Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE YEMLEME HATALARI VE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE YEMLEME HATALARI VE"— Sunum transkripti:

1 SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE YEMLEME HATALARI VE
İLGİLİ PROBLEMLER Veteriner Hekim Tahir S. Yavuz

2 Öneriler: Açık büfe Dolu yemlik Artmayınca yetmez
Çokça gözlemlenen yemleme hataları: Yemliğin saatlerce boş kalması Öneriler: Açık büfe Dolu yemlik Artmayınca yetmez

3 Yem tüketimini kısıtlayan konforsuzluklar:
* Sıcaklık stresi * Yemlik boyu mesafesi * Yemlik konforu (Boynun geçtiği alan) * Ayakta duran inekler

4 Bu inekler bize ne anlatıyor?

5 Bu inekler bize ne anlatıyor?

6 Bu inekler bize ne anlatıyor?

7 Bu inekler bize ne anlatıyor?

8 Bu inekler bize ne anlatıyor?

9 Bu inekler bize ne anlatıyor?

10 Bu inekler bize ne anlatıyor?

11 Bu inekler bize ne anlatıyor?

12 Bu inekler bize ne anlatıyor?

13 Bu inekler bize ne anlatıyor?

14 Bu inekler bize ne anlatıyor?

15 Bu inekler bize ne anlatıyor?

16 Öneriler: Serinletme, uygun barınak modelleri, duvar yok, gerekli haller için perde var.

17 Öneriler: Yemlik boyu mesafesi, (hayvan başına 70 cm / en az 60 cm.) Yemlik önü bariyerin konforlu olması, (30 cm’ den yüksek olmamalı ve keskin kenarlardan sakınmalı.)

18 Yem tüketimini kısıtlayan yem hammaddeleriyle ilgili faktörler:
* Saman (Aşırı miktarda tıkayıcı kaba yem) * Kaba yemin, özellikle yonca’nın biçim zamanı * Küflenmiş kaba yem * Kalitesiz, kötü kokulu, yanlış fermente olmuş silaj * Kuru madde itibariyle ineğin hoşlanmayacağı yem karışımı

19 Öneriler: * Saman miktarı toplam rasyonda çok az olmalıdır.
* Kuru ot ve yonca kaba yem olarak tercih edilmeli, bunların temininde zorluk çekiliyorsa kapçık veya diğer yağlı tohum kabukları kullanılmalıdır. * Yonca tomurcuktayken biçilmelidir. Çiçeklenme döneminde biçilen yonca daha az protein, daha fazla tıkayıcı selüloz içerir. * Silajın yapımında biçme zamanına ve sıkıştırmaya özen gösterilmeli.

20 Kaba yemin kalitesini bozan faktörler:
- Mikser vagonların yanlış kullanımı - Aşırı derecede inceltilmiş (küçük) kaba yem partikülleri - Aşırı derecede uzun kaba yem partikülleri

21 Öneriler: - Mikser vagonlar üretici firma tarafından önerilenden daha fazla çalıştırılmamalıdır. - Pensilvanya Eleği (Partikül separatörü) işletmelerde kullanılmaya başlanmalıdır. Böylece sütçü sığır işletmeleri rasyonlarını kontrol etme olanağı bulurlar. - Rasyonun selüloz kalitesinin bozulmasını mutlaka önlemeliyiz. Unutmayalım; inekler ot tüketen hayvanlardır ve selülozu sindirmeye yönelik bir sindirim sistemine sahiptirler.

22 Rasyon: * Kağıt üzerindeki rasyon * İneğin önüne konulan yem * İneğin yediği yem * İneğin sindirebildiği yem Yemleme yönetiminde kağıt üzerindeki rasyonun etkisi %25 oranındadır. Yemleme yönetiminin %75’i yapılan rasyonun sunum şeklidir.

23 Öneri: * Mikser vagonun doğru kullanımı * %50 Kuru madde içeren yem * Partikül separatörü ve dışkı yıkama ile kontrol * Yemlik okuma (Yemliğin önünden günde en az 2 kez, dikkatle bakarak yürümek)

24 İnek ve düvelerin vücut kondüsyonu, yem yeme davranışları yönünden incelenmesi:
* Kurudakilerin aşırı şişman, laktasyon başındaki ineklerin aşırı zayıf olması * Sağım sonrası dolu yemlik ile ineklerin karşılanması ve yemliğe gitme, yem yeme davranışlarının dikkatle gözlenmesi * Boş yemlik, yem seçme gibi problemlerin ortaya çıkmasının önlenmesi

25 1

26 5

27 Diğer Öneriler: * Su tüketimine dikkat! * Geçiş dönemi yemlemesi * Un haline getirilmiş kesif yemden kaçınma * Enerji-protein ve mineraller yönünden dengeli rasyon.

28 Sahadaki İzlenimler:  (Çokça Gördüğüm Problemler) * Boş yemlik * Kalitesiz silaj * İneklerin yem seçmesi * TMR aletlerinin ( mikser vagon) yanlış kullanımı, aşırı çalıştırma, ipek gibi yem = selüloz değerini yitirmiş yem. * Ani veya sık sık yapılan yem ya da hammadde değişiklikleri * Mikser vagon terazilerinin kalibre edilmemesi * Yazın sıcaklık stresini önlemeye yönelik serinletme girişimlerinin ihmal edilmesi * Kuru madde bilinciyle yemleme yapmamak * Samana aşırı düşkünlük

29 Yemleme Hatalarına Bağlı Olarak Ortaya Çıkabilecek Problemler (Özet)
- Ketosis - Döl tutmama - Asidoz - Süt yağı oranında düşüklük - Topallık - Süt veriminde azalma - Sütün pik seviyesinde uzun süre kalamama - Sütün pik seviyesine çıkamama - Güç doğum - Şirdenin (abomasumun) yer değiştirmesi - Metritis ( rahim iltihabı) - Sonun atılamaması - Karaciğer yağlanması

30 www.egevet.com.tr Sağlıklı sürüler, bol kazançlar dileğiyle…
TEŞEKKÜR EDERİZ.


"SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE YEMLEME HATALARI VE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları