büyüme kısıtlılığı nedeniyle düşük doğum ağırlıklı doğmaktadır. Ölüm veya hastalık/sakatlık oranları yüksektir.

7 Düşük doğum kilolu/preterm bebeklerin başlıca ölüm nedenleri: Vücut ısısı korunamaması (hipotermi) Hastane kökenli infeksiyonlar

8 Anne sütü ile beslenmede yaşanan kısıtlılıklar Zamanında doğmuş bebeklerin bakımında da bebeğin sağlık ve iyilik halinin sağlanmasında etkinliği gösterilmiş uygulanması kolay bir yöntemdir. Yaşamsal bulguları stabil olmak kaydıyla preterm ve term tüm bebeklere yapılabilir.

9 Küvözler bebekle anneyi birbirinden bazen de gereksiz yere ayırabilmketedir. Annenin vereceği kanguru bakımı bebek için sıcaklık, emzirme desteği ve infeksiyondan korunmayı sağlayabiliyor. Ayrıca bebeğe gerekli uyarıların, güvenlik ve sevginin verilmesi sağlanabiliyor.

10 Emzirme oranları ve süresinde artma: Geç başlandığı ve günün kısa bir bölümünü kapsadığı zaman bile yararlı etkisi gözlenmektedir.

11 Isı kontrolu: Anne ile preterm/DDK’lu bebek arasında uzayan ten tene temas etkin ısı kontrolü sağlar ve hipotermi riskini azaltır. Stabil bebeklerde KB küvöz bakımı ile güvenlik ve termal kontrol açısından benzerdir.

12 Ağrı kontrolu: Minör girişimsel ağrı kontrolunda KB esnasındaki tensel temasın etkinliği gösterilmiştir. Örneğin topuk kanı alımında çok rahatlıkla kullanılabilir.

13 Erken taburculuk: daha erken anne sütü alır, daha hızlı kilo alır ve daha erken taburcu edilirler.

14 Morbiditede iyileşme: Daha düzenli soluk alırlar ve apne sıklığı azalır. Hastane infeksiyonları azalır. Taburculuk sonrasında da hastalık oranları (örneğin pnömoni) görülme sıklığı daha azdır.

15

16

17


"KANGURU BAKIM EĞİTİMİ. Amaç; Kanguru bakımı uygulamasının önemini, yararlarını ve uygulama yöntemini öğrenmek." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları