Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UŞAK EĞİTİM FAKÜLTESİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UŞAK EĞİTİM FAKÜLTESİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 UŞAK EĞİTİM FAKÜLTESİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ
REHBERLİK “SÜREKLİ TEHDİT ETME” Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr. Mehmet AKSÜT Hazırlayan Elvan ÜLKER – 3/D

2 TEHDİT Çocukların davranışlarını kontrol etmek için birçok yetişkinlerin onlara karşı gerçek ve hayali tehditler kullandıklarına oldukça sık rastlanır. Bunlar arasında “döverim, sevmem, kapı dışarı ederim, baban olmam, seni bırakıp giderim, başkasının annesi olurum” gibileri çocuğun ruhsal güvenliğine yöneltilmiş olanlarıdır. Ve bu yüzdende en tehlikelileridir. Çünkü çocuğun ruhça sağlıklı olarak yetişebilmesi için bedensel ve ruhsal bir güvenlik içinde yaşaması gerekir; bunları temin edense çocuğun aile çevresindeki ilgi, ihtimam ve sevgidir. Esasen bu çeşit tehditler bahis konusu olmadan da küçükler devamlı olarak ana-babaları tarafından terk edilmek, onlar tarafından sevilmemek korkusunu geliştirmeye uygun durumdadırlar. Bu kaygı birçoklarının düşüncelerine ciddi olarak işgal eder.

3 Çocukları cezalandırmada genellikle üç yöntem uygulanır:
Fiziksel güç kullanımı veya güç kullanımı tehditi ve bir takım maddi yoksunluğa bırakmak 2. Sevginin gösterilmemesi veya sevgi tehditi 3. Yanlış hareketlerin anne ve babayı nasıl etkilediğinin gösterilmesi (Duygusal şantaj)

4 Yanlışlarını tehditle düzeltmek yerine doğrularını takdir edin.
Zayıf alırsan seni sevmem. Bir daha küfredersen ağzına biber sürerim. Çalışmazsan sınıfta kalırsın, tatile çıkamazsın. Yemeğini yemezsen, parka gidemezsin. Yaramazlık yaparsan, akşam babana söylerim

5 AİLELERİN YAPTIĞI YANLIŞLAR
Çoğu ailelerde mükemmellik saplantısı vardır. Çocuğa “hayır” demeyi öğretmek yerine “tehdit” ederler. Onları birer yetişkin gibi görürler. Yanlışları düzeltmek yerine doğrularını takdir etmelidirler.

6 Baskı ya da tehdit yoluyla çocuğun davranışını değiştirmeye çalışmak yapılabilecek en büyük hatadır. Çocuk değersiz olduğunu hissederek öfkeye kapılır. Korkutma veya; “annen olmam”, “seni sevmem”, “bırakıp giderim”, “yerine başka çocuk alırım” gibi tehdit ve ikazlar; Güvensizlik Terk edilme korkusu Suçluluk duygusu gibi çok önemli kişilik problemlerin ortaya çıkmasına neden olur.

7 Tehdit o an için sadece korkudur ama etkili olmaz. Çünkü “tehdit”tir
Tehdit o an için sadece korkudur ama etkili olmaz. Çünkü “tehdit”tir. Söylediğiniz sonuç gerçekleşmediğinde yaptığınız her türlü uyarının zamanla ciddiye alınma olasılığı düşer. Eğer çocuk ana babasına olan saygısını da yitirirse, yalnız korku yüzünden itaat edecek ve maalesef bu da çok kısa sürecektir.


"UŞAK EĞİTİM FAKÜLTESİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları