Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türkiye İş Kurumu İşverenlere Sunulan Hizmetler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türkiye İş Kurumu İşverenlere Sunulan Hizmetler"— Sunum transkripti:

1 Türkiye İş Kurumu İşverenlere Sunulan Hizmetler
İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Beyoğlu Hizmet Merkezi Sevilay ÇOLAKOĞLU İş ve Meslek Danışmanı

2 İşgücü piyasasına nitelikli işgücünü hazırlamak,
Türkiye İş Kurumu İŞKUR; İşgücü piyasasına nitelikli işgücünü hazırlamak, İş ve meslek danışmanları aracılığı ile işveren danışmanlığı yapmak, işe yerleştirmede aracılık yapmak, İşverenin zor anlarında destek sunmak gibi görevlerle işverenlere hizmet sunmaktadır.

3 İŞE YERLEŞTİRME HİZMETLERİ
Araçlar

4 İŞKUR HİZMET NOKTALARI Belediyeler
SGK ASP Bakanlığı Ticaret ve Sanayi Odaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları Üniversiteler Vakıflar Genel Müdürlüğü

5 Pasif İstihdam Politikaları
İşsizlik Sigortası Uygulaması Kendi istek ve kusuru dışında işini kaybeden sigortalı işsizlere; Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olması, Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde (mücbir nedenler hariç) en yakın İŞKUR birimine şahsen veya elektronik ortamda başvurması, halinde işsizlik ödeneği ödenmektedir. İşsizlik ödeneği miktarı işten ayrılmadan önceki son dört aylık prime esas kazanç dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancın %40’ıdır. Hesaplanan bu miktar aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemez yılı için tutar 805TL ile TL arasında değişmektedir. 5 5 5

6 Pasif İstihdam Politikaları Ücret Garanti Fonu Kısa Çalışma Ödeneği
İşverenlerin ödeme güçlüğüne düşmesi hallerinde (İflas, iflasın ertelenmesi, konkordato ve aciz vesikası alınması) İşçilerin ücret alacaklarını İŞKUR ödemektedir. Maksimum 3 ay Kısa Çalışma Ödeneği Ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle Çalışılmayan sürelere ilişkin ödeme yapılır. Maksimum 3 ay ödeme yapılır. İşsizlik ödeneğinden mahsup edilir. 2018 için aylık en az 1.208,46 TL, en fazla 3.021,14 TL İş Kaybı Tazminatı Özelleştirilen kurum ve kuruluşlarda Özelleştirme sebebiyle işini kaybeden çalışanlar için 3 ila 8 ay süre ile Net asgari ücretin 2 katı ödenir.

7 MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI
GİRİŞİMCİLİK EĞİTİM PROGRAMLARI İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI UZMANLAŞMIŞ MESLEK EDİNDİRME MERKEZLERİ (UMEM) ENGELLİ HÜKÜMLÜ VE ESKİ HÜKÜMLÜLERE YÖNELİK MESLEKİ EĞİTİM ve REHABİLİTASYON TOPLUM YARARINA PROGRAM

8 Tecrübe Eksikliğimi Nasıl Giderebilirim ? İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI

9 İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR?
İşbaşı Eğitim Programı, işsizlerimiz ve öğrencilerimizin mesleki deneyim ve tecrübe kazanmalarını sağlayan geliştirilmiş staj programıdır. Bir mesleği işin başında uygulayarak öğrenmeyi amaçlar.

10 PROGRAMDAN HANGİ İŞVERENLER FAYDALANABİLİR?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4.Maddesinin 1.Fıkrasının «a» bendi kapsamında en az 2 sigortalı çalışanı olan işverenler Dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler vb.

11 İŞVERENLER İÇİN FAYDALARI NELERDİR?
İşe almayı planladıkları kişilerin mesleki gelişim ve deneyim kazanmasını gözlemleme Herhangi bir maliyete katlanmadan potansiyel işçilerini yetiştirme İşgücü maliyetinin azalması ile rekabet avantajı sağlama Katılımcıları istihdam ederek teşviklerden yararlanma Katılımcılara yaptıkları ekstra ödemeleri vergi matrahından düşme imkanı(193 sayılı GVK Md. 40/11)

12 İŞVERENLER İŞKUR’A NASIL KAYIT OLABİLİR?
adresinden, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinden, 61 ilçede bulunan Hizmet Merkezlerinden,

13

14

15 PROGRAMA NASIL BAŞVURU YAPILIR?

16 PROGRAMA NASIL BAŞVURU YAPILIR?

17 İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI GENEL UYGULAMA ESASLARI
Program başvuruları İŞKUR il müdürlükleri/hizmet merkezlerine yapılabilir. Başvurular kurulan komisyonlar tarafından değerlendirilir. Değerlendirme kriterleri: Talep sahibinin daha önce uygulanan programdaki istihdam taahhüt oranı ve süresinin gerçekleşip gerçekleşmediği, Daha önceki programın uygulanması aşamasında sorun yaşanıp yaşanmama durumu Talep sahibi işverenin istihdam taahhüt oranı Daha önce uygulanan programlardaki katılımcıların istihdam durumları ve işverenin istihdamındaki artış durumları, Talep sahibi işveren ile Kurumumuzun diğer faaliyetlerinin uygulanmasının sonuçları (açık iş alma, işe yerleştirmenin Kurum üzerinde olması, endüstriyel ilişkilerdeki ve diğer faaliyetlerimiz karşısındaki durumu gibi),

18 İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI GENEL UYGULAMA ESASLARI
Program'dan kimler yararlanır? 15 yaşını doldurmuş İŞKUR’a kayıtlı bütün işsizler, 15 yaşını doldurmuş bütün öğrenciler yararlanabilir. Meslek Lisesi Öğrencileri son sınıfta 3 gün işyerinde çalışarak yapacakları stajı, Üniversite öğrencileri yaz dönemi zorunlu stajlarını işbaşı eğitim programı kapsamında yapabilmektedirler. Programa kimler katılamaz? İşverenin birinci ve ikinci derece yakınları, Katılımcıların sözleşme imza tarihi öncesinde; aynı işyerinde 3 ay, farklı işyerinde son 1 ay işsiz olması gerekmektedir. SGK’lı olanlar, Emekliler ve aktif çalışanlar programa katılamaz.

19 İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI GENEL UYGULAMA ESASLARI
Katılımcı Sayısı ve Süresi Nasıl Belirlenir? İşyerinin aynı il sınırları içerisinde çalışan toplam işçi sayısı üzerinden kontenjan hesaplanmaktadır. İşveren tarafından çalışan sayısının % 10’undan % 30’una kadar katılımcı alınabilir. Kontenjanın tek seferde kullanılması zorunlu değildir, bölünerek de talep edilebilir. İşveren ister % 10, isterse % 30 kontenjan kullansın her halükarda % 50 istihdam taahhüdü vermek durumunda.

20 İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI GENEL UYGULAMA ESASLARI
Katılımcıların çalışma süresi nedir? tarihinden itibaren işbaşı eğitim programlarının süreleri bilişim ve imalat sektörlerinde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde en fazla 3 ay olarak uygulanacaktır. Günlük en az 5, en fazla 8 saat ve haftada en fazla 6 gün ve 45 saat uygulanabilir Vardiyalı çalışan işyerlerinde katılımcıların kabul etmesi durumunda vardiyalı olarak da program yapılabilir.

21 İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI GENEL UYGULAMA ESASLARI
İstihdam Yükümlülüğü Programdan yararlanmak isteyen işverenlerin en az % 50 istihdam taahhüdü vermesi gerekmektedir. İstihdam edilecek katılımcı sayısı program süresinin ¼’lük kısmı sonunda programa devam eden katılımcı sayısı üzerinden hesaplanır. İstihdam süresi 60 günden az olmamak üzere en az program süresi kadar olmak zorundadır. Yararlanılan programdan sonra istihdam başlatılıp sürenin dolması beklenmeden taahhütname verilerek yeni talepte bulunulabilir. Katılımcıların program bitiminden itibaren 30 gün içinde işe başlatılması gerekmektedir.

22 İŞKUR TARAFINDAN KATILIMCIYA YAPILAN ÖDEMELER
Katılımcılara İŞKUR tarafından günlük 61,65 TL cep harçlığı verilmektedir.(Aylık net asgari ücret TL düzeyinde) Öğrencilere 46,23 TL, işsizlik ödeneği alanlara 30,82 TL ödenmektedir. İş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigortası prim giderleri de İŞKUR tarafından ödenmektedir.

23 iş ve meslek danışmanınız sizi ziyaret etsin.
Arayın, iş ve meslek danışmanınız sizi ziyaret etsin.


"Türkiye İş Kurumu İşverenlere Sunulan Hizmetler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları