Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mikroskobik Canlılar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mikroskobik Canlılar."— Sunum transkripti:

1 Mikroskobik Canlılar

2 Mikroskoplar çok küçük varlıkları incelemeye yarayan aletlerdir
Mikroskoplar çok küçük varlıkları incelemeye yarayan aletlerdir. Gözle göremediğimiz varlıkları mikroskop yardımıyla görebiliriz.

3 Gözle görülemeyip mikroskopla görebildiğimiz canlılara mikroskobik canlı denir. Bu canlılarda diğer canlılar gibi hareket eder, ürer, beslenir, büyür, solunum ve boşaltım yapar. Bu canlılardan bazıları besinlerimizin bozulmasına, çürümesine neden olmaktadır. Mikroskobik canlılar hava, su ve toprakta bulunabilirler. Çeşitli hastalıklara neden olabilirler. Mikroskobik canlılara paramesyum, amip, öglena ve bakteri örnek verilebilir.

4

5 Hamurun mayalanması, sütün peynire, yoğurda dönüşmesi mikroskobik canlılar ile olur. Turşu yapımında mikroskobik canlılar sayesinde olmaktadır. Bakteriler sütün peynire ve yoğurda dönüşmesini sağlamaktadır. Bu şekilde bakteriler bize yarar sağlamış olur. Bu tip bakterilere yararlı bakteri denilmektedir. Aynı şekilde üzümden sirke yapılması da yararlı bakteriler sayesinde olmaktadır. Baklagiller dediğimiz fasulye, nohut, mercimek ve soya fasulyesi gibi bitkilerin köklerinde bakteriler yaşamaktadır. Bu bakteriler bitkinin havada bulunan azotu kullanmasını sağlamaktadırlar.

6 Bakteriler bizi olumsuz yönde de etkileyebilmektedirler
Bakteriler bizi olumsuz yönde de etkileyebilmektedirler. Verem, tifo, gibi çeşitli hastalıklar neden olmaktadırlar. Bu bakteriler vücudumuza ağız yoluyla veya açık yaralardan girebilmektedirler. Bu nedenle bir yerimiz yaralandığında burası alkol veya tentürdiyot ile dezenfekte edilerek temizlenmektedir. Ellerimizi yemeklerden önce ve sonra mutlaka yıkamalıyız.


"Mikroskobik Canlılar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları