Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Öz, Akran ve Grup Değerlendirmeleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Öz, Akran ve Grup Değerlendirmeleri"— Sunum transkripti:

1 Öz, Akran ve Grup Değerlendirmeleri
Yrd. Doç. Dr. Ömer KUTLU

2 Öğrencilerin kendi bilişsel süreçlerine ilişkin farkındalıklarının kendi öğrenmelerini düzenlemeleri, yönetmeleri ve iyileştirmeleri bakımlarından oldukça önemlidir. Yapılandırmacı kuramla birlikte önem kazanan öğrencilerin nesnel bir gözle kendi bilişsel süreçlerine ilişkin ürünleri ile arkadaşlarının ürünlerini değerlendirmesi de eğitim öğretim sürecinin bir parçası olmuştur. Bu bağlamda öz değerlendirme, akran değerlendirme ve grup değerlendirme süreçleri öne çıkmıştır.

3 Öz değerlendirme Öz-değerlendirme öğrencilerin, öğrenme sürecinde gerçekleştirdikleri çalışmaları, öğretmen ya da öğrenciler tarafından belirlenmiş ölçütler doğrultusunda değerlendirmelerini ve öğrenmeleri hakkında kendi kararlarını vermelerinin içerir (Noonan ve Randy, 2005; Ross, 2006).

4 Kutlu, Doğan ve Karakaya, 2014

5 Akran Değerlendirme Akran değerlendirme, katılımcı bir değerlendirmedir ve öğrencilerin birlikte etkin olarak çalışmalarına olanak sağlar. Akran değerlendirme, öğrencilerin sınıf arkadaşlarının çalışmalarının belirli ölçütler doğrultusunda değerlendirmesiyle gerçekleştirilir (Boud, Cohen ve Sampsom, 1999).

6 Kutlu, Doğan ve Karakaya, 2014

7 Grup Değerlendirme Öğrencilerin değerlendirme sürecine katıldığı bir diğer yöntem ise grup değerlendirmedir. Grup değerlendirme, bir grup öğrencinin, işbirliği içerisinde yürüttükleri çalışmalar kapsamında yapılır.

8 Kutlu, Doğan ve Karakaya, 2014

9 Öz, akran ve grup değerlendirme uygulamalarının üç temel amacı vardır:
Öğrencilerin duyuşsal özelliklerini geliştirmek Öğrencilerin çalışmaları nesnel gözle değerlendirmelerini sağlamak Öğrencilerin başarılarını algılamasını sağlamak

10 Kaynakça Boud, D., Cohen, R. ve Sampson, J. (1999). Peer learning and assessment. Assessment & Evaluation in Higher Education, 24 (4), Kutlu, Ö., Doğan, C. D., & Karakaya, İ. (2014). Ölçme ve Değerlendirme: Performansa ve Portfolyoya Dayalı Durum Belirleme. Ankara: Pegem Akademi Noonan, B. ve Randy, D. (2005). Peer and self-assessment in high school. Practical Assessment Research & Evaluation, 10 (17), 1 -8. Ross, J. A. (2006). The realibility, validity and utility of self-assessment. Practical Assessment Research & Evaluation, 11 (10), 1-13.


"Öz, Akran ve Grup Değerlendirmeleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları