Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Başlangıç Dönemi Marcus Porcius Cato.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Başlangıç Dönemi Marcus Porcius Cato."— Sunum transkripti:

1 Başlangıç Dönemi Marcus Porcius Cato

2 Başlangıç Dönemi İÖ 234 Tusculum’da doğmuştur.
Çiftçilikle geçinen bir ailenin çocuğudur. Roma’ya gelmiş ve hukuk ve hitabet alanında eğitim görmüştür. Avukat olarak ün kazanmıştır.

3 Başlangıç Dönemi Hannibal’e karşı savaşmıştır.
Sicilya’da savaşırken Ennius’u tanımış onu Roma’ya getirmiştir. Quaestor olarak Africa’da Legatus olarak Antiochus’a karşı yapılan savaşta yer almıştır.

4 Başlangıç Dönemi 42 yıl Roma senatosunda etkili bir kişi olarak yer almıştır. Ailesinden bu görevi üstlenene ilk kişidir. Homo novus ‘tur. Mos maiorum’un ateşli destekçisi Censor olarak karşı çıktığı özellikler. Censorius lakabını alma nedeni.

5 Başlangıç Dönemi Konuşmalarını yazan belki de ilk Romalı.
Düzyazının öncüsü Cicero konuşmalardan150’sini toplamış. Vir bonus dicendi peritus

6 Başlangıç Dönemi– 10. Hafta
Eserleri Oğlunun eğitimini Yunan öğretmenlere bırakmamıştır. Kendisi eğitim için yazdığı ansiklopedik eser Kitap içinde sağlık, tarım, hitabet, askerlik, yasalar gibi farklı konuları ele alan ayrı bölümler bulunuyordu. Vir bonus dicendi peritus Rem tene verba sequuntur özdeyişleri bu kitaptan kalmadır.

7 Başlangıç Dönemi– 10. Hafta
Eserleri- Origines Yaşlılık yıllarında yazmıştır Roma’nın krallık devrinin sonuna kadar gelişiminiden başlar İtalyan kentlerinin erken tarihini ele alır. Kendi dönemine değin tarih ele alınır.

8 Başlangıç Dönemi– 10. Hafta
Eserlerinden seçme parçalar Carmen de moribus’tan: Nam vita humana prope uti ferrum est. si exerceas, conteritur; si non exerceas, tamen rubigo interficit. item homines exercendo uidemus conteri; si nihil exerceas, inertia atque torpedo plus detrimenti facit quam exercitio.

9 Başlangıç Dönemi Eserlerinden seçme parçalar Oratio Apud equites
Cogitate cum animis vestris: si quid vos per laborem recte feceritis, labor ille a vobis cito recedet, bene factum a vobis, dum vivitis, non abscedet; sed si qua per voluptatem nequiter feceritis, voluptas cito abibit, nequiter factum illud apud vos semper manebit.

10 Başlangıç Dönemi Scipio ve Çevresi Yazınsal patronluk
Gelenekçi-Yenilikçi tartışması


"Başlangıç Dönemi Marcus Porcius Cato." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları