Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI"— Sunum transkripti:

1 REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
Prof.Dr. Şükrü Küplülü

2 Meme Sağlığı Süt verimi Meme sağlığı
Islah çalışmaları; mastitisleri artmasında önemli bir etkiye sahiptir. Süt verimi Meme sağlığı Meme içi enfeksiyonların çoğunun kuru dönem, geçiş dönemi ve bu dönemlerin yönetimi ile ilgili olduğu ortaya konulmuştur. (Duffield, 2006; Oltenacu ve Broom, 2010)

3 Geçiş dönemi; prepartum 3 hafta ile pospartum ilk 3 hafta.
Meme Sağlığı Kuru dönem; prepartum dönemde sağımın ve süt üretimin durması ile doğum arasında geçen süre. Geçiş dönemi; prepartum 3 hafta ile pospartum ilk 3 hafta. Laktasyon Kuru dönem Geçiş dönemi Bu dönemin sonunda karlılık ve sürdürülebilir üretim için, bir yavru ve sağlıklı bir anne şarttır. (Leblanc, 2010)

4 Meme Sağlığı Meme içi enfeksiyonlarının insidensi, kuru dönemin ilk 15 günü ve geçiş döneminde en üst seviyedir (Leelahapongsathon ve ark., 2016)

5 Meme Sağlığı Kuru dönemde oluşan meme içi enfeksiyonları çoğunlukla çevresel patojenler kaynaklıdır. (Salfer, 2008)

6 Kuru Dönem ve Geçiş Döneminin Meme İçi Enfeksiyonları
E. coli Streptococci Klebsiella Enterobakter (Hogan ve Smith, 2012)

7 Mastitislerin %60’ı kuru dönemden kökenlidir.
Meme Sağlığı Mastitislerin %60’ı kuru dönemden kökenlidir. (Arnold, 2016)

8 MEME SAĞLIĞI YÖNÜNDEN KURU VE GEÇİŞ DÖNEMİ YÖNETİMİ
1. Genel Kuru Dönem Tedavisi Laktasyon sonunda sistemik ve meme içi antibiyotik uygulamaları Olası klinik mastitis oranını %50 azalır Var olan enfeksiyonların %98 eliminasyonu 2. Seçici Kuru Dönem Tedavisi Meme içi enfeksiyonların riskinin düşük olduğu işletmelerde Antibiyotiklerin olumsuz etkilerinden kaçmak SHS, mastitis geçmişi , laktasyon süresince staph.aureus geçmişi

9 MEME SAĞLIĞI YÖNÜNDEN KURU VE GEÇİŞ DÖNEMİ YÖNETİMİ
Teat Dipping ve Teat Sealing Uygulaması Klorheksidin %0,55 ile iyot %1 preparatları kombine olarakta kullanılabilmektedir. Özellikle E. coli enfeksiyonlarının insidensini azaltmakta (Golder ve ark., 2016)

10 MEME SAĞLIĞI YÖNÜNDEN KURU VE GEÇİŞ DÖNEMİ YÖNETİMİ
Kuru Dönem Aşılaması E.coli J5 %80 başarı (Gomes ve Henriques, 2016). Streptococci başta olmak üzere çevresel patojenlerin tamamına karşı etkili aşı yoktur (Smith ve Hogan, 1999; Gomes ve Henriques, 2016) S.Aureus’a karşı DNA ve rekombinant protein aşıları Başarı değişken (Hogan ve Smith, 2003).

11 SÜTÇÜ İNEKLERDE KURU DÖNEM VE GEÇİŞ DÖNEMİNDE GRUPLANDIRMA
Kuru ve Geçiş Dönemi Gruplandırması Far-off kuru inek grubu Close-up kuru inek grubu Doğum gruplandırması Laktasyon gruplandırması Kuru dönem başından prepartum 3. haftaya Prepartum 3. haftadan doğuma kadar Ortalama süresi 3 gündür pre-fresh ve fresh grub


"REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları